Gå til innhold

TES: Hvorfor jeg mener Oblivion er oppskrytt


Anbefalte innlegg

Med all mulig respekt, og slett ikke fordi jeg har noe imor at folk sier sin mening om Oblivion: Dette er egentlig en håpløs diskusjon. Man gjør en diskusjon om smak og behag (hvilket som kjent ikke kan diskuteres) til en diskusjon om kvalitet.

 

Når det kommer til et stykke er det bare et spill. Det er selvsagt synd hvis man kjøpte det og ble skuffet, og jeg har forståelse for at folk vil "skrive av seg" skuffelsen og eventuelle frustrasjoner over måten spillet fungerer på. Men som en av livets store skuffelser kan det vanskelig regnes. Hvis man har noe liv, da... ;)

 

Det betyr ikke at ikke folk må diskutere det av hjertens lyst. Men jeg føler ikke for å skulle måtte forklare/forsvare hvorfor jeg synes dette er et godt spill, ei heller ser jeg det som min oppgave å overbevise folk som liker andre spill bedre at de tar feil. Rett og slett fordi de ikke tar feil, like lite som jeg gjør det. Vi har bare forskjellige ønsker og preferanser for spill sånn generelt, og forskjellige forventninger til Oblivion spesielt.

 

Hadde jeg ikke likt Oblivion, hadde jeg vel vært uenig med Gamer.no sin anmelder, men det hadde vært en subjektiv mening. Det hadde ikke betydd "at ting ikke var så perfekte som enkelte ville ha det til", bare at jeg ville hatt det anderledes om jeg fikk velge. Jeg fortrekker bringebærbløtekake, men jeg har full respekt for folk som foretrekker sjokoladekake. Mitt favoriitkjøretøy har to hjul og boxer-motor, men om noen heller vil ha en Jeep er det helt greit for meg.

 

Det er altså helt greit å synes Oblivion er kjedelig. Og det er helt greit å si hva slags levelsystem man selv foretrekker i en diskusjon om emnet. Men det blir lett en "Alle gode biler har 4-hjulsdrift"-debatt. OK, da er ikke min noen god bil. Las oss heller kalle det en motorsykkel, jeg er like glad og fornøyd, for det var det jeg trodde jeg kjøpte.

 

Og selvsagt er det greit å mene at Oblivion hadde vært et bedre spill om det hadde vært gjort på en annen måte. Ønsker man å sende Bethesda en melding, "slik at de kanskje forbedrer spillet i neste versjon", så er det helt greit også. Men ikke for å være slem: Jeg tviler på at de snakker eller leser norsk, eller vet om dette forumet.

 

Diskusjonen her fyller ingen annen hensikt enn å si sin mening. Det måtte være å overbevise noen andre om at spillet er [sett inn din oppriktige mening her.] Men hva er vitsen med det? Hvis et menneske gleder seg over dette spillet mer en julegrøt og toddy, hva er poenget med å fortelle ham/henne at "nei, du tar feil, Oblivion er max kjedelig, spill heller X, så får du se hvordan et ordentlig rollespill skal være".

 

Jeg har spilt dataspill siden grafikk var noen man hadde utenpå eskene, og spillet gikk ute på å sitte med ruteark og blyant mens man skrev kommandoer på skjermen:

 

> go west

You come to a dark cave. On the wall is a switch...

> activate switch

...

 

Det var morsomt nok det, spesielt når spillet var laget ut fra en bok man hadde glede av:

 

> eat peanuts

 

Siden har jeg spilt en drøss forskjellige spill. Gjøre det meg til noen slags ekspert på gode spill? Nei, men det har gjort meg til en ekspert på hva slags spill jeg liker. Og det er vel det viktigste? Og jeg finner fort ut om jeg liker et spill eller ikke. Oftest før jeg kjøper, skjønt en god del bomkjøp har det blitt. Hype er bare unntaksvis et kjøpskriterium for meg, derfor irritere den meg heller ikke. Tvert imot, jeg synes det er hyggelig at folk lar seg begeistre, selv av ting jeg ikke faller i staver over.

 

Synes jeg Oblivion er engasjerende? Ja visst. Men helt ærlig: Skal jeg treffe engasjerende "rollefigurer" sette jeg meg ikke foran PC'en. Da trykker jeg "Shut down" og går ut i den virkelige verden. Oblivion er tidtrøyte og underholdning, og som sådan fungerer det bra for meg. De småtingene jeg kunne tenkt meg anderledes er nettopp det, små ting, jeg ønsker ikke noe annet slags spill. All verdens "level-mods" interesserer meg i grunnen mindre, men det faktum at det er mulig å modifisere det gjør jo at man kan då det skreddersydd til sin smak. Kunne det vært gjort slik fra Bethesda sin side? Opplagt, men da er det ikke sikkert jeg hadde synes noe om det. "Til lags åt alle kan ingen gjera"...

 

Det er egentlig sannsynlig at Bethesda har gjort et bevisst valg i måten de har implementert spillet på. Kanskje har ønsket om å tekkes brede kundegrupper gjort at de har kompromisset på en måte som ikke faller i smak hos erfarne rollespillere. Det er greit nok. Jeg unner dem å tjene penger. Og det gjør det ikke til noe dårligere spill. Det hadde selvsagt vært enda bedre om de hadde fått med seg mine ønsker, men problemet er at mine ønsker ikke passer med to/tre andre postere sine, og hvem skal utviklerne da høre på? Meg eller dem? (Meg selvsagt!)

