Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Idag har jeg kjøpt meg et par butikkøl, har masse spesialøl fortsatt fra Danmark men sparer noen av de til imorgen. Siden jeg skal ha en barolovin til maten idag så er det lurt å ta det litt rolig med et par butikkøl. Må skryte av Aas Gourmet serie som jeg fikk anbefalt her inne. Idag har jeg kjøpt Aas gourmet Pale Ale. Etter min mening er dette like bra som håndverksøl og betraktelig billig iforhold til Brewdog, NØ, Ægir eller for den saks skyld Lade Gaard...

 

Har også kjøpt en boks Brewdog 77lager og en Trashy Blonde. Skal drikke to øl idag tenkte jeg, Pale ale smaker jeg på nå også blir det en av Brew dog senere.

 

Barolovin? Hva faan er det? Jeg håper det er en type barleywine ellers ligger du tynt an. Det blir slått hardt ned på off topic-drikke i denne tråden... :-)

 

Har tatt med meg en 75 cl St. Feuillen blonde, en Schneider Mein Nelson Sauvin, en North Coast Rasputin, en Liefmans Godenband, Hoppi Frog Hoppin to Heaven, Southern Tier Oat, Haandbryggeriet Odins Tipple og en Ægir Ratatosk og dratt for å besøke noen venner i Moss. De er vinsnobber så det skal bli spennende å se om de liker noe av det.

 

Er du full?

Ja, jeg er full, men det var en spøk. Det er dessverre ikke alltid så lett å treffe med ironi når man ikke kjenner hverandre på annen måte enn gjennom et diskusjonsforum. No offence intended.

 

Ps. Jeg vet hva Barolo er, men det er mange år siden jeg drakk en sist. Det er en kraftig italiener?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Brygg: Mikkeller Nelson Sauvignon

Alkoholstyrke: 9%

Utseende: Rødlig, kobberfarge. Flott luftig, stort og holbart skum.

Aroma: Gressaktig, sitruspreget og noe søtlig korn - noe tørr hvitvin er også fremtredende.

Smak: Syrlig, gressaktig smak - minner om sitron. Imotsetning til andre surøl henger syrligheten og kiler i ettersmaken. Her snakker vi en fantastisk balanse mellom søte malter og syrligheten fra "brett". Eddikkpreget som ofte kommer tydelig frem i andre surøl er dette helt fraværende her. Noe alkohol kjennes også, om man "skummer" ølet litt i munnen. Ananas og et ørlite preg av pepper.

 

97/100

Lenke til kommentar

Brygg: Mikkeller Nelson Sauvignon

Alkoholstyrke: 9%

Utseende: Rødlig, kobberfarge. Flott luftig, stort og holbart skum.

Aroma: Gressaktig, sitruspreget og noe søtlig korn - noe tørr hvitvin er også fremtredende.

Smak: Syrlig, gressaktig smak - minner om sitron. Imotsetning til andre surøl henger syrligheten og kiler i ettersmaken. Her snakker vi en fantastisk balanse mellom søte malter og syrligheten fra "brett". Eddikkpreget som ofte kommer tydelig frem i andre surøl er dette helt fraværende her. Noe alkohol kjennes også, om man "skummer" ølet litt i munnen. Ananas og et ørlite preg av pepper.

 

97/100

 

Den har jeg lyst til å smake. Har du funnet den på en bar, polet eller i Danmark?

Lenke til kommentar

Vice: Ja det var da en noe stiv pris for Westvleteren 12.

 

Riktignok må den fortolles inn i landet men hvis de har kjøpt en flaske av den direkte fra klosteret koster det omtrent "ingenting".

 

Interessante betraktninger omkring det ølet der. Jeg er jo interessert i å prøve det men til den prisen venter jeg nok.

 

Ser ut som om den går for ca 40 USD på nettet og da blir det vel en 3-350 kr for en flaske til Norge. Tror jeg dropper det enn så lenge.

Lenke til kommentar

Vice: Ja det var da en noe stiv pris for Westvleteren 12.

 

Riktignok må den fortolles inn i landet men hvis de har kjøpt en flaske av den direkte fra klosteret koster det omtrent "ingenting".

 

Interessante betraktninger omkring det ølet der. Jeg er jo interessert i å prøve det men til den prisen venter jeg nok.

