Gå til innhold

Den Store Fedora Core 2-Guiden (v1.0-pre5)


Anbefalte innlegg

Den Store Fedora Core 2 Guiden

 

Versjon 1.0-pre5

 

Når så mange nå spør om Fedora Core 2, så synes jeg det er en fin ting å svare. Vi har allerede SuSe guidene, så hvorfor ikke en Fedora guide? Jeg har derfor skrevet denne guiden, som jeg håper vil tilfredsstille både de mest erfarne og også de som prøver Linux for første gang.

 

En liten kommentar før vi starter: Noen har kanskje fortalt deg at Fedora er en "n00b-distro" (ikke bruke CS språk på Linux-forumet. Gjør du det, vil du ikke oppnå annet enn å bli mobbet ut. Du er herved advart, og vi forbeholder oss retten til å mobbe deg ut hvis du likevel bruker CS-språk.), og at du ikke kan lære noe hvis du bruker den, og derfor må hive deg over "hax0r" systemer som Slackware, FreeBSD, Gentoo eller Debian. Den personen som fortalte deg det vet du nå at kan mindre Linux en bestemoren din. Grunnen er at det er ikke distroen som gjør om du lærer noe, men deg selv. Du kan veldig godt installere en "hax0r"-distro (beklager alle Slack, BSD, Gentoo og Debian-fans. Ikke ta det personlig.) (BSD kaller ikke utgavene sine for distroer, men flavors) og lære null og nada - hvis du bare sitter og skriver av howtoos etc. uten å ane hva du driver med. Når du får et råd, finn ut HVORFOR det er sånn. Når du har innsett det, og innsett at det kanskje kan bli en del lesning (rute.sourceforge.net er tung, men anbefalt lesning), er du på svært god vei til å bli virkelig flink.

 

Hva er Fedora?

 

Fedora er en Linux-distribusjon, basert på RedHat. En Linux-distribusjon er en samling med pakker (programmer etc.) satt sammen av en leverandør.

 

Hvis du ikke har brukt Linux før (eller føler at du har svært dårlig oversikt), LES disse FØR du begynner å mase. Når du har lest disse, kan du mase så mye du vil (nesten i alle fall), og vi skal forsøke å svare.

 

http://forum.hardware.no/index.php?showtopic=106425

<LINK TIL MOYNERS DRITBRA FAQ>

 

Fedora finnes for øyeblikket for IA 32 (vanlige, 32-bits Intel/AMD/Cyrix/VIA etc etc prosessorer), x86_64 (64-bits intel/AMD prosessorer). I tillegg er det noen som driver og "mekker" på PPC (mac mm.) versjon, muligens også en SPARC versjon (hvis du ikke vet hva dette er, har du det ikke ;) )

 

For å laste ned Fedora, gå til:

 

fedora.redhat.com

 

Fedora er også en "comunity-basert" distro - dvs. at det ikke er et firma som lager det og slipper versjoner - men alle kan være med. Riktignok er det overordnet styrt av RedHat, men i bunn og grunn er det oss brukerne som har ansvaret.

 

Forøvrig er 256 MB RAM å annbefale (128 MB går sakte i GUI - du er herved advart)

 

INSTALLASJON

 

Først må du laste ned de fire .iso-filene. Disse brenner du på cd med et brenneprogram som nero/easy cd creator (windows) eller K3b etc. (Linux). Husk å brenne det som en ISO fil, dvs et bilde av en cd-plate (ikke meningen å brenne .iso fila du laster ned direkte på cd'n som en iso-fil, men den må "pakkes ut" vha. nero etc.). Når du setter inn cd'n skal det komme opp en hel haug med filer.

 

Hvis du er litt dreven på installasjon av Linux/ikke gidder å bruke 4 cd'r/skal installere mer enn en maskin, kan du gjøre en NFS/HTTP/FTP installasjon.

 

<LINK TIL FC1 NFS INSTALL HOWTO>

(spør i tråden hvis noen er forferdelig nyskjerrige på dette)

 

Når du så har brent disse fire cd'ne, putter du inn den første og starter pc'n på nytt. OBS! Du _MÅ_ ha noe upartisjonert plass på hardisken din (ca 7-20 GB holder til litt testing) (eller noen partisjoner du kan slette, men jeg tar hovedsakelig for meg en "enkel og grei installasjon" her. Hvis du kan slette disken på pc'n er det heller ikke noe problem. Ikke spør meg om installasjoner med mer enn en disk - det har jeg aldri gjort) for å legge det inn - Bruk partition magic eller lignende, og sørg for at du har upartisjonert plass på disken din før du begynner å installere - Linux må ha egne partisjoner av en ikke-windows type. (hvis du ønsker å reinstallere Windows i samme slengen, legger du FØRST inn Windows, og deretter Linux, eller så kommer windows til å nekte deg å starte Linux. Hvis du derimot gjør det på denne måten (først Windows, så Linux), vil Fedora (normalt sett - så lenge du ikke har en eller annen syk form for partisjonering er du anntagelig ute av faresonen) oppdage at Windows er installert, og så sette opp en meny hvor du kan velge mellom windows og linux når du skrur på pc'n. Denne menyen kalles GRUB)