 

Men nok om det. Mitt svar til MadAxe: Beklager, men jeg kan ikke forklare en som ikke har blitt grepet av spillet hvorfor jeg ble det. Fungerer det ikke for deg så fungerer det ikke for deg. Ord på et forum kan neppe oppveie ditt førstinntrykk. Og jeg kan i hvertfall ikke fortelle deg om du skal bruke mere tid på det. Men om det er så kjedelig som du antyder, så er det fristende å svare nei. Gå deg en tur, ta med kjæresten din på kino, lær å spille gitar. Ikke kast bort tiden på undeholdning som ikke er underholdende.

 

Noen andre vil kanskje forsøke å overbevise deg. Men diskujonen går vel i sirkler nå, argumentene for pg imot er velkjente og det er neppe noe nytt å si...

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mine subjektive positive erfaringer i Oblivion.

 

- God grafikk.

- Masse voice-acting.

- Kan lage egne spells.

- Kan bli med i mage guilds som du stiger i gradene.

- Mange NPC.

 

Mine subjektive negative erfaringer i Oblivion.

 

- Bare 30 forskjellige typer fiender du kan slåss mot eller noe slikt, enormt lite variasjon.

- Vansklighetsgraden er borte.

Bortimot umulig å dø på enkleste vansklighetsgrad, dersom du ikke hopper ned i noe lava, eller prøver å svømme lenger enn du kan holde pusten.

- Bare en karakter.

- Vitale quest-bugs som må fikses med 'console' i enkelte tilfeller.

- Lite variasjon på Dungeons/Oblivion gates, våpen/rustning.

- Ingen skikkelig store monster, blir ikke heftig.

- Questene blir dårligere kvalitet lenger ute i spillet, iforhold til tidligere i spillet.

 

 

OK, dataspill, verdt pengene da det er en del timer gøy.

Men er veldig enig at det ikke er så bra spill som 'alle' påstår.

Terningkast 4 og en halv fra meg :p

Endret av KongRudi
Lenke til kommentar

Noe av kritikken mot oblivion ang gode items og din egen styrke, kan jo løses ved å lage unike items selv. Da tenker jeg ikke på mods, men ved å bruke de innebyggde metodene. Som i Morrowind kan man gjøre seg til gud om man enchanter/lager spells/mixer potions. Mobs som skalerer hjelper til en viss grad i denne situasjoene. Du øker mest i styrke, men mobs øker litt de også slik at det ikke blir one hit one kill hele tiden :)

Lenke til kommentar
Akkurat det vi trengte nå; en ny sesong med Big Brother, Scary Movie 4 og en ny "Oblivion er dårlig"-thread.  Håper American Pie 4 kommer snart.

6049044[/snapback]

Synest tråden er heilt grei, eg. Har ikkje vore so mange trådar som er kritiske til Oblivion. "PS3 vs XBox 360"-trådar, derimot, byrjer eg òg å bli lei av.

 

Forstår forresten utmerket godt kva "open ended" tyder. :)

 

Og Gothic 2 ER veldig bra. :p

 

Kay

6049214[/snapback]

Jo, det har ihvertfall vært en 3-4 lange tråder på dette. Koker vi innholdet ned, er de også veldig like. Går på at folk føler det ikke er story som i lineære rpg'er og at ikke de alle de tusenvis av npc'ene er unike på alignment, look og voice-over. Alt dette skyldes at Oblivion ikke er en lineær crpg, men altså disse "open-ended"-ordene.

 

Det har derimot vært veldig lite av den saklige kritikken vi kjenner fra hard-core sidene der ute på Inet. Noen har riktignok touchet litt på dette karakter-makingen.

All denne kritikken skyldes nok at Bethesda har lykkes godt i hypingen

(nesten på Blizzard nivå her)

 

Greit nok at Gothic 2 har en unik plass i ditt hjerte. Men du kan ikke oppriktig mene at det er bedre enn Oblivion? G2 feiler ihvertfall på karakterer-makingen i vesentlig større grad enn Oblivion (understatement).

Lenke til kommentar
On the contrary.  Dette er det som er bra med spillet.  At du faktisk ikke trenger å gå et sted å powerlevle.  Å slå på rotter i det lengste er jo ikke kult....(?)

6049093[/snapback]

Som eg har sagt MANGE gongar no: Det ER mogleg å ha statiske nivå utan grinding. Sjå kva eg har skrive om det tidlegare.

 

Byrjer å bli litt lei av å gjenta meg sjølv no, so eg trur eg trekker meg frå denne tråden. Ingen vits i prøve å diskutere når folk ignorerar det eg skriv.

6049355[/snapback]

Er du den samme som KAH82? Var ihvertfall hans åpningspost jeg svarte på her.

 

Det er selvsagt mulig å ha statiske nivå. Men da må spileren ledes til hvert nye område ala WoW's (Darkshore->Ashenvale) , og det slår beina under open-ended.

