Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Har ikke sovet en god natts søvn på et halvt år.


jae-ols

Anbefalte innlegg

Jeg har Insomnia. Sover to timer pr. natt, hatt det slik i et halvt år. Utrolig sliten og trett. Har også fått utslett rundt øynene pga. søvnmangel.Sovemedisin  virker ikke lenger,. Det er ingen ting som hjelper. Man må bare leve med det og håpe det skjer en forandring. Dette er nesten det tøffeste jeg har vært gjennom siden 2004. Da var livet nesten over. Hvis noen har et godt forslag så blir jeg glad. Jeg er en voksen mann. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Finn deg hardt fysisk arbeid fra 12-16 timer dagen, da blir du så trøtt at du må sove litt

Ante jeg mobbing her, tror du ikke jeg har prøvd. Dette var totalt useriøst og det dummeste innlegget på lenge. Søvn har intet med tungt arbeid å gjøre. Det er mer kompleks en som så. Hvis du skal slenge dritt kan du la være å sende inn. 

  • Liker 9
Lenke til kommentar

Sover du to timer hver eneste natt, eller er det netter hvor du henter deg inn med masse søvn? Har du egne tanker om hvorfor du ikke får sove? Er det noe som engster og stresser deg veldig mye for tiden, som gjør at du ikke klarer å slappe av? 

 

Kan virke som du trenger å henvises til spesialist hvis det er sånn at du aldri sover mer enn to timer per natt.

Lenke til kommentar

1) Har du skiftet madrass og seng på en stund? Har du enkeltseng eller dobbeltseng? Å skifte ut senga til dobbeltmadrass kan være en god idé. Med 7 cm minneskum overmadrass. Har aldri sovet så godt som med dette. Et godt laken hjelper også, som bør vaskes minst hver 3-4 dag. Så kjøp 2 stk. Jeg vasker putetrekk hver 2-3 dag og dynetrekk ca 1 gang i uka, noen ganger 2.

 

2) Hvordan er luftkvaliteten der du bor? Hvis du har råd, kjøp en fuktmåler på clas ohlson, ca 130 kr, kombinert temperatur og fuktmåler, liten dings. Hvis fukt er over 45-50%, og hvis du har dårlig mulighet for lufting på soverom, bør du investere i en avfukter.

 

Avfukter er genialt for å tørke klær raskere også, tørker 2-3 ganger fortere. Men hvis du bor i et temmelig nytt hus, og ikke i en kjeller, skal ikke fukt være et problem.

 

Denne kjøpte jeg, den var dog 1000 kr tilbud på da jeg kjøpte: https://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/oppvarming-og-ventilasjon/luftforbedring/elektriske-luftfuktere/luftavfukter-417079/

 

så jeg ser Clas Ohlson har en som ser veldig lik ut til en mye bedre pris: https://www.clasohlson.com/no/Cotech-Luftavfukter-20-liter/36-6436?gclid=EAIaIQobChMI9vam5Mu-4QIVB8-yCh1LOAz-EAQYAiABEgLmP_D_BwE

 

 

Deretter anbefaler jeg å kjøpe en luftrenser. Jeg har denne: https://www.prisjakt.no/product.php?p=429683&gclid=EAIaIQobChMImPLDkMq-4QIVlumaCh06iwDZEAAYBCAAEgIT4fD_BwE&gclsrc=aw.ds

 

Men den er tydeligvis tilnærmet gått ut av produksjon, kun hos Power, tydeligvis, og til dobbel pris av hva jeg har betalt.

 

Jeg tipper mange er av nesten samme kvalitet. Jeg ser Clas Ohlson nok en gang har en som får bra skussmål, også veldig bra pris. Vil nesten anbefale den uten å ha sett den i aksjon: https://www.clasohlson.com/no/Luftrenser/36-6497

 

 

Disse to maskinene kan du la stå på om dagen, og skru av 1 time før du skal sove. Ut fra personlig erfaring føler jeg de gir merkbart bedre søvnkvalitet og generell luftkvalitet innendørs.

