Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ny jobb - ferie til gode fra inneværende og forrige år


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Jeg skal begynne i en ny jobb i februar i neste år.

 

I min nåværende jobb (i det offentlige) har jeg fem ukers betalt ferie. I min nye jobb (i det private) har jeg fem ukers betalt ferie. I inneværende år har jeg fremdeles 10 feriedager tilgode, dvs. dager jeg enda ikke har tatt ut. I utgangspunktet (før jeg fant meg ny jobb) hadde jeg tenkt å overføre disse til neste år.

 

Spørsmål:

 

1) Har jeg krav på å ta ut de dagene av de fem ferieukene som jeg ikke benytter meg av før jeg tiltrer i ny stilling, etter tiltredelse i min nye stilling? Dvs., dersom jeg tar ut tre uker med ferie i min nåværende jobb, vil jeg kunne ta ut de to resterende ukene i min nye jobb?

 

2) Dersom jeg ikke bruker opp de ti resterende feriedagene fra inneværende år før 31.12.2019, vil disse i praksis være mistet til neste år? Eksempel: Jeg tar ut tre ukers ferie i januar 2020 i min nåværende jobb. Ettersom jeg hadde ti dager "til gode" fra 2019, anser jeg at de to første av disse tre ukene ble dekket av restferiedagene fra 2019. Vil jeg da kunne forlange fire ukers ferie (uten trekk i lønn) fra min nye arbeidsgiver? Eller vil det da være irrelevant at jeg hadde oppspart ferie fra 2019, og i praksis vurderes slik at siden jeg har tatt ut tre ukers ferie har jeg kun krav på to uker til?

 

 

Takker!

 



Anonymous poster hash: 3724d...3f7
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan berre kreve å ta ut ferie i sommarperioda, ellers i året så må arbeidsgiver innvilge eller pålegge bruk av ferie.

Arbeidsgiver vil derfor måtte velge mellom å enten pålegge deg å ta ut ferien du har til gode før du sluttar, eller å utbetale ferien du har til gode.

Du har i utgangspunktet både rett og plikt til å ta ut full ferie.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du kan ikke overføre ferie mellom arbeidsgivere. Ferie som ikke er tatt ut ved fratredelsestidspunktet blir utbetalt. Det er arbeidsgiver som fastsetter ferietiden.

 

1) Du kan i utgangspunktet ikke overføre disse to ukene til ny arbeidsgiver uten skriftlig avtale med denne (dvs. at du må avtale både med gammel og ny arbeidsgiver at ukene skal overføres). Du vil få dem utbetalt fra gammel arbeidsgiver, og må avtale resten med ny arbeidsgiver.

 

2) Du får utbetalt feriepenger og ubenyttet ferie fra gammel arbeidsgiver når du slutter. Du får ferie uten lønn fra ny arbeidsgiver, og må spare feriepengene/utbetalingen fra gammel arbeidsgiver.

Lenke til kommentar

Jeg skal begynne i en ny jobb i februar i neste år.

 

I min nåværende jobb (i det offentlige) har jeg fem ukers betalt ferie. I min nye jobb (i det private) har jeg fem ukers betalt ferie.

Nei, dette stemmer ikke. Ferie i Norge er ubetalt. Det som skjer, er at vanligvis så trekker arbeidsgiver deg i lønn for din ubetalte ferie samtidig som du får utbetalt feriepenger. Folk tror derfor at de har betalt ferie, noe som ikke stemmer, da trekk for ferie og utbetaling av feriepenger er helt uavhenig av hverandre.

 

Med det i minne er ting litt lettere å forstå:

 

Når du slutter, hvis du har ubrukte feriedager som tidligere arbeidsgiver allerede har trukket lønn for (lønnstrekket skjer vanligvis rundt juli), må arbeidsgiver etterbetale for disse arbeidsdagene.

 

Hvis du tar ut ferie hos ny arbeidsgiver, vil ny arbeidsgiver trekke deg i lønn for disse dagene.

 

 

1) Har jeg krav på å ta ut de dagene av de fem ferieukene som jeg ikke benytter meg av før jeg tiltrer i ny stilling, etter tiltredelse i min nye stilling? Dvs., dersom jeg tar ut tre uker med ferie i min nåværende jobb, vil jeg kunne ta ut de to resterende ukene i min nye jobb?

Nei, i så fall ville jo gammel arbeidsgiver ha trukket deg i lønn for disse feriedagene, mens det er ny arbeidsgiver som mister arbeidet ditt.

 

Men du vil få etterbetalt trukket lønn for disse dagene fra gammel arbeidsgiver, og så ta ferie uten lønn fra ny, og summen vil dermed gå ut på ett for deg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...