Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

August 1720:

I det indre av Nord-Amerika har en spansk ekspedisjon under ledelse av generalløytnanten Pedro de Villasur lagt ut fra den spanske kolonien Ny Mexico for å undersøke den franske aktiviteten i de store slettene, altså området vest for Missourielven som Frankrike gjør krav på. Ekspedisjonen har nådd gjennom områdene som nå er Colorado og Kansas men ender med en katastrofe den 14.august når den blir anngrepet av pawnee- og otoe-indianere i nåtidens Nebraska. 47 av ekspedisjonens 117 deltakere blir drept og noen av de overlevende hevder at franskmenn deltok i angrepet. Ekspedisjonens nederlag markerer slutten på spansk dominans over slettelandskapene i Nord-Amerika.

 https://archive.ph/20120525023253/http://www.nebraskastudies.org/0300/frameset_reset.html?http://www.nebraskastudies.org/0300/stories/0301_0114.html#selection-591.156-591.718

slide_18.jpg

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

September 1720

Som nevnt tidligere måtte britiske aksjeselskaper ha godkjenning fra kongen for å drive. Et av selskapene som som fikk kongelig godkjenning var The South Sea Company. Denne godkjenning var for at folk ikke skulle investere i tvilsomme firmaer, og at det skulle bli en finansboble, som kunne sprekke. Men den kongelige godkjenningen hadde motsatt effekt av hva ønsket var, og mange mennesker innvisiterte i The South Sea Company. I august dette året kostet en aksje rundt £1000. Dette førte til at mange begynte å selge sine aksjer, for å tjene gode summer, slik som ofte skjer i aksjemarkedet. Dermed falt prisen på aksjen drastisk  og i slutten av september hadde aksjen bare en verdi på £150. Dette førte til en såkalt finansboble sprekk, som i dag er kjent som The South Sea Bubble. Det ble dermed finanskrise i Storbritannia, og tusenvis av mennesker opplevde økonomisk ruin. Etter kollapsen ble det gjort en etterforsking,  og det ble avdekket grov svindel og korrupsjon blant aktører i selskapet.

undefined

Karikatur som viser The South Sea Bubble, mennene som faller fra treet og ned i sjøen er de som har tapt penger i krasjet. 

https://en.wikipedia.org/wiki/South_Sea_Company#Recriminations

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Oktober 1720:

Hva skjer så i Mogulriket? Som vanlig mye maktintriger og hyppige troneskifter. Farrukhsiyar som har blitt nevnt en del er nå død etter at han ble dolket i ryggen og henrettet av de mektige Sayyid-brødrene i 1719 som i realiteten er de virkelige makthaverne i riket som rådgivere for stormogulene. Det har faktisk vært en del skifte av stormoguler etter Farrukhsiyars død og jeg innrømmer at det er slitent å holde følge; men uansett; den 8.oktober blir Sayyid Hussain Ali Khan Bhara; den yngste av de to generalbrødrene knivdrept av et medlem av den tyrkisk-mongolske Dughlat-klanen mens han leser opp en begjæring som han har blitt lokket av attentatsmennene til å lese opp. Attentatet er beordret av brødrenes politiske rival Asaf Jah den første som hevn for å ha blitt angrepet tidligere på sommeren. Han overtar rett etterpå Hussain Ali Khans rådgiverrolle.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hussain_Ali_Khan_Barha

1200px-Nawab_Hussain_Ali_Khan_Barha.jpg
Hussain Ali Khan Barha.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

November 1720

Piraten John Rackham, kjent som Calico Jack, har sammen med sitt mannskap herjet i Karibien siden 1718, men denne måneden er det slutt for han også. Rundt 31.oktober ble han og hans mannskap tatt til fange ved kysten av Jamaica, og ført til Spanish Town, Jamaica denne måneden. Her ble de dømt for piratvirksomhet, og 18.november ble Calico Jack og fire av hans menn henrettet i byen Port Royal. Dagen etter ble fire andre av hans mannskap henrettet i Kingston. To av hans mannskap som ikke ble henrettet sammen med overnevnte var to piratdamer; Anne Bonny and Mary Read. Deres rettsak var ti dager etter henrettelsen av Calico Jack, altså 28.november. De ble ikke henrettet, siden de var gravide. Mary Read døde i fangenskap april 1721, mens hva som skjedde med Anne Bonny vet man ikke.

