Gå til innhold

Støtter du målsettingen om å få flere ut av rus?


Anbefalte innlegg

Veien ut av rus kan virke kronglete og lang. Men faktum er at det er mange som sliter mer med å leve i rus, enn de ville ha gjort langs veien ut av rus.

Folkeaksjonen – flere ut av rus ønsker å vise samfunnet, myndighetene og den enkelte at det er fullt mulig både å finne og å gå langs veien ut av rus.

Bli med oss på denne reisen. La oss sammen reise oss og ta kampen opp mot det som trykker mennesker ned i uverdige livssituasjoner. Altfor mange lever i subkulturer ved siden av, uten å få del i alle goder vi har i vårt samfunn.

Vi bruker millioner av kroner på hjelpetiltak for mennesker i rus. I en storby som Bergen bruker kommunen over 100 millioner i året. Dette i tillegg til alle millioner helsevesenet bruker på Legemiddelassistert Rehabilitering (LAR).

Helsedirektoratet bevilger nesten en milliard kroner i året i driftsstøtte til rustiltak og støtte til ulike aktivitetstilbud. Spesialisthelsetjenesten driver også mange rehabiliteringstilbud.

Til tross for dette er det mange som sliter. Det er mange pårørende som er berørte og mye fortvilelse knyttet til rusproblemene.

Nå er det på tide at den enkelte som sliter får et helhetlig tilbud som fører helt fram til målet om rusfrihet. Individuelle planer, pakkeforløp og nasjonalt pasientforløp er bra. Men hva med alle som dropper ut og alle som ikke har noe å gå til etter endt behandling?

Vi må ikke måle hvor mye vi klarer å behandle, men hvor mange vi klarer å hjelpe. Vi må la alle få den tid de trenger, men ikke utsette noen for uendelig behandling som aldri leder noe sted. Nå må vi motivere den enkelte til å ta ansvar for eget liv. Dessuten må vi mobilisere frivillige som kan vandre veien sammen den det gjelder og sørge for den rette mengde av sosial integrering underveis.

Å hoppe i fallskjerm og dra på tur over Hardangervidda er kjempebra. Men største delen av veien ut av rus handler om å bygge karakter og ta ansvar. Den siste kilometeren som handler om videreføring etter rehabilitering, kan noen ganger være den vanskeligste. Dette er en ukjent vei som er dårlig opplyst. Viktige elementer her er en trygg bolig, gode venner, meningsfulle aktiviteter og en jobb man kan trives med.

Folkeaksjonen ønsker å engasjere det brede laget av folket. Vi ønsker en skare av mennesker som raust deler ut smil og oppmuntring til alle som føler seg stigmatisert på grunn av rus. Vi ønsker å rekruttere nok medvandrere til at alle som ønsker å starte veien ut av rus får en å gå sammen med. Vi ønsker å være en interesseorganisasjon for tiltak innen motivasjon, rehabilitering og ettervern. Ikke minst ønsker vi at alle får tilbake sine rettigheter som fullverdige medlemmer i samfunnet.

Kjell Sande
Daglig leder – Folkeaksjonen flere ut av rus
https://www.facebook.com/groups/utavrus
https://www.flereutavrus.no/
 

 

 

Gammelt bilde folkeaksjonen.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Kjell Sande skrev (På 18.11.2022 den 17.47):

Viktige elementer her er en trygg bolig, gode venner, meningsfulle aktiviteter og en jobb man kan trives med.

 

Kjell Sande skrev (På 18.11.2022 den 17.47):

fullverdige medlemmer i samfunnet.

Det er disse to punktene som er viktigst, der man kan få et aktivt liv med mening slik at man ikke går tilbake til rus. Her kan man begynne med en rusreform der straff ikke lenger blir løsningen, men heller hjelp og respekt fra samfunnet. Ganske utrolig at så mange mennesker med makt fortsatt ikke ønsker denne forandringen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg er selv pårørende til en alkoholiker. 15 år med galskap er over. Vedkommende får nå en liten utbetaling fra NAV hver uke for å klare seg, får han utbetalt en større sum hver måned går det til alkohol. Han er med i en aktivitetsgruppe som gjør noe ukentlige aktiviteter. Veien til å få en form for behandling for "sykdommen" har vært veldig lang, men når den først kommer er den bra.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg kjenner noen som har gått den veien, først og fremst fordi de hadde personlige problemer. Og de ble dyttet dypere i denne veien pga samfunnets holdning, politiets misbruk av makt og kriminalisering.

Jeg tror det er avkriminalisering og legalisering er veien å gå, og alle forskningsrapportene viser til det også.

Viktig at dere er med og støtter avkriminalisering og legalisering samtidig som at de får riktig hjelp, ingen fordømmende holdning fra øvre hold (statens leger, politi osv)

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Veien ut av rus er like lang for de fleste om ulovlige rusmidler blir legalisert eller ikke. For noen kan det bety at man går over fra ulovlige rusmidler til lovlig medisin.

Mange i rusmiljøene føler seg stigmatisert av både myndigheter og medmennesker. Derfor er det viktig å kunne få hjelp uten å bli betraktet som en forbryter. Men vi må ikke legge opp til en situasjon der folk velger behandling for å få kortsiktige fordeler. Behandling må tilbys til de som er motivert og ønsker å gå den veien.

For de fleste handler det om å bli møtt med respekt, og å få et håp når en hører om andre som har fått det bedre. Vi må legge til rette for så mange veier ut av rus som mulig. Motivasjon er utrolig viktig. Derfor burde det vært tilgjengelige motivasjons-plasser der en kunne bruke noen dager å jobbe litt med seg selv. Motivasjon er ferskvare, den forsvinner om man blir satt på vent i en kø.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...