Gå til innhold

En aldeles fortreffelig whiskytråd


Anbefalte innlegg

Bytex:

Dette avhenger i stor grad av hvor mye du har drukket av den og hvordan den er lagret. Flasken bør oppbevares stående, i stabil temperatur og uten direkte lys. Derfor bør man oppbevare flaskene i hylsen, kartongen flasken leveres i. Om flasken er under halvfull kan man oppleve at whiskyen oksiderer. Man vil før oksidering også kunne merke forskjell på innholdet, i form av at det smaker "gammelt". Om dine smaksløker er så finjustert at du merker forskjell vet jeg ikke, men jeg kjenner i alle fall forskjell på flasker som har stått åpne med lite innhold og flasker som er helt ferske. Dette er også testet i blindtester. I motsetning til andre alkoholdrikker slik som eksempelvis øl og vin, så utvikler ikke whisky seg etter at det er tappet på flasker og er tette. Utviklingen i whisky foregår mens de ligger på fat. Etter åpning så vil altså produktet forringes, denne prosessen foreløper hurtigere om produktet ikke lagres etter de regler nevnt over.

 

Når det kommer til temperaturer, så anbefales det gjerne mellom 18-19 grader, men vanlig romtemperatur skulle være helt greit.

 

Flaskene er gjerne forseglet med kork. Korkene er ikke 100% tette, de vil slippe inn luft og dette påvirker selvsagt innholdet. Over tid vil også korken bli dårligere til å holde luften ute fra godsakene, men her spiller altså mengden av whisky i flasken inn. Altså hvor mye whisky det er igjen, i forhold til hvor mye luft det er i flasken. I tillegg vil alkoholen kunne fordampe, noe som selvsagt også påvirker smakskarakteren.

 

Hvis du virkelig vil kjenne dette på kroppen, så kan du la det stå igjen et par cm på flasken, sett den i vinduskarmen slik at den får direkte sollys på seg. La flasken stå der et år og smak så på innholdet. :cry:

 

Så moralen er, ved riktig lagring, mørkt, kjølig og stabil temperatur og stående, så vil det ta en stund før du merker noen forskjell, men er flasken under halvfull så bør den altså drikkes.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 5 uker senere...
Smakte litt meir på Jack D. og den blei bare bedre og bedre etter den første "slurken".. ;)

 

Jeg drikker heller Old Spice.

 

Når du skriver Old Spice meiner du da : Dewar's 12 Years Old Special Reserve?Det er det einaste eg finner på vinmonopolet sine websider når eg søker på Old Spice.

 

 

Btw,så blir det litt Whisky eller rettaresagt Whiskey ( :( ),"nyting" i helga.

 

Da eg ikkje nyter alkohol når barn er tilstede i huset,blir det ikkje så ofte.Og da samler det seg opp noen flasker Baileys og Absolutt flasker dei gangene eg er ut av Noreg.Så for å få ned lageret (flaskene eg påbegynt ;) ),så gjekk eg inn ein deal med ein venn eg skal ut med i morgen kveld.Om han stilte med Whisky så skulle eg stille med Baileys s.Fekk melding fra han i går om at Whiskyén var i boks,men det visste seg at han stiller med Jack D. black label,litt synd da eg var klar for å prøve noko nytt.Men,Jack D. går no ned det også..

 

Kva er erfaringene med The Famous Grouse? På ein urban cafe/bar så hadde dei ei STOR,mykje større enn dei ein kan kjøpe på vinmonopolet iallefall fra den fysiske butikken deiras.Eg vart litt nyfiken på å prøve den da det bøy seg ein annledning til å reise ein liten tur ut i morgen.Trur eg skal google litt for å finne ut når Grouse gjekk fra å bare være Grouse til å bli berømt ;)

Lenke til kommentar

Har halvveis dårlig erfaring med Famous Grouse, og da særlig den jubileumsvarianten eller hva det er. Snow Grouse. Smaker utvanna olje spørru meg. Nå drakk jeg den ikke iskald, slik den kanskje skal gjøres men. Mener å huske at den skal etterligne en vaniljesmak? Ikke noe jeg vil smake når jeg drikker whisky.

