Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Oppsigelse ved salg av bolig


kimern9

Anbefalte innlegg

Hei,

Jeg hjelper en venn som har havnet i en kinkig situasjon. Huseier har sendt han et skriv 27. November 2019 der hun skriver "Sier herved opp leieforholdet du har til meg fra dags dato på bakgrunn av at jeg selger huset og flytter i leilighet før jul", med signatur.

Han har egentlig 3 måneders oppsigelse. Den nye kjøperen av huset ønsker ikke å ha han som leier. Han har nå funnet en ny leilighet han kan flytte til, og når han fortalte utleier dette krevde hun at han betaler henne ut februar, selv om hun flytter før jul.

Sånn jeg leser oppsigelsen så virker det som hun frasier seg oppsigelsestiden og at vennen min ikke vil trenge å betale henne oppsigelsestid da dette blir en gjensidig bryting av leiekontrakt før oppsigelsestiden er omme. Stemmer dette?

Endret av kimern9
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

 

Ved salg og overdragelse av utleiebolig beholder som hovedregel leietaker retten til å leie hele eller deler av boligen. Ønsker utleier å si opp leietaker før leietiden er ute, gjelder husleielovens oppsigelsesvern fullt ut. Selve salget vil være et relevant, men ikke veldig tungtveiende argument.

Når eiendomsretten er overført, vil den nye eieren måtte forholde seg til den opprinnelige husleieavtalen. Begge parter beholder sine rettigheter og plikter etter den gamle avtalen og ny eier vil altså ikke ha en automatisk rett til å si opp leietaker, og kan heller ikke endre avtalen ved f.eks. å heve leien. Det samme utgangspunkt vil også gjelde der eiendommen er overført ved arv, gave med mer.

 

 

Tatt fra: https://boligmentoren.no/salg-bolig-leietaker/

Altså, slik jeg tolker det (jeg er ikke jurist), så kan ikke engang nåværende utleier bryte oppsigelsestiden ved salg. Leiekontrakten vil også gjelde for ny eier. Likevel, hvis utleier blir enig med leieboer, så kan de jo (som du sier) bli enig om en gjensidig brytning av leiekontrakten før oppsigelsestiden er omme, men da skal leieboer selvfølgelig ikke betale leie ut oppsigelsestiden.

Endret av Reeve
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Reeve skrev (2 minutter siden):

 

 

Ja, jeg fant det også. Så kom jeg til han idag og så at utleier hadde levert det skrivet til han. Det virker på meg som hun da kanskje ubevisst har gitt han tillatelse til å komme seg ut av kontrakten, om han ikke protesterer på hennes oppsigelse. Hun skriver at leieforholdet sies opp fra dags dato, som bryter kontrakten. Den kan jo ikke sies opp før slutten av februar så vidt jeg forstår.

Han ønsker ikke å bo i boligen når den nye eieren ikke ønsker han der, og hele situasjonen stresser han. Han er ikke opprinnelig fra Norge, så han leste det først som at han måtte flytte før jul. Men er ikke ordlyden i oppsigelsen nok til at det ikke bør skape noe problemer for han å flytte idag, og slippe å betale ut februar?

Lenke til kommentar

Neida, det er helt greit, hvis kompisen din allerede har funnet seg ny plass, så er det bare å flytte nå. Poenget mitt er at utleier har også vært villig til å bryte leiekontrakten (det er jo han som har tatt initiativ!),, så da kan han ikke kreve leie for oppsigelsestiden. Hvis utleier hadde spurt om jeg kan flytte ut på dagen, f.eks. 27. november, så hadde ikke jeg betalt leie for én dag lengre, enn den dagen jeg flyttet ut.

 

Hold oss gjerne oppdatert! Jeg er rimelig nysgjerrig på hva utleier ender opp med å si her, det er ganske sinnsvakt å prøve å si opp leiekontrakten, ikke overholde oppsigelsestiden, for å så kreve husleie ut oppsigelsestiden...

Endret av Reeve
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Herr Brun skrev (1 time siden):

Jeg synes ikke det er åpenbart at utleier i brevet mener at leietager må flytte ut før jul. Utleier sier vel bare å at hen selv flytter før jul. Det har jo formodningen for seg at utleier med "fra dags dato" mener at fristen starter å løpe nå. 

