Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Uklarheter rundt eiendomsgrenser for nykjøpt tomt – trenger råd


Gjest 5d0c9...1b7

Anbefalte innlegg

Gjest 5d0c9...1b7

Vi er nye eiere av en eiendom hvor det oppstår spørsmål vedrørende eiendomsgrenser. Ifølge Norgeskart er noen av grensene på vår eiendom merket som "mindre nøyaktige". Disse er indikert med lys lilla farge (224 0 224), som representerer "Mindre Nøyaktige Grenser Og Grenser Fra ØK" (S>=200 og S<500 cm).

Vår nabo hevder at felles veitrasén en gang svinget delvis inn på det som nå er vår tomt. Selv om denne veien har blitt rettet ut i nyere tid, mener naboen at når grensen ble tegnet på kartet, var det basert på denne moderne veitraseen og ikke den opprinnelige. Han ønsker nå å gjenopprette både veien og eiendomsgrensen slik de var for omtrent 60 år siden.

Som nye eiere er vi usikre på hvordan vi best bør håndtere denne situasjonen. Har dere noen råd? 

Anonymous poster hash: 5d0c9...1b7

Lenke til kommentar
Annonse

[1] Random productId 5438689 from global

panzerwolf skrev (4 timer siden):

Naboen ønsker altså å endre på en veitrasé og tilhørende praksis som har vært i 60 år? Høres mest som om han prøver å utnytte at dere er nyinnflyttede og "uvitende". Har glemt ordet for det, men har han ikke gjort noe med det på så lenge, så vil den etablerte praksisen ofte gjelde.

 

Kalles kutyme

Lenke til kommentar

For å kunne korrigere grensa så må alle heimelshavarane være einige om grensejusteringa, om ein ikkje er einige så må saka via rettssystemet.

Naboen som vil ha grensa korrigert må sjølvsagt føre bevis for at grensa skal korrigerast.
Naboen må då dokumentere to ting. Fyrst nøyaktig kvar den opprinnelege vegen gjekk før vegen vart retta opp, at det forelåg ein avtale om at tomtegrensa skulle gå etter denne opprinnelege vegen, og eit tredje forhold som må vurderast er om det er sannsynleg at vegen vart retta ut utan at det også vart avtalt å justere tomtegrensa etter denne nye rette vegen.

Det vil også være høgst relevant å stille spørsmål om kvifor det no har blitt nødvendig å justere ei grense som begge partar tydelegvis har vært fornøgd med dei siste 60 åra, og som vel også er enklast å administrere ved at grensa følgjer vegen som ei naturleg avgrensing?
Svaret her er nok at naboen prøver lykken no når du har tatt over som ny eigar i håp om at du skal gi naboen det samtykket som den/dei førre eigarane tydelegvis ikkje har ville gi.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
ketthors skrev (1 time siden):

Kalles kutyme

Jeg tror panzerwolf sikter til hevd:

https://snl.no/hevd

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1966-12-09-1

EDIT: jeg ville nok heller ikke snakket noe mer med naboen før jeg hadde fått konsultert en god eiendsomsrettsadvokat, og muligens hørt med tidligere eier hvorvidt dette har vært et tema tidligere.

Endret av epifant
  • Liker 1
Lenke til kommentar

En eiendoms grenser følger av stiftelsesgrunnlaget for eiendommen, da denne ble utskilt. Hvis grensene skal endres senere må det i praksis skje på grunnlag av hevd - en eier kan ikke selge noe han ikke eier (men han kan bli eier av noe hvis han ikke visste at han ikke kjøpte det). 

Hvis to eiere er uenige om hvor grensen mellom eiendommene deres går kan det reises grensegangssak for jordskifteretten etter jordskiftelova § 4-2. 

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...