Gå til innhold

En aldeles fortreffelig whiskytråd


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Og om du vurderer Ardbeg er det i grunn to valg som er gjeldende. Du har Uigedail som er nesten det samme som 10 yo. Altså torv, røyk, lær, salt og andre tungmetaller som gir deg hår på brystet. Eller så har du Blasda som er godtebutikk, tepose, blomstereng og alle de andre tingene som lagde blomsterbarn i 1969. Det blir som å putte John Lennon (på LSD) i et glass og Eirik Blodøks (på rød fluesopp) i et annet og be ta hverandre i hånda og bli venner! Så du må finne din filosofi og prøv så godt du kan å temme den. Min er Ardbeg 10yo eller Uigedail. Har aldri vært glad i dessert...

  • Liker 2
Lenke til kommentar

På Flesland har de bl.a Dalmore 15. Den er en flott og edel whisky med mye komplekse smaker. Det er veldig fint å utforske denne enden av whisky-skalaen også. Denne passer til en sigar, og gjør svært så dyre konjakker til skamme.

 

Ellers er det en ny Laphraig, "PX Cask" som ser spennende ut. Quarter Cask sparer du veldig masse på i forhold til polet. Ardbeg 10 også.

 

Bergen har gode priser, og konkurrerre fint mot de store europeiske taxfree'ne. Og så slipper du så mye bæring og innpakking.

Lenke til kommentar

Det skal nevnes at jeg aldri har kjøpt inn en hel flaske whisky men mer prøvd litt her og der på puber. Altså det er ikke noe jeg har kjøpt på "fylla" men mer mot slutten av en kveld med mye god øl.

 

Kjøpte forøvrig inn en Glen Grant single malt til et arrangement. Var en ganske god whisky men absolutt et godt stykke fra f. eks Laphroaig 10 o.l.

 

Er kanskje litt heftig å kjøpe en 1L-flaske da men som jeg har lest her i tråden tåler de å stå en stund også åpnet. Har en sterk interesse for bra øl så vet ikke hvor mye av den evt. flasken som blir drukket og når.

 

Her er hvertfall utvalget av single malts på Flesland Duty Free.

http://www.heinemann...n/spirits?kind=

Endret av Xtra
Lenke til kommentar

Jeg ville ha tatt med meg Bunnahabhain Darach Ur eller Caol Ila... Men det er jo meg.

 

Om du liker Islaysmaken er absolutt Ardbeg 10 eller Uigedail å anbefale.

 

Ardbeg Uigedail er endel søtere og eldre samt litt mørkere i farge. Er lagret på Sherry fat og er endel eldre enn 10 åringen. Blanding mellom 17 åring og noe yngre whisky om jeg husker korrekt.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Ardbeg 10 kan stå i hvertfall 4 år etter at flasken er åpnet, og den blir gradvis mildere og bløtere i smaken. Personlig syns jeg at kraftige whiskyer som Ardbeg har veldig godt av denne prosessen. Hadde en åpnet flaske Ardbeg 10 som hadde blitt glemt innerst i skapet ca 8 år etter åpning, og den hadde fortsatt litt Ardbeg-smak i seg og var slett ikke dårlig.

 

Whisky skal alltid serveres i romtemperatur. Vann er nesten påkrevd i en Ardbeg 10. Jeg og min kone er uenige om hvor mye vann som trengs før en 4cl Ardbeg 10 er på høyden smaksmessig. Hun vil ha rundt 5 dråper mens jeg mener den trenger oppmot 10 dråper. Blir veldig gøye diskusjoner av slikt :-)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det ble Ardbeg 10 YO på meg (1L) til den nette sum av 375 kr.

 

To raske:

Hvor lenge kan whiskyen stå åpnet, uten å tape så altfor mye i kvalitet?

Temperatur for servering = romtemp eller annen?

En åpnet flaske kan stå veldig lenge. For meg vil lenge si 1år ell to. Har man kun en liten slant igjen, anbefaler jeg at man enten drikker opp eller heller over på en miniflaske. Jeg har et par miniatyr og halvflasker som er veldig praktisk om man feks har eldre whisky som man vil bevare smaken på.

