Jump to content
Sign in to follow this  
Woodoo

Effektforsterker uten forforsterker?

Recommended Posts

Jeg har nettopp kjøpt meg en brukt effektforsterker, en NAD 216 THX. Jeg vil gjerne sjekke om den virker, men jeg har ikke fått meg forforsterker enda. Er det mulig å koble effektforsterkeren til data, cd-spiller eller noe, for å sjekke om den virker?

Share this post


Link to post

Ja, en hvilke som helst line-out inngang med volumkontroll kan brukes.

 

Men vær forsiktig med signalstyrken du kjører på, kobler du til noe uten volumkontroll eller ikke setter volumet lavt nok kan høyttalere dine (og hørselen din) få seg en aldri så liten liten overaskelse.

Share this post


Link to post

En slik kabel får du mange steder.

 

HiFi klubben har jo en som jeg tror er av ganske god kvalitet.

 

Link

 

 

Eller du kan ta den billige varianten fra biltema:

 

 

Link

 

 

edit: linken til biltema går bare på biltemas hjemmesider. Kabelen koster 29.90

Edited by FM

Share this post


Link to post

Om du kobler en CD- spiller rett i en effektforsterker blir det null demping av signalet. Betyr full gass og gjerne litt for mye lyd.

Du kan bruke lydkortet i maskina som forforsterker.

Skru volumet på maskina helt ned før du fyrer opp og øk volumet sakte så du ikke får blåst løs trommehinnene.

Share this post


Link to post
Du kan bruke lydkortet i maskina som forforsterker.

Noe erfaring med det? Ulemper/fordeler? Er det stor forskjell i lydkvelitet mellom de forskjellige kortene?

Share this post


Link to post
Du kan bruke lydkortet i maskina som forforsterker.

Noe erfaring med det? Ulemper/fordeler? Er det stor forskjell i lydkvelitet mellom de forskjellige kortene?

Da jeg kjøpte meg et Aureon Sky med 24HT- chip måtte jeg ta en test.

Forsterkeren var en NAD C350, med mulighet for å "koble fra" forforsterkeren.

Vet fra tidligere testing at det svakeste leddet i C350 er preamp'en.

Med Aureon Sky som preamp fikk jeg litt hakeslepp, for det låt stygg- bra.

 

Posta for en stund siden et lite forslag om å bruke effektforsterne fra Cambridge kobla mot bra lydkort som en billig og god løsning både for stereo og flerkanal.

Det digre argumentet mot en slik løsning er dårlig kontroll over volumet.

I de fleste medieavspillere kan programmets volumkontroll gis "mastervolumstatus". Værre blir det med volumjustering i spill. Enten må det gjøres for hvert enkelt spill (og da kan det fort bli stort sprik i volum spillene imellom) eller man må bruke alt/tab- metoden (med dertil heng og elendighet) til volumkontrollen.

Godt mulig det går å lodde inn en variabel motstand å bruke som volumkontroll, men da trenger man kunnskap om både lodding og elektronikk (helst skjema over kortet, noe jeg mistenker blir jækla leit å få tak i ).

Share this post


Link to post

Prøver å gjøre meg noen tanker om hvordan man kan "låse" volumet. Er det mulig å gjøre det slik at kun en spesiell bruker får lov å endre volumet? Enten gjennom brukerrettighetene i Windows eller gjennom noe proprietære innstillinger på lydkortet.

Share this post


Link to post

det kommer jo selvsagt ann på kvaliteten på lydkortet, jeg hadde et creative 4.1 kort en gang husker jeg, det sugde max, suste og hvinte værre en hva godt var, nå har jeg et audigy 2 jeg kjører rett inn i en selvbygd power amp, og det funker maks, ikke tegn til idle støy.

lydkvaliteten er også levelig, men du må nok skaffe deg kort som M-audio 2496audiophile eller det nye fra onkoy, et 2 kanals lydkort med en skikkelig digital/analog converter og RCA (phonoplugger) ut, da kan vi begye å snuse p skikkelig lydkvalitet, men de beste resultatene er nok forbeholdt dedikerte kider.

 

bach: master controll er ikke noe stress, kjør alt fra hoved kontrollen på pc'n, noe som betinger et tastatur med støtte for det, jeg har et logitech med snurrehjul øverst for volumkotroll og er fornøyd med det, preampen har jeg kobla vekk, var ikke bruk for den.

