Gå til innhold

Ung høyreekstremist på Jæren mistenkt for terror?


Budeia

Anbefalte innlegg

Boligen på Nærbø har vært ransaket i flere dager, til bestyrtelse for naboene. Forsvaret og politiet har beleiret boligen hans, eller muligens er han leietager der. Dette ser ut til å være en ny sak der terrormistanken har kommet for langt. Det var en lignende sak der en mann ble fengslet fordi han hadde kjemikalier hjemme som muligens kunne brukes til terror, og fordi ekskona sendte melding om ham. 

I denne saken er det faktisk reelle våpen, og det kan ikke være feil å kalle mannen for nynazist. Det er sikkert en del sinne der ute fordi stortingspresidenten heter Masud, selv om det kanskje er "bedre" å være perser enn å være araber i så måte. 

På den annen side er vel dette våpen fra 2. verdenskrig som brukes i en generell interesse for tyske gjenstander fra krigen. 

https://filternyheter.no/21-aring-knyttes-til-nazistisk-nettchat-pagrepet-etter-vapenbeslag-i-rogaland/

Om disse våpnene egner seg godt til å gå til krig med i dag, spørs vel. Politiet ville fengsle mannen i fire uker, men fikk nei til det fra tingretten. Merkelig nok får løslatelsen likevel en "oppsettende virkning" siden politiet anker saken til lagmannsretten, og han må dermed sitte i fengsel videre til ankesaken er ferdig. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Red Frostraven skrev (4 timer siden):

Ingen terrormistanke såvidt jeg kunne se.

Det er sagt at våpnene kan gjøres funksjonelle på en enkel måte, og PST har hatt den siktede under oppsikt.

https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/Rral9r/pst-har-hatt-den-siktede-mannen-under-oppsikt

Dessuten reiste bombegruppa til Stavanger på grunn av gjenstander som ble levert til politistasjonen der. Bombegruppa reiste etter dette til Nærbø for å bistå i høyreekstremistens bolig. Nå var jo allerede bombegruppa i området, men har de da trodd at det var en stor bombe i boligfeltet på Nærbø? Kan nesten se slik ut. Ettersom de allerede mottok assistanse fra Forsvaret som nok har en fullgod kompetanse på ammunisjon og håndgranater som er funnet.

Et annet sted står det at PST nå ikke vil kommentere saken. Bombegruppa er sikkert tilbake på Østlandet, etter en spennende reise. Men en reise som ikke resulterte i så mye av det som de har kompetanse på. 

Lenke til kommentar
debattklovn skrev (21 minutter siden):

Feilen du gjør er å si at å planlegge terror er å gjøre ingenting. Det er det ikke.

Strengt tatt bryr "ingen" seg om du nasker eller har tenkt til å naske, unntatt kanskje den lokale vekteren. Mens hele landet bryr seg om du utfører terror eller ikke. 

Terror har vel en særstilling fordi konsekvensene av terror er så innmari store, og myndighetene tør ikke nødvendigvis å vente til den mistenkte faktisk begår terror.

Organisert kriminalitet («mafia») har vel også spesiell lovgivning som går i utkanten av generelle rettsprinsipper.

«Hovedregelen er at forberedelse til en forbrytelse ikke er straffbart før det foreligger et forsøk, jf. straffeloven 1902 § 49. Dette innebærer at gjerningspersonen først kan straffes når han har foretatt en handling som leder direkte mot utføringen av et lovbrudd.»

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop-131-l-20122013/id726361/?ch=8

 

Jeg var ikke klar over at forsett om å begå alvorlig lovbrudd var straffbart i seg selv:

»Den som har forsett om å fullbyrde et lovbrudd som kan medføre fengsel i 1 år eller mer, og som foretar noe som leder direkte mot utføringen, straffes for forsøk, når ikke annet er bestemt.»

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-05-20-28/KAPITTEL_1-3#KAPITTEL_1-3

Jeg er usikker på hvordan «leder direkte mot» skal tolkes. Hvis man planlegger å drepe en kamerat og så inviterer ham med på hyttetur, er det noe som «leder direkte mot»? Eller må man kjøpe våpen? Google «hvordan få et lik til å forsvinne»?

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar
knutinh skrev (2 timer siden):

Jeg er usikker på hvordan «leder direkte mot» skal tolkes.

Hvis du uttrykker sinne mot noen du kjenner, er det ikke så stor risiko. Hvis du uttrykker sinne mot samfunnet, er det stor risiko. Deri ligger vel forskjellen... Det har blitt et stort fokus på hvilke terrormetoder folk kan tenkes å bruke.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...