 

Det var i grunn alle advarslene. Når du så har denne upartisjonerte plassen/HD du kan slette, dytt inn cd. Svar på spørsmålene etterhvert som de dukker opp. Når du blir spurt om partisjonering, svar "auto-->use free space/delete all partitions" (delete vil slette pc'n) - det gir stort sett en OK partisjonering.

 

Ved spørsmål om pakkevalg, er det et par ting å få med seg:

 

- Det er som regel en god idé å installere alle "hoved-gruppene" under utviklingsverktøy

- Ikke legg inn servere med mindre du har tenkt til å bruke dem

- KDE er sikkert ikke dumt, selv om det ikke er standard.

- Legg inn K3b hvis du har cd-brenner. Du finner det under "Lyd og bilde" (rett meg hvis jeg tar feil her.) - du kommer IKKE til å angre.

 

Kort sagt: forbred for framtiden.

 

Deretter er det stort sett å trykke next og den vil installere. Bare å lene seg tilbake og bytte cd'r en gang i blant - eller ta det helt med ro hvis du installerer over nettverket.

 

Når den er ferdig, kommer den til å starte på nytt (når du klikker "reboot"), og når den kommer opp igjen, vil den spørre deg om blant annet oppretting av brukere. Lag en bruker til deg selv og eventuelt til andre nysgjerrige familiemedlemmer. BRUK DENNE/DISSE BRUKERENE TIL DAGLIG, _IKKKE_ root. root er til vedlikehold og systemadministrasjon. Hvis du er logget inn som deg selv, og trenger root, vil du bli spurt om passord. Punktum. Grunnen er at du med root har total kontroll over systemet - og hvis du da tabber deg ut forde du ikke har så mye erfaring med linux systemer, kan du risikere å slette alle data på pc'n din - også de på windows (i alle fall fra komandolinja. Men man kan gjøre MYE dumt i GUI også).

 

Ok. Jeg er inne. Ting virker. Nå vil jeg begynne å bruke det!

 

Gratuler deg selv. Du er nå den stolte eier av en Linux-installasjon, og på god vei mot et bedre liv - i alle fall i dataverdenen...

 

Først noen kommentarer for å avklare noen misforståelser:

1. Linux FÅR IKKE VIRUS. Du behøver altså ingen antivirus. Det finnes antivirus for Linux, men det er ment til å kjøre på en filserver som deler ut filer til Windows maskiner, slik at ikke disse får virus. Som en tileggsbonus er da serveren imun...

 

Dette betyr ikke at Linux er "uhackbart" - ingen systemer er sikrere enn dets administrator. (google på "rootkit" så skjønner du) Når det er sagt, burde du kunne føle deg relativt trygg så lenge du har skrudd på brannmuren og ikke installert en haug med servere - Linux installerer ikke en haug med servere (les: sikkerhetshull som kan nåes fra nettet) som standard på samme måte som et vist-annet-os-vi-ikke-skal-nevne.

 

--- Flere populære misforståelser blir fulgt opp etterhvert som jeg kommer på dem. Send PM hvis du kommer på noen.

 

Egentlig er Linux ganske lett. Du må bare innse at det ikke er "XP 2.0" eller noe slik - Linux er Linux, og har egentlig svært lite med Windows å gjøre. Ting fungerer på andre måter. Innse det.

 

Det første jeg kommer til å fortelle deg om Linux, er at filsystemet er organisert på en helt annen måte enn hva du sannsynlig vis er vant med fra Windows - det finnes ingen c: d: etc. I stedet er alt organisert inn i et stort hiarki, hvor alt springer ut fra mappen "/", som ofte kalles rota eller "root". (Dette er ikke det samme som mappen "/root", som er hjemmekatalogen til brukeren root... Ja root er brukt (minst) tre steder. Men nok om det.) Under denne mappen finner du mange andre mapper, og de viktigste er:

 

/etc - her ligger alle konfigurasjonsfilene

 

/home - alle hjemmekatalogene. Disse inneholder brukerenes filer og instillinger (instillingene ligger lagret i form av config-filer med filnavn som begynner på "." - filer med navn som begynner på punktum er skjulte filer i Linux). For eksempel ligger filene mine under /home/kyrre (kyrre er brukernavnet mitt)

 

/bin - programmer (de kjørbare filene). Her møter du enda en forskjell mellom Linux og windows - filer blir ikke kjørbare på linux ved å ha endelsen ".exe" - i stedet har de en spesiell tilgang satt - prøv å høyreklikke på en fil og se på "rettigheter" så skjønner du.

