Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ny bil - selger krever 25k prisøkning uten å ha tatt forbehold i kjøpekontrakten


Sp1ke

Anbefalte innlegg

Hei,

Legger ved kjøpekontrakten min som eg har anonymisert. KIA sensurert.pdfVed inngåelse kjøpekontrakten informerte selger meg om at eg kunne måtte pårekne prisauke pga. auka avgifter og det er greitt for meg. Dette er også omtalt i kontrakten som forbehold.

For éi veke sidan fekk eg telefon om at var bilen produsert og på på veg. Problemet mitt er at selger informerte om at Kia har auka prisene med 25 000 kroner for oss som bestilte før 1. juli 2022. I brevet eg fekk ettersendt, står det at prisauka er på grunn av auka råvarekostnadar.EV6 brev.pdf Dette meiner eg dei ikkje kan krevje, for det vart ikkje informert om på møtet eller tatt forbehold om i kontrakten ved bestilling.

Er dykk einige med min forståelse?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har kontrakten flere sider? Min kontrakt på nybil i 2022 hadde følgende punkt:

PRIS

Dersom det før levering, eller før utløpet av avtalt leveringstid skjer endringer i:

• toll og avgiftssatser

• engangsavgift/omregistreringsavgift

• importørens/fabrikkens bilpris

som får betydning for selgers innkjøpspris, endres kjøpesummen tilsvarende. Merverdiavgift påløper med den til enhver tid gjeldende avgiftssats.Ved prisøkninger som overstiger 6% av avtalt kjøpesum, har kjøper rett til å heve kjøpet. Dette gjelder ikke dersom bilen er bestilt med særskilte spesifikasjoner fra fabrikk, karosseribedrift eller verksted, eller dersom avtalt leveringstid er mer enn 6 måneder fra kontraktsdato. 

Lenke til kommentar

Det står nederst at det står ytterlegare vilkår på baksida. Så greit å sjekke den sida også for å sjå om det står nok meir om prisendring.

Om det står noko om dette på baksida så er det nok også grunnlag for å diskutere gyldigheita av vilkår som er godt skjult i kjøpskontrakta.

Eg tenkjer også at det er urimeleg at sluttkunden skal haldast ansvarleg for den avtalen selgaren gjer med bilprodusenten. At bilprodusenten kan endre sine prisar ut til selger er vel ein risiko selgaren må ta når ein inngår avtale om salg før bilen er produsert?
Alternativet for bilselgaren hadde vært å fyrst kjøpe bilen frå bilprodusenten og deretter selge den vidare, då hadde bilselgar hatt full kontroll på sluttprisen men får då utgiftene ved å legge ut i påvente av vidaresalg.

Lenke til kommentar
Sp1ke skrev (4 timer siden):

Ja, eg beit meg merke i at eg ved å signere godtek det som står på baksida. I kontrakta eg fekk tilsendt var det ingen side 2/bakside så eg anser heile kontrakta for å være denne éine sida han sendte meg.

Det står at kjøpet skjer på de betingelser som er inntatt på baksiden av kontrakten. Siden du har signert på at du har gjort deg kjent med og godtatt disse, spørs det hva du kan påberope deg. Du burde bedt om å få betingelsene før du signerte, så du var klar over hva du signerte på.

Teksten jeg la inn over er en del av kontrakten min. Ordlyden har vært ganske lik for de gangene jeg har kjøpt nye biler de siste årene, uansett merke, så jeg antar at dette er en bransjestandard.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...