File:Bonney, Anne (1697-1720).jpg

Anne Bonny.

https://en.wikipedia.org/wiki/Calico_Jack#Capture,_trial_and_death

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Desember 1720:

Alle de store muslimske rikene; Mogulriket; det osmanske riket og safavidenes Persia opplever tilbakegang og indre uro og intreiger i denne perioden. Den 8.desember blir den persiske storvesiren Fath-Ali Khan Daghestani avsatt og torturert av Mohammadqoli Khan, livvakten til sjahen, sultan Hosayn.  Daghestani har mektige venner som nok har overbevist sjahen og selv om Khan har beordret å ta livet av storvesiren "nøyer" han seg med tortur og får ham blendet. Han blir deretter deportert fra Teheran og dør senere på et ukjent tidspunkt.

 https://www.iranicaonline.org/articles/dagestani-fath-ali-khan-b

1200px-Sultan_Husayn_by_Bruyn.jpg
Sjah Hoseyn av Persia.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Januar 1721

Det er lenge siden vi har hørt om jesuittene og deres misjonering. Men de er enda eksiterende og verdensomspennende. En av jesuitt-prestene på denne tiden var Ippolito Desideri. Denne italienske presten brakte katolisismen til Tibet, og regnes som verdens første tibetologist (altså en som studere ting relatert til Tibet). Desideri har bedrevt sin misjonsvirksomhet i Tibet siden 1715, men denne måneden er det slutt. Ippolito Desideri hadde kommet i konflikt med en annen katolsk orden som het; Capuchin ordenen, som mente at bare de kunne misjonere i Tibet. Enden på visa var at Desideri fikk ordre om å forlate Tibet, og reise til India, noe han også gjorde. Desideri sitt omfattende arbeid innen tibetologi er viktig den dag i dag for tibetologer.

undefined

Ippolito Desideri

https://en.wikipedia.org/wiki/Ippolito_Desideri#Conflict_with_the_Capuchins

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Februar 1721:

Når en økonomisk krise rammer et land er det som vanlig politikerne som blir de typiske syndebukkene og slik er det også i Storbritannia i kjølvannet av South Sea-krisen. Den 4.februar kollpaser Storbritannias førsteminister James Stanhope etter å ha forsvart regjeringens Bubble Act-politikk foran det britiske overhuset og dør av et slag neste dag; den 5.februar.

https://en.wikipedia.org/wiki/James_Stanhope,_1st_Earl_Stanhope

Shield_of_Arms_of_James_Stanhope,_7th_Ea
Stanhope-familiens våpenskjold

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mars 1721

Enda en pirat møter sin ende på Jamaica denne måneden,  og denne gangen er det Charles Vane, som må bøte med livet. Vane som har bedrevet piratvirksomhet i Karibien siden 1716, ble skipbrudden på en øde øy i Karibien, og funnet av engelske skip og arrestert etter han prøve å verve seg under falsk navn. Han ble dermed transportert til Spanish Town, Jamaica, og satt der i fangenskap frem til han ble stilt for retten 22.mars, og dømt for å  være en pirat. 29.mars ble han hengt i byen Port Royal. 

undefined

En samtidsilustrasjon av Charles Vane.

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Vane#Pirate_career

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mai 1721

Den norske presten Hans Egde har et ønske om å etablere handels-og misjoneringskolonier på Grønland, og i januar dette året grunnlegger han "Det Bergen Grønlandske Kompaniet, i nettopp Bergen, Norge. Dette ble gjort med økonomisk støtte fra handelsmennene i Bergen, og kong Fredrik IV av Danmark-Norge. 2.mai seiler hans første ekspedisjon utfra Bergen med tre skip under ledelse av ham selv. Dette regnes som starten på den dansk-norske koloniseringen av Grønland, som vil vedvare frem til unionsoppløsningen i 1814, da Grønland ble en dansk koloni. Ekspedisjonen vil ankomme Grønland i juli dette året, og etablere sin første koloni, som de kalles "Håpets Koloni". 

Hans Egede

Portrett av Hans Egde fra 1740. 

https://snl.no/Hans_Egede

https://en.wikipedia.org/wiki/Bergen_Greenland_Company

 

  

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juni 1721:

Mens kopperepidemien herjer i Boston innleder doktor Zabdiel Boylston fra Harvard University den 26.juni en inokulasjonskampanje for å slå ned smitten. Han vaksinerer først sin egen sønn og deretter en afrikansk slave og hans sønn. I løpet av de neste månedene kommer han til å vaksinere 247 i og rundt Boston og med unntak av 6 personer kommer alle til å overleve epidemien. Dette er det første kjente tilfellet av inokulasjon i Nord-Amerika, men forsøket blir møtt med fiendtlighet og drapstrusler fra offentligheten og han blir også arrestert men løslatt med løfte om å ikke utføre dette uten myndighetenes godkjennelse. Noen år senere oppnår han likevel større anerkjennelse tross kontroverser for inokulasjonskampanjen og hans arbeider kommer til å få betydningen for utvikling av vaksiner og behandling for kopperviruset i vestlig medisin. Han reiser også senere til England hvor han blir hedret av kong George den første og blir æresmedlem av The Royal Society. Zabdiel Boylston er forøvrig også grandonkel til USAs andre president John Adams.

https://en.wikipedia.org/wiki/1721_Boston_smallpox_outbreak

06_26.1_1721.jpg
Zabdiel Boylston.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Juli 1721

Som nevnt har Hans Egde, og hans ekpedisjon ankommet Grønland 3.juli og de oppretter en koloni på ei liten øy, som i dag heter Kangeq, som ligger utenfor kysten av hovedstaden på Grønland, Godthåb (Nuuk), men Egde ga øya navnet "Håpets øy". Egde og hans mannskap, som blant annet inkluderte hans kone Gjertrud Rask, kom raskt i kontakt med den lokale inuitbefolkningen, men kolonien vil i begynnelsen gå dårlig, og oppleve mange dødsfall.

