Gå til innhold

Hvor smarte er engentlig vi mennesker?


Anbefalte innlegg

I det siste har jeg tenke litt på en "teori" (i mangel av bedre ord), om at det kansje er mer mellom himmel og jord enn det øyet ser.

 

Tenker slik:

 

En del dyr kan bare se visse farger. De ser ikke flere farger og kan ikke registrere dem, fordi det er utefor dems evne. Kansje er det ogås slik for oss mennesker, men ikke nødvedigvis med farger, kansje dette med en såkalt "sjel" er noe vi ikke er i stand til å registrere.?

 

Akkurat som et dyr ser en farge, som er påvirket av den faktiske fargen, men fordi den ikke kan se den faktiske fargen må den godta den "påvikede" fargen, dyret ser.. Så selv om dyret tror, føler det er noe der, så har den ingen mulighet til å bevise det fordi det er utenfor hundens evene til å oppfatte.

Wow. Det ble tung.

:dontgetit:

 

Altså det er der og påvirker oss, men det er utenfor vår oppfatningsevne, og det påvirker ikke EM, luft, stråler eller noen annet vi mennesker kan registrere.

 

Noen som har vert litt innom den samme tanken.? (Skjønnte tanken)

Hva tenker folk om det? :)

 

Ps!

Dette med sjel var bare et eksempel, vil ikke ha en diskusjon om hvorvitt sjelen eksisterer eller ikke.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bah, hva mener du egentlig?

 

Det er da mye i denne verden som vi mennesker ikke klarer å registrere/oppfatte, men samtidig er det mye underbevistheten får med seg uten at vi er klar over det. Det at vi ikke klarer å oppfatte det betyr jo ikke at det ikke eksisterer.

 

Og dyr/mennesker har jo utviklet sanser som oppfatter det som er nødvendig for å overleve eller som er nyttig i det daglige.

 

Det blir som å spørre: dersom et tre faller i en tom skog, lager det da lyd?

 

Men samtidig er det mulig eg misforstod hele tråden og skyter langt utenfor mål, det er ikke alt eg klarer å oppfatte/forstå ;)

Lenke til kommentar

Joda. Det er mye mennesker ikke kan oppfatte med sansene våre, men veldig lite som maskiner ikke kan oppdage. Hvis en sjeler finnes så burde den i hvert fall utstråle litt elektromagnetisk stråling eller noe sånt. Eller så blir den energien som sjelen består av forvekslet med energien som kroppen vår utstråler.

 

Poenget mitt er jo at farger for eksempel har med lysbølgelengder å gjøre. Tror mennesker har en ganske stort spekter når det gjelder farger, men innsekter kan oppfatte farger med både og høyere og lavere bølgelengde enn det vi kan se. For eksempel ultrafiolett. Men vi vet at de finnes fordi vi vet hva en farge er(Lysbølgelengde), og vi forstår jo at det må finnes farger som er utenfor vårt spektrum. Det kan sammenlignes med lyder. Det finnes lyder med både høyere og lavere hertz enn det vi kan høre.

 

Men hva er sjel? Energi? Det må jo uansett befinne seg utenfor et spekter (av det spekteret som vi kan oppfatte) av hva? Magnetisme? Stråling? Elektriske impulser?

 

Jeg tror at det er mye vi ikke kan oppfatte, men vi at det i teorien kan finnes fordi vi kan oppfatte sterkere/svakere former av det.

Endret av Kasparov
Lenke til kommentar

Om det ikke påvirker noenting mennesker kan oppdage, så er det irrelevant for vår eksistens. Mennesker vet hva alt stoff er oppbygd av, og alle naturkreftene som manifesterer seg på et energinivå vi har i rekkevidde. Hva mer er det som finnes?

 

Dette blir litt som å tro på en deistisk gud, altså en gud som bare setter i gang universet og stikker av. En slik gud ville være totalt irrelevant for vår eksistens, da den aldri vil påvirke noenting i universet.

 

Ta nå ditt hypotetiske sjelestoff. Det er der, uten at vi vet det, men det påvirker ingenting vi kan måle. For alle formål kan vi si at det befinner seg utenfor universet. Det kan ikke påvirke oss, vi kan ikke påvirke det. Mennesker er lagd av atomer og styrt av naturkreftene, og påvirker ikke dette mystiske stoffet atomer eller naturkrefter så har det intet å si for mennesker. Det blir akkurat som den deistiske guden, som sitter utenfor tid og rom og ikke rører en finger; en verden med sjelestoff er identisk med en verden uten.

