Gå til innhold

Tekst eller melodi først?


olaberg

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvorfor skriver du sangen? Hva ønsker du å utrykke? Dette er ting man må spørre seg om i idè-fasen. Videre kommer spørsmålet: Hvordan skal du utrykke dette? Enkelte ganger kan det være melodien, oppbygningen i sangen, rare amiente lyder som står for mesteparten av budskapet, mens andre ganger er det teksten som er i fokus.

Så dermed føler jeg at svaret blir som følger: Start med det du føler er viktigst!

 

Det er uttvilsomt utfordringer med å begynne med teksten, men mange glemmer at man ikke trenger å gjøre teksten 100% før man begynner på melodien. Og hvem sier at teksten/vokalen trenger å følge grunnmelodien? Hvorfor ikke bygge den opp som en kontrast feks, eller legge den i en instrumentalt mindre intensiv periode, hvor man bygger videre på de følelsene melodien gir? Eller motsatt?

Så lenge du er oppfinnsom får du det nok til, musikk er egentlig ganske abstrakte saker.

Lenke til kommentar

Interessant problemstilling. Jeg tror at det man skriver først kommer lettest til deg og blir best. Og det er årsaken til at så mange starter med melodien, man oppfatter rett og slett melodien som viktigst. Er melodien elendig så forkaster man den gjerne, uansett hvor god teksten er, men det motsatte er ikke tilfelle. Derfor er det så mange låter med elendige tekster.

 

Selv varierer jeg mye. Jeg har nok gjerne ideen til teksten på skisseblokken før melodien kommer. Så kommer melodien litt av seg selv, og deretter gjør jeg ferdig teksten. Men jeg har flere tekster som jeg ikke har klart å lage melodi til. Har en gammel låt som bare er halvferdig: Den har et meget catchy refreng, men får bare ikke versene til. Og det hender at tekst og musikk "skiller lag", at teksten går sin egen vei og ikke passer med musikken lenger.

 

Noen av de fineste låtene som finnes i Norge er tonesatte dikt. Så det er absolutt mulig å skrive teksten først, men da skal man ha et musikalsk øre og sans for det rytmiske i teksten.

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...