Gå til innhold

LCD vs. CRT på spill


erot71

Anbefalte innlegg

Hei. Sitter på en eldre Compaq Trinitron(crt).

Vurderer ny. Hva er best til spill, hvis en ser BORT fra at LCD tar mindre plass?

Er litt usikker på dette med "ms" tid på LCD, liker ikke når bildet "lugger".

Så hva er det lurt å kjøpe, en virkelig bra CRT skjerm, eller er rett og slett LCD så mye bedre på bilde?

Har et Radeon x800xt skjermkort.

Håper på noe tips :)

Endret av erot71
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg stod i samme situasjon for et halvt år siden, og kjøpte CRT, noe jeg angrer litt på.

 

Hvis jeg skulle ha valgt idag hadde jeg valgt LCD, bare man kjøper en skjerm med under 20ms merker man ikke forskjell om man ikke er hypergamer...

 

EDIT

 

MEN hvis man skal ha en god lcd skjerm må man ut med over 3000 kroner mener jeg, hvis ikke kan du risikere pixelfeil og dårlig bildekvalitet.

 

Hardware har jo testet en hel haug med LCD skjermer, ta en titt her

Endret av briktern
Lenke til kommentar

LCD skjermer er så gode idag at det er ikke noe vits nesten å kjøpe CRT, når LCD er blitt så bra.. Jeg ville gått for en Samsung eller NEC skjerm.

 

 

Ulempen med LCD kan jo være hvis du tilfeldigvis skulle få en død pixel, men tar du en samsung skjerm tror jeg samsung har en sånn Pixel feilfri garanti, slik at du får ny selv om bare en pixel er føcked.. Ifølge norske lover er det bare godkjent hvis det er 3 stk eller flere (mener det var 3) for å få en ny skjerm.

 

Jeg har en samsung, ingen pixel feil her :)

Satt på en gammel CRT før denne, og overgangen var enorm.. <3

Lenke til kommentar

Jeg får vel leke motpol til alle her på forumet som liker LCD.

 

For min del er det altfor mange seriøse ulemper med LCD til at jeg bytter over:

-Pixelfeil

-Dårlig på svart

-Innsynsvinkel

-Ghosting

-Pris

-Native oppløsning

-Tearing i CS (vsync av)

 

Gamle CRT har enda sine ulemper, men få av de har med selve bildet å gjøre, og er IMO fortsatt det beste valget dersom du skal spille på maskinen.

 

Skulle jeg selv ha valgt en LCD hadde det ikke vært under 20" og med minst 1440x1050 / 1600x1000 og aller helst 1600x1200, men noe slikt trenger et monster av et skjermkort til å drives i spill og vil koste mellom 5-7k.

Lenke til kommentar

host HARK, side det bare MÅTTE skje og jeg akkurat våknet, fin og morgengretten :)

 

LCD har da ikke ghosting (skygger), det er da CRT sine problemer...en LCD på DVi er noe av det skarpeste du kan kjøre idag! Men lag/ettersleng, DET kan være litt problematisk. Når det gjelder "dårlig på svart" er jeg absolutt enig...men når det gjelder lyse farger, f.eks. Farcry, kan en LCD virke mye bedre igjen. Så det er opp og ned.

 

Selv har jeg (som mange andre her) en LaCie photon20visionII på 1600x1200 20" LCD, og for å være ærlig, så kjører den f.eks. 1280x960 meget bra. Også 1024x768. Noe av problematikken med CRT, store CRT skjermer som 21", blir grovheten som oppstår mellom linjene på lave oppløsninger som 1024x768. På LCD har man ikke samme grovhet, og kan i praksis kjøre 800x600 hvis en vil. Eller 400x300. Man ser piksler like lett, men uten "lufterom" av sort tomrom.

Lenke til kommentar

En lcd med DVI er mye skarpere en crt og fargene blir mer fargesterke. Du slipper hodepine (en hardbarka gamer får vell ikke noen hodepine på noen av delene).

Du slipper konstant blinking, og en "rett" skjerm er DIGG! Skjønner ikke at innsynsvinkel har noe som helst å si egentlig! :!:

 

Størrste forskjellen er fargene, som blir så mye bedre!

Størrse ulempen er at du må ha på den "faste" oppløsningen. :thumbdown:

Ellers blir det ræva grafikk.

Lenke til kommentar

"Ghosting" er når bildet henger litt igjen fordi pixlene på en LCDskjerm bruker tid på å skru seg av og på.

LCD kan være plenty skarpt på stille bilder, men når det blir raske bevegelser (type Q3) er en CRT IMO mye bedre, og det er spill han skal bruke skjermen til.

