Gå til innhold

Nynorsk - Trenger vi det?


Oovz

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
...

Nynorsk er en sammenfatning av alle norges dialekter, inkludert østlandsk og "oslo" dialekt. Det var ikke noe skriftspråk før det ble LAGET som et kunstig språk for ikke så lenge siden. Bokmål er overhodet ikke dansk, men det språket de fleste i norge til enhver tid har skrevet, og som har vært mest brukt. Riksmål derimot, er nesten dansk og eksisterer i dag bare i lovtekst.

...

 

Nynorsk er et skriftspråk, og har aldri vært noe annet enn det. Studiet som ble lagt til grunn for nynorsk, baserer seg derimot på dialekter.

 

Bokmål og riksmål er det samme skriftspråket, men med to forskjellige navn. Bokmål har eksistert som offisielt skriftspråk i Norge kortere enn det nynorsk har. Dansk var offisielt skriftspråk i Norge fram til rettskrivingsreformene i 1907. I 1885 ble nynorsk, eller landsmål som det ble kalt på den tiden, sidestilt med dansk som skriftspråk i Norge. Riksmålet, eller bokmål som vi har kalt det siden 1929, ble ikke offisielt skriftspråk i Norge før årene etter unionsoppløsningen.

Oppsummering:

landsmål = nynorsk, Ivar Aasen, basert på norske dialekter, sidestilt med dansk i 1885

riskmål = bokmål, Knud knudsen, fornorsking av dansk, dansk forsvant etter språkreformene i 1907

Endret av Frijazz
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+891234
Bokmål er ein fornorsking av det danske språket, uansett kva du meiner.

Men er det et argument for noe som helst? Som tidligere nevnt har alle språk slektskap til andre språk.

Lenke til kommentar

Som sagt, nynorsk er et konstruert språk. Bokmål har også mange 'nynorske' ord fordi det er fornorsket dansk, og faktisk slik folk snakket for hundre år tilbake. At vi som eneste land i verden skal trenge to sidestillte språk er for meg uforståelig. Alle i norge forstår hverandres dialekter. At vi skal måtte lære å skrive og snakke andre dialekter er temmelig fjernt. Lærer britene seg å snakke skotsk, kanskje? Lærer resten av USA å snakke hillbilly? Boston dialekt? Brooklyn? Disse timene kunne brukes på noe mye viktigere.

Lenke til kommentar

Som andre har påpekt før meg: Nynorsk burde være valgfritt. Det burde heller ikke være påbudt å svare offentlige, nynorske brev på original målform.

 

Dersom bare de oppriktig interesserte hadde lært og brukt nynorsk, kunne vi jo sett hvor lenge språket hadde klart seg. Min gjetning er at det ikke hadde holdt særlig lenge. Noe som igjen ville være et klart tegn på graden av nødvendighet.

Lenke til kommentar
Dersom bare de oppriktig interesserte hadde lært og brukt nynorsk, kunne vi jo sett hvor lenge språket hadde klart seg. Min gjetning er at det ikke hadde holdt særlig lenge. Noe som igjen ville være et klart tegn på graden av nødvendighet.

Hovedmål er sjeldent noe man velger å lære seg, men noe foreldrene velger for deg.

Lenke til kommentar

Jeg er fra venstresiden.

Man skulle da tro jeg var for nynorsk. Men nei.

Jeg har ingen personlige problemer med nynorsk, jeg har 5 i faget...

Derimot synes jeg det er et unoedvendig fag. Gjennom uttallige reformer gjennom 1900 tallet har man reformert baade nynorsk og bokmaal, og de har blitt tilnaermet hverandre! Flere ganger! Samnorsk tanken sto en stund veldig sterkt, og selv om vi har gaatt tilbake fra den, har den satt tydelige spor.

 

Jeg synes vi burde fjerne nynorsk som offisielt spraak. Vi burde heller enes om et bokmaal som alle kan bruke, og heller innfoere flere klammeformer! Vi kunne la folk faa skrive f.eks "ikkje" istedetfor ikke. Det kan da vel ikke vaere noe problem?

 

Man skulle ha slaktet dette "bokmaal er dansk, nynorsk er norsk" en gang for alle.

Bokmaal er en blanding mellom det tidligere riksmaal/fornorsket dansk og nynorsk. et veldig stort flertall i norge skriver bokmaal. Folk som skriver nynorsk kan ofte ogsaa skrive bokmaal om de vil.

Nynorsk er en blanding av dialekter fra vestlandet. Vi nordlendinger ble ikke engang med! Aasen tok seg en tur gjennom vest- og soerlandet, men ignorerte alt over troendelag pluss byfolket og oestlendingene. Dessuten har nynorsken ogsaa blitt tilnaermet bokmaal! Ikke glem det!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...