Gå til innhold

hva er jordfeil?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det finner du 130% sikkert i læreboka di ;)

 

Raskt og dårlig forklart: Jordfeil oppstår når en av fasene (strømlederne) kommer i kontakt med et elektrisk ledende materiale som er jordet (en motor for.eks), ved for eksempel fuktinntrenging i et støpsel på en skjøteledning.. Jordinga's viktigste oppgave er å beskytte mennesker og dyr mot elektrisk støt... Tar du mellom to kokeplater som ikke er jordet vil du få strøm i deg.. er den jordet vil strømmen ta raskeste vei gjennom jordlederne.. fordi motstanden er betraktelig mindre og strømmen tar letteste vei..

 

hmm.. lenge til jeg blir lærer i hvertfall... heh, du får garantert et enklere svar hos noen ;)

 

( det er forresten ikke lurt å ta på kokeplater, da brenner man seg;) )

Endret av zckumling
Lenke til kommentar

Men i praksis er jordfeil nesten en hvilken som helst feil på et elektrisk anlegg eller utstyr. :) Sikkert fordi alle kjenner uttrykket men ikke vet hva det betyr.

 

En jordfeil i et anlegg som har fungert uten jordfeil fra før av kan være farlig. zckumling sier det er kontakt mellom leder og jord, mens i realiteten vil dette ofte være krypstrømmer som ikke fysisk har kontakt, men isolasjonsmotstanden er nedbrutt. Dette vil ofte være umulig å se...

 

Årsaker jeg har sett er fuktighet, overbelastning av ledere der isolasjonen har smeltet, terminal klemmer med irr dannelser osv. Disse vil man ikke se før man grundig inspiserer alle koblinger, men man finner de fort med måleinstrumenter. :)

 

Husk å skille mellom PE (beskyttelsesjord) og andre jordinger. PE er der for å beskytte omgivelsene, mens andre jordinger er der av andre hensyn.

 

Har ikke alle induktive kokeplater i dag?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...