Gå til innhold

Sparer du strøm, kan nettleia øke


LMH1

Anbefalte innlegg

  • 2 måneder senere...
Videoannonse
Annonse

Greit nok at i diverse bestemmelser står det at nettleie er ditten og datten, men i praksis er hele elnettet offentlig infrastruktur.

Jeg utfordrer alle og enhver som er uenig forsøke å definere dette annerledes! Jeg ønsker å vite hva den rent praktiske samfunnsnytte-forskjellen er mellom eksempelvis strømnettet og for eksempel veier (inkl prkvate veier åpen for allmenheten og) eller ditto kloakk, ferskfann eller noe annet.

For nettopp grunnet evigvarende "leie" så må man ikke betale for at drift + vedlikehold + utbygginh går i null sånn ca, sett på et langtidsperspektiv, men selges som en kontinuerlig tjeneste.

På toppen av det kommer momsen so. IKKE legges på kWh som flat MVA men som av grunner bare vår verdens glupeste regjering vet best er bakt sammen med nettleien. Om ikke dette var nok - nå da alt skal elektrifiseres (tenker spesielt på elbiler) så sies det at nettet ikke har god nok kapasitet. Altså har man betalt nettleie... uten å få bedre nett.

Det opprinnelige innlegget refererte til Telenor, altså telecom forøvrig. Nå har jeg fiber fra Telenor, snart har jeg også Altibox, i en og samme husstand. Da den sistnevnte er på plass avsluttes avtalen med Telenor, men, om ønskelig, kan man for en pris ta den i bruk igjen. Så kan man faktisk få andre leverandører til å levere sine bredbåndstjenester via fiber eid og installert av andre. Om jeg ikke husker totalt feil var det NKOM som sa at sånn skal det være. Kan fint sammenlignes med slik mange "mobilselskaper" vet knapt hvordan mobilnettet fungerer, men kjøper kapasitet fra den opprinnelige eieren og selger den videre til privat/bedriftkunder under sitt varemerke. Faktisk er det nettopp slik Nordpool fungerer - der noen kraftselskaper er fakriske kraftselskaper med sine egne vannturbiner eller vindmøller mens resten er egentlig rene salgsagenter.

TL;DR konklusjonen er at ikke bare er strømnettet - noe som er helt 100% nødvendig og samfunnskritisk - ikke i vår/statens eie slik veier, rør, skoler, sykehus etc er... men den er også drevet som et rent monopol... ikke ulikt bomstasjonene.

Dette er prisen, dette er hva du får, du kan enten takke ja eller så kan du dra lagt til skogs.

Så i år og med kommende år 2022 fikk folket hele to fantastiske gaver - den ene er ekstremt mye dyrere strøm pga utenlandskabler og null betydelig utbygging av elkraftverk av alle typer, gave nr 2 ble enda dyrere nettleie.

Litt off topic men ikke helt - sett i et bredere perspektiv må man kanskje til Nord-Korea for å finne mer lydige og inerte folk som er i Norge. For her kan man ha bomstasjoner som ikke betaler for veiene man kjører på, her kan man dobbelskattes, her kan man ta elkraften som dette landet er velsinet med i like stor grad som oljen og gjøre begge skamdyre, the list goes on and on. Litt mumling og misnøye blir det, i verste fall sånne hodeløs høns forsøk på politisk påvirkning a la Folkeaksjonen Nei til Bompenger... men sånn ellers, tar de fleste alt som en liten ubderdanig dame som elsker å bli behandlet vel røft.

Lenke til kommentar
21 minutes ago, nessuno said:

For nettopp grunnet evigvarende "leie" så må man ikke betale for at drift + vedlikehold + utbygginh går i null sånn ca, sett på et langtidsperspektiv, men selges som en kontinuerlig tjeneste.

Man kan dra flere paralleller her.
Mange tror de eier sitt eget hus. Da foreslår jeg at de unnlater å betale kommunal avgift og eiendomsskatt et par år. De vil ganske snart finne ut hvem som eier huset. Og det er ikke den som bor der.

Lenke til kommentar
Salvesen. skrev (På 6.10.2021 den 17.50):

Nettleien skal dekke kostnader I distribusjon nettet. 

Kostnader?

I går stod det i nettavisen at Norge selger 17 ganger mer strøm enn vi importerer... krafteksporten går i rekordtempo mens vannmagasinene går mot et historisk bunnivå... 

Strøm, strømpriser | Skyhøye strømpriser: Norge eksporterer 17 ganger mer enn vi importerer (nettavisen.no) 

Er det dette du mener norske strømkunder skal prioritere å betale nettleie for? En burde heller bli premiert for å spare strøm så de får solgt mest mulig med bind for øynene og propper i ørene. Man må jo bare riste på hodet over det som nå skjer og lure på hvor dette bærer hen?

Nå begynner det å se stygt ut for både nettleie, strøm og strømpriser for øvrig...

Strømmangelen i Europa blir verre: – Vi må strupe eksporten (msn.com)

Endret av Wall Dorf
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...