Gå til innhold

Guide: RAM (har jeg nok RAM, virtuelt minne ...)!


ChrML

Anbefalte innlegg

Har skrevet denne guiden for å klare opp mange misforståelser rundt RAM og virtuellt minne.

 

 

Hva er RAM?

 

RAM er minne (står for Random Access Memory), som sørger for at PC'en kan huske programkoder, cache av filer lest og skrevet til harddisken (så den slipper å lese noe den har brukt for 2 min siden fra harddisken igjen), og ikke minst system kode. Harddisken er rett og slett for treig til dette.

 

 

Hva er virtuellt minne?

 

Virtuellt minne, er en fil på harddisken som blir brukt som minne. Det er mye misforståelse med virtuellt minne. Mange tror at når man ganske enkelt går "tom" for fysisk minne, så går man over på det treige virtuelle minnet. Det er helt feil. Det av informasjonen i det fysiske minnet som er minst brukt, blir lagt over på det virtuelle minnet, mens programmer som er aktive blir lagt over på det fysiske (hvis det er plass). Virtuellt minne er en veldig viktig del av Windows.

 

 

Hvordan brukes minnet/virtuelle minnet?

 

Egentlig er "ledig minne" ett ganske misledende ord. Windows prøver nettopp å fylle minnet med noe hele tiden for å utnytte det maksimalt. Det av minne som ikke er brukt til programkode, systemkode, eller andre ting som tilhører ett program, er brukt til å cache filer som er lest fra harddisken i tilfelle seinere bruk (har ingen merka at andre gangen du starter ett spill/program innen ikke for lang tid, så starter det mye raskere? :)). Når en det trengs mer minne til ett nytt program, må cacha filer vike.

 

Først og fremst brukes det fysiske minnet til å holde på koden til systemet. Den koden er såpass sikker at den feiler omtrent aldri. Hvis du får en bluescreen som refererer til en feil i det Non-Paged området, så er det ganske sikkert en feil med minnebrikkene, de aller aller viktigste systemfilene til Windows er korrupte på harddisken, eller ett program har installert en modul som lastes inn i system området som ikke fungerer ordentlig (Norton fex...).

 

Programmer du starter (eller Windows starter....) blir lasta inn i minnet. Seinere blir det som ikke blir så mye brukt lasta inn i det Virtuelle minnet. Det som er "ledigt" minne, blir brukt som cache av filer inntill det minnet trengs av noe annet.

 

Det finnes Memory Optimizers som bruker alt av fysisk minne, og løslater det igjen, så det blir masse "ledig" (og rett og slett tomt) minne igjen, men det det egentlig gjør er å minske ytelsen. Ettersom mange av de filene som blir brukt mange ganger i løpet av kort tid er da "dyttet vekk" fra cachen, og må da lastes på nytt fra harddisken. Dvs at en minne "optimalisering" fører til mye mer harddisk aktivitet og venting enn ellers.

 

 

Hvor mye fysisk RAM trenger jeg?

 

For Windows XP og nyere er 128MB og 256MB for lite. Iallfall 128MB, ettersom da ender til og med aktive programmer med å kjøre på det virtuelle minnet. 512MB er ganske standard i dag, men hvis du driver med 3D programmer, video redigering, photo redigering, og spilling ville jeg gått for 1024MB (1GB) (noen spill har til-og-med det som systemkrav). 3DSMAX kan fort bruke flere hundre MB med RAM. Hvis du driver med noe nevnt over, i tillegg til at du kanskje kjører en server så PC'en må stå på lenge i strekk, så ville jeg satsa på mer (2GB er iallfall mer enn nok for det meste (IKKE deaktiver page fila ;)), men er ganske dyrt (4x512MB), og ikke alle hovedkort har 4 DDR minneslots).

 

 

Hvor mye virtuellt minne trengs?

 

På "Egenskaper" for "Min Datamaskin", "Avansert", "Innstillinger" under Performance, "Avansert", og "Endre" kan man endre på størrelsen Windows skal reservere til virtuellt minne (størrelse på paging fila, som er det virtuelle minnet). Den BØR IKKE deaktiveres, ettersom det legger opp til elendig ytelse uansett hvor mye minne du har, og kan føre til at Windows fryser, eller kræsjer. Jeg foretrekker å sette størrelsen manuellt. Når du endrer disse innstillingene, husk å trykk "Angi", når du er ferdig med en partisjon.

