Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Pandemi - depresjon - ww3. En ulykke kommer sjeldent alene!


Fnix

Anbefalte innlegg

Dette kan kanskje bli en litt deprimerende tråd for noen i disse krisetider! Viewer discretion advised.

Vil historien gjenta seg? I tidlig 1900-tallet smalt det med flere kriser på en kort tidsperiode.

  • Den første verdenskrig (1914 til 1918)
  • Spanskesyken (1918 til 1919)
  • Den store depresjonen (1929-1935+)

Og fra all erfaring vet vi jo at historien (som regel) gjentar seg. Ser vi hint på at det er i ferd med å skje igjen?

De aller fleste av oss kan være enig i at vi står oppe i en pandemi selv om den ikke er spesielt farlig for flertallet. Og de fleste vil si seg enig i utsagnet at verden er inne i en resesjon - men ikke så langt som en depresjon. Men kan vi komme til en depresjon? Om mange nok bedrifter stenger ned gir høy arbeidsledighet og gjeld som er ute av kontroll? Stimuli som ikke treffer svakhetene i økonomien?

Også jokeren, tredje verdenskrig. Likeså som de to første verdenskrigene kom som et sjokk på den vanlige mannen i gata, var det egentlig mange hint å spore for de som kikket. 

Noen argumenterer med at vi har atomvåpen derfor blir det ikke noe av. Så må ww3 starte i en atomkrig? Noen sier også at det er bare et tidsspørsmål for det smeller - men det smeller ikke ! Noen vil si at vi allerede er inne i second cold war med vårt ustabile geopolitiske verdensbilde og et nytt våpenkappløp innen teknologi. 

Samtidig er verden mer splittet politisk (polarisert) enn på veldig lenge, helt ned på gateplan. Åltså  vanlige mennesker sliter med å akseptere hverandres meninger. Og dette speiles jo oppover i politikken. Den vestlige verden står i mye større fare for å splittes og dette har vi jo mange eksempler på allerede. Brexit, Italia og Tyrkia truer med å forlate EU, flere og flere vil bygge EU ned innenfra. Amerikanerne trekker mer og mer støtte og fokuserer på sitt eget, med et enormt polarisert samfunn. 

Og på den andre siden ser vi flere og flere land bli til "diktaturer", og spesielt land med mye makt som Kina og Russland. Disse er også interessert i å skifte maktbalansen i verden med sin motpart til NATO - SCO (Shanghai cooperation organization).

Vi har også mye konfliktområder som kan eskalere til storkonflikt. Nord-Korea, Iran, Sør Kina havet, Taiwan, Israel, Venezuela og områder i Afrika. 

Og ikke minst oljekrigen vi er oppe i nå. Russland er uenig med OPEC, men mange mener dette er en morderne krigføring mot amerikansk oljeproduksjon. 

Handelskrigen har tatt seg en pause men er langt i fra å være løst. Men der ser amerikanerne ut til å være enig med hverandre - Kina er et problem som må løses. 

Er det virkelig "tinfoilhat-tanker" å tenke at dette kan bli en katalysator til noe større? At pandemien sin oppvask kan skli ut av kontroll? At de økonomiske ringvirkningene kan ta mye lenger tid? At det kan føre til mer splittelse enn samarbeid? At det kan prege geopolitikk fremover?

Noen tanker?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har også tenkt på at en ulykke skjelden kommer alene.  Hva vil nå skjer i land med dårlig velferdsystem og sosidaritet/tillit ? 

Flyktninger? Migrering?  Fassisme? Kommunisme? Diktatur? Midt-Østen? Atomvåpen?

Endret av lada1
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Vi trekker ganske grove trekk her, så det er viktig å skille mellom korrelasjon og kausalitet her. Andre verdenskrig er nok tettere relatert til første verdenskrig enn spanskesyken, selv om sistnevnte selvsagt var en faktor.

Grovt forenklet så er en av hovedårsakene til at nazistene kom til makten det at Tyskland ble et splittet land, tynet for krigserstatinger etter første verdenskrig. Det tyske folket manglet grunnleggende nødvendigheter, stolthet, og land de følte var berettiget dem. De allierte maktene var som en stor sko som tråkket dem ned i sørpa.

Nazistene lovet dem stolthet, makt og velstand, og ikke minst så ga de dem syndebukker, jødene og de allierte.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 3/27/2020 at 5:35 PM, Fnix said:

Men kan vi komme til en depresjon? 

Noen tanker?

det vil ble en aftermath når coronakrisen er over, priser på råvarer vil stige, folk uten jobb, staten blør økonomisk er noen av tingene hender smått for øyeblikket. mine tanker går til de små barna som blir født inn i denne verden de vil få en røff framtid også kanskje redusert levetid pga skader viruset gjør med kroppen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...