Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 100 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Green World heter den kaffen jeg snakket om. Av Joh Johansen.

Irriterende står det riktignok ikke hvor bønnene kommer fra. Og til min store overraskelse står det ikke espresso på den heller, men jeg lagde espresso med den, og det ble nydelig.

-

Edit:

Sprø ide her. Går det an å ha te i bajonetten på en espressomaskin? Noen som har prøvd?

Endret av Ramius
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er det nærmeste jeg kommer altså.

WZt4A.jpg

 

 

Jeg har funnet ut at damparmen min har noe som på fagspråket omtales som et "turbohøl". Og dette er en åpning på siden av damparmen - over utløpet, som suger inn luft ovenifra, inn i melken, for å øke rotasjonshastigheten. Dette mistenker jeg de har tenkt ut fordi maskinen ikke blåser kraftig nok damp, til å dampe melken på egen hånd gjennom det vanlige utløpet. kanskje denne funksjonen faktisk ødelegger mer enn den hjelper.

Lenke til kommentar

Teip over hullet?

Hehe nei, da er nok alternativet at det ikke blir noe skum i det hele tatt. Poenget er at dampdysa er for liten og svak, til å skape så stor og kraftig rotasjon i melken som kreves for latteart. Litt teip vil ikke gjøre dampen noe kraftigere. Ser nok heller mot å investere i en oppgradering i det nærmeste årene. Til enten Isomac eller Rancilio sine hjemmemaskiner.

Endret av Ramius
Lenke til kommentar

Ja, det hjelper ikke.

Jeg har funnet den perfekte mengden melk i mugga.

 

Denne mengden er avgjort etter nøyaktig hvor mye helmelken vokser mens den omdannes til skum. Slik at den ikke vokser for langt over dysa, eller for kort under.

 

Husk at maskinen min er svært liten, så det er ikke rom til å holde koppen hvor jeg vil i luften. Den må stå i hjørnet på rista.

 

I forhold til en proff espressomaskin, så kan jeg ikke senke dampdysa ned i melken mot slutten av dampingen. Da stopper rotasjonen. Turbohølet er avhengig av luft, og derfor må dampdysa ligge nøyaktig 1 cm under overflaten gjennom hele dampingen. Det eneste jeg varierer er vinkelen på muggen.

 

-

 

Jeg har i tillegg lest gjennom alle testene til kaffe.no, av espressomaskiner. Absolutt alle i den laveste prisklassen, er oppgitt til å gi dårlig, for tungt og boblete skum. Og det er i denne prisklassen maskinen min hører hjemme. Så det virker ærlig talt ikke som hjemmeespressomaskiner til under 4000 kan skumme melk godt nok.

Endret av Ramius
Lenke til kommentar

Hyggelig det. Takk takk.

Selv syns jeg kaffen min både ser og smaker bedre ut enn det mange kaffebarer lager.

 

Hvis jeg skal være kritisk til mitt eget skum, så vil jeg kanskje bruke ordene "løst" og "vått". Jeg tror det skaper spredningen i skummet, slik at jeg ikke får de sylskarpe kantene mellom cremaen og melkeskummet.

 

Kanskje det kommer av at det kommer for mye vann ut i melken når den dampes. Mens en proff maskin vil ha større og kraftigere koker, og lettere omdanne vannet til damp, før det slippes ut.

Endret av Ramius
Lenke til kommentar

Kanskje det kommer av at det kommer for mye vann ut i melken når den dampes. Mens en proff maskin vil ha større og kraftigere koker, og lettere omdanne vannet til damp, før det slippes ut.

 

Du kjører vel steameren ned i rista til det begynner å dampe før du setter den i melkepitcheren?

Endret av Error
Lenke til kommentar

Kjøpte en flaske hasselnøttsirup av Torani på Cortado i dag. Den lukter nydelig, men dyr som faen. 150 kroner. Skal lage meg en latte etterpå.