 

Innsynsvinkel har mye å si for meg da jeg har to skjermer, lenestol og bruker ofte kun tastatur til å styre maskinen. Å måtte hele tiden snu og vinkle skjermen er en stor ulempe for meg.

Hodepine fra CRT er også et problem fra forige årtusen.

Lenke til kommentar

Mulig LCD eiere tenker på ghosting som ettersleng, men det er litt forvirrende fordi i CRT verdenen blir/ble "ghosting" ofte benyttet for å beskrive skygge og avvik, f.eks. ved dårlig/for lang VGA kabel eller forstyrrelser som oppstår. Vedvarende skygge effekt på alt som vises. Samme effekt kan også oppstå på LCD skjermer når man benytter analog tilkobling (erfarer dette selv). I LCD verdenen er det vel mer normalt å referere til ghosting som faktisk ettersleng som du nevner, fordi fokus/vedvarende skygger ikke er samme problem (så lenge man bruker riktig oppløsning) ?

 

En artig detalj, selv om du har rett angående raske bevegelser på CRT vs LCD hvor LCD mister fokus. Erfarte samme selv på Pure Pinball når jeg hadde 20" LCD og 21" CRTen ved siden av hverandre. Med tanke på ettersleng/haler så eksisterer dette ganske synlig på CRT skjermer også, men man ser det typisk ikke før man oppnår ekstreme kontraster. For eksempel Thief 2 når man ser på en flamme (sterk gulfarge, hvitaktig i midten), og snur seg direkte mot mørket. På min Eizo T965 husker jeg tydelig en "flamme hale" som vedvarte nesten et halvt sekund. :) "Phosphor persistance", hvor lang tid tar det før punktet på skjermen er mørk. For å være ærlig trodde jeg det var en slags "motion blur" i spillet, meeen hehehe, tviler Thief 2 hadde dette :)

 

Kilder:

http://www.viewsonic.com/support/qa.cfm?to...crt&question=05

http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss...36#pictureghost

http://www.kdscanada.ca/Misc/crtmon.htm#ghosting

http://www.eizo.com/press/releases/pdf/f980pr.pdf

Lenke til kommentar

Jeg visste ikke at ghosting også ble brukt om en feil på CRT skjermer, men det er vel uansett en veldig skjelden "feil" med mindre du bruker uorginal ledning, har veldig mye kabelstøy eller har kjøpt en veldig billig skjerm.

 

Jeg hadde en fem meter uskjermet d-sub kabel som ghostet på alt over ~50 KHz en gang (88,-) men kjøpte en ny (200,-) skjermet som kjører over 100KHz uten antydning til feil bilde. Bruker selv 5xBNC til min hovedskjerm.

Lenke til kommentar

Takker så mye for svar!

Er litt redd for denne "tearingen" på LCD som JohndoeMAKT skriver om.

Det er noe jeg ikke liker, så dette er et problem på LCD?

Så hvis det er problem med tearing og ghosting på LCD, nærmer jeg med igjen innkjøp av ny CRT.

 

Da anbefales CRT IMO, hvor kjøpes evt. det?

 

Noen med erfaring på Samsung 19" CRT Syncmaster 997MB TCO03 Monitor?

Takk så langt :thumbup:

Endret av erot71
Lenke til kommentar

erot71 : Jeg er sikker på at du blir kjempefornøyd med den nye skjermen din. De fleste nye skjermer har veldig rolig og behagelig bilde med flott farger, og dersom du oppgraderer fra en gammel CRT tror jeg du får en "wow" opplevelse samme hva du kjøper.

 

complexity : Da må du opp på 20" eller større. Hva med ukenstilbud på netshop? LaCie Photon Vision II 20" LCD Skjerm til kun 5995,- !

Litt i dyreste laget ja? Til 6k hadde jeg heller valgt to slike 21" CRT.

Lenke til kommentar

Har lang erfaring med gaming og stiller høye krav til kvalitet for spilling. Hvis du er like kritisk som meg så kjøper du ikke LCD, fordi:

 

-LCD er fortsatt for treigt sett i forhold til CRT (etterslep m.m)

 

-å kjøre lave oppløsninger på LCD er bare GRIMT, da ser alt for j*vlig ut

(spiller selv med 640*480 som de fleste cs-spillere).

 

-LCD har "lav" refreshrate (75Hz som standard), dvs at hvis du kjører Vsync on, kan du ikke oppnå mer enn 75 fps i gjeldende spill

 

Jeg er veldig kresen som sagt, i motsetning til majoriteten på dette forumet.

 

Den dagen jeg ser en LCD som funker perfekt til mine krav, kaster jeg CRTen ut vinduet.

