Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 100 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Hei sveis folkens!

 

Det har seg slik at jeg for tiden skriver på en liten oppgave for tiden som en del av en universitetsgrad. Siden jeg daglig drikker relativt mye kaffe, falt valget, etter litt om og men, naturligvis på kaffe - nærmere bestemt Fairtrade-kaffe. I den anledning er jeg litt nysgjerrig på deres inntrykk av Fairtrade, og hvorfor dere eventuelt kjøper det?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ikke på grunn av lønnsavtalen og behandlingen av bøndene. Men mest på grunn av, at jeg får inntrykket at produsenten bryr seg mye om god kaffe, og har tatt seg bryet ved å lage et fairtrade-produkt, og at det er høyere sjanse for at kaffen er god, når menneskene bak er så engasjerte og sympatiske.

 

Men det var inntrykket og holdningen før kjøp. Etter å ha prøvd flere ganger, har jeg funnet ut at jeg gir blanke faen, og det er vertfall ikke nok å velge i av Fairtrade-kaffe, til å kun holde seg til det. Så derfor har jeg egentlig sluttet å kjøpe det, og den ene fairtrade-kaffen jeg har fått tak i, føyer seg inn i lista over kaffe jeg ikke lenger kjøper, og har ikke noen spesiell status hos meg lenger.

Lenke til kommentar

I den anledning er jeg litt nysgjerrig på deres inntrykk av Fairtrade, og hvorfor dere eventuelt kjøper det?

 

Fair Trade er et lite steg opp fra vanlig kaffe, men jeg som kaffesnobb foretrekker kaffe kjøpt mer eller mindre direkte fra kaffebøndene til de små brenneriene i Norge. Cup of Excellence er veldig mye bedre enn Fair Trade, men er først og fremst aktuelt for Sør-Amerika. Selv foretrekker jeg kaffe fra Afrika og der er det lite Cup of Excellence men de partiene som Tim Wendelboe, Kaffa etc kjøper får bøndene definitivt gode priser for..

 

Men jeg kjøper Fair Trade-bananer.. (Men hvis jeg skal være ærlig er det nok først og fremst fordi de smaker bedre, så får den gode samvittigheten min være en bonus..)

Lenke til kommentar

Takker for kjapp respons folkens. Har sett litt på Cup of Excellence, og ser ut til at sertifiseringen fordrer en mer direkte og personlig handel mellom produsent og konsument - et trekk som i økende grad ser ut til å forsvinne i Fairtrade-markedet. Men hvor Fairtrade spiller på oss "rikinger" i nord og vårt ønske om selv å være en agent i realiseringen av fair handel, ser det ut til at Cup of Excellence mynter seg på et annet demografisk segment: kaffesnobbene, som the_last_nick_left så fint døper oss.

 

En annen ting verdt å merke seg, er at Fairtrade på sett og vis opererer innunder utviklingsdiskursen på den måten at premisser og initiativ for handelen fremdeles settes i nord. Implisitt opprettholder vi dermed en paternalistisk holdning til det vi kaller u-land, som på mange vis deler karakteristikk med imperialismen. Vi søker å gjenopprette tidligere kolonier etter et bilde av de industrialiserte landene, ved å påtvinge vestlige tatt-for-gittheter når vi "gir utvikling". Paradoksalt nok er det jo akkurat dette skillet mellom nord og sør Fairtrade-bevegelsen tar sikte på å rive ned. Fairtrade kom som et svar på et neoliberalistisk marked "ute av kontroll", hvor transnasjonal vare- og kapitalflyt ikke nødvendigvis reguleres av de enkelte stater, men fordres av markedet og et driv etter å betale ned statens gjeld ved eksport over en lav sko. Da er det igjen paradoksalt at Fairtrade-handelen foregår nettopp på det frie markedet bevegelsen ikke godtar.

 

Slik at forskjellen, slik jeg ser det (og nå synser jeg litt), mellom Fairtrade og Cup of Excellence ligger i der Fairtrade gir en utvikling - en fair sjanse for dyrkeren å komme seg inn på markedet for å kunne leve av produksjonen, fordrer Cup of Excellence en sjanse for bonden å realisere seg økonomisk - også forbi beskjeden subsistens - innenfor de spillereglene gitt av markedet.

 

 

Nå spørs det jo om dere synes alt annet rundt kaffen (og ikke bare smaken) er like spennende som jeg synes, hehe. :p Men når det kommer til min personlige mening om kaffen rent smaksmessig, synes jeg Fairtrade er helt okey av det jeg har smakt, men foretrekker kaffen jeg er vandt med. Cup of Excellence er jeg neimen ikke sikker på om jeg har drukket enda, men vet at en av kaffebarene jeg kjøper kaffe fra når stipendet tikker inn fører CoE-kaffe, så sjansen er der. Cup of Excellence eller ei, så er jo nykverna kaffeblandinger uansett ekstremt mye bedre enn Fairtrade-posen fra supern borti gata.

Lenke til kommentar

Cup of Excellence fordrer en sjanse for bonden å realisere seg økonomisk - også forbi beskjeden subsistens - innenfor de spillereglene gitt av markedet.

 

Her må jeg pirke litt. Cup of Excellence er et marked, ja, men det er ikke "markedet". Sånn jeg ser det er mye av poenget med CoE at det oppretter et eget marked for kvalitetskaffe, et marked som opererer ved siden av det ordinære kaffemarkedet, så sånn sett er ikke CoE innenfor "spillereglene", de lager sitt eget spill ved siden av.