 

Hvis du har bare C:, så kan du legge alt du trenger av virtuellt minne der (kommer til det...). Hvis du har flere harddisker, kan du egentlig velge hvem du vil ha paging fila på, men å ha den på en egen partisjon på en harddisk er lite lurt. Ettersom harddisken bruker mest tid på å søke seg fram (noen ms men likevel), og at en partisjon er en egen del av skiva, og at sannsynligvis resten av skiva er mye i bruk også, vil det føre til unødvendigt mye søking, ettersom den må komme seg over på partisjonen hver gang den bruker paging fila (som er ganske ofte), og så tilbake på den/de andre partisjonen(e) som også er i bruk. Det som gir best effekt på en vanlig PC, er en harddisk med en partisjon på 60GB eller større som du har Windows og alle programmene dine installert på i tillegg til paging fila (som ville funka best av alt hvis den hadde vært på en egen liten harddisk (harddisk, ikke partisjon), men jeg tviler på at mange gidder å investere i det), og en annen stor harddisk du har tinga dine, og som du lar P2P (Kazaa, Shareaza, Emule etc...) programmer bruke. Da er aktiviteten rimelig likt fordelt, og tinga dine er alltid raskt tilgjengelig. Det er ikke lurt å la P2P programmer laste ned og opp til samme harddisk som Windows, og pagefila ligger på, ettersom det reduserer ytelsen pga harddiskens begrensinger (harddisken får ikke god nok tid til pagefila).

 

NOTE: Det bør alltid være ett minimum med virtuellt minne på primærpartisjonen (C:) som Windows ligger på (sett ett minimum på 10MB og en maksimum på 60MB for eksempel), ettersom å ikke ha litt på C: kan lage problemer (bluescreens).

 

Hvor stor pagefil som trengs kommer ann på hvor mye minne du har. Har du bare 128MB RAM, og kjører XP (som funker elendig på 128MB RAM), trenger du iallfall 1.5GB som minimum størrelse, sett maksimum størrelsen på ett par GB ettersom det skader aldri. Minimum størrelsen bør være mer enn til normalt bruk, for å hindre at den skifter størrelse hele tida. Hvis du har 512MB RAM (som er vanlig i dag), trenger du nok 1GB minimum, og sett maksimumen høyere. Har du 2GB RAM som meg, trenger du nok ikke mer enn 512MB pagefil som minimum, men sett maksimumen høyt.

 

Grunnen til at maksimumen bør være høy, er at du ligger tynt ann når du går tomt for både RAM og virtuellt minne. Program kræsjer, og i værste fall kræsjer Windows.

 

 

Ok, nå har jeg fått 2GB RAM, det må vel være mer enn nok til å slippe denna treige pagefila, eller?

 

Det er feil, ettersom hvis du kjører uten pagefil, så sløser du med minnet, og programmer kan bruke mye fysisk RAM som kunne vært unngått. Når programmer lager objekter (tekststrenger for eksempel), så lager den en plass til den som er større enn nok i minnet, ettersom lengen på den strengen kan bli lengre eller kortere. Det som er til overs er ofte mange ganger mer enn plassen tatt av selve strengen, og er derfor bortkasta plass. Windows merker at den plassen er aldri brukt, og er bortkasta, og ville normalt kasta den til-overs plassen over i pagefila, ettersom den er ikke brukt likevel. Det gjør at det blir mer plass i minnet til å cache filer, og gjør derfor PC'en kjemperask på å åpne menyer, mapper osv... ettersom den husker både filene og ikonene uten å måtte laste de på nytt fra disken. Hadde du deaktivert pagefila, ville denna bortkasta plassen vært nødt til å bli lagra i minnet, og derfor hadde det blitt MYE mindre plass til caching av filer; bortkasta RAM. Uansett hvor mye RAM du har, ikke deaktiver pagefila. Det gjør ytelsen MANGE GANGER dårligere.