 

Ser ut som om den går for ca 40 USD på nettet og da blir det vel en 3-350 kr for en flaske til Norge. Tror jeg dropper det enn så lenge.

 

Jeg drakk to Westvleteren 12 i Belgia i romjulen og syntes ikke det var noe å skryte av. Den kommer langt ned på lista hos meg. Jeg kommer neppe til å drikke den igjen. Første flaska gadd jeg ikke en gang å drikke opp. Hvis jeg må betale over 100,- for en flaske er det heeelt uaktuelt. Har ikke smakt noen av de andre Westvleterølene, mulig de er bedre.

Lenke til kommentar

I kveld ble forøvrig Midtfyns Påskebryg og Struise Black Albert drukket.

 

Førstnevnte var en lys, lettdrikkelig (pale) ale fra danske Midtfyns. Ikke spesielt kompleks eller "avansert" i smaken men en ganske fin øl på tross av dette.

 

Ser for meg at jeg lett kunne nytt en flaske eller to av denne i solveggen på påskefjellet, eneste aberet er at jeg ikke skal det. En ganske grei øl som jeg mener er verdt å plukke med seg men dette er ikke en spesielt minneverdig øl.

 

Struise Black Albert: En IS på 13 % fra Struise som er et belgisk bryggeri. Mørk som natten, god aroma. Ølet er som nevnt på 13 % noe som absolutt merkes når man drikker ølet.

 

Jeg synes det hele blir som en slags "funky" (brett o.l.) IS og en som også er litt for søt etter min smak. Med funky så tenker jeg litt på belgisk gjær og litt slik geuze o.l. kan smake. Satser på at Cuvée Delphine er noe bedre.

Lenke til kommentar

Vice: Ja det var da en noe stiv pris for Westvleteren 12.

 

Riktignok må den fortolles inn i landet men hvis de har kjøpt en flaske av den direkte fra klosteret koster det omtrent "ingenting".

 

Interessante betraktninger omkring det ølet der. Jeg er jo interessert i å prøve det men til den prisen venter jeg nok.

 

Ser ut som om den går for ca 40 USD på nettet og da blir det vel en 3-350 kr for en flaske til Norge. Tror jeg dropper det enn så lenge.

Ja, horribel pris, og ikke verdt det, men som du selv sier: 40USD. Da synes jeg ikke 290 spenn er så allerverst, servert på en bar i Norge, og den var faktisk også temperert! (Med til historien hører også følgende: Da jeg kom inn og skulle bestille måtte jeg si hva jeg skulle ha to ganger. Det eneste bartenderen fikk med seg var "vest...." nummer 12??? Han skjønte rett og slett ikke en dritt. Heldigvis gikk han bort til en mann i svart trøye som umiddelbart nikket og tok fram nøkkelen til den fantastiske kjøleboden hos Amundsen. Derfra gikk det greit.) Samtidig må det også nevnes at når jeg satt og nøt(njaahh, smakte på) sakene så kom en bartender(svenske) forbi og spurte om det faktisk var en westvleteren jeg drakk! Pluss til denne ene mannen, men MINUS til resten av partysvenskene som ikke kunne brydd seg noe mindre mindre om øl. Amundsen har et fantastisk utvalg av øl, men 90% av svenskene som serverer der er ikke en dritt interessert i øl.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Var innom Vika i dag. Måtte begrense ølinnkjøpet i og med at jeg først og fremst skulle ha vin og bære det hjem, men tok med meg to flasker De Molen Vuur & Vlam og en flaske Amarillo. Fortsatt en del De Molen igjen. Hadde lyst til å ta med meg Schneider Mein Nelson Sauvin og Hoppin Frog, men det får bli på mandag. NØ Imperial Porter Cognac cask fristet også, men til 99,- for 0,25 sto jeg over.

Lenke til kommentar

Jeg har nettopp hatt en av mine merkeligste smaksopplevelse når det gjelder øl, nemlig Jolly Pumpkin Madrugada Obscura "Dark Dawn".

En villgjæret belgisk inspirert stout, lagret på eikefat. På flasken kan man lese at dette er en "Ale aged in oak", men det står også "Dark Dawn Stout". Så hvilken kategori dette ølet tilhører er vanskelig for meg å si.

