Gå til innhold

Hvordan har du lært det du kan om Linux?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Eit år med linux på server. Så klikka Windows. Fungerte ikkje lengre. Kræsja

HD-en. Eg gav Windows ei ny sjangs. Men etter eit halvt år kræsja det noko

heilt sjukt igjen (ntkrnl.exe eller noko piss). Så frå då av gjekk eg 100% over

til Linux. Kunne ein god del frå serverdriften.

 

Starta med SuSE, etter det fekk eg laptopen - køyrde Gentoo i Oxford. Men

installerte Windows på han i tillegg. Då eg kom heim kasta eg ut Windows

(fungerer ikkje lengre heller) og installerte Arch. Eg har Arch på denne pcen

òg no -- har nett rydda noko fælt på laptopen, gjer han klår til å leggje Ubuntu

inn på, må berre laste ned siste versjon...

Lenke til kommentar

Tilbakeblikk i presens-modus anno 1999/2000 elns:

Jeg og en kompis er på den lokale bokhandelen og titter rundt. Jeg peiler meg etterhvert inn på data-relatert litteratur. Før jeg kommer til noe interessant, passerer blikket mitt bøker som "Microsoft Word '97-bibelen" og "Bli html-guru med Microsoft Frontpage". En eim av mugne dollarsedler og utvannet melk fra hovne spener angriper nesen. Blikket mitt akselerer panisk, mens nerde-ansiktet mitt gjør noen undertrykte krampetrekinger i en blandig av brekninger og forferdet latter. Endelig stopper blikket mitt på en lysende gul bok frontet av en uimotståelig skjønnhet, en perfekt og veldreid skapning uten like. Har blikket mitt vandret for langt, og havnet over i hyllen for pornografisk materiale? Neppe! På boken regjerer nemlig Tux den lubne i all sin dvaske og mett-fornøyde skikkelse. "Hva er dette da?", undrer jeg. Tux skrever og har, bedagelig nok, plassert venstre pingvinlabb i nedre region av sin velernærte pondus. "Red Hat Linux 6.0" står det på boken, og jeg minnes en artikkel i bladet Tekno om et spennende operativsystem i full vekst kalt Linux i ulike varianter. Jeg bestemmer meg raskt for at dette er noe jeg må undersøke, og kjøper boken.

 

Det medfølger to CDer, som inneholder bl.a Quake 2-demo og Word Perfect 8, i tillegg til operativsystemet. Boken tar for seg en del linux-historie, litt om distroer, innføring i kommandolinje, filstruktur, samt veiledning til installasjonen, Red Hat-spesfikke konfigurasjonsverktøy ol. I Red Hat 6.0 følger det med en tidlig utgave av Gnome, med Enlightenment som WM, den gamle filbehandleren og netscape 4.x som nettleser. Drevet av nysgjerrighet og vilje til å eksperimentere og det å få ting til å fungere best mulig, finner jeg ut av ting. Noe av det første jeg gir meg ut på er å laste ned og å ordne glide-drivere mm for 3d-akselerasjon til voodoo2-kortet mitt, slik at jeg (en sjelden gang) kan spille Quake 2 på sitt beste.

 

Jeg tester mange forskjellige distroer med tiden. Etter en lengre periode med nykomlingen Mandrake, finner jeg Gentoo idet den begynner å bli nevnt på nettsider som slashdot. Gentoo viser seg å (for meg) være langt bedre enn noe annet jeg har prøvd. I denne perioden snuser jeg også bla på FreeBSD, men Gentoo spiser opp den partisjonen igjen etter en måned eller to. Noen år senere endrer prioriteringene mine seg litt, og jeg går over til Debian som jeg bruker ennå. Ved hjelp av nysgjerrighet, eksperimentering, vilje til å få til ting best mulig, og behovsprøvd/interessebasert dokumentasjonslesing har jeg lært litt av hvert i løpet av årene. Jeg tror også dette har vært med på å støtte opp rundt en inngangsport mot andre konstruktive interesser. Mellom annet emulering av hw og annen lavninvås programmering, er for tiden en av mine største lidenskaper. For meg er linux mm nå først og fremst det beste verktøyet, fremfor å være en nysgjerrighets-stimulerende utfordring som i starten. Det har tvert imot blitt det enkleste og mest praktiske(, i tillegg til at free software is teh way).

Lenke til kommentar

...OT....

Jeg har lagt merke til at de fleste som snakker om Linux av erfaring,

er faktisk registrert her på forumet i år 2002-2003..