Lenke til kommentar
[klipp] Oblivion: Dette er egentlig en håpløs diskusjon. Man gjør en diskusjon om smak og behag (hvilket som kjent ikke kan diskuteres) til en diskusjon om kvalitet.

6055104[/snapback]

Dette er er så utrolig riktig!! Og.. den beste analysen jeg har sett på diskusjon.no på veldig lenge. :thumbup:

Ble nesten rørt jeg.

 

Tusen takk skal du ha! Håper fler innser dette etterhvert.

Endret av maanemann
Lenke til kommentar
Jo, det har ihvertfall vært en 3-4 lange tråder på dette.  Koker vi innholdet ned, er de også veldig like.  Går på at folk føler det ikke er story som i lineære rpg'er og at ikke de alle de tusenvis av npc'ene er unike på alignment, look og voice-over.  Alt dette skyldes at Oblivion ikke er en lineær crpg, men altså disse "open-ended"-ordene.

...du gløymte level scaling. :)

 

Det har derimot vært veldig lite av den saklige kritikken vi kjenner fra hard-core sidene der ute på Inet.  Noen har riktignok touchet litt på dette karakter-makingen.

All denne kritikken skyldes nok at Bethesda har lykkes godt i hypingen

(nesten på Blizzard nivå her)

Jau, trur dei fleste av oss lot oss påvirke av hypen. Det er nok grunnen både til dei fantastiske omtalane (for det såg veldig bra ut i starten), og til den skuffelsen som har komt etter at folk har spelt det litt lenger.

 

Greit nok at Gothic 2 har en unik plass i ditt hjerte.  Men du kan ikke oppriktig mene at det er bedre enn Oblivion?  G2 feiler ihvertfall på karakterer-makingen i vesentlig større grad enn Oblivion (understatement).

6055489[/snapback]

Jau, eg kan oppriktig meine det. Gothic 2 er svakare på grafikk, og ikkje fullt so fritt som Oblivion eller Morrowind, men alt i alt synest eg det er ei mykje betre speloppleving.

 

Karakter-laging i Gothic 2 er ikkje-eksisterande, so dei fleste spel som har det slår G2 på det området. Eg gjekk ifrå NWN til G2, so du kan vel tenke deg kor skuffa eg var over dette med ein gong. Men det gjekk over. G2 har eit anna system enn andre RPGar. I staden for å lage ein karakter i starten, byrjar du med ein "blank" karakter, som du formar gjennom det du gjer i spelet. Eg er ikkje sikker på kva som er best av dette og måten det er gjort på i NWN, men det fungerar i alle fall rikeleg bra nok til ikkje på nokon måte å vesentleg svekke spelet. :)

 

Er du den samme som KAH82? Var ihvertfall hans åpningspost jeg svarte på her.

Sorry, var ikkje klar over at det kun var KAH82 som hadde lov til å svare. Eg hadde kommentert akkurat samme påstanden tidlegare i tråden, so eg følte at eg deltok i den delen av diskusjonen.

 

Det er selvsagt mulig å ha statiske nivå. Men da må spileren ledes til hvert nye område ala WoW's (Darkshore->Ashenvale) , og det slår beina under open-ended.

Javel, og når skjer dette til dømes i Morrowind? Det er jo eit åpent spel med statiske nivå.

 

 

Eg forstår at det er nokon som ikkje likar diskusjonen, og at du er mellom dei. Om det berre er fordi du ikkje likar å sjå kritikk mot favorittane dine, eller om der er ein annan grunn, veit eg ikkje. Eg registrerar i alle fall at du ikkje synest at tråden har livet's rett. Men som sagt synest eg at denne diskusjonen er heilt grei, og det ser ut til at fleire meiner det samme. Moglegheitene du har til å unngå han er nok begrensa til ikkje å delta.

 

Kay

Lenke til kommentar

@twac:

 

Eit langt og interessant innlegg på mange måtar, sjølv om eg ikkje HEILT fekk taket på kva du ville fram til...du skreiv både at det var ein håplaus diskusjon og at det var greit at vi diskuterte. Men kva synest du eigentleg då? Burde vi slutte? Eller burde vi fortsette? :)

 

Med all mulig respekt, og slett ikke fordi jeg har noe imor at folk sier sin mening om Oblivion: Dette er egentlig en håpløs diskusjon. Man gjør en diskusjon om smak og behag (hvilket som kjent ikke kan diskuteres) til en diskusjon om kvalitet.

 

Når det kommer til et stykke er det bare et spill. Det er selvsagt synd hvis man kjøpte det og ble skuffet, og jeg har forståelse for at folk vil "skrive av seg" skuffelsen og eventuelle frustrasjoner over måten spillet fungerer på. Men som en av livets store skuffelser kan det vanskelig regnes. Hvis man har noe liv, da... ;)

 

Det betyr ikke at ikke folk må diskutere det av hjertens lyst. Men jeg føler ikke for å skulle måtte forklare/forsvare hvorfor jeg synes dette er et godt spill, ei heller ser jeg det som min oppgave å overbevise folk som liker andre spill bedre at de tar feil. Rett og slett fordi de ikke tar feil, like lite som jeg gjør det. Vi har bare forskjellige ønsker og preferanser for spill sånn generelt, og forskjellige forventninger til Oblivion spesielt.