Jeg er prinsipiell motstander av smakstilsettninger for jeg mener at kaffe skal smake kaffe, men om en eller annen kjedelig latte skal smaksettes er det bare hasselnøtt fra Torani som er brukbar - etter min mening!

Lenke til kommentar

Kjøpte en flaske hasselnøttsirup av Torani på Cortado i dag. Den lukter nydelig, men dyr som faen. 150 kroner. Skal lage meg en latte etterpå.

Jeg er prinsipiell motstander av smakstilsettninger for jeg mener at kaffe skal smake kaffe, men om en eller annen kjedelig latte skal smaksettes er det bare hasselnøtt fra Torani som er brukbar - etter min mening!

Heh, der ser du.

 

For meg er det for nerdete å være imot smakstilsetninger. Og jeg vet de seriøse baristaene også er imot det. For eksempel Tim Wendelboe som nekter å lage kaffe mocca. Det er godt, og noen ganger vil man at kaffen skal smake mer enn bare kaffe.

 

Kaffesmaken fungerer utmerket med sjokolade, karamell, diverse nøtter osv.

Bare Cappucino i seg selv er jo en manipulasjon av kaffesmaken, fordi du blander melk inni espressoen.

Vil man bare verdsette kaffesmaken syns jeg det beste er et glass isvann, og en ren espresso. Dette drikker jeg minst to ganger i uka.

 

Jeg har også hørt et usannsynlig rykte om at Stockfleths tilsetter kanelessens i all kaffen sin? Jeg vet det sannsynligvis er tull, men hadde vært greit å hørt respons på det her.

 

Uansett savner jeg mer varierte smakstilsetninger til kaffen, i norske kaffebarer. Det går omtrent bare i sjokolade, irish cream, hasselnøtt og vanilje.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Faen, nå har de lagt ned Bakgaarden kaffebrenneri i Halden. Da er det offisiellt, ingen kan lage kaffe i den byen lenger. Jeg har prøvd alt og det er total mangel på kompetanse der. Folk har espressomaskiner, men kan ikke bruke dem.

 

Kjøpte en kaffelatte inne på restauranten, fordi de liksom skal lage det samme der som de gjorde i kaffebaren. Det var ingen crema, og heller ikke noe skum fra melken. Det jeg fikk var en slags lunken sølefarget veske. Og etter det sa jeg til meg selv at nå skal jeg aldri mer kjøpe kaffe i Halden.

 

Er det noen som kan motbevise meg?

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
  • 3 uker senere...

Vel vel, da endte jeg opp med å sende denne mailen til Simar, som for tiden markedsfører sin kenyanske kaffe i Oslos dagligvarebutikker:

Det står på kaffeposen at Simar Sidamo er rangert som verdens beste kaffe.

Nøyaktig hvilken rangering det er snakk om, kommer ikke fram, eller hvem som har utført den.

 

Men jeg lot meg lure, fordi Kenyansk kaffe er godt, og visste ikke at jeg faktisk kjøpte den verste kaffen jeg har smakt noen gang. Av kaffe som utgir seg for å være av den gode sorten altså.

 

Jeg kjøpte gullposen på grønnsaksbutikken ved Sagene Kirke,

av alle steder, og gikk hjem for å brygge den første koppen. Cremaen var lekker og tykk, men da jeg smakte kaffen, trodde jeg oppvaskmiddel hadde lurt seg inn i vannbeholderen.

 

Kaffen deres er så sur at den smaker såpe, og jeg har nå helt ut bønnene fra kverna mi, rett og slett fordi jeg ikke klarer å drikke opp resten. Det var ikke såpe i vannbeholderen. Og jeg har prøvd med forskjellige kverningsgrader, uten å bli kvitt den fæle sure smaken. Dette hadde en så kunstig aroma, at jeg aner ugler i mosen.

 

Jeg anser meg selv som en kaffekjenner, og kommer aldri til å kjøpe deres kaffe igjen. Jeg vet det er gjerrig å be om. Men her skulle jeg helst hatt penga tilbake.

 

Med vennlig hilsen

_Superhemmelig navn

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...