Gå til innhold

Kan en planet ha flere poler en 2?


Anbefalte innlegg

Dette er bare en rein hypotese. Har null anelse om det faktisk finnes. Jeg vet at på vår nærmeste stjerne sola, der er magnetfeltet helt ustabil. Da lurer jeg på, går det an at en vanlig planet har 3 poler eller mer? Jo flere poler, jo mer ustabil blir en planet, er jeg inne på noe der?


Prøvde å finne det om det på nettet, med null respons. Her er det jeg fant:
https://worldbuilding.stackexchange.com/questions/68424/could-there-be-more-than-two-poles-on-earth
https://www.quora.com/Do-all-planets-have-a-‘north’-and-a-‘south’-pole-If-they-do-are-they-consistent-with-each-other

Oj, jeg fant vist allikevel:
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/jupiters-magnetic-field-super-weird-and-has-two-south-poles-180970223/
https://physics.stackexchange.com/questions/612791/how-does-jupiter-have-two-magnetic-south-poles-and-one-magnetic-north-pole-magn

Endret av TheDarkSycamore - SCM
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dere ser nå selv om dere vil prate om dette temaet eller ei. Sånn dere så, fant jeg ut tilslutt. Uansett, så syns jeg det er veldig spesielt at dette faktisk går an, at en planet kan ha 3 poler eller flere.

Vi vet ikke så mye om super earth planetene enda. Hva om at en av de planetene som vi vet om har flere poler i forhold til våres planet. Hvordan vil det fungere når en planet har flere poler? Hvordan vil tidevannet fungere?

Lenke til kommentar
TheDarkSycamore - SCM skrev (5 timer siden):

Hvordan vil tidevannet fungere?

Tidevannet på jorda skyldes jordas uvanlig digre måne. De fleste planetmånene er så små at det knapt finnes tidevanneffekter på moderplaneten. Men det kan gå andre veien. Flere av månene til Jupiter har tidejordeffekter fordi de snurrer rundt en diger planet. Disse tidejordeffektene gir vulkansk aktivitet på måner som uten denne tyngdefeltknaingen ville vært kalde steinørkenkloder.

Endret av SeaLion
  • Liker 2
Lenke til kommentar
TheDarkSycamore - SCM skrev (9 timer siden):

Dere ser nå selv om dere vil prate om dette temaet eller ei. Sånn dere så, fant jeg ut tilslutt. Uansett, så syns jeg det er veldig spesielt at dette faktisk går an, at en planet kan ha 3 poler eller flere.

Ok, sett.

Hvorfor synes du det er så rart?

 

Lenke til kommentar
shockorshot skrev (1 time siden):

Antageligvis fordi man er ikke så ofte i kontakt med magneter eller roterende jernkjerner med mer enn to magnetiske poler. Personlig, aldri opplevd det.

Jernkjerner treffer jeg ikke på veldig ofte heller, men et magnetfelt med flere enn to poler er ganske enkelt å lage. Ta en stav-magnet og legg en annen på tvers av den. 

Lenke til kommentar

Så et dokumentar-program på tv her for en stund siden (husker ikke hverken navn på programmet eller sonden) om en sonde som ble sendt i bane rundt Jupiter og hvor det ble påvist at planetens magnetfelt hadde mer enn 2 poler.

Teorien som ble fremsatt i tv-programmet var at dette ustabile magnetfeltet kunne ha blitt til ved en kollisjon med en annen planet tidligere i solsystemet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...