Gå til innhold

Innspill - tilknytning til fibernettverk


Maxi 77

Anbefalte innlegg

Jeg har i dag koaks-tilknyttet nettverk levert fra Telenor. Internlett "leveres" trådløst i huset ved hjelp av Telenors trådløse ruter. Det har fungert sånn noenlunde.

Innen kort tid får jeg fiberlevert nettverk (også Telenor). Det vil trolig bli levert slik at fiberkabelen termineres i et "fibermodem", som vil bli plassert i huset 1. etg. Så er vel tanken at man skal en trådløs ruter "etter" denne. Jeg ønsker imidlertid å ha kablet nettverk så nær brukerne som mulig, og har allerede etablert kablet Ethernet fra husets 1. til husets 2. og 3. etg.

Hva er den beste måten å ordne dette videre på: Sette opp en trådløs ruter i 2. og 3. etg? Har noen anbefalinger til en trådløs ruter som gjør at det er noe poeng med fibertilknytning? Er det noe jeg må tenke på mht. at jeg da får to ulike trådløse ruterw i 2. og 3. etg.?

Hva med MESH-nettverk? Er det et poeng?

Takknemlig for alle innspill. Er ikke "helt grønn" på data og nettverk, men trenger noen startpunkter / gode innspill ifm. omlegging til nytt nettverk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Litt avhengig av husets størrelse, bygningsmaterialer og behov, kan det jo vær at dekningen blir god nok i hele huset bare du får en sentral plassering av ruteren. Hvis du allerede har kabel fra der fibermodemet blir stående til andreetasjen, er det jo en mulighet å sette ruteren da i andreetasjen. Wifi-ruteren må jo ikke stå ved siden av fibermodemet, men må være kablet til fibermodemet.

Å begynne med flere rutere blir fort krøll. Da vil mesh være en bedre løsning. Alternativ hvis man har en ekstra ruter man vil bruke, bør denne kunne settes i "aksesspunktmodus". For Telenors nyere rutere, er det mulig å få mesh-aksesspunkt fra Telenor.

Å ha mesh-aksesspunkter kablet vil også være en fordel, selv om disse kan stå trådløst. Ytelsen blir bedre, og litt avhengig av hvor du har kablet forbindelse tilgjengelig, kan det være at man klarer seg med færre mesh-aksesspunkt. 

Lenke til kommentar
1 hour ago, Maxi 77 said:

Innen kort tid får jeg fiberlevert nettverk (også Telenor). Det vil trolig bli levert slik at fiberkabelen termineres i et "fibermodem", som vil bli plassert i huset 1. etg. Så er vel tanken at man skal en trådløs ruter "etter" denne.

Er du helt sikkert på at det blir en 'trådløs-only' ruter rett etter fibermodemet?

Jeg har Telenor fiber inn i spisestuen siden 2021 og har en router med 4 ethernet-porter - som alle tidligere routere også hadde. Enkelte deler av utstyret jeg har krever ethernet - blant annet alarm.

Endret av trikola
Lenke til kommentar
12 hours ago, Maxi 77 said:

Hva med MESH-nettverk? Er det et poeng?

Jeg har Altibox fiber og satt "hjemmesentralen" i bromodus, dvs. den fungerer ikke som ruter, hverken kablet eller trådløst. Men den gir en kablet forbindelse til mitt TP-Link mesh, som har 3 "noder" i huset, hvorav en er trådløs. Dette fungerer fint slik jeg ser det, gir både kablet og trådløse oppkoblinger.

Endret av cacb
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Nå liker jeg å styre litt ekstra med nettverk osv, og når du har såpass med infrastruktur mellom etasjene synes jeg det er greit å utnytte det på best mulig måte. 

Nå kommer jo alt ann på hvor godt du kan "skjule" ting ved fiberinntaket, men om det ikke er noen utfordring ville jeg gjort følgende: 

-Fjerne Zyxel-routeren fra Telenor 
-Sette opp en egen router/brannmur, gjerne OpnSense eller lignende om du vil "dra den helt ut" på nerdefaktoren
-Sette opp en liten managed-switch med PoE og koble den til routeren 
-Koble til et Trådløst aksesspunkt med PoE støtte til switchen 
-Koble switchen til nettverksuttak i 2-3 etasje
-Koble til et stk aksesspunkt i 2+3 etasje 

Voila, nå har du litt ekstra stæsj ved fiberinntaket ditt, men det er ordentlig clean oppe i de andre etasjene ettersom du ikke engang trenger strømkabler. Alt konfigureres så mye/lite du selv ønsker, og du har lagt grunnlaget for et nettverk hvor du egentlig kan gjøre nøyaktig hva du vil. Herfra og ut er det i grunn kun fantasien som setter grenser. 

Om du vil ha mest mulig kablet nettverk til hele huset har du 2 valg videre: 
-Sette opp en liten switch i hver etasje ved nettverksuttakene og kable videre derfra
-Kjøpe aksesspunkter med ekstra nettverksporter. (kommer som regel sjeldent med mer enn 2 porter, hvorav 1 brukes til AP'et sin tilkobling) 

 

Dersom du tenker at "shit, dette ble litt mye, jeg trenger ikke komplett enterprise-nettverk", så går du for MESH, men pass da på å kjøpe en plattform som kjører backhaul via Ethernet slik at du kan koble alle satelittene til nettverksuttakene som igjen er koblet til routeren. 

Den store utfordringen med MESH er at dersom du kjører alt helt trådløst, og det benyttes en del båndbredde i hele huset vil nettverkstrafikken potensielt sett bli ganske formidabel på satelitten din i 1. etasje og 2. etasje. 
Husk at all trafikk fra 1. til 3. etasje må via 2. etasje både "opp" og "ned". 

Det vil si at om du laster ned noe på laptopen i 3. etasje samtidig som guttungen laster ned noe på gamingdataen sin i 2. etasje og mor ser på Netflix i 1. etasje så går all trafikk fra alle 3 personer trådløst gjennom satelitt i 1. etasje til tross for at det kun er 1 person som aktivt "bruker" den satelitten. Her kan du oppleve tregheter, i tillegg har du single point of failure hvis noe skulle skje med primærsatelitten. 

Alle de problemene forsvinner dersom du enten kjører aksesspunkter/switch eller hvis du kjører MESH hvor alle 3 satelitter har ethernet backhaul. 

Dersom du  synes det er moro å lære seg litt nettverk så er Ubiquiti/Unifi en god plass å starte, både mtp pris og brukervennlighet, og om det mangler noen funksjoner er det mulig å oppgradere "deler" av nettverket der hvor det trengs/ønskes. 

Lykke til, nettverk er et meget dypt kaninhull dersom du først setter i gang. ;)

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...