Gå til innhold

Utvalg fraråder elektronisk valg


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Klokt.

Skal ein kunne gjennomføre elektroniske valg utan fare for juksing, eller utan det oppstår mistanke om valgjuks som ikkje kan avkreftast så må vi gi slepp på prinsippet om hemmelig valg. 

Ved elektronisk avstemming så vil det ikkje være forholdsvis enkelt å manipulere stemmene elektronisk, og denne forma for juks vil være vanskeleg å avsløre ettersom kvar enkelt stemme ikkje kan sporast tilbake til stemmegivaren som kan bekrefte eller avkrefte at den avgitte stemma er korrekt.

Einaste måten å unngå dette på er ved at kvar stemmegivar identifiserer seg elektronisk og at denne identiteten følger stemma heilt vegen gjennom stemmetellinga, offentleggjeringa av resultatet og til slutt på ei liste som syner kven som har stemt på kva slik at resultatet kan etterprøvast i ettertid.

 

Elektronisk valg kan med andre ord lett misbrukast på to forskjellige måtar, den fyrste måten er ved direkte stemmemanipulering til å få det resultatet som du vil ha, den andre måten er ved å påstå at valgresultatet er feil og dermed bruke det som påskudd til å kreve omvalg eller i verste fall at ei gruppering tek makta med makt under påskudd av å ha folket i ryggen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+987123849734

Det finnes tekniske løsninger som skal omgå akkuratt de problemene du definerer. Dette er stemmeløsninger som er laget spesifikt for å sikre et demokrati. Vi kan jo snu på saken og si at når det ikke er digital stemming så kan folk frykte for at staten skremmer bort "feil folk" fra valglokalene

at når det telles opp stemmer manuelt jukses det ved at stemmer forsvinner under opptelling osv. Det finnes tusenvis av risikoer uansett hvordan man gjennomfører et valg og til syvende og sist så burde ikke problemet ligge her. Når man først har en stat som har så mye makt at "feil parti" kan ødelegge alt, så er problemet at maktbalansen mellom stat og befolkning er for stor. Når dette skjer har det alltid gått utover befolkningen og tilslutt ryker strikken. Fortsetter den norske stat som de gjør nå, så vil strikken ryke en dag før eller senere.

Lenke til kommentar

Det kreves langt større innsats for å jukse med manuell stemmetelling, fyrst og fremst fordi det er begrensa kor mange stemmer ein stemmetellar kan feilregistrere utan å bli avslørt. Så manuell stemmejuks krever ein koordinert aksjon der mange er involvert.

Det å holde bestemte personar vekke frå valglokalet er også vanskeligare å gjere fysisk ettersom det er veldig synlig om ein person blir avvist i døra. Då er det langt enklare å manipulere eller slette stemmene elektronisk i ettertid. 

Det vil alltid være mulig å jukse, men ved elektronisk valg er risikoen større fordi juks er vanskelig å påvise i ettertid. På enkelte områder er det greit å bytte sikkerheit mot bekvemmeligheit, men valg har ein så stor samfunnsrolle som samfunnsfundament at vi ikkje kan gå ned på sikkerheit. 

BankID er eit eksempel der vi ofrar sikkerheit for brukarvenlegheit. BankID er sikkert men ikkje ugjennomtrengeleg. Eit typisk problem ved ID-tyveri der svindlaren har fått tilgang til din elektroniske signatur er at det er veldig vanskelig for deg å bevise at det ikkje var du som tok opp eller brukte dei lånte pengane. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Problemet er i første rekke at når man snakker om valg begynner alle å tenke på et helt eget system som skal lages av konsulenter som klipper inn freeware-biblioteker som de finner gratis på nettet og dataene blir lagret i cloud-tjenester til lavest mulig pris, Kina, Nigeria eller Mongolia.

 

Åpne øynene, vi har allerede et fullt fungerende elektronisk system som ivaretar personvernet og har sikker innlogging. Det eneste som trengs er å lage en avkryssingsboks i Altinn. Databehandlingen, opptelling, anonymisert statistikk, noe mer vi trenger?