Ikke så mange fra 2005 og 2005...

3 stk. fra 2004 og 1 fra 2005 :D

Endret av [KingNorthGarden]
Lenke til kommentar
Verdensveven. :)

Og en bok jeg fikk om *BSD da jeg var en liten drittunge.

Den havnet dessverre i peisen ved en feiltagelse. :(

Pass på nå, ellers kommer Gry og tar deg, din fordømte Lunix-hacker.

 

Uhm, min erfaring med UNIX startet vel med Snøfrix, rundt forrige sommer, mener jeg å huske. Brukte Snøfrix noen uker, så ble det litt stille.

Senere den sommeren dro jeg og min mor en tur til Østlandet, for å besøke slekt og venner. Mens jeg og min mor var i Kongsberg, bestemte jeg for å ta meg en kjapp tur innom en bokforretning, for å se om de hadde noe av interesse. Jeg gikk gjennom datadelen, og fant "Boken om Linux", av David Elboth. Boken kom med Red Hat 8.0, fordelt over 4 CD-er. Når jeg kom hjem, var installasjon noe av det første jeg prøvde meg på. Alt installerte fint, med unntak at nettverkskortet mitt ikke funket. Dette fikk jeg byttet ut med et Intel EtherExpress-kort, og i tiden fremover ble Linux mitt primære skrivebord, inntil den dagen jeg oppdaget FreeBSD. Det var ren kjærlighet, og jeg har aldri sett tilbake :love:

 

Mesteparten av kunnskapen min (grunnlaget for den), ble lagt med Boken om Linux. Den var lettfattelig og lærte meg alt det grunnleggende. IRC og verdensveven har også - med ingen tvil - vært til stor hjelp.

Lenke til kommentar
Kul historie, drall.

Følte kanskje jeg dro det litt langt...

 

Hva stod det i boken om RMS? Og ellers om fri programvare?

Ikke mye egentlig. Jeg tror ikke den nevnte RMS en eneste gang. Det stod likevel litt om GNU GPL, og den presiserte at Linux "bare" er kernelen.

EDIT: Det var en tynn bok på litt over 100 sider.

Endret av drall
Lenke til kommentar
Ikke mye egentlig. Jeg tror ikke den nevnte RMS en eneste gang. Det stod likevel litt om GNU GPL, og den presiserte at Linux "bare" er kernelen.

EDIT: Det var en tynn bok på litt over 100 sider.

I en bok om GNU/Linux på 100 sider, bør 25 av dem være om RMS og fri programvare! Nei, 50!

Lenke til kommentar
Ikke mye egentlig. Jeg tror ikke den nevnte RMS en eneste gang. Det stod likevel litt om GNU GPL, og den presiserte at Linux "bare" er kernelen.

EDIT: Det var en tynn bok på litt over 100 sider.

I en bok om GNU/Linux på 100 sider, bør 25 av dem være om RMS og fri programvare! Nei, 50!

En bok om GNU/Linux bør vel handle om hvordan operativsystemet GNU/Linux er bygd opp. RMS og grunnleggende gjennomgang av GPL bør komme i annen rekke. Dessuten, det er flere definisjoner av fri programvare (BSD, CDDL) enn det fundamentalisten RMS kjemper for, nemlig GPL.

Lenke til kommentar

Da jeg testet GNU/Linux første gang, var det Mandrake 9.1. Kjøpte boka Ultimate guide to Mandrake fra MandrakeSoft og leste den fra perm til perm. Grei måte å få litt basiskunnskap.

 

Etter det har jeg funnet mest på diverse forums litt avhengig av distro jeg har brukt som f.eks. www.mandrivausers.org, www.suselinuxsupport.de, www.fedoraforum.org, www.ubuntuforums.org og de mer uavhengige www.linuxcult.com, www.linuxquestions.org, www.linuser.net, www.linux1.no og her.

Lenke til kommentar
Har du link til originalartikkelen? Har lyst å printe og henge den på veggen :)

Jeg tror jeg har det bilaget her et sted, hvis ingen har kastet det...

Edit: Det lå her ja. :)

Bilder: http://home.no.net/mralien/gry

 

 

Pass på nå, ellers kommer Gry og tar deg, din fordømte Lunix-hacker.

 

Jeg kjørte faktisk Lunix en liten stund, artige greier. :)

I'm a god damn hacker and proud of it! (Ikke så veldig 'cracker', men, men...)

Endret av Goophy
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...