 

/sbin - samme som bin, men dette er administrasjonsverktøy.

 

/lib - biblioteker. Her ligger alle filene et program trenger for å kjøre.

 

/mnt - mountpoints. Her ligger mappene du "monterer" inn disketter, cdromer, usb-dingsbomser etc.

 

/usr - her ligger "ekstraprogrammer" (også ting du ikke vil regne som ekstra, sånn som X11 (linux sitt gui-system) etc.) Disse ligger organisert på samme måte som på rota - /usr/bin, /usr/lib etc.

 

Før vi går videre, utforsk systemet. Titt på programmene i "start-menyen", og gjør deg kjent med dem. De mest interessante er:

 

- "gedit" - en teksteditor som jeg skriver dette fra.

- GIMP - gimp 2 er et bra billedbehandlingsprogram

- OpenOffice - et kontorpakke (skriveprogram etc)

- gthumb - et billedsorteringsprogram (erlig talt det beste jeg noen gang har prøvd)

- evolution - epostprogram (likner outlook)

- rythmbox - musikkavspiller/sorterer (likner iTunes etter hva jeg har hørt)

- Mozilla (fontene er stygge, men vi installerer ny nettleser etterpå)

- K3b hvis du installerte det

- Titt igjennom "systemverktøy" og "systeminstillinger"

- Generellt titt igjennom - dette er kun et lite utvalg av programmene JEG bruker oftest. (100% Linux-desktop-bruker)

 

Ellers så har du nautilus - filutforskeren. Denne er som standard såkalt "spatial" - da de som laget den mente det ville være så utrolig mye mer brukervennlig om hver mappe åpnet seg i et eget vindu, samt at mappen "/home/kyrre/min/mappe" altid åpnet seg på samme sted/samme størrelse. Hvis du ønsker at den skal åpne alle mappene i ett og samme vindu kan du intill videre høyreklikke og velge "vis mappe" eller start->bla igjennom filsystem. Desverre har ikke de som laget nautilus laget en enkel måte å få skrudd av dette permanent (noe de har fått utrolig mye kritikk for...), men jeg skal snart vise et triks som skrur det av.

Se denne linken:

http://www.bytebot.net/geekdocs/spatial-nautilus.html

 

Vi legger også merke til ikonet "datamaskin" som befinner seg på skrivebordet - her finner du snarveier for å "montere" eksterne media etc. MERK at FØR du tar ut et eksternt media på Linux må du "demontere" det - ellers så kan du banne på at det er dårlig med dataene du lagret der etc +++ - høyreklikk på den monterte enheten (når du monterer den dukker den også opp på desktopen) og velg "avmonter". Når den blir borte, kan du ta ut disketten etc. Får du "device buisy" kan det skyldes to ting:

1. du har ikke oppdatert systemet ditt. Oppdater det - en bug som fiksen akkurat ikke rakk inn i FC2 men kom to dager etter.

2. Et program som er åpent har satt "active path" til denne devicen - har du åpnet en fil fra den? Lukk programmet/vinduet som har gjort dette. (et lite triks - i et rootkonsoll, skriv "lsof | grep <navnet til mountpoint - f.eks. floppy>". lsof viser åpne filer - prøv dette uten "| grep <devname>". "| grep ???" forteller jeg mer om siden).

 

Nå som du har lekt litt rund med systemet, er det på tide å lære litt SYSTEMADMINISTRASJON...

 

Administrasjon

 

Siden jeg er lat, og regner med at du er smart, gidder jeg ikke forklare om de grafisk baserte config-verktøyene - de er stort sett selvforklarende. I steden hopper jeg rett på de som er tekstbaserte.

 

Installasjon av programvare

 

På fedora, som de fleste RedHat baserte systemer, har man en pakkebehandler som kalles RPM. Hvis du ikke vet hva en pakke/pakkebehandler er, se Moyners flotte faq. Denne bruker man dermed når man skal installere en pakke - man laster ned en RPM, og legger inn denne. Pass på å få en rpm til fc2, eller i alle fall så "nært" som mulig: fc2 er bedre enn fc1 er bedre enn RH9 er bedre enn Mandrake etc. Grunnen til dette er at du vil forsøke å unngå det som av veteranene ofte kalles "dependancy hell". Dette oppstår når en pakke krever at en annen er installert (f. eks. krever alle GUI programmer at X11 (gui-støtte) er installert, og nekter å installere seg dersom det ikke er det.). Du vil da få en melding a la "et-eller-annet.so is needed for pakken-du-prøver-å-installere", og ingen ting blir installert. Du må da ut og jakte på en annen RPM som gir deg denne fila, og denne trenger kansje en tredje RPM som trenger en fjerde - nettopp derfor man unngår å bruke rpm'er som er "fjerne"...

