Jump to content
medlem-105082

LES: Den store sikkerhetsguiden v.2

Recommended Posts

Den store sikkerhetsguiden v.2.
(oppdatert 28.08.15)

Generell informasjon om virus, spyware, hvordan du blir infisert, og annet

Hva er et datavirus?

Et datavirus er et type program som reproduserer seg selv. Virus kan ikke spre seg uten at den bringes med en vert. Et datavirus sprer seg i PC-en ved å infisere andre filer. De legger seg som oftest i viktige systemfiler.

De mest vanlige datavirusene er variantene 'ormer' (worms) og 'trojanske hester'

Ormer: Ormer kan spre seg selv uten noe vert. De kan være helt harmløse til svært farlige som å slette data på harddisker. Ormer brukes oftest til å avlytte brukernes passord og ta kontroll over maskinen. Ormer sprer seg ofte gjennom e-post.

Trojansk hest: En trojansk hest er et virus som oftest 'later' som om det er et ordentlig program/fil. Og når programmet/filen åpnes spres virus som er 'inne' i den trojanske hesten ut i maskinen. Det kan skje uten at brukeren er klar over det.Hva er spionprogramvare/spyware?

Spyware er et dataprogram som prøver å ta over PC-en uten at brukeren har akseptert dette. Spyware brukes ofte til å avlytte brukerens tastetrykk slik at de kan få tak i kontoinformasjon o.l (Keyloggere)

Tegn til at du har spyware:

- Endrer startsiden til nettleseren din.
- PC brukeren havner på webside som brukeren ikke ønsker og denne siden er full av reklame.
- Reklame popup i skrivebord.
- Treg pc
- Ukjente ikon i systemfeltet som melder om at "You are infected.....".Hva er et rootkit?

Et rootkit er et type virus som er laget for å gjemme seg i roten av systemet. Rootkit var for noen år siden veldig vanskelig å oppdage med vanlige antivirusprogrammer, men det er ikke noe stort problem i dag. Rootkit brukes til å logge og misbruke den infisertes maskin.Tracking Cookies

Tracking Cookies/informasjonskapsler er helt ufarlig, og burde heller ikke bli sett som spyware. Når du logger deg inn på en nettside, og nettleseren din spør om du vil at den skal huske passordet, så blir det lagret en informasjonskapsel på din data. Denne vil åpnes neste gang du kommer tilbake til siden, og automatisk skrive inn ditt passord. Det er helt ufarlig, selv om enkelte anti-spywareprogrammer finner de. De gjør ingen skade, og kan heller ikke stjele din identitet.

Det går ikke ann å unngå å gå informasjonkapsler, da det alltid vil lagres noen på din maskin, enten du vil det eller ikke. For å rense opp midlertidig, så er det bare å bruke programmet CCleaner.
Hva er og hvordan unngå spam?

Spam er noe man får via epost, og som oftest inneholder reklame og annet tilbud. Disse får man som oftest i mange antall opptil flere ganger i uken. Men spam kan også være ganske farlig for deg og din maskin. Mye av spammailene inneholder linker til sider som er utrygge og fulle av virus, eller har et vedlegg med en fil som utgir seg for å være f.eks et bilde, men egentlig er et virus.

Men hva er grunnen til at akkurat din emailadresse blir spammet ned? Den mest vanlige grunnen er hvis du registrerer din emailadresse på mange sider for å få nyhetsbrev eller lignende. Noen ganger kan disse sidene være utrygge, falske, og bare er satt opp for nettopp dette formålet. Men du kan likevel få spam ved å registrere deg på helt sikre sider som f.eks hardware.no. Grunnen til det, kan være at det er noen sikkerhetshull i sider eller at noen skjekker dine tastetrykk når du skriver.

Hvordan unngår man å få spam?

Det du kan gjøre for å beskytte deg mot spam er å lage en egen epostadresse til å registrere deg på websider. Så har du en ordentlig og seriøs email som du bruker til annet bruk hvor du ikke risikerer å bli spammet ned.Hvordan får jeg virus/spyware?

Man får som oftest virus/spyware ved å være inne på suspekte sider, laste ned fra utrygge sider eventuelt laste ned programmer som inneholder virus/spyware. De programmene som oftest inneholder virus/spyware er nettopp programmer som utgjør seg selv om å være antivirus/spyware. De mest kjente er 'Errorsafe' og 'Spylock(ed)'

Hvis du f.eks får en popup med tilbud om gratis antispyware, for all del, ikke trykk på linken!! Hvis du gjør det, så vil du sannsynligvis komme inn på en side som laster ned spyware til din pc. Du kan også få spyware bare ved å surfe helt uskyldig på nettet, så derfor er et antispywareprogram veldig godt å ha.