 

Først av alt. Når man åpner denne bør man ha ølglasset i umiddelbar nærhet. Et stort halvlitersglass er å foretrekke, gjerne to, da denne ølen på ingen måte har intensjoner om å forbli i flasken etter åpning. Her snakker vi tilnærmet fontene, og nesten halve innholdet forlot flasken før jeg egentlig var klar for det. Heldigvis var ølglasset bare en armlengde unna, å jeg berget det meste, men en del endte desverre opp utover kjøkkenbenken og i vasken.

Så åpne denne på kjøkkenet eller i våtrom, ikke ved spisebordet med finduken på. :p

 

Utseendemessig er ølet er sort som tjære og har et fyldig caffè latte skum. Meget pent visuelt sett.

Akkurat slik en god stout skal se ut.

Lukten er derimot litt vanskelig å forklare. Det lukter gjær og surt. Litt som Rodenback i grunn, men minner meg mest om mors hjemmelagede plommevin fra tidlig 90-tallet. Om det er positivt kan diskuteres, da jeg hadde noen fryktelig dårlige søndager i min ungdom takket være denne vinen. :sick:

 

Smaken minner også litt om surøl som Rodenbach Grand Cru (og mors plommevin atter en gang). Så å kalle dette en stout blir helt feil, etter min mening. Jeg kjenner også et lite hint av bourbon, som sikkert kommer av fatlagringen.

I tillegg synes jeg alkoholen skinner litt for mye gjennom til at den holder moderate 8,1%.

Det er mulig den noe eksplosive "skjenkingen" dro med seg det som eventuelt var av sedimentering i bunnen, og blandet seg med resten av innholdet, å på den måten forringet smaksopplevelsen.

 

Noen som har smakt denne, å har opplevd det samme?

Terningkast.

Utseende: 6

Lukt: 3

Smak: 2 (surøl er ikke min greie)

 

Med andre ord en øl jeg tvilsomt kommer til å kjøpe igjen, men som jeg tror dere som liker surøl kan sette pris på.

 

 

@Lycantrophe

 

 

Vet ikke helt hva du forsøker å svare på her Lyc.

Destillering:

http://en.wikipedia....ki/Distillation

Distillation is a method of separating mixtures based on differences in volatilities of components in a boiling liquid mixture

Jeg er ikke helt enig i din utheving her. Å si at koking må til for destillasjon er meget forenklet sagt. En kan fint destillere en fluid uten å oppnå koking. Hvis en væske inneholder lettflyktige komponenter, så kan man destillere uten å nå kokepunktet for denne væsken. Dette vet jeg av erfaring, da jeg tidligere har jobbet med bla. destillasjon.

 

http://en.wikipedia....ze_distillation

Freeze distillation is a term for a process of enriching a solution by partially freezing it and removing frozen material that is poorer in the dissolved material than is the liquid portion left behind. Such enrichment parallels enrichment by true distillation, where the evaporated and recondensed portion is richer than the liquid portion left behind.

Jeg kan gå tilbake på sykkel, men jeg synes fortsatt kjøretøy er et lite beskrivende ord for det.

Linken din sier ikke noe om at frysedestillasjon ikke er en destillasjonsmåte. I mine øyne vil det fortsatt være en destillasjonsmetode, til noe annet er bevist.

Så vi får bare være enige i å være uenig om den saken.

 

 

Endret av Johnny Ointment
Lenke til kommentar

Jeg har nettopp hatt en av mine merkeligste smaksopplevelse når det gjelder øl, nemlig Jolly Pumpkin Madrugada Obscura "Dark Dawn".

En villgjæret belgisk inspirert stout, lagret på eikefat. På flasken kan man lese at dette er en "Ale aged in oak", men det står også "Dark Dawn Stout". Så hvilken kategori dette ølet tilhører er vanskelig for meg å si.

......

......

Da jeg var hos deMolen fikk vi en flaske med "Gajes & Geteisem" som var en "cherry brett stout", altså en sur stout lagret med kirsebær. Ganske spennende øl, men siden jeg verken er en stor fan av kirsebær eller av sur øl så var det ikke noen stor vinner for meg. Smakte også en annen variant av samme type da jeg besøkte Lost Abbey: "Cuvee de Tomme". Igjen, ingen stor øl for meg.

