Jump to content
aandre-j

Seriekoble agm og blysyre?

Recommended Posts

Holder på å oppgradere solcelle anlegget på hytta. Det er 12v oppsett i dag med ett 160w panel og ett stk 290Ah agm batteri av ukjent dato men det fungerer. Har ikke testet kapasiteten på dette batteriet men det er antageli 7-8 år gammelt.

Men dette oppsettet er for lite, må supplere med aggregat når hytta brukes over flere dager.

Skal nå oppgradere til 24v mppt 30a med ett 390w panel og omformer til 12v til ledpærer og gassalarm. Har en 24vdc - 230vac ren sinus inverter til resten av hyttas elektronikk.

 Tanken var å kjøpe en 24v batteribank basert på brukte elbilbatterier men i påvente av snøføre for å frakte noe slikt med snøscooter slo tanken meg å heller bære opp ett stk brukt men ok testet 12v 235Ah batteri jeg har stående fra en lastebil. Altså ett startbatteri, ikke fritid.

Ved parallellkobling vet jeg jo at det batteriet med mest indre motstand bare vil trekke ned det andre men vil dette skje ved seriekobling?

Dette oppsettet blir stående i vedboden som har god ventilasjon mtp knallgass fra blysyrebatteriet.

Tanken er jo å bruke ett slikt oppsett midlertidig.

Edited by aandre-j

Share this post


Link to post

Vurdert en batteribryter? Så velger du hvilket batteri som er innkoblet. Det typiske er en vribryter med fire innstillinger. 0, 1, 2 og begge samtidig i parallell. Så velger du selv, og kan belaste eller spare ett av gangen.

Jeg hadde det i båten, den hadde to 12v batterier.

Jeg tar forbehold om at jeg ikke er ekspert. Men du må kanskje ta hensyn til at batteriene har litt ulike optimale spenninger, og dermed vil det laveste tappe det høyeste. Og hvis de har ulik ladestatus er det neppe lurt å parallellkoble dem med stilling "begge" på bryteren. I min båt var batteriene identiske.

Share this post


Link to post

Ved seriekobling bør batteriene absolutt være identiske. Er de ikke det kan/vil ett batteri bli tappet ned før det andre og du risikerer at celler blir drevet i "revers". I beste fall vil hva enn du har koblet til bare skru seg av før du har fått ut all strømmen siden ett batteri går tomt før det andre.

Dette er hovedgrunnen til at elbilbatterier (og lithiumbatterier generelt) har veldig sofistikerte balanserings- og sikkerhetskretser.

Edited by sedsberg
  • Innsiktsfullt 1

Share this post


Link to post

Ser nå at du mente å seriekoblet to batterier, ikke parallellkoble. Mitt forrige svar var basert på en misforståelse.

 

Nei, du vil ikke seriekoble to ulike batterier.

Edited by Mannen med ljåen

Share this post


Link to post

Litt OT men blir det ikke ineffektivt å bruke omformer for 12V belysning?, finnes mye fint i 24V og mye av LED belysningen som f.eks. Ikea har er 24V.

Share this post


Link to post

Du sier batteriene blir drevet hardt og dem blir stående i en vedbod med god lufting. Greit nok det, men begynner dette og brenne, SÅ BRENNER DET!

Jeg ville nok heller kjøpt flere like batterier og koblet dem i parallell. Da balanserer dem seg mer eller mindre selv og ville ikke kreve noen spesiell ladekrets. Vertfall ikke vanlige blybatterier slik jeg ser det. 

Så ville jeg brukt en solid buck konverter (en konverter som reduserer spenningen samt kan forhindre overlast av batteriene.

Share this post


Link to post

Blybatterier er ganske robuste mtp. overbelastning. Spesielt de vanlige ventilerte batteriene. De har også ferdig tilkobling til lufteslanger så man kan få gassen ut ganske lett.

Bare se på UPS-er. Små UPS-er med noen "puslete" 7Ah-batterier som ofte skal levere 50A (600W) om ikke mer.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...