 

I Fedora Core 1 holdt det å klikke på pakken for å installere den, men dette er tydelig ikke sant i Core 2 - de har (av en eller annen idiotisk grunn jeg ikke på noen måte fatter) fjernet denne funksjonaliteten. Så vi må gjøre det fra komandolinja.

 

Frykt ikke - dette er ikke vanskelig.

 

1. Åpne en terminal. Dette gjør du ved å høyreklikke på skrivebordet og trykke på "åpne terminal". En terminal er en kommandolinje, akkurat som "cmd" eller "command" i Windows - men dette er ikke noen DOS-terminal, men et UNIX-shell (=> 10x brukervennlighet 100x styrke - noe du vil oppdage etterhvert som du lærer stadig mer Linux...)

2. Skriv "su -" og trykk enter. Tast så inn passordet (i blinde), og trykk enter.

Hvis det nå står noe a la "[root@localhost]#" - er du nå blitt logget inn som root vha. "su". les "man su".

3. Du står nå i mappen "/root" (hvis du bare skriver "su" uten strek blir du stående der du stod - sansyneligvis /home/brukernavn. Men bruk likevel "su -" - først da er du "skikkelig" logget inn som root (path etc. satt riktig. "ifconfig" ligger i /sbin - prøv å kjøre "ifconfig" som din egen bruker, som root når du har brukt "su" til å logge om, og som root når du har brukt "su -" til å logge om. Da forstår du kansje litt mer. Hvis du er enda mer nyskjerrig, prøv å skrive "echo $PATH" - dette vil vise deg din path - din søkesti for komandoer. echo skriver noe på skjermen, og $PATH er en miljøvariabel som anngir din søkesti ("$" angir at det er en variabel). For å se alle dine miljøvariabler, skriv "set")

 

For å bevege deg i mappestrukturen, bruk kommandoen cd (står for: ChangeDirectory), på samme måte som i dos.

Hvis jeg står i "/root" (du kan se hvor du står vha. "pwd" - PrintWorkingDirectory), og ønsker å gå til "/", skriver jeg "cd ..". Hvis jeg så ønsker å gå til /home, skriver jeg "cd home". Vi kan også "jukse" litt, og skrive "cd /home/brukernavn" direkte. Vi kan til og med "jukse" enda mer - ingen grunn til å gå rundt å huske på den eksakte stavemåten av en hver fil eller komando! Dette kalles "tab completion" og er en funksjon i Linux sitt standard-shell "bash" (BourneAgainSHell). Dette går ut på at du skriver de første par bokstavene av en komando/filnavn, og trykker på tab. Hvis du når har skrevet inn nok bokstaver til at det bare kan være en spessiell kommando/fil, fyller den ut resten (er det en mappe, avslutter den med en "/", slik at du kan fortsette å skrive hvis du skal videre ned uten å måtte fylle ut med en / selv. Det er ett unntak - hvis det i en mappe f.eks. finnes en mappe med navnet "lib" og en annen som heter "libexec" (dette er tilfelle i /usr - mappen), vil den kun fylle ut lib - og du må legge på en "/" selv.) Hvis den ikke vet, fyller den ut så langt det er likt, og så stopper den. Hvis du trykker en gang til på tab, viser den deg alle mulighetene. (prøv å trykke tab 2 ganger uten å skrive noe - den vil da vise alle muligheter (dvs. alle komandoer du kan kjøre).

 

Nå gidder jeg ikke forklare tab completion mer - prøv selv. Prøv f. eks. å skrive "cd /h<tab>". Plutselig står det "cd /home/"! Du kan nå trykke enter for å gå inn i /home, eller trykke tab en gang til. Hvis du bare har en bruker vil den da gå inn i dennes mappe, slik at det står "cd /home/brukernavn/", har du flere, vil den ikke gjøre noe (eller pipe hvis du står i en "ekte" terminal. Mer om dette siden.).

 

Nå som du forhåpentligvis står i riktig mappe, og er root, kan vi installere pakken. skriv "rpm -ivh <filnavn.rpm>" - du kan fint bruke tab completion på filnavnet her! Det rpm gjør, er å installere, avinstallere og passe på hvilke programmer som er installert, og hvordan de er basert på hverandre. Flaggene "ivh" står for "InstallVerboseHash" - installer pakken, prat masse, og vis "hash-tegn" - #### for "progress bars". Du KAN forsåvidt droppe vh, men de er veldig greie å ha med.