Loverbeer (som de forøvrig har en del inne av på Vika polet for tiden) har også mye forskjellig øl som er basert på surøl. Bla.a har de noen stouts som heter "Marchè'l Re" og "Papessa". Begge er syrlige stouts. Og begge synes jeg smaker ganske fælt :)

Lenke til kommentar

Sitater fra besøket hos vinentusiastene i Moss:

 

"Faen, øl er jo bedre enn vin jo!"

 

"Jeg trodde ikke jeg likte øl..."

 

De digget alle ølene jeg tok med. Selv Hoppin Frog Hoppin to Heaven. Jeg hadde ikke trodd de skulle like bitre øl, men det gjorde de. Imperial stoutene slo imidlertid best an. I kveld kjørte vi en sammenligning av North Coast Old Rasputin og Haandbryggeriets Odin's Tipple. Odins Tipple vant en knusende seier. Morsomt ettersom Old Rasputing figurerer på mange nettsider som en av de femti beste ølene i verden, flere steder blant de 20-30 beste. De smakte nokså likt, men Odin's Tipple hadde bare mer av alt. Overlegent.

 

Til sist kjørte vi en pilstest. Pilsner Urquell, Heineken og Brew Dog 77. Kort oppsummering:

 

Første smak: Urquell er litt surere enn vanlig pils. Heineken er søt og lett. Brew Dog er krydret, bitter og skarp.

Neste smak: Heineken er daff og slapp, Urquell har mye pilssmak, men det er surt og kvalmende. Den minner meg på at jeg egentlig ikke liker pils, men som pils smaker den mye mer enn de vanlige industripilsene. Brew Dog er forfriskende og smaker som en slags pils som strekker seg mot en pale ale. Etter en stund syntes vi 77 lager hadde mistet all sin kullsyre og var daff. Så smakte vi på de andre to. De var mye, mye daffere. Konklusjon: Brew Dogs lager er en veldig god pils. Men jeg liker ikke så godt pils, så det spiller liten rolle for meg. Bare synd 77 Lager ikke er et alternativ på steder som bare har pils.

 

 

Edit: DropkickMurphy: Ble det til at du drakk Geek Brunch til frokost? Hvordan funket det i så fall? Har ikke drukket alkohol til frokost på en del år nå så jeg har helt mistet helt grepet på hvordan det funker.

Endret av Kaaz
  • Liker 2
Lenke til kommentar

I kveld kjørte vi en sammenligning av North Coast Old Rasputin og Haandbryggeriets Odin's Tipple. Odins Tipple vant en knusende seier. Morsomt ettersom Old Rasputing figurerer på mange nettsider som en av de femti beste ølene i verden, flere steder blant de 20-30 beste. De smakte nokså likt, men Odin's Tipple hadde bare mer av alt. Overlegent.

Hmm, hadde ikke tenkt på å kjøre en direkte sammenligning mellom de to siden jeg egentlig ikke oppfattet Odins Tipple som en stout da jeg drakk den. Men jeg husker ikke nøyaktig hvordan verken Odins Tipple eller NC Rasputin smakte, men skal ha det i bakhodet når jeg åpner en av dem neste gang. Har begge to stående men Rasputin er litt vanskeligere å åpne da det ikke er mer å få tak i når den er borte :(

Lenke til kommentar

Egentlig er det dumt å sammenligne gode øl. Min erfaring er at de ødelegger for hverandre. Men jeg klarer ikke å la være fordi jeg vil vite hvem jeg liker best. Men hvis nytelsen er i fokus er det bedre å la ølene få være i fred for hverandre.

 

Grunnen til at jeg hadde lyst til å sammenligne disse er at jeg synes Haandbryggeriet (og andre norske øl) er jævlig gode, men jeg mistenker at de ikke når samme ry og ratinger som øl fra mer kjente bryggerier. Det gir meg derfor et lite kick å å påvise at våre lokale produsenter er i verdenstoppen. Jf. Westvleteren 12.

Lenke til kommentar

I kveld ble det Cantillon Rosé de Gambrinus (framboise) og Rochefort 10.

