Gå til innhold

Progressiv musikk - anbefaling og diskusjon


SnittLeif

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Å kalle ein musikksjanger 'progressiv' er litt snodig sidan det nesten impliserer at den heile tida skal forandre og utvikle seg. I utgangspunktet er progressiv musikk ein utvikling av heavy metal, pop og rock. Dei tok inn jazzelementer, gitardrevne metallelementer, klassisk musikk, snodige tidssignaturar, utradisjonelle instrument og komplekse samansetningar i det som på den tida var populærmusikken på 60-talet og utover. Den var på den måten musikken var progressiv, ved å utfordre dei kjente og vanlegaste måtane å lage musikk på.

 

Det er sjølvsagt positivt om sjangeren er i stand til å utvikle seg, og eg trur ein del band ser på den som ein personleg utfordring for å skape noko nytt. Når det er sagt så er altså progressiv musikk i utgangspunktet allerede progressiv av natur, men det er ein endring som kom på 60-talet og sidan har blitt haldt ved like.

 

Eg synest det er ein spanande sjanger, der du stadig kjem over nye opplevingar og band, sjølv om det meste for så vidt ikkje er progressivt i ordets rette forstand.

Lenke til kommentar

Stemmer nok det. Det er bare blitt en genre for alle bandene som bruker rare trommetakter, istedet for noe nyskapende og progressivt. Du er jo ikke "progrock" hvis du ikke bruker samme synthlydene som Rush, eller noen andre 70-talls band.

 

Det siste progressive som skjedde var vel tidlig på 90-tallet når band som Dream Theater og Symphony X blandet metal inn i den trauste progrocken.

Endret av Bytex
Lenke til kommentar

Enig. Og er vel ikke snakk om tidssignaturer, bråe stilskifter og polyrytmikk det er snakk om.

 

Må også si jeg synes progressiv metal har blitt en alt for "bundet" sjanger, til tross for alt det "progressive" som skjer innenfor den. Hører på ytterst få band innen sjangeren lengre. Rett og slett gått lei av band som ikke er så spesielle og "progressive" som jeg trodde..

Lenke til kommentar

http://www.youtube.com/watch?v=BqxVOQ24mTk

 

En av de mest progga låtene deres. Live, for moro skyld.

 

Og en litt mere "metal" godbit..morsom lek med bråe stopp og fortsettelser. Merk det fantastiske samspillet når alle stopper opp rundt 3:20 og starter totalt på beaten igjen etter litt småprat med publikum. Bang on time.

 

http://www.youtube.com/watch?v=lsQUHY8gims&playnext=1&list=PL21971C09E9330899

Endret av Bytex
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mine fire progressive favoritter:

 

1. Devil Doll

(1. Moonsorrow)*

2. Flower Travellin' Band

3. Black Widow

4. Orne

 

* Moonsorrow er jo ikke hva man forbinder med progressiv musikk, men et såkalt Viking/Pagan Metal band. Men Verisäkeet, Viides Luku - Hävitetty og Tulimyrsky er jo tre progressive skiver, selv om det ikke låter som hverken Devil Doll, Symphony X eller Dream Theater. Så jeg nevner de uansett.

 

Ellers er jeg ikke så bevandret i den progressive sjangeren.

Endret av OhMyOhMy
Lenke til kommentar

Synes dere at mye av den progressive metallen følger akkurat samme mønster, og derav ikke er progressiv i det hele tatt?

Det blir vel litt generaliserende å si vel? Det er jo alltids noen unike band innimellom alle DT-klonene, man må bare lete litt. Men jo, jeg kan være enig i at en god del av bandene i sjangeren kjører nærmest på oppskrift :p

 

Over til noe annet:

http://www.youtube.com/watch?v=h2HFzl23sEE

:cool:

Lenke til kommentar

Det der er et feiende flott "Ozric Tentacles"-album! Første jeg hørte av dem(...)

Alle Ozric-albumene er feiende flotte vil jeg si. Ett av de få bandene uten en eneste dårlig utgivelse i diskografien. Og det er ganske godt gjort med en diskografi på 20 album :p

 

Slenger på med noen flere utvalgte låter, denne tråden trenger mer Ozric:

 

 

Lenke til kommentar

Steven Wilson @ FB

A little update.....after last year was pretty much a year without any new music from me, I've been working very hard in the studio on various projects. Firstly, we finished mixing the incredible new Opeth album a few days ago, keep an eye on their website for details on that. Mikael and I also took the opportunity while he was here to finish writing our collaboration album - there's still a lot of recording work to do, but this should definitely be out in early 2012. The new SW solo record is still on track for September release, and I think the next two King Crimson remixes (Larks Tongues in Aspic and Starless and Bible Black) will be out around the same time. I'm now working on new stereo and 5.1 mixes of another very famous 70's progressive album for a deluxe reissue this year, can't say more about that just yet. Last but not least, over the last year I worked on and off on a new Bass Communion album called "Cenotaph", which is a kind of sequel to Ghosts on Magnetic Tape - news on when this will be released when I have it. I think that's enough for now! Off on tour with Blackfield soon. Best, S

Neat.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...