 

 

3) Hvordan er det med støyforhold der du bor? Har du naboer, en trafikkert vei ved siden av, eller andre plagsomme støyforhold? Å gjøre noe med dette bør være av første prioritet. Selv om man sovner, så reagerer psyken på lyder når vi sover. Å ha det 100% isolert og stille gjennom en natts søvn er essensielt for å få sove skikkelig.

 

Ett tips til angående støy, er å kjøpe silikonbaserte ørepropper fra Clas Ohlson (de har mye morsomt). Koster 50 kr, blå og gul boks. Disse kan vaskes, og tetter ørene veldig bra. Kanskje noe for begge? De presser heller ikke på øregangen (silikon), så de gjør ikke vondt å ha i ørene, som de av polyuretan gjør etter en tids bruk.

 

Hvis man velger å bruke disse, så bør en skylle ørene hver morgen. Da får en kjøpt noe som heter øreskylleballong på apotek, koster ca 150 kr. Hvis man tar denne rutinen til seg, hvis støy er et problem, blir det lettere å få uavbrutt søvn gjennom natten.

 

 

4) Du har sikkert hørt det tusen ganger før, men en viss type fysisk aktivitet hjelper virkelig. Det behøver ikke være mye, 20-30 minutter så mange dager i uken du klarer.

 

 

5) Å være i vann, om ikke bare en offentlig svømmehall, være i vann, svømme lett, lettere fysisk aktivitet i vann, får deg virkelig søvnig. Ikke for mye badstue, etter min erfaring, det kan gjøre en "oversliten" på en måte. Et par minutter eller fire maks.

 

 

6) Om ikke du har mulighet for å svømme eller være i basseng, ta deg en lang dusj. Hvis du får ordnet deg dette med avfukter og luftrenser, er det perfekt å kjøpe en stor gulvvifte (ikke kjøp vifter med stålblader, de bråker som en flymotor, kjøp plastvifter), for å tørke legemet skikkelig. En liten bordvifte til å blåse mot hodet 10-15 minutter etterpå, er fint for å tørke hår og kjøle ned kropp og psyke.

 

 

7) Et program du bør laste ned til pc er F.Lux, her kan du stille inn fargetemperatur til skjermen til rødere om kvelden. Dette påvirker melatoninnivåene i øynene, og du blir søvnigere. Du bør dog ikke bruke den om dagen, kun 1-2 timer på full styrke før du har planer om å legge deg. Da garanterer jeg at du sovner lettere.

 

Et annet program til pc er Dimmer. Med den kan du skru lysstyrken til lavere enn pc-skjermens egne innstillinger.

 

En app som gjør begge disse funksjonene til smarttelefon og nettbrett er Easyeyes.

 

Alle disse innretningene er gratis.

 

 

8) Å spise variert mat er bra, og ikke for store måltider senere enn 2 timer før leggetid. Prøv å drikk vann gjennom hele dagen, ha en flaske stående med rent vann på bordet så det blir lett å drikke av og til.

 

 

9) Ett siste tips, noe jeg selv prøver å bli flinkere med, er å kutte ned på skjermbruk om kvelden. Har ikke noe problem med å sove selv, men jeg merker at hvis jeg sitter for lenge uten å være aktiv i mellomtiden (oppvask, vaske/henge opp klær til tørk, støvsuge, vaske gulv, sykle en tur, rydde litt, vaske hender og skylle ansiktet med kaldt vann), så merker jeg at jeg blir merkbart sliten i psyken og det tar litt tid å hente seg inn. Det er ikke bra å sitte for lenge foran skjermen og gå rett til sengs.

 

Å legge seg ca 1 time før man egentlig hadde tenkt, hvis man er trøtt, kan være en fordél for å la psyken få roe seg ned før søvn.

 

Det spørs vel litt på hva man gjør foran pc'en også. Jeg skriver 70% av tiden, spiller 20% av tiden og ser youtube de siste 10%. Hvis man spiller mye, så blir man mer sliten i hodet fordi man konsentrerer seg og stresser mer.

 

 

Håper du får noe ut av dette og har økonomi til å gjøre noen grep.

Endret av Taurean
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Personlig har jeg hatt god effekt av enkelte antidepressiva. Både Sarotex og Remeron er søvndyssende kan skrives ut som kun behandling av insomnia. I motsetning til andre sovemedisiner så kan disse brukes over lengre perioder.

