Gå til innhold

Varmt og kaldt...


skinner

Anbefalte innlegg

Ok, dette høres kanskje rart ut men den siste tiden har dette irritert meg grenseløst over å ikke finne noe svar på... :wallbash:

 

Scenario: Du tar en kopp varm kaffe og setter på et bord. Ved siden av (passe avstand) setter du en kopp kaldt vann.

 

Hvorfor blir kafffen kald og vannet varmt?

 

Er det psykologisk betinget at en varm drikk blir kaldere enn romtemperatur? Altså at en oppfatter temperaturforskjellen bare fordi "det er slik" (Håper dere forstår tankegangen min?)

 

Eller på den annen side oppnår kaffen den samme temperaturen som vannet som blir romtemperet, og er det stoffer i kaffen som gjør at den kjennes kaldere enn det den egentlig er?

 

:confused:

Endret av skinner
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

kaffen og vannet blir like varmt/kaldt..

 

test selv:

ta en kopp varm kaffe/te e.l. og sett den på bordet om natta, ha ett termometer og dydd det nedi dagen etter, ca samme temp...

 

 

men fordi kaffen skal være varm og vannet skal være kaldt vil hjernen tro at vannert er varmt og kaffen er kald, fordi hjernen vet at kaffen skal veldig varm, når den ikke er det virker den kaldere enn det den er

Lenke til kommentar

En annen faktor som avgjør hvor kalt noe kjennes ut er stoffets egenskap som varmeleder. Eks setter du deg på en stålbenk når det er kalt holder du på å fryse raua av deg. Me setter du deg på en trebenk får du ikke samme virkning.

 

Så kan vi nevne enda en faktor: stoffets fase (eller mer bestemt er det i ferd med å skje en faseovergang)

Sett en flaske vann og en flaske rødsprit i samme rom slik at de får samme temperatur. Så tar du litt rødsprit på det ene håndleddet ditt og litt vann på det andre. Og hva skjer? Jo, der du har tatt på rødsprit vil du kjenne at det blir kalt. Grunnen til dette er at rødspriten fordamper ved ganske lav temperatur og for å fordampe trenger den energi som f.eks varme fra hånden din.

 

Men i ditt eksempel er nok hjernen den største grunnen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...