Før du laster ned eventuelle programmer, søk på f.eks Google om det programmet og se om du finner informasjon om det.

 Hva trenger jeg av beskyttelse?
Anbefalte antivirus (også til mobiltelefoner), antispyware, brannmurer, nettlesere, sandboxer m.m.

For å få den beste beskyttelse for din PC, så trenger du antivirus, anti-spyware og brannmur. Det er noe alle burde ha for å være på den helt sikre siden. Det finnes også en rekke andre sikkerhetsprogrammer og funksjoner for de som er ute etter ekstra beskyttelse. Dette kan være f.eks. antirootkit eller sandbox.

Nedenfor er noen gode, kjente programmer som vil gjøre din hverdag tryggere på nett. Nå er det ikke mulighet til å liste opp alle programmer som finnes, og det vil også bare forvirre brukere som er ute etter et enkelt program. Derfor er noen utvalgte gode programmer listet opp.

Anbefalte antivirus

Gratis:

- Avast! Antivirus  - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64 bit - Finnes også i betalt versjon (ekstra funksjoner, med eller uten integrert brannmur.)
- Avira Antivir - Windows XP/7/8/10- 32/64 bit - Finnes også i betalt versjon (ekstra funksjoner, med eller uten integrert brannmur)
- AVG Free - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64 bit - Finnes også i betalt versjon (ekstra funksjoner, med eller uten integrert brannmur)
- Panda Cloud Antivirus - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64-bit - Finnes også i betalt versjon med ekstra beskyttelse.
- Microsoft Security Essentials - Windows XP/Vista/7 (Windows 8/10 har denne innebygd) - 32/64-bit

Betalte:

Her kan du velge mellom standard antivirus, eller full sikkerhetspakke med integrert brannmur.

- Kaspersky - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64bit
- Eset - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64 bit

- Norton - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64bit

- BitdefenderWindows XP/Vista/7/8/10 - 32/64bit

Usikker på hva du skal velge? Les gjerne tester gjort av AV-Comparatives!

Anbefalte brannmurer

- Comodo Firewall - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64-bit - Gratis

- Jetico Firewall - Windows 2000/XP/Vista/7/8/10 - 32/64-bit

- Online Armor - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64-bit - Gratis, men finnes også i betalt versjon for flere funksjoner

Usikker på hva du skal velge? Les gjerne tester gjort av Matousec!

Anbefalte anti-spyware

Gratis:

- Malwarebytes Anti-Malware - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64 bit - Finnes også i betalt versjon (ekstra funksjoner)

- Hitman Pro - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64-bit - Gratis scanner, men må kjøpe produktet for å ha muligheten til å fjerne infeksjoner.


NB! Det finnes en del falske antispywareprogram der ute, så du må gjøre en research før du laster ned og installerer et antispywareprogram. For å se hvilke antispyware program som er falsk, skjekk denne siden: Spyware Warrior

Anbefalte sandboxer

Et ekstra sikkerhetslag er å bruke en sandbox. Det fungerer slik at man setter programmer/filer man er usikre på, i en 'virtuell' verden/sandkasse, som er separert fra selve systemet. Dermed vil ikke skadelige filer som åpnes, eller utløser seg innenfor sandboxen spre seg videre på systemet ditt. Det er meget lurt å f.eks. kjøre nettleseren din i en sandbox, slik at angrep via sikkerhetshull/ActiveX/Javascript ikke har noe effekt på din maskin. Denne teknologien er noe av den beste sikkerheten man kan få i dag. NB: Enkelte sikkerhetsprogrammer kan komme med sin egen sandbox. Kaspersky, Avast! og Comodo tilbyr blandt annet dette.

- Returnil Virtual System - Windows XP/Vista/7 - 32/64-bit
- Sandboxie - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64-bit

Anbefalte nettlesere

I tillegg til sikkerhetsprogrammer, så er det også lurt å bytte ut Internet Explorer som er standard nettleser i Microsoft Windows. Internet Explorer benytter seg av en teknologi som heter ActiveX, og desverre er dette veldig sårbart, og er derfor en veldig god måte å utnytte ditt system via. Jeg vil derfor anbefale å bytte til en sikrere nettlesere - surfingen blir mest sannsynlig mye raskere i tillegg.