 

Er du som meg, skaff deg en "diamondtron/dynaflat" CRT-skjerm som støtter høye refreshrates! :thumbup:

Lenke til kommentar

Det er ikke problem å finne gode brukte 21" CRT-skjermer til under 1000kr. Jeg

kjøpte just en Nokia 21" med diamondtron flatt bilderør til 600kr.

 

Så kjøper jeg meg heller en 23" LCD widescreen når prisen på de er på et fornuftig nivå :thumbup:

Endret av Sharp
Lenke til kommentar
Innsynsvinkel har mye å si for meg da jeg har to skjermer, lenestol og bruker ofte kun tastatur til å styre maskinen. Å måtte hele tiden snu og vinkle skjermen er en stor ulempe for meg.

Hodepine fra CRT er også et problem fra forige årtusen.

5218364[/snapback]

Jeg har to Samsung lcd skjermer tilkoblet PCen også og har arbeidssituasjoner hvor jeg jobber fra de fleste vinkler mot skjermen. Samsung har omtrent 180 graders innfallsvinkel på dagens skjermer, og jeg kan med hånden på hjertet si at innfallsvinkel virkelig ikke er et problem (nei, du behøver ikke så stadig snu skjermen).

 

Angående pixelfeil så er sannsynligvis støvkornene som daglig setter seg på en skjerm et mye større irritasjonsmoment enn pixelfeil alene. Og støvkornene er det ingen som merker... Ja, jeg mener diskusjonen om pixelfeil ofte er tullete og sannsynligheten er stor for at en kun oppdager de når en kjører spesielle testprogrammer. Og skulle pixelfeilen være et større problem under det daglige arbeidet har Samsung nulltolleranse på pixelfeil.

 

Sortnivå (eller sorteste sort) er absolutt fantastisk på Samsung skjermen min og minst på høyde med min tidligere crt skjerm. Når det gjelder kontrast, eller fargedybde om en vil, så er dette dårligere enn crt ja og ved bilderedigering kan det være ett problem ja. Ved generell bruk, spill og videotitting så er det et ikke-problem.

 

Etterslep, som det heter på norsk, er på dagens skjermer et ikke-tema. Jeg har en skjerm med 20 ms, og merker kun problemer i Windows når en drar vinduer fort fram og tilbake. I spill merker jeg ingenting. Dagens skjermer har dessuten etterslep nede i 4 ms.

Lenke til kommentar

Det er flott at du er overbevist og kan bruke LCD skjermer, men jeg klarer det derimot ikke.

Når det gjelder innsynsvinkel så mente jeg opp/ned ikke sidelengs.

Her forran mine to skjermer sitter jeg i en lenestol og høydeforskjellen er ganske stor fra øverste og nederste posisjon. Hjemme i Haugesund kjøpte fattern en LCD-skjerm for ~6mnd siden og når jeg gjør samme trikset med stresslessen der blir de nederste tre tommene blå der det skal være svart, på den øverste delen av skjermen blir kontrastene veldig lave og jeg ser baklyset ganske bra gjennom skjermen.

Det er også en pixelfeil midt på skjermen som lyser sterkt hvitt når den skal være svart, noe som du uten problemer legger merke til.

Jeg har ikke sett på de nyeste lav-latency skjermene, men alle LCD-skjermer som tidligere har blitt hypet opp som "ghost-fri" har fått øynene mine til å renne og gitt meg hodepine i raske spill, så for min del er enda ghosting et tema.

Lenke til kommentar

Kjøpte meg idag toppmodellen til Samsung og har samme tekniske data og bilde som 930BF som mange på Hardware.no har skrytt opp i skyene.

 

For det første så var det litt ghosting ja og for det andre kom det hvite kanter som var blurra når jeg snudde meg. Dette er da på en 4ms LCD skjerm og faktisk den ultimate spillskjermen tilgjengelig på LCD per idag.

Jeg håper det viser seg å være feil med skjermen da jeg leverer den inn og ikke at LCD skjermer faktisk ikke har forbedret seg siden sist jeg kjøpte LCD og leverte inn igjen.

 

Jeg stoler seriøst ikke på LCD lenger og heller ikke på folk her da de sier at du må være en ultimate gamer for å se etterslep. Jeg spiller som enhver annen person her men man må være blind for å ignorere etterslep på en LCD skjerm.

Endret av Avean
Lenke til kommentar

Det er vel ganske mange kriterier man bør kikke på annet enn responstid. Regner med du har forsøkt VSYNC på? Det er ingen løsning, men det hjelper. SIPS skal jo være veldig stabile og jevne over fargepaletten, men de koster penger. Ikke gi opp LCD :) Skulle vært morro å sammenliknet den Samsung skjermen med de LaCie skjermene jeg har nå, for å se hvordan utviklingen har gått.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...