Gå til innhold

Strømprisen skyldes politiske feilgrep


Anbefalte innlegg

Solas skrev (13 timer siden):

Du bør lese dommen bedre. Hele dommen.

Skjønnet var ikke problemet. Konsesjonene og ekspropriasjonsvedtakene var problemet. Gyldige konsesjons- og ekspropriasjonsvedtak er en forutsetning for å fremme skjønn. I dommen har Høyesterett prøvet både konsesjons- og ekspropriasjonsvedtakene. Konklusjon ble at skjønn ikke kan fremmes fordi konsesjons- og ekspropriasjonsvedtakene er ugyldige.

Fra Høyesteretts dom:

"Saken gjelder gyldigheten av vedtak om konsesjon og ekspropriasjon til vindkraftutbygging på Fosen-halvøya. Det sentrale spørsmålet er om skjønnet må nektes fremmet som følge av at utbyggingen strider mot det vern reindriftsnæringen har etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP) artikkel 27".

Høyesterett landet på at skjønnet må nektes fremmet (skjønnet dreide seg om konsesjon og ekspropriasjon til vindkraftutbygging). 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
On 1/17/2022 at 4:33 PM, PK not said:

Politikerne er heller ikke het ærlige med oss velgere. Det eksisterer en myte om at nordmenn sløser så vanvittig mye med strømmen, og den baserer seg på en sammenblanding av ENERGI og ELEKTRISITET. Fordi Norge har et energisystem nesten utelukkende basert på vannkraft, blir vårt strømforbruk høyere enn naboland som Sverige og Finland. Energiforbruket i de 3 landene er derimot omtrent likt, avhengig av lokalt klima og breddegrad. Lars Haltbrekken var i egenskap av leder for Norges Naturvernforbund med på å spre denne myten. Da vindkraft nærmest ble en motesak blant yngre mennesker, ble det en forutsetning at strømprisen måtte radikalt opp for å gjøre investeringer i vindmøller (turbiner) lønnsomme. At man samtidig tar livet av det næringslivet vi skal leve av etter oljealderen har foreløpig ikke trengt igjennom til politikerne. Det er her de er uærlige, når de ikke vil innrømme at dagens ville priser er ønsket politikk.

Helt enig med deg, men jeg syntes det ofte er verre enn det du sier. Når noen politikere og mye av media også forteller oss at vi er miljø- og klimaverstinger, og at vi ligger langt bak alle andre i å redusere våre utslipp, så er det feil. Virkeligheten er at en norsk husholdning er bortimot fullelektrifisert med minimale utslipp. For alle oss som kjører elbil, er bruk av gassgrill noen ganger i måneden, og det kilo CO2 vi puster ut hver dag, vår eneste klimasynd. Så hvordan kan vi redusere slike utslipp? Faktum er at ingen andre land er mer "klimavennlig" enn oss. Vi har utslipp fra en stor metallurgisk industri hvor kull brukes som reduksjonsmiddel, ikke som energikilde, og med et utslipp som er like uunngåelig som at vi puster ut CO2 når vi fordøyer vår mat. Metallene eksporterer vi til andre land som drives av fossil kraft slik at de unngår enda større utslipp. Hvorfor skal vi føle dårlig for det? 

Lenke til kommentar
Ketill Jacobsen skrev (7 timer siden):

Fra Høyesteretts dom:

"Saken gjelder gyldigheten av vedtak om konsesjon og ekspropriasjon til vindkraftutbygging på Fosen-halvøya. Det sentrale spørsmålet er om skjønnet må nektes fremmet som følge av at utbyggingen strider mot det vern reindriftsnæringen har etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP) artikkel 27".

Høyesterett landet på at skjønnet må nektes fremmet (skjønnet dreide seg om konsesjon og ekspropriasjon til vindkraftutbygging). 

LOL. Som sagt, du bør lese dommen bedre.

Høyesterett slo fast at skjønnet ikke kan fremmes fordi konsesjons- og ekspropriasjonsvedtakene er ugyldige. Gyldige konsesjons- og ekspropriasjonsvedtak er en forutsetning for å fremme skjønn.

Avsnitt 63: «Hovedspørsmålet i saken er som nevnt om skjønnet må nektes fremmet for så vidt gjelder Roan og Storheia vindkraftverk som følge av at Olje- og energidepartementets konsesjonsvedtak er ugyldige. (...)»


Avsnitt 68: «Jeg peker først på at dersom det under en skjønnsforretning oppstår tvist om retten til eller betingelsene for ekspropriasjon eller om hva som er gjenstand for ekspropriasjon, skal retten etter skjønnsprosessloven § 48 avgjøre tvisten under skjønnsforretningen. Dette gjelder blant annet tvist om gyldigheten av ekspropriasjonsvedtaket. Hvis retten kommer til at vedtaket er ugyldig, skal skjønnet nektes fremmet.»