undefined

Hans Egde lagde dette kartet over Håpets øy. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Egede

https://snl.no/Hans_Egede#-Misjonen_og_kolonien_på_Grønland

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

August 1721:

I det urolige persiske riket blir Samaxi i nåtidens Aserbajdsjan den 18.august angrepet av en gruppe på 15 000 opprørske sunni-muslimske lesginere(etnisk gruppe i Kaukasus)som massakrerer byens shia-muslimske innbyggere og plyndrer byen. Russiske handelsmann i byen blir også drept, noe som fra Russlands side blir brukt som påskudd til en krig mot Persia som bryter ut året etterpå.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sack_of_Shamakhi

640px-Schamachia_1734.jpg
Tysk illustrasjon av Samaxi fra 1683.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

September 1721

Denne måneden blir det endelig fred i den store nordiske krigen, som har pågått siden 1700. 10.september ble Nystad-traktaten signert mellom Sverige og Russland. Nystad ligger i dag helt sør-vest i Finland. I traktaten I traktaten måtte Sverige anerkjenne at Estland, Livonia, Ingria og Sør-øst Finland tilhørte Russland. Russland måtte på sin side betale 2 millioner sølv-thaler og anerkjenne at resten av Finland tilhørte Sverige. Traktaten markere slutten for den svenske storhetstiden, mens for Russland del var dette begynnelsen på landet som en stormakt.

undefined

Illustrasjon av signeringen av Nystad-traktaten. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Nystad

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

November 1721

Siden 1547 har Russland vært et tsardømme, men seier i den store nordiske krigen, og med en styrket maktposisjon i Europa, så ser både Peter den store og adelskapet at tsardømmet må heve sin posisjon. 2.november gir det russiske senatet, og den russiske ortodokse kirken tsar Peter den store tittelen "Keisere av hele Russland", noe som gjør at Russland går fra å være et tsardømme til et keiserdømme, og noe det kommer til å forbli frem til 1917. Både Nederland og Prøysen aksepterte Peters nye tittel, mens andre land mer mer tilbakeholdene,  og Polen-Litauen aksepterte ikke tittelen før 1764.

undefined

Den russiske keiserens regalier. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Emperor_of_Russia#History 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Desember 1721:

Filip den femte bryr seg om å utvikle utdannelsesinstitusjoner ute i Spanias fjerntliggende kolonier. Den 22.desember utsteder han et dekret som oppretter Universidad Real y Pontificia de Caracas; universitetet i Caracas, Venezuela. Tidligere har studenter i regionen som ønsker høyere utdannelse måtte reise til Bogota i Bolivia, eller så langt som Santo Domingo i Karibien eller Mexico by. Universitetet kommer til å begynne med å tilby utdannelse innen filosofi, teologi, kirkelige lover og medisin. Frem til 1810 er det det eneste universitetet i Venezuela.

https://en.wikipedia.org/wiki/Central_University_of_Venezuela

1200px-Logo_Universidad_Central_de_Venez

 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Januar 1722

Forfatteren Daniel Defoe er nok mest kjent for sin novelle Robinson Crusoe, men han skrev også andre noveller. 27.janaur blir novellen Moll Flanders utgitt for første gang. Novellen ble utgitt i London, men den ble utgitt anonymt, og det er ikke helt sikkert at det var Defoe som skrev boken. Novellen er delvis basert på livet til en kjent kriminell i London, som het Moll King. 

undefined

Coveret til den første utgaven av Moll Flanders.

https://en.wikipedia.org/wiki/Moll_Flanders

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Februar 1722:

I slaget ved Kapp Lopez utenfor Vest-Afrika den 10.februar blir Royal Fortune skipet til den walisiske piraten Bartholomew Roberts, kjent som Black Bart oppdaget og beskutt av det britiske linjeskipet HMS Swallow. Roberts og to av hans menn blir drept av kanonilden og resten av de 272 piratene om bord blir tatt til fange og slik endte karrieren til en av de mest beryktede piratene på 1700-tallet som før han møtte sin skjebne hadde angrepet rundt 400 skip.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Cape_Lopez

BartholomewRoberts.jpg

 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mars 1722

Safavidenes Persia sliter i begynnelsen av dette århundre, og vil snart falle. En gruppe afghanere har løsrevet seg fra Persia, og grunnla et kongedømme i 1709. Dette kongedømmet truer nå med å erobre hele Persia. 8.mars møter en stor persisks styrke på mellom 42.000 og 50.000 mann en afghansk styrke på rundt 10.500 menn i slaget ved Gulnabad. Den afghanske hæren vinner dette viktige slaget, og veien var dermed åpen for en afghansk beleiring av Persia sin hovedstad, Isfahan. Noen også afghanerne gjør kort tid etter slaget.

 undefined

Mahmud Hotak ledet afghanerne til seier i slaget ved Gulnabad.  

 https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Isfahan

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Gulnabad

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...