Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hvilke rettigheter har en som anker?


Gjest 04208...a57

Anbefalte innlegg

Gjest 04208...a57

Hei. Hadde samfunnskunnskaps time og læreren nevnte opp anking osv angående rettstaten å sånt. Jeg lurte egentlig bare på hvilke rettigheter en person har hvis en anker? Spiller menneskerettigheter innpå det osv?

Anonymous poster hash: 04208...a57

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Menneskerettigheitene er nok litt for generelle til at dei får betydning, og sikrar fyrst og fremst meir grunnleggande rettigheiter som likheit for lova, retta til å få saka prøvd i ei rettssak, og retten til å bli ansett som uskuldig til det motsette er bevist.
Kva som er godt nok for å oppfylle disse krava vil det være opp til kvar enkelt nasjon å avgjere. Menneskerettigheitene gir dessverre lite vern mot korrupte nasjonar som står fritt til å ha like lover men som gir ulikt utfall når det gjeld straffeutmåling, eller at ein har rettssaker som går bak lukka dører med ein partisk dommar.

Det er blant anna ikkje ein menneskerett å få anke i det heile tatt, menneskerettigheitene sett krav om at du har rett på å få ei rettssak før du blir kasta i fengsel.
MEN, og dette er eit stort men. For Norge sin del så har vi også inngått avtale i Europarådet om dei europeiske menneskerettskonvensjonen som går litt lengre enn menneskerettigheitene. Her finn vi blant anna retten til å anke, retten til å få erstatning ved feilaktig domfelling, forbod mot gjentatt straffeforfølging, og retten til å ikkje bli fengsla for misleghald av gjeld.

Enkelte har prøvd seg med påstandar om at Norge bryt menneskerettigheitane ved blant anna utstrakt bruk av varetektsfengsling, ved at barnevernet har rett til å gripe inn i familiesaker til barnets beste, og at ulike krav til beviskrav mellom straffesaker og sivile saker gjer at ein kan bli strafferettsleg frikjent på grunn av svake bevis og samtidig bli dømt til å betale erstatning på dei same bevisa i eit sivilt søksmål.
Det har vært nokre saker der Norge har blitt dømt for brot på menneskerettigheitene, fyrst og fremst i saker om tvangsadopsjon der barnevernet har blitt dømt for enkeltsaker, og saker som går på retten til rettferdig søksmål. Det har ikkje blitt påvist at det norske systemet bryt med menneskerettigheitene. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...