 

Hvis du fant ut at programmet ikke var noe særlig, kan vi bøte på det også - vi kan avinstallere det vha. rpm.

Vi bruker da to komandoer (som root):

"rpm -qa | grep ca.-pakkenavn" for å finne pakken, og "rpm -e eksakt-pakkenavn" for å slette den.

 

Du la kansje merke til at vi brukte "| grep" igjen? Grep er et såkalt søkefilter. Det det gjør er å ta for seg linje for linje av det det får inn fra programmet på venstre side av streken (som kalles en pipe - tenk deg at vi tar et rør og strekker det fra den delen av rpm -qa som dumper data på terminalen, og kopler det på den delen av grep som vanligvis leser data fra terminalen) - i dette tilfellet rpm -qa (prøv å kjøre dette uten grep - det viser alle pakkene som er installert på systemet) - og skjekker om det inneholder de bokstavene i den rekkefølgen som står på høyre side av grep (greps argument). Hvis ja: vis brukeren linja. Hvis nei: ikke gjør noe.

 

For å demonstrerer grep enda bedre, kan vi jo lære deg noe mer:

Kommandoen "cat <filnavn>" viser innholdet av fila i en terminal. Så hvis vi skriver en liten tekst-testfil (i f.eks gedit) og skriver "cat <test-teskstfil>", vil innholdet i test-tekstfil bli vist på skjermen. Så hvis vi nå har en linje med "hei" og en annen med "hadet" i denne fila - og skriver "cat test-tekstfil" - vil den vise dette på skjermen:

 

$cat test-tekstfil
hei
hadet

 

Så hvis vi nå slenger på "| grep hei" (grepper etter hei) skjer dette:

 

$cat test-tekstfil | grep hei
hei

 

og vise versa for hadet:

 

$cat test-tekstfil | grep hadet
hadet

 

Skjønner?

 

Da håper jeg du har forstått sånn ca. hvordan grunnleggende terminalbruk foregår.

En par ting til:

 

- Hvis du kjører "cat <binærfil>", vil det bare komme opp rare tegn, og når den er ferdig, kan terminalen være "ødelagt". Frykt ikke, men skriv "reset" og trykk på enter. Da skal alt være i orden.

- Hvis du ikke gidder vente på f.eks. "cat <diger-fil>" - trykk control+c

- For å komme ut av terminalen, kan du skrive "exit". Eller du kan gjøre som proffene, og trykke control+d

- Hvis du startet et program (f. eks. et gui-program) fra terminalen, og ønsker å fortsette å bruke BÅDE dette OG terminalen (to ting på en gang - nesten et kinder-egg det!) - trykk control+z. Dette pauser programmet, og gir deg terminalen tilbake. For å fortsette det, men beholde terminalen - skriv "bg" - background (eller fg for at det skal okkupere terminalen igjen. Your choice.) Merk at hvis du lukker den terminalen du startet programmet fra, blir også programmet brutalt og effektivt avsluttet

Som Manuel skriver er grunnen til dette at alle programmer du starter fra terminalemulatoren blir barn(children) av terminalen. Vanligvis vil parent(foreldreprosessen) "pauses" og vente på at barneprosessen dør. Hvis man velger å kjøre et program i bakgrunnen vil altså foreldreprosessen fortsette i forgrunnen, mens barneprosessen fortsetter i bakgrunnen.

 

"Problemet" er at barnet dør hvis forelderen dør. For å unngå dette avslutter man terminalemulatoren med exit. Da vil barna til terminalemulatoren "arves" av init-prosessen (som jo ikke dør før man dreper hele driten) før den selv dør.

 

- Hvis du har mer enn en Linux-maskin, er ssh en fin ting. "ssh ip-til-annen-maskin" gir deg muligheten til å fjerninnlogge. For å logge inn med et annet brukernavn enn det du sitter på nå, legg på "-l <annet brukernavn>". Du kan faktisk også kjøre GUI-programmer over denne linken (forutsatt at DU sitter i X og at brukeren du logget på eksternt ikke er logget på i X på den andre maskinen).

- "Ekte konsoller"? Prøv control+alt+[F1-F6]. control+alt+f7 får deg tilbake i GUI

- Problemer: ReadTheFuckingManual! GoogleIsYourFriend! (og hvis ikke det hjelper, SÅ kan du mase her på forumet)

 

Nå som vi vet hvordan vi bruker terminalen samt rpm, kan vi f.eks. legge inn Opera. Opera er en norskutviklet og digg nettleser. Først må vi laste ned Opera. Gå til www.opera.com, og velg last ned. Last ned rpm'en for RH9.

 

Nå vet du jo hvor du lastet den ned. Åpne en terminal, og installer rpm'en. Hvis du ikke vet hvordan du gjør det, titt høyere oppe i teksten...