Ja, det er utleier som han har skrevet kontrakt med som skal flytte. Den nye kommende huseieren ønsker ikke at han skal bo der lenger. Fra januar vil han uansett ha måtte betale den nye huseieren og ikke henne, så jeg forstår ikke hennes behov for å gjøre det vanskelig for han.

Vi er ganske nysgjerrige på hva den juridiske tolkningen er av den setningen i oppsigelsen.

Lenke til kommentar

Dersom ny huseier overtar boligen 01.01.2020 så vil også ny huseier være ansvarlig for leieavtalen fra og med den 01.01.2020. Med samme vilkår, samme leie og samme oppsigelsesfrist. Husleien skal da betales til ny huseier og ikke tidligere huseier. Leien for desember skal da betales til tidligere huseier. Dette forutsetter naturligvis at ny huseier overtar den 01.01.2020. Tidligere huseier kan flytte ut lenge før overtakelse om en ønsker det - så sjekk dette.

Og når oppsigelsen kommer den 27.11.2019, og det er tre måneders oppsigelsestid, så må leietaker være ute av boligen innen utgangen av februar. Med mindre leietaker protesterer på oppsigelsen(med gyldig grunn), det er avtalt at oppsigelse gjelder fra dato til dato(og ikke måned til måned som er vanlig) eller at en blir enig om noe annet.

Salg av hus er i seg selv ikke en god nok grunn til å si opp leietaker. Det kan være god nok grunn dersom leietaker i seg selv gjør eiendommen mindre attraktiv. Type leilighet uten utleiedel, bolig uten utleiedel osv hvor ny huseier "typisk må" bo der leietaker bor. Men slik jeg tolker saken her så er oppsigelsen kommet ETTER salg. Da er det vanskelig å argumentere for verdifall pga leietaker. Altså vil ikke salg i seg selv være god nok grunn. At ny huseier skal bruke utleiedelen selv er en god nok grunn - men dette må da oppgis som grunn. At ny huseier ikke ønsker leietakeren er i seg selv ikke god nok grunn til å komme med en oppsigelse.

Og dersom tidligere huseier har oppgitt uriktige opplysninger til potensielle kjøpere, inkludert da ny huseier, så er dette noe de to må ordne opp seg imellom. Leietaker har krav på å bo der så lenge avtalen gjelder. Eksempel her kan være at tidligere huseier ikke opplyste om leietaker, glemte å si opp leieavtalen(med saklig grunn) eller tilsvarende.

Men hva gjør en nå. Dersom kameraten din allikevel ønsker å flytte, og har funnet seg et nytt sted allerede, så høres det ut som om alt er på plass her til å bli enig om å flytte før oppsigelsestiden er ute. Gi huseier(nåværende) beskjed om at kameraten din kan gå med på å bo der frem til [sett inn dato], og betaler og disponerer leiligheten til denne datoen. Ikke lenger. Informer samtidig om at utvask vil være gjennomført til denne datoen og at kameraten din er tilgjengelig for overlevering av nøkkel og gjennomgang av leilighet til denne dagen. Dersom de ikke går med på dette så vil kameraten din forholde seg til nåværende leieavtale frem til den blir sagt opp med gyldig grunn.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg ga han budskapet nå. Han hadde tydeligvis ringt henne igår, og da sa hun at det var greit at han flytter iløpet av Desember og bare betaler ut Desember. Hun er veldig opp og ned fra dag til dag. Hun er nå på ferie og er ikke tilbake før neste uke, så han får ikke noen skriftlig avtale på akkurat dette. Han har funnet ny leilighet han tenker å flytte inn i, og det må skje før hun kommer tilbake siden leilighetene her blir utleid ganske fort.

Så får man bare håpe at hun ikke endrer mening når hun kommer tilbake og skaper hodebry igjen. Oppdaterer hvis det skjer mer i denne såpeoperaen. :) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sånn er det når ein i forsøket på å være formell og profesjonell roter det til med begrepsbruk som ikkje betyr det ein trur det betyr. 

Med tanke på leigeavtalen så må dette forståast som varsel om tre månedars oppseiing med salg av bustaden oppgitt som grunn. 

Dersom vennen din velger å flytte ut no i desember så skal det sjølvsagt berre betalast husleige for den perioda vennen din kan bruke leiligheita. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...