Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

[Løst] Oppgave om makt


Anbefalte innlegg

Hei. Jeg har fått i oppgave å skrive en essay med tema makt, og jeg sliter veldig med å komme i gang. Jeg aner ikke hva jeg skal skrive om, jeg tenker bare på politikk og sånn når jeg tenker på makt, og det vil jeg ikke skrive om. Har lyst å skrive om noe sånn som sosiale medier, eller maktforhold mellom personer og sånn, men det er så vanskelig å finne noe å skrive om når jeg ikke er helt sikker på betydningen av makt. Har noen forslag til hva jeg kan skrive om?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Makt er synonymt til kraft, så kan du skrive om fysikk – noe som er veldefinert og riktig. Så slipper du alt dette vissvasset.

 

Men om du bryr deg om en eventuell karakter på oppgaven, så kan du alltids bare google "strukturell makt" så har du mye godis til din politisk korrekte lærer.

Lenke til kommentar

Kirkens makt? :)

 

Der er det mye å ta tak i. Hele Det nye testamentet er f.eks. en hel masse romersk propaganda egentlig, selv om det ikke er så enkelt å se. Paven, f.eks. han har jo en enorm makt. Der er det mye å ta fatt på om en gidder å fordype seg litt.

Lenke til kommentar

Å forvalte makt er en svært hårfin balanse. Forestill deg at du ble daglig leder for en kjempestor bedrift for én dag. Du bestemmer skjebnene til hundrevis av mennesker, hvem som skal få jobb, hvem som får sparken, hvilke millioner som skal hit og dit.

 

Du kan også tenke deg hvordan det er å være en familieforelder, en far eller mor.

 

I vårt samfunn er makt stort sett knyttet til penger. Penger er knyttet direkte til overlevelse, og det skaper sterke reaksjoner hos de fleste når man snakker om økonomi.

 

Men makt kan også knyttes til andre situasjoner, som for eksempel hvis du sykler langs veien, kommer over et bilkræsj, og finner en person halvt i live. Du kan velge å ringe ambulanse og begynne livredning, eller du kan velge å sykle videre og ikke tenke mer over det. Dette er også makt.

 

For meg er makt knyttet mye til integritét, altså å ta riktige valg selv når det ikke har noen betydning for deg selv. Høy integritét er for meg selv verdien av et menneske. En som er klar til å ofre seg for hele samfunnet hvis sjansen bød seg.

 

Politikk dreier seg også om maktbalanse. Både lokalpolitikk og globalpolitikk. Det er egentlig et veldig interessant tema, som burde være fag i skolen. Samfunnsfag er ikke nok. Politikk og maktforvaltning burde være et eget fag.

 

Siste poenget mitt blir hvordan pressen og massemedia styrer befolking via forvrengt nyhetsbilde. Nyhetene vi får servert blir farget av de som sitter og jobber med å skrive artikelene, og dette har en massiv effekt på millioner av menneskers bilde av hvordan verden fungérer. Det har vært artikler jeg har lest som har diskutért hvilke virkemidler som burde vært tatt i bruk for å minske selvmord blant ungdom, og ett av de største virkemidlene som har vært foreslått, er at medieselskapene skal drive med mindre sensasjonalistisk journalistikk. Men nok en gang kommer det tilbake til penger. Populisme og grådighet er viktigere enn etikk, så lenge budsjettet går rundt, og helst dobbelt, så spiller det ikke noen rolle med noen tapte sjeler.

 

Dette er for meg vår tids største folkefiende, at mediene får lov til å vri og vrenge på sannheten som de gjør. Ofte er det kanskje én eller to setninger i artikkelen som forteller sannheten akkurat som den er, og 99% av det andre er bare vrøvl og oversensasjonalisért, for å skape friksjoner, som de så vrir videre på i neste omgang.

 

Her kunne jeg utdypet i det uendelige, men det lar jeg du få gjøre selv. Bruk google, finn frem nyhetsartikler om det du lurer på, og bruk dem i oppgaven din.

Lenke til kommentar

Kan legge til én liten ting. I valgtider, har jeg sett noen svært få artikler med litt mening. Det påpekes av og til, når temaet "sofavelgere" er oppe til diskusjon, at det arbeides med svært vanskelige etiske spørsmål i storting og partier. Fikk en gang en slags test, som omhandlet temaet abort og etikk, og hvilken politikk norge bør føre i dette temaet. Det var ganske vanskelige spørsmål, jeg husker ikke helt hva de dreide seg om, men det åpnet øynene mine litt for at politikere får ofte mye dårlig kritikk i media, og det jobbes med vanskelige spørsmål, som ikke alltid kommer frem i all populismen i media. Så det er viktig å ha respekt og prøve å finne poenget i alle nyhetene. Altså, tenke selv!

Lenke til kommentar

1. definisjon av makt - hva skiller makt fra innflytelse

2. typer av makt

3. eksempler på makt (her kan du snakke om det du vil snakke om, nemlig sosiale medier)

3.1 historien til sosiale medier(gradvis økt makt og innflytelse)

3.2 drøfting: hvorfor gir vi sosiale medier makt over oss, hva er bytteforholdet.

3.3 hvem tjener på dette

3.4 hva er implikasjonene/konsekvensene av maktbruk i sosiale medier

3.5 bevisstgjøring av maktbruk - er vi opplyste brukere av sosiale medier?

3.6 fremtidsutsikter, personlige vurderinger knyttet til veien fremover.

 

dette fant jeg bare på i hodet, mens jeg skrev det nå. Men er masse å skrive om, bare husk å definer en klar problemstilling som du svarer på ved hjelp av kritisk analyse av kildemateriale. 

Lenke til kommentar

Ta utgangspunkt i Varys' gåte: Three great men sit in a room, a king, a priest and a rich man. Between them stands a common sell-sword. Each great man bids the sell-sword kill the other two. Who lives, who dies?

 

Tyrion: Depends on the sell-sword.

 

Varys: Does it? He has neither crown nor gold nor favour with the gods.

 

Tyrion: He has a sword, the power of life and death.

 

Varys: But if it's swordsmen who rule, why do we pretend Kings hold all the power? When Ned Stark lost his head, who was truly responsible? Joffrey, the executioner, or something else?

 

Tyrion: I've decided I don't like riddles.

 

Varys: Power resides where men believe it resides. It's a trick, a shadow on the wall, and a very small man can cast a very large shadow.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...