 

Hadde jeg ikke likt Oblivion, hadde jeg vel vært uenig med Gamer.no sin anmelder, men det hadde vært en subjektiv mening. Det hadde ikke betydd "at ting ikke var så perfekte som enkelte ville ha det til", bare at jeg ville hatt det anderledes om jeg fikk velge. Jeg fortrekker bringebærbløtekake, men jeg har full respekt for folk som foretrekker sjokoladekake. Mitt favoriitkjøretøy har to hjul og boxer-motor, men om noen heller vil ha en Jeep er det helt greit for meg.

 

Det er altså helt greit å synes Oblivion er kjedelig. Og det er helt greit å si hva slags levelsystem man selv foretrekker i en diskusjon om emnet. Men det blir lett en "Alle gode biler har 4-hjulsdrift"-debatt. OK, da er ikke min noen god bil. Las oss heller kalle det en motorsykkel, jeg er like glad og fornøyd, for det var det jeg trodde jeg kjøpte.

Jaudå. Det er kanskje eit spørsmål om smak og behag, som so mykje anna: Om du t.d. synest at Aqua med "Barbie Girl" er genial musikk (ekstreme døme igjen), har du akkurat samme rett til det som eg har til å synest det ikkje er det. Men eg vil sikkert komme med argument mot det likevel (som at musikken er sjellaus, at den ikkje er nyskapande, at den kun er laga av reint kommersielle grunnar, osb.). Saka er at eg veit der er noko som heiter smak og behag...men eg er ikkje villig til å kaste bort konseptet om at noko er betre enn noko anna av den grunn. Og eg vil kjempe for det eg meiner er best. Eg seier ikkje berre "eg foretrekk statiske nivå". Eg seier "statiske nivå bidreg til å gi ei kjensle av framgong". Verda skulle bli ein keisam stad dersom alle berre vart "einige om å vere ueinige" heile tida.

 

Og selvsagt er det greit å mene at Oblivion hadde vært et bedre spill om det hadde vært gjort på en annen måte. Ønsker man å sende Bethesda en melding, "slik at de kanskje forbedrer spillet i neste versjon", så er det helt greit også. Men ikke for å være slem: Jeg tviler på at de snakker eller leser norsk, eller vet om dette forumet. 

Kan vel nemne at eg òg har diskutert dette på dei offisielle foruma, på engelsk ;). Greit nok, akkurat det eg skriv no vil nok ikkje nå Bethesda direkte. Men ein veit aldri kva vegar informasjon kan ta indirekte. Det er i alle fall betre å ha sagt si meining til nokon, enn å berre late som om alt er perfekt når ein ikkje synest det er det.

 

Diskusjonen her fyller ingen annen hensikt enn å si sin mening. Det måtte være å overbevise noen andre om at spillet er [sett inn din oppriktige mening her.] Men hva er vitsen med det? Hvis et menneske gleder seg over dette spillet mer en julegrøt og toddy, hva er poenget med å fortelle ham/henne at "nei, du tar feil, Oblivion er max kjedelig, spill heller X, så får du se hvordan et ordentlig rollespill skal være".

Kva om dette fører til at vedkommande prøver ut rollespel X (i dette tilfellet Gothic 2 :p), og:

1. Får ei betre speloppleving

2. Seinare bidreg til å kjempe for den måten å gjere ting på som eg meiner er riktig

?

 

Meiningsytringar er ikkje meiningslause.

 

Kay

Lenke til kommentar
[klipp]

Eg gjekk ifrå NWN til G2, so du kan vel tenke deg kor skuffa eg var over dette med ein gong. [klipp]

Karaktersystemet i NWN var egentlig bare bra i teorien. I praktisk var dual-klasser bedre enn single-klasser og masse feats og klasser var ubrukelige. En av grunnene til at Bioware ønsker å ha sitt eget univers for Dragon Age. Blir færre klasser, såvidt jeg forstår også, hvilket er en god ting. Det er dette jeg liker med Oblivion.. alle klasser og feats er gjennomarbeidet og bra i praksis.

 

Er du den samme som KAH82? Var ihvertfall hans åpningspost jeg svarte på her.

Sorry, var ikkje klar over at det kun var KAH82 som hadde lov til å svare. Eg hadde kommentert akkurat samme påstanden tidlegare i tråden, so eg følte at eg deltok i den delen av diskusjonen.

Selvsagt kan du svare, men ikke bli fornærma for jeg ignorer dine innlegg når jeg faktisk svarte på KAH82's argumentasjon. :)

 

Eg forstår at det er nokon som ikkje likar diskusjonen, og at du er mellom dei. Om det berre er fordi du ikkje likar å sjå kritikk mot favorittane dine, eller om der er ein annan grunn, veit eg ikkje. [klipp ]

Jeg tåler saklig kritikk mot Oblivion (tror jeg ;-). Jeg har dog større problemer med den feilrettede. Jeg har i mine poster selv pekt på noen småting, men total-bildet gjør at jeg ikke synes de er store nok til å lage noe stor sak av dem.

 

Men jeg mener det har blitt altfor mye mot en utrolig bra tittel. Det blir som å si i tråd på tråd at Barcelona er dårlig fordi man egentlig er Milan fan. Selvsagt er ikke Barcelona heller perfekt, men å si at spissene er dårlig etc. er jo bare irriterende. Det er heller ikke riktig å la seg hisse opp over at de ikke spiller ishockey, de er jo bare gode innen sin sjanger (fotball), selvom alt er sport.