 

Hvor langt unna hverandre på smakskartet er Jack D og Jameson? Er de jeg liker best, men har prøvd så alt for få. Når det skal sies er Jameson hestehoder foran JD igjen.

Lenke til kommentar

Gutter, gutter, gutter..........

 

For det første kan ikke Jack kalles whisky. Tror det vil smake bedre med svette som er vridd ut av skoa mine.

Når det gjelder Jameson er dette en irsk whiskey og kan drikkes i små mengder. Jeg bruker den i kafien, hvis det er noen som byr meg en liten.

 

Famous Grouse er en whisky som kan aksepteres, men ligger ikke høyt på listen. Men grei nok til å være en blended.

Hvis dere vil drikke skikkelig whisky, så se litt bakover i denne tråden for å finne gode alternativer. Min mening er at det bør være en single malt.

 

Og til deg niko_90; Whisky skal ikke drikkes kald, men romtemperert. Dette for å kjenne smakene....

Tilslutt vil jeg bare nevne at vanilje er en av hovedsmakene i whisky.

 

Edit: Old Spice er etterbarberingsvann

Endret av SirEmanon
Lenke til kommentar
Gutter, gutter, gutter..........

 

For det første kan ikke Jack kalles whisky. Tror det vil smake bedre med svette som er vridd ut av skoa mine.

Er dette et stempel JD har fått fordi den er så "populær"? Slik som at det er lite intelektuelt å like det som finnes på VG-lista Topp 20 eller heie beste fotball-laget?

 

Når det gjelder Jameson er dette en irsk whiskey og kan drikkes i små mengder. Jeg bruker den i kafien, hvis det er noen som byr meg en liten.

Er klar over at Jameson er irsk. Har også opplevd at den mister litt smak/styrke, når du drikker for mye. I perioder var jeg bortimot avhengig av Jameson og kjøpte alltid i litersflasker. Dette resulterte i at det stadig vekk ble en liten desiliter eller to som mista litt smak. Ellers, min klare favoritt. JD og Jim Beam kan jeg og gå med på, men kjøper det aldri. Det er disse to i Famous og Snow Grouse jeg ikke klarer å svelge. Men så er vel det en smaksak.

 

Og til deg niko_90; Whisky skal ikke drikkes kald, men romtemperert. Dette for å kjenne smakene....

Nå har jeg ingen tvil om at du kan mer om whisky enn meg, men Snow Grouse mener jeg (etter bruksområde/anvisning) skal drikkes iskald. Ligger til og med et lite hint i navnet.

Lenke til kommentar

Dette har ingen ting med intellekt å gjøre. For å bruke din retorikk; hvis man får velge og har muligheten til et bedre måltid går man sannsynligvis på en bedre restaurant. Man går ikke på McDonald fordi det er populært.

 

Likevel er jo, som du skriver, alt en smakssak. Hvis man likevel ønsker å lære om og smake litt på whisky, så er amerikansk whiskey noe man holder seg unna. Grunnet mangel på smak og aroma. Det kan nevnes at fat som brukes til amerikansk whiskey ikke brukes opp igjen, men sendes over til Skottland for bruk til lagring av skikkelig malt whisky, samt sherry fat fra Spania.

 

Når det gjelder bruk av is, så gjøres dette for å hemme smaksløkene. Hvis hensikten er å dempe dette, ja da kan det være like greit å filtrere rødsprit (man blir full på dette og). Skal jeg drikke noe skal det selvfølgelig være noe jeg kan kose meg med og i tillegg smake og lukte whisky. Derfor kan Jack D. bare forlate hyllene på vinmonopolet for meg (nå er det sjelden jeg handler her, men, men). Hvis du ønsker å kalle oss som liker malt whisky for intellektuell, så velbekomme. Hadde du nevnt det for mine kompiser (at jeg er intellektuell), så hadde de ligget på dørken med latterkrampe.