 

Grattulerer! Du har nettopp installert ditt første program! Ta en titt under start-meny-->Internett-->Opera :)

 

Med det samme vi er i gang med installasjon, tar vi for oss yum og apt. Yum følger med Fedora, og målet med dette programmet er å fullautomatisere programinstallasjon og oppdatering. For å lære hvordan man bruker det, skriv "yum" i et konsoll. Det det kan gjøre (i alle fall de viktigste funksjonene), er å:

- Søke etter pakker å installere: "yum search <pakkenavn>"

- Installere pakker: "yum install <pakkenavn>". Yum vil da automatisk hente ned alle pakker denne pakken eventuellt trenger i tilleg til seg selv, installere dette, og si i fra når det er ferdig.

- Oppdatere systemet (glem det røde, blinkende utropstegnet - up2date suger og er generellt en skam. Bruk yum/apt i stedet!): "yum update"

Merk at det kan ta litt tid første gang du bruker yum da den da må hente ned en liste over hvilke pakker som finnes å få.

 

Yum følger med fedora. Men yum bruker en evighet til å laste ned pakkelister, og kan (som standard) bare laste ned redhats egne pakker (rpm.livna.org kan bøte på dette). Men, hvorfor knote med yum når det finnes noe som er mye bedre: apt4rpm.

 

Apt er egentlig debians pakkesystem, men det har blitt portet til redhat/mandrake/SuSe etc. (rpm-baserte distroer). Apt følger ikke med som standard (dog kan up2date bruke apt. Men glem det - dette er en funksjon for spessielt interesserte), så vi må laste det ned og installere det selv. Vi ønsker å laste ned apt fra "http://apt.freshrpms.net/". Last ned rpm'en for FC2, og installer den.

 

Nå kan vi begynne å bruke apt. Apt består av to komandolinje-programmer: apt-get og apt-cache. apt-get er programmet som laster ned og installerer ting, apt-cache er programmet som tar seg av å passe på databasen over tilgjengelige programmer.

Før du kan bruke apt (gjør dette før hver gang du bruker apt), må du kjøre komandoen "apt-get update". Dette laster ned en liste over tilgjengelige pakker (går myyyye fortere enn for yum). Deretter kan du begynne å bruke apt:

Søke: "apt-cache search pakkenavn"

Installere: "apt-get install pakkenavn"

Oppdatere: "apt-get upgrade" ELLER "apt-get dist-upgrade" (forskjellen er at dist-upgrade også henter ned oppdateringer hvor det også trenges nye dependencyes)

 

La oss nå bruke apt til å laste ned en GUI til apt: synaptic. Dette burde være så simpelt som:

"apt-get update" (henter ned oppdatert pakkeliste)

"apt-cache search synap" (søker på alle pakker som inneholder "synap" i navnet sitt)

"apt-get install synaptic" (Laster ned og installerer synaptic)

 

Jepp, da er synaptic inne. Ta en titt i start-meny-->systemverktøy-->synaptic, eller skriv synaptic i kjør (alt+f2). Du vil bli bedt om å taste root-passordet, og når du har gjort det er vi i gang. "refresh" kjører "apt-get update", Upgrade kjører "apt-get upgrade" eller "apt-get dist-upgrade" (du vil bli spurt. Smart upgrade = dist upgrade). Ellers så er det ganske mye pek og klikk - og trykk "Bruk" når du er fornøyd, så vil den installere og avinstallere som ønsket.

 

Bare for å teste kan du jo legge inn den utmerkede nettleseren "epiphany". (du må logge ut/inn før den virker)

 

Du søker vha. tekstboksen øverst i høyre hjørne.

 

Diverse nyttige programmer

 

Java:

Java er en fin ting å ha, og trengs både for en rekke nett-ting og annet. Lett å installere er det også, takket være noen utmerkede rpm'er. Last ned

j2re-1.4.2-5.1.fc2.dag.i586.rpm

og

mozilla-j2re-1.4.2-5.1.fc2.dag.i586.rpm

fra

http://dag.wieers.com/packages/j2re/

 

Installer disse, og Java virker.

 

BitTorrent:

Last ned azureus fra:

http://azureus.sourceforge.net/

I katalogen der du pakker det ut, endre azureus-scriptet på den linjen hvor det står JAVA_PROGRAM_DIR til:

JAVA_PROGRAM_DIR="/usr/lib/jre/bin/" # use full path, ex. "/usr/java/j2sdk1.4.2/bin/"

 

MSN:

Desverre er GAIM, MSN(og maaaase mer) klienten som følger med fedora, litt... Mangelfull. Finn og last ned AMSN på nettet. (søk på amsn på google - jeg har akkurat prøvd, og den dukker opp som nr. 1. GIYF!)