Avsnitt 151: «Etter dette knytter det seg så store usikkerheter til lagmannsrettens opplegg med erstatning for vinterfôring at det ikke kan få betydning for om SP artikkel 27 er brutt, selv om det skulle være slik at en tilpasningsplikt er relevant også etter SP artikkel 27. Min konklusjon blir derfor at konsesjonsvedtaket strider mot reineiernes rettigheter etter konvensjonsbestemmelsen.»

Avsnitt 153: «Vedtaket er etter dette ugyldig. (...)»

Endret av Solas
Lenke til kommentar

Det er Energiloven som er problemet. Argumentet var at balanse mellom tilbud og etterspørsel skulle gi gunstigst mulig energi-utnyttelse. Men, dette gjelder bare for varer med stor pris-elastisitet. Elektrisk forbruk er i dagens situasjon i Norge IKKE priselastisk over hodet!!!! (Og det samme kan sies om produksjonen også, selv om den varierer med vær og vind, men ikke pris.) Det skal bare en liten ubalanse til, så varierer prisene kolosalt. Et system hvor hovedparameteren, strømpris, varierer som en jo-jo, er et mislykket reguleringssystem, og burde vært skrapet for lengst. Vanlige strømkunder bør ha fastpris (som jo smelteverkene har). Makspris for kraften fastsettes av myndighetene til litt over selvkost. Strømpoolen (tidligere Samkjøringa) bør begrenses til å omsette overskudd og underskudd i produksjonen. I en slik sammenheng vil overføringslinjer (kraftkabler) både mot utlandet og internt være viktige elementer til best mulig utnyttelse av ressursene. Dessverre er det jo blitt slik at utenlandskablene brukes til å importere mellom-europeiske strømpriser til Norge. De som utarbeidet avtalene med ACER har ikke gjort noen god jobb for norske strømkunder. Men, de har nok ivaretatt profitten til de bransjene som de kommer fra.

For øvrig viser dagens og tidligere års strømpriskriser at det er av største viktighet at eierskapet for strømproduksjonen i Norge forblir på norske hender. Vannkraften har vært, og vil forsatt være Norges viktigste ressurs, også sammenliknet med oljen. Den er fundamentet for industrialiseringen av landet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Solas skrev (2 timer siden):

LOL. Som sagt, du bør lese dommen bedre.

Høyesterett slo fast at skjønnet ikke kan fremmes fordi konsesjons- og ekspropriasjonsvedtakene er ugyldige. Gyldige konsesjons- og ekspropriasjonsvedtak er en forutsetning for å fremme skjønn.

Det du driver med er lek med ord. Min mening er at skjønnet og ugyldige konsesjons- og ekspropriasjonsvedtak er to ord for samme sak.

Lenke til kommentar

Det er en del unøyaktigheter og tll dels feil i artikkelen til Øystein Noreng. Tyskland har til hensikt å ta i bruk den nye gassrørledningen fra Russland. Men det tar ytterligere et halvt år å få den nylig ferdige rørledningen godkjent før leveransene starter opp kommende høst. Det som er riktig er at EU har trodd at markedet ville sørge for lave gasspriser. Derfor foreligger det få forpliktende avtaler om kjøp av gass fra Russland. Hvis det var tilfelle ville det vært langt vanskeligere for Russland å holde tilbake leveranser. I tillegg - hvis Norge hadde fått normal julinedbør i 2021 ville vi ikke strømprisene ha blitt så høye som de er blitt. Det er tross alt begrensninger for for mye strøm vi kan overføre via utlandskablene. En må huske på at Sverige også har hatt ekstrempriser denne høsten og vinteren, Og det er de i likhet med Norge ikke vant til. Savner også en diskusjon om atomkraft. Vind og sol krever enorm peak overkapasitet for å dekke behovet uten ekstreme investeringer i energilager (døgnlager lar seg realisere i form av batterier sesonglager må vanligvis lagres som potensiell energi / vannmagasin). Det er rett at politikere og rådgivere har ikke evnet å se for scenario som vi ser i dag med 7 dobbel gasspris, uvanlig lite nedbør i Sør-Norge og driftsproblemer i franske atomkraftverk, men det betyr ikke at det vi ser i dag vil vare ved. Gassleveransene fra Russland vil ta seg opp til høsten pga. avtaler som er signert langt tilbake i tid. Dagens høye energipriser i EU er ikke bærekraftige verken for private husholdninger eller industrien. De fleste skjønner nå at sol og vind ikke vil gi Nord-Europa både forsyningssikkerhet og lave strømpriser. Til det ligger Nord-Europa for langt nord og mange land har ikke forutsetninger for sesonglager av energi. Hvis ikke politikerne klarer å vise vei ut av utfordringene vi nå står overfor vil de bli skiftet ut - inklusive politikerne i Norge.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...