 

Kos deg med G2, så kan de som liker å spille tyver, assassins etc, pluss liker mangfold spille Oblivion ;)

Endret av maanemann
Lenke til kommentar
Er du den samme som KAH82? Var ihvertfall hans åpningspost jeg svarte på her.

Sorry, var ikkje klar over at det kun var KAH82 som hadde lov til å svare. Eg hadde kommentert akkurat samme påstanden tidlegare i tråden, so eg følte at eg deltok i den delen av diskusjonen.

Selvsagt kan du svare, men ikke bli fornærma for jeg ignorer dine innlegg når jeg faktisk svarte på KAH82's argumentasjon. :)

Greit nok, var litt irritabel den kvelden. Eg såg at du kom med samme påstand som eg hadde svart på tidlegare i tråden, og vart litt irritert over at du ikkje kom med noko nytt.

 

Eg forstår at det er nokon som ikkje likar diskusjonen, og at du er mellom dei. Om det berre er fordi du ikkje likar å sjå kritikk mot favorittane dine, eller om der er ein annan grunn, veit eg ikkje. [klipp ]

Jeg tåler saklig kritikk mot Oblivion (tror jeg ;-). Jeg har dog større problemer med den feilrettede. Jeg har i mine tråder selv pekt på noen småting, men total-bildet gjør at jeg ikke synes de er store nok til å lage noe stor sak av dem.

Ok, kva kritikk meiner du er feilretta? Og kvifor? Det kan jo vere at folk berre legg litt forskjellig vekt på ting. For min del er innleving og framgong dei to av dei tre viktigaste elementa i ein RPG (historie/historiefortelling er det tredje), og desse synest eg blir skada i stor grad av level scaling (i alle fall på den måten det er gjort i Oblivion). Eg prøver ikkje å gjere det til ei stor sak, det er ei stor sak for meg anten eg vil det eller ikkje.

 

Men jeg mener det  har blitt altfor mye mot en utrolig bra tittel.  Det blir som å si i tråd på tråd at Barcelona er dårlig fordi man egentlig er Milan fan.  Selvsagt er ikke Barcelona heller perfekt, men å si at spissene er dårlig etc. er jo bare irriterende.  Det er heller ikke riktig å la seg hisse opp over at de ikke spiller ishockey, de er jo bare gode innen sin sjanger (fotball), selvom alt er sport.

Det har blitt ein del negativt, ja, kanskje litt vel mykje. Men eg trur det først og fremst er ein reaksjon på til dels ukritisk dyrking frå andre hald. Det verkar som om enkelte prøver å fortsette hypen sjølv etter at fakta ligg på bordet, og då blir det gjerne ein motreaksjon.

 

Kos deg med G2, så kan de som liker å spille tyver, assassins etc, pluss liker mangfold spille Oblivion ;)

6056654[/snapback]

Pff. No er du berre barnsleg. :roll:

 

Kay

Lenke til kommentar
Eit langt og interessant innlegg på mange måtar, sjølv om eg ikkje HEILT fekk taket på kva du ville fram til...du skreiv både at det var ein håplaus diskusjon og at det var greit at vi diskuterte. Men kva synest du eigentleg då? Burde vi slutte? Eller burde vi fortsette? :)

Jeg synes absolutt dere skal fortsette, hvis dere har glede av det. At jeg synes diskusjonen er håpløs, betyr ikke at den ikke kan være meningsfull og givende for andre. Akkurat som spillet dere diskuterer. Men på samme måte som du har et synspunkt på Oblivion, har jeg et synspunkt på diskusjonen i seg selv.

 

Jaudå. Det er kanskje eit spørsmål om smak og behag, som so mykje anna: Om du t.d. synest at Aqua med "Barbie Girl" er genial musikk (ekstreme døme igjen), har du akkurat samme rett til det som eg har til å synest det ikkje er det. Men eg vil sikkert komme med argument mot det likevel (som at musikken er sjellaus, at den ikkje er nyskapande, at den kun er laga av reint kommersielle grunnar, osb.).

Vi vet begge at Barbie Girl ikke har noe med genialitet å gjøre. Men jeg har ikke noe behov for å fortelle Aqua-fansen det. Musikk er underholdning, og jeg ser ingen som helst grunn til å rakke ned på andres smak. (Det betyr ikke at jeg ikke har gjort det, jeg har vært ung en gang jeg også.) Men idag velger jeg hvilke kamper det er verd å kjempe. Smak og behag er sjelden en av dem. Fordi om jeg hører på Robert Johnson og Tom Waits, unner jeg folk å glede seg over Rune Rudberg og Britney Spears.

 

Jeg kan nok være kritisk innstilt til populær-kulturen, men jeg sparer min kritikk til det som jeg føler er destruktivt. (Big Brother, Tore på sporet.) Ellers skal folk få lov å glede seg over de små gledene de har i livet. Om en fyr skriver i gitartråden på musikkforumet og sier "Jeg har kjøpt en XYZ og det er en dødsfet gitar", så sier jeg "Gratuelerer med gitaren, kjekt at du liker den", selv om jeg personlig synes at akkurat den modellen har like mye godlyd som en traktor med hull i eksosrøret. Det blir noe annet hvis folk spør meg hva jeg synes, men selv da tar jeg forbehold om at andre godt kan ha en annen mening om saken.