 

Etter et innspill fra Henrik2k og andersfk, kom jeg på en viktig ting: AMSN er skrevet i et språk som kalles tcl/tk - et "interprettert" språk (ikke kompilert - se på filene, koden står der i klartekst). For at maskinen skal greie å kjøre koden, må den (på samme måte som f.eks. JAVA) ha et lite ekstraprogram installert - "wish". Dette ligger i tcl/tk-pakkene, installer "tcl" og "tk" vha yum eller apt/synaptic.

 

Traydock til AMSN:

- Du må kompilere selv

- du trenger tcl-devel og tk-devel (samt gcc/make med venner)

- mer info kommer

 

nVidia-driverene:

Pga. at Fedora Core 2 har fått en funksjon som kalles "4kstacks" i kernelen (noe som skal gi økt ytelse), virker ikke nVidias 3D-drivere. Du er derfor nødt til å installere en annen kernel som bruker de gamle "8kstacks", og som nVidia-driverene støtter. (det er planlagt å komme en ny versjon snart som støtter 4kstacks - sannsynligvis i løpet av sommeren) Dette kan du gjøre her:

http://www.linuxant.com/driverloader/wlan/...kernel-i686.php

 

Installer rpm'en.

 

For å legge inn driverene, må du også ha dev-tools og kildekoden til kernelen. Dette installerer du vha. cd'n (hvis du ikke la det inn under installasjonen).

 

Deretter laster du ned driverene fra www.nvidia.com. Les Readme'en du finner der for videre instruksjoner.

 

 

ATI-driverene:

Kan noen skrive noe her? Har ikke ATI selv.

 

Flash:

Last ned flash 7 RPM for Fedora Core 2 fra:

http://macromedia.mplug.org/

 

Wine:

Kommer. Hvis noen har lyst å skrive noe, send en PM med det som skal stå her.

 

Mplayer:

Fin videospiller for Linux (og mac/windows). Installer med apt/synaptic. Mer info kommer...

(hvordan ekstra-kodeker?)

plugginen til mozilla er også finfin den.

 

---Hvis det er mer du føler at mangler - SI I FRA!

 

 

Fedora Core 2 og media

 

Desverre har enkelte politikere i blant annet USA og EU (i eu stemte parlamentet i mot, men et "råd" av noen dustete patriarker skar igjenom og sa at det ble likevel - under sterkt press fra M$ og Nokia... DIKTATUR!!!) funnet på noe så ugenialt som programvarepatenter. Dette betyr at man ikke bare kan ta patent på en genial ny oppfinnelse - man kan f. eks. ta patent på et grunnprinsipp bak en programtype (f.eks. handlekurv i e-handel, eller dobbeltklikking på håndholdte enheter), eller en algoritme. Det siste er problemet - f.eks. mp3- og DVD-algoritmen er patentert. Da RedHat er basert i USA, kan de altså derfor ikke gi bort programmer som spiller mp3 etc. uten å betale patenter, og derfor kan ikke Fedora spille mp3 eller DVD +++ rett ut av boksen. En mulig løsning hadde kansje vært for dem å levere en ekstra cd med mp3-plugins etc., si at denne kan du kun bruke hvis du ikke bor i USA, eller så må du betale patenter (spørre under install), men dette har de ikke gjort.

 

Men dette er lett å bøte på:

 

MP3:

 

Før jeg går i gang og forteller om hvordan man får spillt mp3 i Fedora, må jeg nesten drive litt reklame. Et annet format, ogg, er ikke beskyttet av patenter, og er derfor inkludert i Fedora. Dette formatet gir også langt bedre lyd enn det eldgamle mp3-formatet, så det er derfor annbefalt å rippe cd'r i dette formatet hvis du ripper cd'r selv.

 

Det er to viktige programmer som kan spille mp3 i Fedora: Rythmbox (iTunes-klonen), og XMMS (winamp-klonen). Plugins som gjør at disse kan spille mp3 kan i begge tilfeller lastes ned vha. synaptic:

 

XMMS: last ned xmms-mp3 (det finnes plugins til en rekke andre formater også - f. eks. wma, flac etc.)

 

Rytmbox: legg inn gstreamer-plugins-extra-audio (gstreamer er et "multimedia-framework" som bla. rythmbox er bygget på)

 

DVD-avspilling:

 

Legg inn ogle og ogle_gui

 

Generell film-avspilling:

 

Mplayer. (noen hyler totem og xine. jeg hører dere. Kan noen gi meg noen hint om hvordan få totem til å få masse kodeker?)

 

last ned mplayer-plugin for integrasjon med mozilla.