Lenke til kommentar
...

Da er vi jo egentlig enige. Mener heller ikke at whisky skal være kald og dynka i isbiter for å vanne ut smaken. Det er det jeg ikke liker med amerikansk (JD, JB). Nevnte bare at Snow Grouse er ment å drikkes iskald/med isbiter.

 

Når det gjelder bruk av is, så gjøres dette for å hemme smaksløkene. Hvis hensikten er å dempe dette, ja da kan det være like greit å filtrere rødsprit (man blir full på dette og). Skal jeg drikke noe skal det selvfølgelig være noe jeg kan kose meg med og i tillegg smake og lukte whisky.

Fryktelig enig :)

Lenke til kommentar

Hei!

 

Status,eg var på eit voirspill (det låg rett ved den urbane (sic)pøbben,der eg hadde med meg Baileysen og vennen min hadde med seg JD Black Label.Heldigvis slapp vi å opne den flaska da ho vi var på besøk hos hadde ein 15års Aberfeldy single Malt(ho kjøpte den da ho studerte i Aberdeen).Eg fekk noen DRÅPER i ein PLASTKOPP!,ho er REVISOR ;) Men,ho var ei grei jente/dame og spurte meg om eg ville ha meir og eg fekk heldigvis tømme oppi PLASTGLASET sjølv ;) Så da blei det noen dl.

 

Det var noko anna enn JD,iallefall,men eg heiv den meir i meg enn tok meg god tid å la smaken vokse i munnen min:/ Det angrer eg litt på enda..

 

Elles er det noen andre som har drukket den?

Lenke til kommentar

Er halvveis nedi en liter med Talisker 10 yr. Jeg har gradvis jobbet meg mot de litt mer komplekse og røykpregede whiskyene, og denne passet meg utmerket.

 

Ser at Talisker har en 18-årsutgave som blant annet har blitt kåret til "verdens beste" for noen år siden. Noen som har erfaringer med denne og kan sammenligne den med 10-åringen?

Lenke til kommentar
Ser at Talisker har en 18-årsutgave som blant annet har blitt kåret til "verdens beste" for noen år siden. Noen som har erfaringer med denne og kan sammenligne den med 10-åringen?

 

Attenåringen er ikke så dum den - jeg synes den er bedre og mer kompleks enn 10-åringen.

 

Var i Danmark sist måned, og da kjøpte jeg Ardbeg 10 year og Highland Park 1997 Vintage (sistnevnte produseres visstnok kun for taxfree-butikker). Deilige whiskyer med god røyksmak. Hvilke andre whiskyer fra Islay kan dere anbefale, utenom Laphroaig, Caol Ila og Ardbeg?

 

Bowmore, Lagavulin, Laddie og forsåvidt alle de andre. Jeg elsker Islay og vil vel egentlig si at du aldri kan bomme om du går for Islay.

Lenke til kommentar
JEg har hørt gode ord om Lagavulin. Men mangler desverre førstehåndserfaring da.

 

<--Førsteganeerfaring er vel eit meir dekkende om unaturlig ord :)

 

Eg var på vinmonopolet forleden dag og da stusset eg over nokre flasker i Whiskey/Whisky reolane.

 

På ein del flasker,t.d Rullamore Dew der det på flaskene stod IRISH WHISKEY Triple Distilled(!<-trudde at all Whisky fra Irland hadde rett til å droppe Eén?Men,eg kan jo sjølvsagt ha missforstått noko..;)

 

Eg tok bilete av (sic) facingen dvs at eg tok bilde av flaskene slik dei stod i hylla.Men,siden det er eit reklame forbod på forumet,og det finnes forumbrukere under 20år publiserer eg ikkje bilete av har tatt.Men,beskrivelsen min av opplevelsen og teksten eg har formidlet skulle nok være nok for dykke erfarne Whiskey og Whisky nytere til å kunne gi meg ei eller fleire forklaringer på kvifor labelen på flaskene var slik :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...