 

 

Cup of Excellence koster jo fryktelig mye mer enn Fair Trade, og for den vanlige konsument er det et helt annet skritt å gå til en kaffeforretning og betale tre ganger så mye enn det er å betale et par kroner ekstra i dagligvarebutikken, så Cup of Excellence retter seg nok i større grad mot "entusiastene" (er det et bedre ord enn kaffesnobb? Legg merke til at jeg ikke døpte noen andre enn meg selv kaffesnobb, men entusiast er kanskje mer dekkende.)

Lenke til kommentar

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke tenker over om kaffen jeg kjøper er fairtrade eller ikke. Jeg er som flere andre her opptatt av smaken, som et resultat av dette kjøper jeg kun bønner der jeg vet at jeg får god smak. Hvorvidt bønnene som Stockfleth's, Kaffebrenneriet etc. er fair trade eller ikke vet jeg ingenting om.

 

Send meg gjerne oppgaven din når den er ferdig, virker veldig interessant, og jeg trenger noe å lese på snart, nå som eksamene nærmer seg slutten for dette semesteret.

 

 

Lenke til kommentar

Her må jeg pirke litt.

 

 

Du har helt rett, jeg forhastet meg nok litt, og som du sier burde jeg presisert at det var snakk om et parallelt marked*, som dyrkeren får en sjanse til å delta i.

 

Poenget jeg i forrige innlegg jeg skulle frem til var bare at begge initiativene er alternative måter å handle kaffe, som i varierende grad bryter med det uregulerte markedet – om enn av forskjellige grunner. Som du påpeker, gjenspeiler forskjellene (og likhetene) mellom Fairtrade og Cup of Excellence seg i de forbrukersegmentene de retter seg mot. Det være seg de som "konsumerer sosial rettferdighet" eller entusiastene (snobbene, hehe) som identifiserer seg etter andre - men ikke nødvendigvis motstridende verdier.

 

Noe annet de har til felles er at de henvender seg til “forbruksfetishismen”, hvor kaffeposen du kjøper står som et konsept utenfor seg selv. Den er ikke bare en kaffepose, men den står også som en relasjon til noe(n). Konsumpsjon er forsåvidt et interessant aspekt ved tilegnelsen av identitet (utsagnet “du blir hva du spiser” er ikke helt tilfeldig), men det får bli til en annen gang.

 

Nå er det riktig nok ikke en komparasjon av Fairtrade og Cup of Excellence oppgaven min handler om, så bare arrester meg om noe ikke ser helt ut som det henger på greip. Deilig er det uansett å prokrastinere om kaffe, med en kopp kaffe.

 

* Parallelle markeder, også kalt “alternativ globalisering”, er å skape markeder som tjener både interessen til dyrkere og forbrukere ved å sette sosiale og miljømessige minimumskriterier for internasjonal varehandel.

Lenke til kommentar

Problemet med Cup of Excellence er å finne det.

Hvor er produktene deres hen?

 

Jeg har sikkert drikki det til og med, men aldri fått med meg hva det er. Hvis det er så bra kaffe, hvorfor er det ikke tilgjengelig på for eksempel Meny?

 

Det virker som et skjult ninjamerke som bare ekte kaffesnopper vet hvor man får tak i. Fairtrade er i vertfall synlig med logoer på produktet, eget design med grønne farger osv. Produktene skiller seg ut.

Lenke til kommentar

Oi, nå har jeg lyst til å si en hel del, men jeg skal bare legge ut en lenke:

http://timwendelboe.no/2011/05/new-crop-from-kenya-and-coffee-prices/

 

Ok, da! En til:

http://www.coffeecollective.dk/direct-trade.htm

Det jeg syns er teit er at sånne kaffenerder som han, og deg (?) syns det bare er fint at prisene stiger. De tenker "åh nå blir han hyggelige bonden rikere".

 

Men spesielt rart er at billigmerker som Simar kommer på banen med Kenyansk kaffe, og selger halvkiloen til 60 kroner, når det nettopp er Kenyansk kaffe som Wendelboe hevder har steget drastisk i pris.

batman-coffee.jpg

Endret av Ramius
Lenke til kommentar

Ikke for å avbryte diskusjonen om kaffepriser og desslike, men: jeg har skaffet meg AeroPress, og kan melde at jeg føyer meg inn i rekken av fornøyde brukere av denne. Synes dette er en steg opp fra presskanne, som jeg har brukt i iallfall fire år som min primære kaffetilberedningsmetode nå. Veldig behagelig å kunne få «filterkaffefølelsen» (da mener jeg at kaffen er fri for grums og dermed oppleves lettere), samtidig som at smaken blir minst like god og at det hele faktisk går enda raskere.

 

Nå vet jeg ikke helt hva som eventuelt kan bli neste steg oppover på stigen. Ser for meg at det på en eller annen måte må kostbare investeringer (og lang opplæringstid) til for å kunne overgå dette. :)

Lenke til kommentar

Nå vet jeg ikke helt hva som eventuelt kan bli neste steg oppover på stigen. Ser for meg at det på en eller annen måte må kostbare investeringer (og lang opplæringstid) til for å kunne overgå dette. :)

 

Jeg regner med at du har skaffet en skikkelig kvern (altså ikke en opp-ned gresklipper)? Foruten kunnskap, er det ikke noe som kan løfte kaffeopplevelsen som en skikkelig kvern!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...