 

Mplayer spiller btw. også DVD, men hopper over menyene.

 

Nyttige linker!

www.fedorafaq.org

www.fedoranews.org

www.fedorazine.com

www.fedoraforum.org

 

 

 

--- Er IKKE helt ferdig - ca 5% mangler men poster så langt jeg har kommet hitill

 

Hmm... Dette utvikler seg mer og mer til en generell "grundleggende Linux". Mer stoff for deg som kan det grunnleggende men ønsker å vite litt mer om Fedora Core 2 kommer senere...

 

Dette er altså en av de første "ferdige" releasene. Den er ikke helt ferdig, moyner sa bla. annet at han kansje kunne titte over litt for å bøte på de verste leifene mine, og nVidia mangler fremdeles. Men vi kommer dit! (men det tar litt tid :p)

 

Forslag? Ting jeg har glemt? Post dem i tråden under!

 

CONTRIBUTORS:

- kyrsjo

- Manuel

- andersfk

 

Kloke spørsmål fra:

- Henrik2k

 

Ellers takk til:

- DesertGlow som satt sticky :woot:

 

CHANGELOG:

- Alle versjoner med versjonsnummer under 1.0 - jeg driver fremdeles og skriver

Endret av kyrsjo
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Gidder ikke oversette.. Folk får lese på engelsk selv, men takk for link. Skal ha med en "linker" seksjon.

Forøvrig vil jeg anbefale www.fedorafaq.org

 

Moyner: Tar gjerne i mot hjelp, selvfølgelig får du cred i tråden. Men vent til jeg har skrevet ferdig - jeg driver og poster etterhvert som jeg skriver :D

 

Forøvrig takk for mange hyggelige tilbakemeldinger

Endret av kyrsjo
Lenke til kommentar

Virkelig god denne her, selv om den oppfordrer til bruk av ikkefri-programvare (Opera) :p

 

Anbefaler nye fedorabrukere å ta en god titt på www.fedorafaq.org før de begynner på spørre om ting, de mest vanlige spørsmålene er faktisk besvart der.

 

www.fedoraforum.org er også veldig fin, de av oss som skriver engelsk slik at andre mennesker kan forstå finner hjelp til det meste der. www.fedoraforum.org har også et flott How-to forum der man finner raske guider til mye rart.

 

Anbefaler alle brukere av fedora å abonnere på fedora-announce epostlisten, da vil man få varsel om oppdatering på mail, og nesten en gang i uken kommer det en hyggelig oppsummering av det som rører seg på de andre listene og ellers i fedoramiljøet fra fedoranews.org. Epostlistene finner man på: http://fedora.redhat.com/participate/communicate/

 

Kyrsjo: Se PM!

Endret av foolish
Lenke til kommentar
apt.freshrpms.org = defekt/funker ikke

Takk. Fikset i teksten nå - skulle være .net...

Hva er det vi har pre-releases for :D

 

Foolish:

Takk for mye skryt :p, har nå meldt meg på mailing-lista.

 

Om ikke-fri programvare: Opera er en digg nettleser, og en fin 1. rpm å installere rent pedagogisk sett. Dessuten er det gjenkjennelsesmomentet - mange her har kanskje brukt Opera for Windows?

 

fedorafaq er en flott link, har faktisk satt den opp. Det er jo DEN beste faq for FC1 og 2 - og en jeg har brukt mye og ofte selv :D

Lenke til kommentar

skikkelig god guide "kyrsjo", dette fikk meg til å begynne på linux stien igjen etter ei uke sist med fed core 1 og den klikka gadd jeg ikke mer... så etter et par mnd nå med win xp og at det klikker hele tida så vil jeg ha noe mer stabilt!

 

IGJEN TAKKER!!! :D

Lenke til kommentar

hvorfor får jeg ikke til å spille mp3?, har lagt in xmms-mp3 via synaptic men når jeg trykker på en sang og trykker play så kommer bare filoversikt fram. og hvis jeg markerer en fil og tryker play så kommer det ingen lyd.....den "måleren" som viser hvor langt uti sangen man har kommet går heller ikke. sanger vill ikke starte...

 

jeg får heller ikke til å spille av filmer i mplayer verken avi eller mpg...... kommer opp ett eller anna om initialising feil

 

og hvorfor ligger ikke opera som et valg av standar nettleser, selv når jeg har slettet mozilla...

Endret av Henrik2k
Lenke til kommentar

Standard nettleser:

 

Ta en titt i "brukervalg" du :p

 

Det med at du ikke får spillt av i mplayer aner jeg ikke. Hvordan la du det inn? Synaptic? Rart... Hva står det NØYAKTIG? mplayer har ofte ganske gode feilmeldinger.

 

Har du lyd generellt? Får du opp mixeren?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...