 

Og da blir spørsmålet: hvorfor tro på det? Ikke kan det testes vitenskapelig eller logisk, ikke har det noe å si for vår eksistens. At et romvesen slipper en fjert åtte hundre millioner lysår unna har mer å si for vår eksistens enn dette stoffet!

 

Du tviholder på at det er noe mer av uvisse grunner, men ved å insistere på at det ikke kan oppdages så stripper du det for all innflytelse.

Lenke til kommentar

Vi kan grovt sett dele alt som finnes inn i to kategorier. Energi og masse. (jada, vet det er to sider av samme sak..) Musikk er for eksempel svingninger i luften. Hertz er hvor fort det svinger. Hvis vi vet at det finnes en lyd som har 18, 000 i hertz så kan vi vel anslå at det kan finnes en lyd på 100, 000 hertz i teorien?

 

Kan vi oppfatte energi med en kraft på la oss si 2, kan vi konstatere at det kanskje finnes energi med 3 i kraft.

 

Det der med noen som ikke kan påvirke hverken atomer eller de fysiske lovene kan ikke finnes for alt som finnes består av atomer.

Lenke til kommentar

Fiffig ide :wee: Kommer jeg til å gruble på utover natten!

 

Men det er i allefall en ting vi vet at må være der som vi ikke har mulighet til å se, ta på, føle eller andre måte registrere.

 

Dette kalles "dark matter" - "Sort materie". Dette er noe forskerne mener at er nødt til å eksister i verdensrommet for at tyngdekraften skal ha den effekten den trenger for å holde planetene o.l. i den banen de er i.

 

Denne sorte materien, kan som sagt ikke se, tas på eller føles og er derfor heller ikke noe "fysisk", men kan (i allefall etter det de tror) gå gjennom fysiske objekter, med andre ord eksisterer på et annet nivå enn det vi gjør.

Lenke til kommentar
Mennesker vet hva alt stoff er oppbygd av [...]

Vel, vi tror vi vet det. Hva består det vi kaller kvarker av? Ingen har sett dem (eller atomer) med øyet. Vi vet heller ikke nok om magnetisme.

8830384[/snapback]

Må du se noe med øyet for å tro det er der? I så fall kan du bare fjerne Kina, Australia osv. (med forbehold om at du har vært der) siden du ikke har vært der og sett dem med dine egne øyne.

Lenke til kommentar

Nå skal ikke jeg komme med noe glamorisering av rusmidler, men jeg mener at det er relevant med tanke på topic. Psykedeliske/psykoaktive substanser, f.eks marihuana og Absinth som er et av de mildere stoffer, påvirker sansene våre. Både farger og lyd(musikk) oppleves sterkere. Lyd- og fargespekteret vårt utvider seg. En kan jo undre seg hvorfor svært mange kunstnere har brukt diverse substanser som et hjelpemiddel i sine arbeider..

 

Tenk på renessansen (gjenfødelse). Jeg mener denne tidsperioden er revolusjonerende med tanke på menneskets fortåelse og innsikt iht. eksistens, åndelighet, og hvor man begynte å sette selve mennesket foran Gud i sentrum av tankegangen. Man beveget seg fra normene, kirkens konservative syn og hellet mot Mennesket. Denne tanken går helt tilbake til antikkens hellas. Tenk på framskrittene man gjorde innen astronomi, matematikk og fysikk på denne korte epoken. Men den religiøse fanatismen overtok. Synd, men kirkens dogme har ødelagt menneskets videre fortåelse av jorda, universet og vår eksistens.

 

Kopernikus var mannen som "reformerte" Heliosentrismen som egentlig Aristarkhos (ca 310-230 f.Kr.) først foreslo, men som ikke hadde autoritet nok til å få gjennomslag. Galilei, og Kepler var vitenskapsmenn som støttet denne teorien om at Solen var universets (de visste ikke at vi befinner oss i et solsystem i et univers, men likevel er teorien riktig) sentrum, mens den store sygge kirken mente at det var jorden som var sentrum, og med dens makt kunne kirken virkelig rævkjøre disse opplyste gutta i.o.m at de tross alt fornektet Guds lære.

Ergrer meg over kirkens (gamle)lære. Tror den har ødelagt mye.

 

Simplicssimus

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...