- Mozilla Firefox - Windows 2000/2003/XP/Vista/7/8/10- 32/64-bit

- Opera - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64-bit

- Google Chrome - Windows XP/Vista/7/8/10 - 32/64-bit

Du kan også laste ned add-ons/extensions til de øvrige nettleserene, som kan gi ekstra beskyttelse når du surfer på nettet. De mest populære tilleggene er 'NoScript' og 'AdBlock', som hovedsaklig er utviklet til Mozilla Firefox, men som i ettertid har blitt kompatible med andre nettlesere. Her finner du add-ons/extensions til de øvrige nettleserene:

Mozilla Firefox Add-Ons
Opera Extensions
Google Chrome Extensions

Anbefalte antivirus til mobiltelefoner

Trenger jeg virkelig antivirus til mobiltelefoner?

Svaret der er både ja og nei. Selv om virus til mobiltelefoner ikke er så utbredt i dag, så øker de med stormskritt grunnet dagens utvikling av smarttelefoner. I dag kan du betale regninger via telefonen, sjekke mailen, og lagre viktige dokumenter. Dermed er også telefonen en viktig plattform å beskytte. Ikke nok med at antivirus til mobiltelefoner beskytter deg mot virus, men de har ofte en veldig nyttig funksjon som gjør at du kan fjernlåse telefonen din hvis den f.eks. blir borte eller stjelt. De som eventuelt har telefonen din, kan dermed ikke bruke den hvis den er låst. Du kan også søke opp hvor telefonen befinner seg, og dermed ha en betydelig større sjanse til å få den tilbake.

Du får antivirus til mange forskjellige platformer og operativsystem, dog er det ikke alle sikkerhetsselskaper som støtter hvert OS. Sjekk dermed ut hvilke OS du har på telefonen (Android, Symbian etc.), og velg programvare deretter. De fleste har samme funksjoner, og bør være tilstrekkelig.

Norton Mobile Security - Android
ESET Mobile Security - Android
F-Secure Mobile Security - Windows Mobile, Android
AVG Antivirus for Android - AndroidHvordan fjerne virus/spyware hvis allerede infisert?

Hvis du ønsker hjelp til å få fjernet virus/spyware, finnes det supportere på dette forumet som kan hjelpe deg. Les gjennom veiledningen i følgende post:
Når du trenger hjelp til å fjerne spyware. Loggene som lages ut fra denne veiledningen, legger du i en egen post som du oppretter. Husk å lage en emnetittel som beskriver problemet.

Den kan du følge sammen med det grunnleggende over!Noe dere vil jeg skal tilføye? Gi dine meninger og ideer i tråden.

Edited by Fresh Prince
  • Like 8

Share this post


Link to post
Annonse

"RegRun Security Suite" er å annbefale. det programmet har fjernet all dritt som jeg har fått på PC-en :)

 

(sry for innlegg)

Edited by BloodSpiller

Share this post


Link to post

Dere må bare slette dette innlegget om det er unødvendig, men du skriver litt om anti-rootkit og sånn, men du forklarer ikke hva rootkit er. Ellers så er jeg blind eller trøtt -.-

Share this post


Link to post
Fin guide! :thumbup:

*Venter på comodo for vista*

 

Comodo versjon 3 som støtter Vista, er nå i beta stadiet. Så det er forhåpentlighvis ikke så altfor lenge til den ferdige versjonen slippes :)

 

Takk for respons.

Edited by ÜberNinja

Share this post


Link to post
Er ikke Spyware Blaster falsk?

Står det på Spyware Warrior.

 

Nei, det er det ikke. Spyware Blaster som jeg linker til er laget av Javacool. Og på Spyware Warrior står det også at det andre Spyware Blaster ikke må forvirres med Javacool sin Spyware Blaster. Altså det finnes to programmer med sammen navn, og jeg linker til det riktige.

 

Note: this site has no relation to JavaCool's SpywareBlaster program
Edited by ÜberNinja

Share this post


Link to post

Endelig...

 

Registrerte meg for å motta en mail når brannmuren blir tigjengelig, men det har merkelig nok ikke skjedd :hmm:

 

Laster ned 3.0 nå uansett :D

 

Forresten - flott at du holder tråden oppdatert :thumbs:

Share this post


Link to post

Er datavirus noe som er skapt av mennesker for å ødelegge PCer eller er datavirus noe PCen/internett lager av seg selv, noe alá AI? Har alltid vært litt usikker på dette..

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...