Gå til innhold

«Ola Borten Moe: Vi må ikke se oss blinde på CO₂-fangst og -lagring» [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja, vi må vente på at det popper opp noe nytt og vidunderlig. Sitte å se på lerka som svinger seg høgt i det blå og håper at det detter ned noe tilfeldigvis. Det kan være grensesprengende teknologi som gjør at forbrenning av olje og gass blir helt ufarlig. Eller det kan være fugleskit. God og progressiv SP teknologistrategi.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

"Bortsett fra at rørene blir sprø"

Det står da absolutt ingenting om at rørene blir sprø i den artikkelen det linkes til.

Det som står er "Men da måtte vi ha bygget nytt hydrogenrør eller konvertert et eksisterende gassrør for eksport av hydrogen, noe som tilsynelatende er mer kostbart totalt sett, sier Eikaas."

Lenke til kommentar

Einig i dårleg lenkepraksis, men eitt trinn vidare frå artikkelen det lenkast til, i DNV GLs rapport om hydrogen, kan du lese i kapittel 5.2.3 Tekniske aspekter:

"Hovedutfordringen med å introdusere hydrogen i eksisterende gasseksportrørledninger er negative effekter av hydrogeninntrenging (små hydrogenmolekyler) i stålmaterialet som medfører hydrogenforsprødning og dertil materialets evne til å motstå laster røret utsettes for gjennom levetiden.

For undersjøiske rørledninger er disse lastene relatert til hvordan røret ligger på havbunnen med delvis frie spenn og påvirkning fra havbunnsstrøm, bølger, trållaster, effekter av trykk og temperatur på gassen som transporteres i røret, samt andre ulykkeslaster."

Dette er for øvrig ein velkjend effekt av hydrogen i materialteknologien.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Heilt rett at me ikkje bør sjå oss blinde på CO2-fangst og lagring, det må også ein drastisk reduksjon av fossile hydrokarbon til samt tiltak for klimarestaurering. T.d. gjødsling av havområde med jern, BECCS, CO2-negativ gasskraft (

), manipulering av solinnstråling i polare område, omstilling av økonomien og samfunnet, samt mange andre store og små tiltak.
Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...