Jump to content
Nesta7

Lønn/Faktura - blir jeg lurt?

Recommended Posts

Jeg jobber freelance, og gjør for øyeblikket foto for en produksjon i filmbransjen. Da de tok kontakt ble jeg tilbudt 2500kr per dag, da jeg igjen spurte om mulighetene for å ha dette utbetalt på lønn svarte de ikke på spørsmålet. 

Det skal nevnes at jeg er ny i bransjen, og at kontakten er en typisk "bekjent av en venn" så jeg tok ikke det som ett større faresignal da vi fortsatte samtalen og jeg fikk tilsendt datoene for arbeid. 

Likevel, etter tre vakter tok jeg kontakt mtp dette med lønn/faktura. Nevnte at det ikke kom svar på spørsmålet forrige gang. Da fikk jeg tilbakemelding på at om jeg ville gå på lønn var det 'honorert' med 2000kr per dag. La og til mattestykket om at det da ville bli utbetalt 1560 og de resterende 28% var det vi kaller for "sosiale kostnader" og ikke noe jeg skal ha i lomma. Det var litt rart å få mattestykket på ting jeg som lønnsmottaker ikke vanligvis får beskjed om, det går jo vanligvis i brutto + skatt. Dette med å diskutere sosiale kostnader har jeg hovedsaklig vært borti når det kommer til fakturering. 

Uansett. Nå vil jeg altså ha i overkant av 1500kr per dag, istedenfor 2500,- (fakturert) som ble tilbudt i første omgang. Av de 2500 må jeg jo selv skatte og ordne opp i ting som "sosiale kostnader" som vi freelancere må - men det hele slår meg som ja.. litt shady. Skittent. Har fått inntrykk av han som har med dette å gjøre er litt ute etter meg, det er kommet en del kommentarer som jeg ikke helt klarer å tolke som annet enn kritikk bare for å kritisere, og jeg syns det er mye forlangelser i forhold til redigering som ikke veier opp med at jeg må bruke en dag på sett, i tillegg til en dag ekstra for redigering av 50+ bilder, som de så kan bruke fritt i sosiale medier. - Og uansett hvor mye tid jeg trenger til redigeringen de krever, får jeg samme utbetaling "per oppdrag", ikke per dag jeg bruker. (Som nå er to). 

Skal nevnes at det totalt er ca ti arbeidsdager spredd over to måneder. Er jeg helt på bærtur her, eller blir jeg snytt? 

Edited by Nesta7

Share this post


Link to post

Jeg jobber freelance, og gjør for øyeblikket foto for en produksjon i filmbransjen. Da de tok kontakt ble jeg tilbudt 2500kr per dag, da jeg igjen spurte om mulighetene for å ha dette utbetalt på lønn svarte de ikke på spørsmålet. 

 

Hadde du en kontrakt på dette? 

Share this post


Link to post

Uansett. Nå vil jeg altså ha i overkant av 1500kr per dag, istedenfor 2500,- (fakturert) som ble tilbudt i første omgang. Av de 2500 må jeg jo selv skatte og ordne opp i ting som "sosiale kostnader" som vi freelancere må - men det hele slår meg som ja.. litt shady. Skittent. 

 

Det er litt uklart hva du mener med utbetalt for hvis det er som lønn må de trekke deg i skatt før utbetalingen og må i tillegg betale arbeidsgiveravgift og avhengig av graden av ansettelse kan de risikere store merkostnader.  Avhengig av ditt skattetrekk kan da 1500 kr godt være korrekt. 

 

Det mest naturlige for freelansere er å fakturere gjennom eget firma, typisk et enkeltmannsforetak og derfor er det også naturlig at den prisen dere kom frem til var under forutsetning av det. Da får du hele beløpet dere avtalte men du må selvfølgelig huske å sette til side penge til skatten. 

Share this post


Link to post

Hadde du en kontrakt på dette? 

Nei, jeg fikk først kontrakten etter tredje dag på jobb, hvor han like før signering kom med den nye informasjonen om honorar.

Share this post


Link to post

Det er helt ordinært at du får mindre betalt om du vil ha det som lønn. 20% lavere er temmelig lavt fradrag også. Sosiale kostnader koster.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...