 

Saka er at eg veit  der er noko som heiter smak og behag...men eg er ikkje villig til å kaste bort konseptet om at noko er betre enn noko anna av den grunn. Og eg vil kjempe for det eg meiner er best. Eg seier ikkje berre "eg foretrekk statiske nivå". Eg seier "statiske nivå bidreg til å gi ei kjensle av framgong". Verda skulle bli ein keisam stad dersom alle berre vart "einige om å vere ueinige" heile tida.

Som sagt, det er din fulle rett å mene det, og å gi uttrykk for det. Det er jo formålet med denne tråden, antar jeg.

 

Jeg skal ikke prosedere på om det er min rett eller ikke, men tillater meg å antyde at det er helt andre ting som avgjøre om verden er et kjedelig sted. For meg er det vel så kjedelig når folk bruker internettforum til å trøkke på andre den rette smak, slik vi ofte ser det på for eksempel musikkforumet. (Hvor folk stadig prøver seg (prøvde i hvert fall) med tråder som "Den store tråden for de som hater Iron Maiden.") Eller postet "hør heller på death metal" i tråder om trance.

 

Det går en fin grense mellom evangelisering og trolling her i verden. Når Jehovas Vitner kommer på døren hos meg har de akkurat de samme edle motiver som deg, selv om budskapet er et annet. De kjemper for det de mener er best. Jeg tillater meg å anta at "frelses-prosenten" er nokså lav. De nyter godt av ytringsfriheten, og jeg hører gjerne på dem. Men diskusjonene med dem ender med ingenting. De vet så godt at de har rett, men de vet også etter 20 sekunder at jeg er et tapt tilfelle, desverre. Allikevel holder det gående. De gjør det fordi ytringene har en egenverdi for dem.

 

Kva om dette fører til at vedkommande prøver ut rollespel X (i dette tilfellet Gothic 2 :p), og:

1. Får ei betre speloppleving

2. Seinare bidreg til å kjempe for den måten å gjere ting på som eg meiner er riktig

Hva hvis dette fører til at en eller annen:

a. Ikke prøver ut Oblivion og dermed aldri får vite at dette var et spill mitt i blinken for ham.

b. Liker Oblivion, men føler at "det må jo være noe med alle denne kritikken", og dermed får sin spillopplevelse ødelagt.

 

Og spørsmålstillingen din lider av at du foregriper resultatet. Hva om vedkommende prøver ut rollespill X fordi du skryter sånn av det, og så finner ut at han slett ikke liker det. Hva er det prinsipielt anderledes med det du gjør og den hypen man angriper gamer.no for å bidra til?

 

Jeg skal bemerke at jeg aldri spilte Gothic 2, har bare kikket over skulderen på andre som har spilt det, så jeg skal la den siden av saken ligge.

 

Meiningsytringar er ikkje meiningslause.

Nei, det sa jeg heller ikke. Jeg sa at diskusjonen ikke fylte noen hensikt utover muligheten for meningsytring. Hvis ytringen har en egenverdi så for all del. Men den skal helst ha det både for skribent og leser.

 

Dette blir litt som PRS-forumet (Politikk, Religion og Samfunn), hvor jeg var aktiv en stund. Når jeg nå etter at halvt års fravær leser trådene her (Edit: mente på PRS) ser jeg mange av de samme menneskene komme med de samme argumentene om de samme sakene. De har bestemt seg (for lenge siden) for at det de tror på er veien til lykken, og formålet med innleggene er bare å fortelle folk som mener noe annet at de tar feil. Ytterst sjelden er det noen som tenker "Ja, det er sant, kanskje jeg tok feil". (Kanskje de tenker det, men de sier det i hvertfall ikke.) Innleggene har altså også her en egenverdi, men diskusjonen fører ikke til annet enn låste fronter.

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar

TomWaits: Jeg er enig i veldig mye av det du skriver, men ser ikke helt intensjonen din med å fortelle oss at diskusjonen er håpløs, så lenge det er såpass mange som har svart har vel diskusjonen livets rett? Du har isåfall en stor jobb å gjøre på forumet her.

 

Meningen min med tråden var å finne ut om det var elementer i spillet jeg ikke har oppdaget, og som kunne høyne spillopplevelsen. Jeg ville også finne ut om det var noen som delte mine synspunkter, og om det er en spiller som, etter å lest mine og andres synspunkter, tenker: "Hvorfor spiller jeg dette spillet, det er jo ikke spesielt underholdende i det hele tatt", så tar jeg det som en ren bonus. Akkurat på samme måten som at jeg ville blitt glad om en Aqua-fan (finnes de?) hadde begynt å like prog-rock etter at jeg spilte det for ham/henne, og innså at det var musikk som ga ham/henne en større opplevelse som lytter.

 

På samme måten kan jeg fortelle folk hva jeg liker i et spill, hvorfor jeg liker det, og kanskje vil denne personen forstå og kanskje også sette pris på dette senere.