Endret av 0QE8JCM8
Lenke til kommentar
0QE8JCM8 skrev (1 time siden):

Åpne øynene, vi har allerede et fullt fungerende elektronisk system som ivaretar personvernet og har sikker innlogging. Det eneste som trengs er å lage en avkryssingsboks i Altinn. Databehandlingen, opptelling, anonymisert statistikk, noe mer vi trenger?

Problemet her er jo at anonymisert statistikk av design ikke kan spores tilbake til den enkelte stemmegiver, og da kan det enkelt tukles med. Om det kan spores tilbake, gir vi slipp på hemmelige valg. Leste du artikkelen?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Erfaringene med elektroniske løsninger fra det offentlige er jo ikke de beste. Det er ikke få millioner de nettopp kastet bort på smittestopp-appen.

Men naturligvis, her er et nytt prosjekt hvor en gjeng konsulenter har gode muligheter for store honorarer – uansett hvordan løsningen blir.

 

Lenke til kommentar

Forstår, valg kan ikke gjennomføres uansett. Kan det ikke spores, kan det tukles med. Kan det spores, er det ikke hemmelig valg.  Og det står ingen ting om dette i artikkelen.  Leste du den?

 

Hva er det et mellomledd av papir tilfører av magiske egenskaper som gjør at det er hevet over alle problemer? Vi kan sette en PC i hvert valglokale hvor alle skriver inn de samme data som tellekorpset skriver inn når de leser valgsedlene. Vi kan logge oss på en nettside hvor vi skriver inn de nødvendige data.

 

Beklager, men papir i seg selv tilfører ikke noe som automatisk fjerner de problemene du nevner.

Endret av 0QE8JCM8
Lenke til kommentar
0QE8JCM8 skrev (20 minutter siden):

...

Beklager, men papir i seg selv tilfører ikke noe som automatisk fjerner de problemene du nevner.

Papirstemmer er en fysisk representasjon av en stemme. Noen har beviselig flyttet det fra stemmeavlukket til valgurnen. Hvem det er er irrelevant, og kan heller ikke spores. Observatører ser at én person kun avgir én stemme. Papiret kan ikke dupliseres eller endres. Antallet stemmer skal være likt antallet som har stemt i lokalet. Opptellingen skjer med mange personer fysisk tilstede. Det er veldig vanskelig å tukle med papirstemmene uten å bli oppdaget. Da må isåfall alle være med på det.

Noen har kodet programmet som kjører på en datamaskin. Kildekoden kan fint være åpen, men kan du være sikker på at kildekoden du kan lese er den samme som er brukt for å kompilere programmet? Kan du være sikker på at det ikke kjører noen andre programmer på maskinen, som er i stand til å tukle med stemmene? Kan du være sikker på at tallene ikke endres under overføring?

Uansett om man bruker papir eller elektronikk går mye på tillit. Det er mye enklere å observere en fysisk enn en digital prosess, og dermed mye lettere å avsløre juks. Enhver person kan med letthet forstå en manuell prosess, og se at den går riktig for seg. Hvor mange kan sjekke at en datamaskin gjør det den skal?

Endret av Suppen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+987123849734

Under forrige valg var det mange som klagde på at det manglet stemmesedler til partiet de skal stemme på. Dette resulterte i at de stemte på andre, fordi det var for ubehagelig å gå og spørre etter stemmesedler til "feil parti" dette skjedde flere steder i Norge, selv om det var mikropartier sine stemmesedler som var borte og det trolig ikke hadde ført til store forandringen æ, burde det allikevel være en tankevekker hvor lite sikkert det egentlig er idag.

Lenke til kommentar
galasb skrev (3 timer siden):

De klarte å lage en smitte app på rekord tid. som var "trygg" nok
 

Ja, men den er totalt ubrukelig. De millionene kan også avskrives som nok en offentlig datautviklings-fiasko. Antall reelle SMS’er for å fortelle at man har vært utsatt for smitte blir bortimot null.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...