Gå til innhold

Hva er lys?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Lys er bølger og partikler.

Nettopp, lyset har en dobbeltnatur. Det er egentlig elektromagnetisk stråling, akkurat som varmestråling (infrarødt lys), uv-stråling og radiobølger. Men all elektromagnetisk stråling har en dobbeltnatur. Bruker man måleutstyr som måler lyset som bølger, så oppfører lyset seg som bølger. Men bruker man utstyr som måler lyset som partikler, så oppfører lyset seg som partikler (fotoner).

 

Men et foton er egentlig ikke en partikkel i vanlig forstand, det er en energimengde, et kvant, den minste energimengden som er mulig. Kvanter oppstår når elektroner hopper innover fra et elektronskall til et elektronskall lengre inne i atomet. Et slikt hopp/sprang kalles et kvantesprang, og den energimengden som slippes ut av atomet ved et slikt elektronhopp er altså et kvant.

 

For noen år siden klarte forøvrig et dansk forskerteam å både bremse og fange lys med en bestemt type krystall. De kunne altså fange/fryse fast litt lys inne i krystallet og deretter slippe ut lyset slik at det fortsatte videre (jeg fant ikke en link til dette nå). Kanskje denne teknikken en gang i framtiden kan brukes til å lage superavanserte datamaskiner basert på lys i stedet for strøm.

Lenke til kommentar
Så lys er elektromagnetisk stråling? Sånn enkelt sagt (men betyr nødvendig vis ikke at du skal forstå hva det betyr :p )

6669735[/snapback]

 

Det er akkurat hva det er. Elektromagnetisk stråling med bølgelengde mellom ca. 400-800 nanometer. Det er dette vårt øye kan oppfatte og tolker som farger. Det finnes "farger" utenfor vårt synsfelt også, eksempelvis ultrafiolett og infrarødt. Hele det elektromagnetiske spektrum kan sees på som både bølger og partikler avhengig av fenomenet som studeres.

Lenke til kommentar

Lys er en form for elektromagnetisk stråling.

 

Elektromagnetisk stråling består av fotoner.

 

Fotoner er masseløse partikler som oppfører seg som bølger. Disse bølgene kan opptre med forskjellig bølgelende:

spektr0.gif

 

Som du ser kan vi bare se en liten del av det elektromagnetiske spekteret. Noen dyr kan se litt større og/eller mindre bølgelender, og kan dermed se IR (infrarødt lys) og/eller UV (ultrafiolette) -stråler.

Lenke til kommentar
Hva er egentlig lys? Energi? Vi kan jo se lyset og måle farten på det, men du kan ikke fange det, ta i det eller veie det.

 

Hvordan er det mulig, og hva er det egentlig?

6668991[/snapback]

Fange lyset er ikke noe problem. Jeg fanger masse lys hele tiden. Tar i det gjør jeg også. Veie det er litt værre...

Lenke til kommentar
Fotoner er masseløse partikler

Helt masseløse kan de ikke være, for sterke tyngdefelt avbøyer lys. Hvis fotonene var helt masseløse ville lys kunne unnsluppet tyngdekraften i svarte hull, og disse ville ikke være svarte lengre.

 

Stjerner som forsvinner bak solskiva blir "hengende" litt lengre i det de nærmer seg kanten av sola, noe som viser at lyset fra de avbøyes rundt Sola (det er egentlig Jorda som beveger seg i sin banen rundt Sola, men for oss ser det ut som stjernene beveger seg). Det eneste som kan avbøye lysstrålene såpass mye i nærheten av Sola er tyngdekraften.

Lenke til kommentar
Lys er rett og slett en/flere partikkel (foton) som har en viss engergi. (rødt lys har lavere energi enn f. eks blått lys).

6669229[/snapback]

 

Det er delvbis riktig. Lys oppfører seg faktisk veldig merkelig. Det kan sees på som båre en partikkel med masse, og som bølger. Kommer an p åhvordan deu ser på det. Lys som partikkel er et foton, som har en konstant hastihet på ca. 299 000 Km/s om i følge fysikken har det denne farten uansett, om du sender ut lys når du er i bevegelse eller om du står stille (dvs. om du løper med lysets hastihet og slår på en lommelykt vil lyset bevege seg i 299 000 km/s allikevel. Grunnen til at lys også kan sees på som energirike bølger, er fordi grunnen til at lys har forskjellig farge, er fordi det har forskjellig bølgelende. vanlig lys som mennesker kan se har en bølgelengde på 400-800 Nanommeter (milliarddels meter tror jeg det er). så lys med 400 nm bølgelengde har en annen farge enn lys med si 750 nm bølgelende. ikke tro at alt lys er innenfor 400-800 nm, det finnes lys som er fra 0 nm til kasnkje uendelig lange. Radiobølger har de lengste bølgelengdene. Håper dette har besvart noe av det du lurte på. Forøvrig vil jeg be deg begynne å kjøpe Illustrert Vitenskap, som er et veldig spennende blad (fikk det i posten i dag faktisk :D) hvor utrolig mange spørsmål som dette blir svart riktig på, av eksperter p ådet gitte temaet, og ikke av 16 år gamle gutter som meg selv :)

 

Mvh. Christopher909

Lenke til kommentar
Lys er rett og slett en/flere partikkel (foton) som har en viss engergi. (rødt lys har lavere energi enn f. eks blått lys).

6669229[/snapback]

 

...ikke tro at alt lys er innenfor 400-800 nm, det finnes lys som er fra 0 nm til kasnkje uendelig lange...

 

Mvh. Christopher909

6686182[/snapback]

En liten ting jeg stusset over: (ellers bra :) )

ETT foton har energien:

 

E = hc/lambda

 

der h er Plancks' konstant, c er lyshastighet og lambda er bølgelengde. Hvis bølgelengden går mot null har ETT eneste foton uendelig med energi. Det går jo ikke :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...