 

Nå er dette bare et spill, som du selv sier, men også der bommer du litt, spill er en stor interesse og viktig for mange, klart man skal engasjere seg om man synes noe er bra eller dårlig.

Endret av KAH82
Lenke til kommentar
Jeg synes absolutt dere skal fortsette, hvis dere har glede av det. At jeg synes diskusjonen er håpløs, betyr ikke at den ikke kan være meningsfull og givende for andre. Akkurat som spillet dere diskuterer. Men på samme måte som du har et synspunkt på Oblivion, har jeg et synspunkt på diskusjonen i seg selv.

Ok. :)

 

Vi vet begge at Barbie Girl ikke har noe med genialitet å gjøre. Men jeg har ikke noe behov for å fortelle Aqua-fansen det. Musikk er underholdning, og jeg ser ingen som helst grunn til å rakke ned på andres smak. (Det betyr ikke at jeg ikke har gjort det, jeg har vært ung en gang jeg også.) Men idag velger jeg hvilke kamper det er verd å kjempe. Smak og behag er sjelden en av dem. Fordi om jeg hører på Robert Johnson og Tom Waits, unner jeg folk å glede seg over Rune Rudberg og Britney Spears.

 

Jeg kan nonk være kritisk innstilt til populær-kuturen, men jeg sparer min kritikk til det som jeg føler er destruktivt. (Big Brother, Tore på sporet.) Ellers skal folk få lov å glede seg over de små gledene de har i livet. Om en fyr skriver i gitartråden på musikkforumet og sier "Jeg har kjøpt en XYZ og det er en dødsfet gitar", så sier jeg "Gratuelerer med gitaren, kjekt at du liker den", selv om jeg personlig synes at akkurat den modellen har like mye godlyd som en traktor med hull i eksosrøret. Det blir noe annet hvis folk spør meg hva jeg synes, men selv da tar jeg forbehold om at andre godt kan ha en annen mening om saken.

Eg veit ikkje om Aqua var det beste dømet eg kunne ha brukt, sidan musikk er vesentleg vanskelegare enn dataspel å vurdere objektivt. Men med dataspel kan ein i alle fall prøve. Det er ikkje meininga å ta frå folk gleder, og oppriktig talt, om det eg skriv tek ifrå folk gleda over Oblivion, kan det tyde på det var ei noko grunn glede i utgangspunktet. For det er jo ikkje akkurat totalslakt det eg kjem med. Har fleire gonger presisert at Oblivion er eit bra spel, som bør prøvast.

 

Jeg skal ikke prosedere på om det er min rett eller ikke, men tillater meg å antyde at det er helt andre ting som avgjøre om verden er et kjedelig sted. For meg er det vel så kjedelig når folk bruker internettforum til å trøkke på andre den rette smak, slik vi ofte ser det på for eksempel musikkforumet. (Hvor folk stadig prøver seg (prøvde i hvert fall) med tråder som "Den store tråden for de som hater Iron Maiden.") Eller postet "hør heller på death metal" i tråder om trance.

Jaudå, det bidreg til å gjere verda meir keisam det òg. Det ville aldri falle meg inn å kritisere folk for å like Iron Maiden, har ingen problem med å unngå trådar om band eg ikkje interesserar meg for. Unngjekk til og med fristelsen til å poste på "Hotel Cæsar"-tråden. Det er ikkje meininga mi å "trykke på folk den rette smaken", eg vil berre nyansere biletet litt. I tilfellet med Oblivion synest eg det er på sin plass å legge fram fleire sider, sidan omtalane (som framstår som objektive vurderingar), gjorde ein noko mangelfull jobb på det området.

 

Det går en fin grense mellom evangelisering og trolling her i verden. Når Jehovas Vitner kommer på døren hos meg har de akkurat de samme edle motiver som deg, selv om budskapet er et annet. De kjemper for det de mener er best. Jeg tillater meg å anta at "frelses-prosenten" er nokså lav. De nyter godt av ytringsfriheten, og jeg hører gjerne på dem. Men diskusjonene med dem ender med ingenting. De vet så godt at de har rett, men de vet også etter 20 sekunder at jeg er et tapt tilfelle, desverre. Allikevel holder det gående. De gjør det fordi ytringene har en egenverdi for dem.

Kanskje har Jehova's Vitner rett, og då tenker eg dei få som høyrte på dei vil vere svært glade. Eg respekterar det dei gjer, og viser dei derfor høfleg bort når dei kjem på døra.

 

Dessverre kan ein ikkje gjere det samme med trådar ein ikkje likar på internettforum, der må ein anten delta i diskusjonen eller sjå bort frå den.

 

Kva om dette fører til at vedkommande prøver ut rollespel X (i dette tilfellet Gothic 2 :p), og:

1. Får ei betre speloppleving

2. Seinare bidreg til å kjempe for den måten å gjere ting på som eg meiner er riktig

Hva hvis dette fører til at en eller annen:

a. Ikke prøver ut Oblivion og dermed aldri får vite at dette var et spill mitt i blinken for ham.

b. Liker Oblivion, men føler at "det må jo være noe med alle denne kritikken", og dermed får sin spillopplevelse ødelagt.

a. Det ville vore synd. Får berre håpe at han høyrer på dei som seier det er eit bra spel som bør prøvast (som, til dømes, meg).

b. Det ville vore veldig trist. Ikkje berre fordi han fekk øydelagt spelopplevinga, men fordi han er so avhengig av at ingen er ueinig med han om at han ikkje klarar å glede seg over noko han eigentleg likar.