 

 

 

Håper dette hjelper noen..

Endret av chrml
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Flotte greier! Men guide-messig kan du kanskje kommentere at hovedparten av ferdigbygde PCer (type Dell og lignende) blir levert med 256MB RAM. 512 begynner og bli vanlig her også, men det kunne kanskje tåles en kommentar på dette, at det er skammelig at anerkjente PC-produsenter leverer så amputerte systemer..

 

Bare en av mine tanker..

Lenke til kommentar

Lurer på en ting. Jeg har to disker i en PC en 40GB og en 160GB

40GB e delt i en partisjon på 22GB ( C: ) og en partisjon på 16GB ( E: ) den andre disken er D (160GB):

 

Når jeg trykker på My computer-advanced-performence-settings-advanved kommer det opp dette:

 

Total paging file file size for all drives: 2304MB

 

Trykker jeg change, så står det dette:

 

C: 768-1536 (MB)

D: 768-1536 (MB)

E: 768-1536 (MB)

 

Skal jeg for det første, endre slik at bare C: ( den med windows ) har paging file på 2GB eller skal jeg ha det slik jeg har det ?

 

OS= Win XP

Ram= 512MB

 

Mvh

Paul

Endret av Furyfax
Lenke til kommentar
Lurer på en ting. Jeg har to disker i en PC en 40GB og en 160GB

40GB e delt i en partisjon på 22GB ( C: ) og en partisjon på 16GB ( E: ) den andre disken er D (160GB):

 

Når jeg trykker på My computer-advanced-performence-settings-advanved kommer det opp dette:

 

Total paging file file size for all drives: 2304MB

 

Trykker jeg change, så står det dette:

 

C:              768-1536 (MB)

D:              768-1536 (MB)

E:              768-1536 (MB)

 

Skal jeg for det første, endre slik at bare C: ( den med windows ) har paging file på 2GB eller skal jeg ha det slik jeg har det ?

 

OS= Win XP

Ram= 512MB

 

Mvh

Paul

En partisjon som er satt opp til å bli brukt som paging fil, er gjerne godt brukt av Windows, og det er derfor ganske dumt å ha flere page filer på samme harddisk, ettersom da må harddisken søke mye mer (det er det den bruker mest tid til). Siden C og E er samme harddisk, er det dumt å ha en pagefil på både C, og E (masse søking). Du har god nok plass satt av til pagefila di i massevis, men jeg ville fjerna den som ligger på E (ettersom det BØR og anbefales på det sterkeste at det ligger en på C med iallfall en minimum størrelse), og evt. øke den på C (hvis det trengs). Hvis du ønsker at C ikke skal være for mye aktiv, kan du ha en minimum på C (2-10mb minimum for eksempel, og 50mb maks), og ha en stor på E.

 

Dette er virkelig opp til deg, men jeg ville hatt den "store" pagefila på en disk som ikke er for mye i bruk fra før (pagefil og P2P programmer på samme harddisk blir som oftest treigt, for eksempel, særlig hvis man har lite fysisk ram).

 

 

Takk for positive kommentarer :)!

 

 

Added: Yep, det er en stor skam at ferdigbygde PC'er fra store firmaer blir levert med usle 256MB RAM. De vil vel spare penger på bekostning av kundene...

Endret av chrml
Lenke til kommentar
Selv har jeg alltid hatt en pagefil som er 1.5 x minne jeg har. Aldri hatt problemer med det. Noe jeg har erfart er at det ikke er så lurt å sette pagefila til å variere størrelse, da bruker den mye tid på slikt.

Yep, det er derfor jeg sier minimumen bør være høyere enn normalt bruk. Maksimum er bare satt til noe høyt, sånn i nødstilfelle (det er bedre at den bruker 5 min på å justere, enn å henge seg opp, og kræsje programmer). Det er virkelig annoying når den skifter (ett tegn på at du bør øke minimum), men det er værre hvis du overstiger maximum.

 

Har merka at Windows kontrollerer ikke virtuelle rammen så bra som den vil ha det til, nei.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...