 

Førstnevnte hadde jeg faktisk drukket før og den falt ikke helt i smak da heller. Orket ikke hele flasken men jeg er ikke udelt negativ til framboise da Boon Kriek og Framboise var ganske OK.

 

Sistnevnte er vel en av de høyest rangerte ølene i Vinmonopolets sortiment (foruten det som finnes på spesialpolene) og det knyttet seg en viss forventning til å drikke denne.

 

Var som en vanlig belgisk dubbel (vet at ølen er abt/quadrupel) i mine øyne. Grei balanse mtp. den høye alkoholprosenten (11,3 %) men ellers litt for søt for min del. Totalt sett helt OK øl men langt fra enig med rb/ba på denne.

 

Kaaz: Godt jobbet! Bra at du gjør at flere får øynene opp for godt øl! :)

Endret av Xtra
Lenke til kommentar

Vice: Ja det var da en noe stiv pris for Westvleteren 12.

 

Ser ut som om den går for ca 40 USD på nettet og da blir det vel en 3-350 kr for en flaske til Norge. Tror jeg dropper det enn så lenge.

 

Det gjør du rett i. Det er et godt øl (ihvertfall i følge meg) men ikke et øl verdt 350 kr. Greit for å smake ja, men om dere drar på Amundsen så kan dere heller være to som deler på det, og så får dere smakt det litt.

 

Interessant nok så er det faktisk et øl som mora mi likte, og hun liker ikke øl noe særlig. Grunnen til at vi var på Westvleteren for en uke siden var rett og slett at jeg tenkte jeg måtte ta dem med.

 

Selv synes jeg at de blonde Westvleterene er noen av de bedre blonde man får, de ligger liksom midt i mellom blonde og pilsner. Og av og til er det godt med en pilsner. Westvleteren 8 er litt undervurdert.

 

Sitater fra besøket hos vinentusiastene i Moss:

 

"Faen, øl er jo bedre enn vin jo!"

 

"Jeg trodde ikke jeg likte øl..."

 

De digget alle ølene jeg tok med. Selv Hoppin Frog Hoppin to Heaven. Jeg hadde ikke trodd de skulle like bitre øl, men det gjorde de. Imperial stoutene slo imidlertid best an. I kveld kjørte vi en sammenligning av North Coast Old Rasputin og Haandbryggeriets Odin's Tipple. Odins Tipple vant en knusende seier. Morsomt ettersom Old Rasputing figurerer på mange nettsider som en av de femti beste ølene i verden, flere steder blant de 20-30 beste. De smakte nokså likt, men Odin's Tipple hadde bare mer av alt. Overlegent.

 

 

Håhåh! Det må ha smakt godt for deg. Å få vist "vinsnobbene" at øl ikke bare er pilsner. OG at det er noe man kan være finkulturell på også. Som jeg har sagt før: en av mine "beste" opplevelser er at jeg i min tid i Narvik begynte å insistere på at ost og øl var en fantastisk kombinasjon. Den tanken var naturligvis noe som vinkjenner og ostekjenner kunne enes om at var feil. Så etterhvert begynte det å dukke opp artikler i vinmonopolets regi om at det kunne fungere. I tillegg så er det jo slik at da jeg da flyttet til Belgia fikk jeg plutselig oppleve at det var en tradisjon for dette, en belgisk tradisjon jeg hadde snublet inn i.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nøt i går kveld en Haandbryggeriet Hesjeøl fra flaske. Dette må vel være en direkte konkurrent til NØ Saison? Jeg synes iallfall å huske at Saison smakte rimelig likt (smakte den fra tapp hos DGN tidligere i vinter). Likte begge veldig godt. Ser for meg at det kan bli aktuelt å prøve Hesjeøl igjen til sommeren, når det er litt varmt, så man får den riktige slåttonn-følelsen :-P Men tror den er en brukbar allrounder, egentlig.

 

Haandbryggeriet begynner å seile opp som favorittbryggeriet mitt, forresten. Norwegian Wood er blitt en av mine favoritter i det siste; syns einersmaken er kjempegod. Og så må jeg jo nevne HB Pale Ale, som jeg synes er et av de aller beste butikkølene. Men men, jeg har fortsatt mye igjen å teste, både fra HB og andre, kanskje jeg plutselig finner noen jeg liker enda bedre. Mye å glede seg til.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...