 

Og spørsmålstillingen din lider av at du foregriper resultatet. Hva om vedkommende prøver ut rollespill X fordi du skryter sånn av det, og så finner ut at han slett ikke liker det. Hva er det prinsipielt anderledes med det du gjør og den hypen man angriper gamer.no for å bidra til?

Dersom han ikkje likar det, har han tapt 89 kroner pluss frakt, og blir kanskje litt skuffa. Sånn er livet. Men eg meiner at gevinsten dersom han likar det er høgare. Uansett, om han etterpå ønsker å nyansere måten Gothic 2 blir framstilt på her på gamer.no, må han jo gjerne lage ein tråd om det. :)

 

Nei, det sa jeg heller ikke. Jeg sa at diskusjonen ikke fylte noen hensikt utover muligheten for meningsytring. Hvis ytringen har en egenverdi så for all del. Men den skal helst ha det både for skribent og leser.

Kan ikkje seie anna enn at eg håpar det eg skriv har verdi for andre enn meg.:)

 

Dette blir litt som PRS-forumet (Politikk, Religion og Samfunn), hvor jeg var aktiv en stund. Når jeg nå etter at halvt års fravær leser trådene her ser jeg mange av de samme menneskene komme med de samme argumentene om de samme sakene. De har bestemt seg (for lenge siden) for at det de tror på er veien til lykken, og formålet med innleggene er bare å fortelle folk som mener noe annet at de tar feil. Ytterst sjelden er det noen som tenker "Ja, det er sant, kanskje jeg tok feil". (Kanskje de tenker det, men de sier det i hvertfall ikke.) Innleggene har altså også her en egenverdi, men diskusjonen fører ikke til annet enn låste fronter.

 

Geir :)

6056784[/snapback]

Har prøvd å unngå PRS-diskusjonar dei siste åra, der er for mykje støy og kjensler inne i biletet etter min smak. Eg har hatt nokon gode diskusjonar som eg har opplevd som berikande (i den forstand at dei har påverka mitt eige syn, eller at eg har påverka andre sitt), men dei er dessverre blandt unntaka.

 

Det vart litt vel mykje meta-diskusjon dette her. Det hadde kanskje vore betre om du lagde ein eigen tråd for å diskutere verdien av diskusjonar, slik at vi ikkje forurensar denne tråden altfor mykje?

 

Kay

Lenke til kommentar

Neida, det klarer seg dette... :thumbup:

 

Dessverre kan ein ikkje gjere det samme med trådar ein ikkje likar på internettforum, der må ein anten delta i diskusjonen eller sjå bort frå den.

Ja, det har du rett i, og jeg bestemte meg for at det bare var ved å delta at jeg kunne være med å sette premissene for diskusjonen, og derfor postet jeg der første innlegget mitt. Nå har jeg sagt mitt om det. Vi får overlate tråden til de som eventuelt har noe nytt å si on topic. Eventuelt føler trang til å gjenta seg selv eller andre. ;)

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar

Lurer litt på om det er flere enn meg som bare løp rett igjennom Oblivion gatene?

 

4 monster i hver eneste Oblivion gate (Fire Antanoch, Scamp, Daedra Magiker, og Daedra Fighter, på dine første 20 levels)..

 

Inn i ett tårn, løpe opp 4 etasjer.. åpne porten.. gå inn porten, entre hovedtårn, løpe opp 4 etasjer, plukke steinen..

 

Etter å ha oppdaget at alle Oblivion gates'ene er identiske..

Begynte jeg å gi blaffen i hver eneste gate, hev på noe speed, løp forbi alt, og lukket gaten på 3 minutter, og fikk en ekstra oblivion stein.

 

Følte etterhvert at Oblivion portene ble ett irritasjonsmoment. :-/

Lenke til kommentar
Lurer litt på om det er flere enn meg som bare løp rett igjennom Oblivion gatene?

 

6057245[/snapback]

Tja, det var nokså fristende. spesielt siden jeg har The Shadow som birthsign og dermed har Moonshadow (60 sekunders usynlighet) som hendig magi.

 

Men jeg brukte gatene som nyttige skilløvninger, spesielt siden jeg startet med main quest nesten helt i starten av spillet.

 

Geir :)

Lenke til kommentar
[Ok, eg VEIT at eg nemner dette spelet ofte, men...har du prøvd Gothic 2? ;) Det har både stor fridom og statiske levels. Det er den klart beste RPG-en for PC i dag, og kostar veldig, veldig lite. 89 kroner på Gamezone. Det er veldig uvant med ein gong, men dersom du kjem igjennom den første timen, tippar eg du kjem til å elske det. :)

 

Kay

6047418[/snapback]

 

Kan du være snill å ikke legge ordene i munnen på alle oss andre? Hvis du mener at Gothic 2 er det beste RPG-spillet som finnes, så la det komme frem i teksten din. Det vil si at hvis du hevder at Gothic 2 er det klart beste RPG-spillet som finnes, så må du fortelle oss andre at det bare er din egen mening. :)

Endret av Junta
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...