Share this post


Link to post
... har jeg et audigy 2 jeg kjører rett inn i en selvbygd power amp, og det funker maks, ikke tegn til idle støy.

lydkvaliteten er også levelig...

Lydkvaliteten er jeg ikke sååå hissig på. Kan godt fire litt på krava der. Idle-sus er en annen ting, det er min store skrekk. Kan virkelig ikke fordra det. Men du klarer å få idle-suset helt bort? Ikke hørbart en meter unna i stille rom?

Share this post


Link to post

Vil ikke dra igang noen kabeldebatt her.

Men gitt bra lydkort har kabel en god del å si når det gjelder sus og generell lydkvalitet.

Har testa en god del kabel og mye av det som selges med minijack/2XRCA er ganske dårlig. Man trenger hverken å være audiofil eller religiøs for å skille ut de elendige kablene.

Min løsning ble å kjøpe nødvendige plugger og noen meter nettverkskabel på biltema og lodde sjøl. To ledere til hvert loddepunkt (blir fire ledere inn på minus på minijack'en så det blir litt trangt ).

Share this post


Link to post

Et viktig poeng her er at pc-en og effektforsterkeren skal stå så nærme som mulig. Kabelstrekket blir altså svært kort. Da blir vel signalstøyen på vegen minimal? Et par gode phono-kabler gjør jobben? Eller mener du at man bør gå for balanserte utganger med XLR-kabler og slikt?

Share this post


Link to post

Nå vet jeg ikke åssent lyd kort du har på pcen din, men om du har et skikkelig bra et er det jo bare å bruke phono kabel, om kortet ditt støtter dette. Jeg har integret lydkort i pcen min.. Der kommer det noe støy ved at jeg setter volumet til fullt på pcen. Men, det er noe som ikke lar meg irritere, Reciveren min står et godt stykke uanna pcen og jeg bruker *Lydkabel Minijack 3.5 mm - 2x Phono RCA M/M 10 m* . Den kabelen var vel kanskje i lengste laget da jeg fikk den, men alltid godt å ha den. Men det er best å ha kortest mulig avstand, destobedre lyd.

Share this post


Link to post

anbefaler deg å kjøpe deg en forforsterker fordi du kommer til å glemme deg bort en dag. har nemelig gjort det samme selv + at jeg har en hel haug med kamerater som også har gjort det. men bare for å prøve den så er det bare å koble den itl pc med en kabel i fra biltema el. elkjøp har vel noen billige kabler (selv bruker jeg noe billige greier i fra komplett*5m*)

Share this post


Link to post

du trenger ikke "skikkelige" kabler, bare sørg for å være litt taktisk med tanke på hvor du legger de.

balanserte utganger og slikt er bare tull, og jeg tviler på det aller høyeste at det en gang er mulig å få taki det til pc.

 

jeg bruker 100kr jack til phono, og har akkuratt like mye støy når de er tilkobla som når de ikke er. jeg må praktisk talt stappe hue inn i bassreflexåpninga for å merke støy, og med en vannkjølp pc i nærheten, alt på minimum av vifter, hd'ne støyer mest, merker jeg ingen ting.

 

men du vil antageligvis ikke få såpass bra resultat i en komersiel forsterker, som selvbygger inngår jeg ikke kopromisser, og da betaler jeg heller litt mer for løsninger som eleminerer sus og støy (som foreksempel doble likerettere)

 

det er en lur tanke og ikke legge de i PSU'ns umiddelbare nærhet, eller andre uskjermede elektronikk-støykilder, som vekselstrømsmotorer osv.

 

gmortena: igjen, hvis du tar dine forhåndsregler, merker du overhode ikke forskjell på 1 og 5 meter kabel.

kanskje hvis du har et annlegg i 100k klassen, men det er nok andre parametere som kommer før kabellengde for utstyr for oss vanlige dødlige.

 

Oddis, det er bare å ha hue med seg, en preamp er DYR, og brukes i grunnen ikke til annet linjevelging, det blir jo nøyaktig det samme å bruke volumkontrollen på pc'n, hvis du ikke har bruk for linjevelger.

 

hvis du ikke klarer å relatere til volumstyringa på pc'n, kjøp et logitech tastis med "rulle volumkontroll" øverst på tastaturet, jeg klarer meg da..

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...