Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Lov med 6 mnd. binding privat leieavtale?


Anbefalte innlegg

En venn har leid i bofellesskap og ser på mulighetene for tidligere avslutning. Kontrakten sier "This lease and agreement shall run from 1st January 2024 until 31th of July 2024. The agreement can not be terminated in the rental period."

Jeg vedlegger også kontrakt med sensitiv info fjernet. Noen fortalte meg med litt usikkerhet at den lange bindingen kan være i strid med husleieloven § 9-3. Noen kyndige som vet? Jeg prøvde å lese og skjønte ikke bæret :)

Takk.

kontrakt.docx

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette virker ikke som en urimelig kontrakt. Så kommer seg nok ikke ut av den.

Men uteleier kan ikke nekte fremleie uten saklig grunn.

Så leietager kan her si at hen ønsker å flytte før, og vil fremleie rommet for å dekke sine kostnader i tiden han ikke bor der.

Så lenge det ikke er en person som saklig kan sies å være mer til sjenanse  for de andre i bofellesskapet enn opprinnelig leietaker

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Husleieloven:

Quote

 

§ 9-1.Tidsbestemte og tidsubestemte leieavtaler
En husleieavtale kan inngås for bestemt eller ubestemt tid. Er ikke opphørstidspunktet fastsatt i leieavtalen, er den tidsubestemt.

§ 9-2.Tidsbestemte leieavtaler
En leieavtale som er inngått for bestemt tid, opphører uten oppsigelse ved utløpet av den avtalte leietid. Ved utleie av bolig må utleieren skriftlig opplyse at leieavtalen ikke kan sies opp i den avtalte leietid.

En tidsbestemt leieavtale kan sies opp i leietiden i samsvar med bestemmelsene i §§ 9-4 til 9-8, dersom det er avtalt, eller dersom utleieren har forsømt sin opplysningsplikt etter første ledd annet punktum.

Fortsetter leieforholdet i mer enn tre måneder etter utløpet av den avtalte leietid uten at utleieren skriftlig har oppfordret leieren til å flytte, er leieavtalen gått over til å være tidsubestemt.

0    Endret ved lov 16 jan 2009 nr. 6 (ikr. 1 sep 2009 iflg. res. 12 juni 2009 nr. 641 og gjelder for tidsbestemt avtale inngått etter 1 sep 2009, se lovens II).

§ 9-3.Adgangen til å inngå tidsbestemt leieavtale for bolig
Det er ikke adgang til å inngå tidsbestemt leieavtale for bolig for kortere tid enn tre år. Minstetiden kan likevel settes til ett år hvis avtalen gjelder lofts- eller sokkelbolig i enebolig eller bolig i tomannsbolig, og utleieren bor i samme hus. Bestemmelsene i første og annet punktum gjelder ikke dersom:

a.    husrommet skal brukes som bolig av utleieren selv eller noen som hører til husstanden, eller
b.    utleieren har en annen saklig grunn for tidsavgrensningen.
Utleieren kan bare påberope seg unntakene i første ledd bokstav a og b dersom leieren senest ved inngåelsen av avtalen skriftlig ble gjort kjent med grunnen for tidsavgrensningen, og husrommet ved utløpet av den avtalte leietid skal brukes i samsvar med den oppgitte grunnen. Utsettes tidspunktet for når husrommet skal brukes i samsvar med den oppgitte grunnen, kan leieavtalen forlenges fram til dette tidspunktet dersom utsettelsen skyldes en uforutsett omstendighet som har inntrådt etter at avtalen ble inngått.

Er tidsbestemt leieavtale for bolig inngått i strid med bestemmelsene i denne paragrafen, skal avtalen anses som tidsubestemt.

https://lovdata.no/lov/1999-03-26-17/§9-3 

 

I denne kontrakten er opphørstidspunktet fastsatt. Det er altså en tidsbestemt leieavtale. Varigheten er 7 måneder. Dette er i utgangspunktet i strid med regelen i § 9-3 første ledd. Ingenting tyder på at utleier har gyldig grunn til tidsavgrensningen og har opplyst skriftlig om grunnen ved inngåelsen av avtalen. Avtalen skal derfor "anses som tidsubestemt", jf § 9-3 siste ledd. 

Hvis ikke annet er avtalt kan tidsubestemte avtaler sies opp av leier, jf. § 9-4, med oppsigelsesfrist "tre måneder til opphør ved utløpet av en kalendermåned" eller en måned for "leieavtale om enkelt beboelsesrom der leieren etter avtalen har adgang til en annens bolig", jf. § 9-6.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...