 

Det beste er selvfølgelig medisinfritt men det handler å finne noe some funker.

Lenke til kommentar

Er det tilnærmelsesvis riktig at du sover så lite som du skriver her så har du et alvorlig helseproblem. Søvnløshet kan komme av både psykiske og fysiske årsaker.   Har du en lege som ikke tar det på alvor så få deg ny lege.   Har du forsøkt atypiske sovemidler som f eks Remeron eller Seroquel ?  De kan ha god effekt ved hardnakket søvnløshet.  Men årsaken til søvnløsheten må utredes.  Få deg ny lege som tar deg på alvor.  

Lenke til kommentar

 

Fra min side av dalføret virker det som å koble slitenhet og søvnighet sammen til å være en stor logisk feilsluttning.

Slitenhet gir økt søvnbehov, men det gir ikke økt evne til å klare å sovne.

 

Jeg sover max to timer om natten. Har ikke vært til spesialist. Legen bryr seg ikke så mye. For meg er det invaldiserende. Jeg er helt utslitt.

Problemet er vel at vis du skal ha mer hjelp må du nok til spesialist.

Å konfrontere fastlegen når man er ødelagt er vanskelig, men det må nok gjøres.

Lenke til kommentar

synes du skal svare på innlegget over, han skriver mye klokt.

Jeg har prøvd mye, men beklager jeg er helt utslitt. Har alvorlige depresjoner . Og legen vil ikke skrive ut medisin som hjelper meg. Dette er så alvorlig, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå. Blir matt av innlegg som vil ha meg til å jobbe 15 timer, det er så useriøst, jeg er satt ut. 

Lenke til kommentar

Fra min side av dalføret virker det som å koble slitenhet og søvnighet sammen til å være en stor logisk feilsluttning.

Slitenhet gir økt søvnbehov, men det gir ikke økt evne til å klare å sovne.

 

 

Problemet er vel at vis du skal ha mer hjelp må du nok til spesialist.

Å konfrontere fastlegen når man er ødelagt er vanskelig, men det må nok gjøres.

Jeg har prøvd, men møtte veggen. Ingen hjelp å få. 

Lenke til kommentar

Personlig har jeg hatt god effekt av enkelte antidepressiva. Både Sarotex og Remeron er søvndyssende kan skrives ut som kun behandling av insomnia. I motsetning til andre sovemedisiner så kan disse brukes over lengre perioder.

 

Det beste er selvfølgelig medisinfritt men det handler å finne noe some funker.

Jeg sov på Sobril, men det får jeg ikke lenger. Vanedannende. 

Lenke til kommentar

Jeg sov på Sobril, men det får jeg ikke lenger. Vanedannende. 

Sobril som behandling av insomni er det bare å glemme. Som sagt, spør din lege om Sarotex eller Remeron. Fins bivirkninger som med alt annet men de er relativt trygge å prøve ut over en periode. Tas på kvelden, begge virker søvnfremmende.

Endret av Snerk
Lenke til kommentar

Fra min side av dalføret virker det som å koble slitenhet og søvnighet sammen til å være en stor logisk feilsluttning.

Slitenhet gir økt søvnbehov, men det gir ikke økt evne til å klare å sovne.

 

 

Joda, som hovedregel er jo det sant. Men det er vel en grunn til at fysioterapeuter og psykologer sier at man ikke skal trene tungt rett før man skal legge seg. Jeg vil tro det har noe med psyken å gjøre også.

Lenke til kommentar

Joda, som hovedregel er jo det sant. Men det er vel en grunn til at fysioterapeuter og psykologer sier at man ikke skal trene tungt rett før man skal legge seg. Jeg vil tro det har noe med psyken å gjøre også.

Det kjenner jeg godt til. Ingen trening inntil tre timer før jeg skal legge meg. Og ikke kaffe etter kl. 1700. Og ikke bruke mobil på senga. 

Men det hjelper ikke, det er en ting som hjelper og det er å dope seg helt ned. Ta inntil 23mg med Imovane. Da får du en smell dagen etter. Det er tankespinnet som er verst, hjernen scanner alt som er jævlig når jeg legger meg. Og da blir det vanskelig. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...