 

Temperatur? I vår del av verden anbefales romtemperatur. I syden og varmere klima anbefales at man bruker kjølet whisky-glass for å kjøle ned whisky så den ikke blir for varm. Isbiter i singlemalt bør unngås da dette fjerner smak og drukner single malt. I blend synes jeg is er greit. Etter min mening er blends for å skylle ned på fest. Synes ikke blend smaker særlig, men anbefales før vodka og hjemmebrent.

Endret av Dropkmurphy
Lenke til kommentar

Sååå, jeg prøver en liten "utenlads" (les:ikke fra Skottland) røver i dag og tenkte jeg skulle driste meg til å lage en liten review. Ingen komplett smaksnote...er ikke så god enda, men jeg håper det kan være en liten teaser. Håper at fler slenger seg på trenden :) Er det interesse for det så kan jeg legge ut fler etterhvert. Hadde vært hyggelig med tilbakemeldinger på denne også ;)

 

Navn: Amrut Single malt

Fra: India!

Alk.prosent: 46%.

Type: Maltwhisky

Å få på norsk pol: Ja

Pris: 599,-

Størrelse: 70cl.

 

Farge: Ganske gyllen, ingen fargestoffer lagt til. Ser litt ut som en mer "gjennomsiktig" lys honning. Kan nesten se ut som eplejuice.

 

Lukt: En voldsom alkohol dunst at once, men denne roer seg ned litt. For opp hint av sitron, bygg og litt sødme uten å være helt spesifikk på hva - muligens litt vanilje.

 

(Dropper body, føler meg ikke helt treffsikker der enda)

 

Smak: Litt eple, banan og nøtter, definitivt lakris og litt krydder. Alkoholen er mindre fremredende her enn under lukt. Relativt forsiktig på smak - ingen stor ovveraskelse. Ganske mild.

 

Finish: Søt, mye frukt. Snakker vi litt banan igjen her?

 

Konklusjon: En helt OK whisky, men med for dominerede alkohol og lite spennende smaker. For enkel. Roper ingen "single malt" av denne. Er en "try before buy".

 

Annet: Den er heller ikke "chill filtered", men jeg syns den var relativ "ren" selv uten. Ikke "gromsete" eller betydlige partikler i. Tastingen ble utført uten vann tilsatt, men med nosing glass.

 

Anbefalt kjøp: Til den prisen, definitvt ikke. Finnes langt bedre whisky's out there til en billigere penge. Har dog hørt mye bra om Fusion og Two Continent fra samme produsent...kan være at de er bedre.

 

amrut_indian_malt_whisky.jpg

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Er helt ny på whiskey-fronten og lurer på om noen av dere erfarne har noen gode tips til en mild whiskey med god smak? Har allerede en flaske tullamore dew, men er ikke helt fornøyd med hvordan den smaker.

Så lenge du ikke blander med den cola'n du har i avataren er det meste lov. Det meste av Speyside er ganske greit å starte med. Ellers så må du bare la smaksløkene guide deg :-)

Lenke til kommentar

Er helt ny på whiskey-fronten og lurer på om noen av dere erfarne har noen gode tips til en mild whiskey med god smak? Har allerede en flaske tullamore dew, men er ikke helt fornøyd med hvordan den smaker.

 

Om du faktisk er ute etter whisky, og ikke noe du skal drikke deg full på så synes faktisk Highland park er en god start om man er helt ny på single malt. Er ikke så veldig kompleks i smaken, og slår deg ikke midt i trynet med en smaksbombe.

Lenke til kommentar

Kan man se på en whisky om den er chill-filtered eller ikke? Singleton har jo feks litt «rusk» i flasken, men det er jo en forholdsvis billig single malt. Men non-chill filtered er kanskje ikke noe som er forbeholdt dyr whisky eller...?

rusk betyr som regel nonchill men bare om det er under en viss prosent styrke 45? Mange rimelige whiskyer som er nonchill. Men de fleste pleier å skrive det på flaske. Eller esken.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...