Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

DNA-test for å finne prosentvis fordeling av etnisk opprinnelse


Vulpes Vulpes

Anbefalte innlegg

Jeg leter etter en virksomhet som tilbyr det som står i tittelen. 23andMe virket lovende, og er 100% legit, men de tilbyr visstnok bare testen til amerikanske statsborgere. Noen som kjenner til lignende virksomheter som er sikre og tilbyr tjenesten til nordmenn? Tusen takk!

 

Edit:

 

Nå som jeg har fått svar på spørsmålet, oppdaterer jeg førsteposten.

 

23andMe er et amerikansk selskap som tester kundenes DNA og gir følgende informasjon:

 

  • Etnisk opphav (f.eks. kan du være 80% skandinav, 10% finne, 7% brite, og 3% annet). Testen er imidlertid ikke 100% nøyaktig, men gir en god pekepinn på hvor du har ditt opphav.
  • Helseopplysninger (om du er disponert for f.eks. brystkreft, eller om du er bærer av en sykdom som kan arves av dine barn). Det er selvsagt en del begrensninger her, de tester ikke for Alzheimer for eksempel.

 

På grunn av restriksjoner i Norge får man ikke direkte helseopplysninger, men bare "rått genetisk materiale". Denne informasjonen skal likevel kunne videresendes til tredjeparts-selskap som igjen kan gi deg helseopplysninger dersom du ønsker det.

 

DNA-kit kan bestilles fra den internasjonale hjemmesiden deres:

 

https://www.23andme.com/en-int/

 

Selve testen koster 99 dollar, omtrent 750 kroner. I tillegg kommer frakt på enten ~400 kr (20 dager) eller ~700 kr (12 dager).

Endret av Vulpes Vulpes
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takk for svar! Jeg fikk nettopp svar fra kundesenteret, hvor de sa nøyaktig det samme som deg. Bestilte test-kit med det samme.

 

Har du prøvd det ut?

 

Vi kan for øvrig bruke denne tråden videre til å diskutere ulike problemstillinger knyttet til DNA-testing. Bør for eksempel offentlige myndigheter få tilgang til DNA-basen til virksomheter som 23andMe slik at de kan spore opp mulige kriminelle? Millioner av mennesker har sitt DNA der. Burde det være en menneskerett å kunne reservere seg mot slikt innsyn ved DNA-testing?

Lenke til kommentar

Tok samme test som du la inn bestilling på tror jeg for litt over et år siden. Bestillet den dyreste pakken de selger til nordmenn. Du har alle rådata der, så når du er ferdig kjørt, så opprettes det en side hvor du kan kikke over alt som ikke er helserelatert. Dette pga. av det ble for mye klaging og syting fra folk som har sterke meninger om at folk kan villedes, slik at de så seg nødt til å stenge av helsedata i nyere tester.

 

Men du har rådata, så de kan du laste opp hos tredjepartsfirma som du stoler på, evt. la være dersom du ikke stoler på noen. Da kan du grave dypt i data, også helsedata. Men det er viktig å være klar over at dette ikke er en full gensekvensering. Det er kun en genotyping, etter 23andme sine utvalgte SNP (snips). Men bare disse alene inneholder et hav av informasjon, også informasjon som man i dag ikke har tolket enda. Mye av disse vil sikkert tolkes som ubetydelig gener, og noen av disse SNP vil man behøve å sammenlikne opp i mot SNP som kanskje 23andme ikke har gentypet.

 

Helsedata i fra et SNP eller flere SNP vil ikke alltid kunne bety at det vil skje deg. For kroppen slår av og på gener hele tiden. Så om det er noe veldig positive helsedata, eller sykdomsdata, så behøver ikke det å skje deg, selv om du koder veldig sterkt for det. Men sannsynligheten er jo større for at det kan skje deg. Det er det veldig viktig å være klar over. Fordi ellers så kan du bli påvirket psykisk om du ikke først leser de data som foreligger med en liten klype salt.

 

Dersom du får testet flere familiemedlemmer, da spesiellt en far eller en mor av deg, så vil du har større utbytte om du ønsker å bygge et større familietre. Og du vil vite mer nøyaktig om en positiv egenskap, eller sykdom kommer hovedsaklig i fra far, mor eller begge foreldre. Lykke til med livet og kos deg med 23andme. Det er en veldig spennende tjeneste. Kanskje vi er i slekt oss to? Det kunne du f.eks. ha kunnet finne ut om alt går smooth med gentypingen din.



Anonymous poster hash: 0d8e7...098
Lenke til kommentar

Husker jeg fikk en slik test fra National Geographic.. kostet 500,- for å delta i slik fancy undersøkelse.. Problemet var at jeg aldri prioriterte penger til å finne frimerker samt sende pakken i retur etter å gjort testen :p

 

Nå har jo https://www.myheritage.no/ også slike salgspakker, men litt usikker om man må kjøpe tilgang i etterkant for å få resultatet..

 

Der koster det nå 463,- på tilbud...

 

Myhertiage er iallefall en seriøs side, men de tar seg godt betalt for å få tilgang til diverse...

 

Da bestilte jeg like gjerne en test selv fra Myheritage, siden jeg har profil der fra før av.. Kostet 511,- kroner inklusiv frakt... 

Skal gi tilbakemelding når jeg får resultater og testen :)

Endret av Krozmar
  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

 

Vi kan for øvrig bruke denne tråden videre til å diskutere ulike problemstillinger knyttet til DNA-testing. Bør for eksempel offentlige myndigheter få tilgang til DNA-basen til virksomheter som 23andMe slik at de kan spore opp mulige kriminelle?

Epi-genetikk er et interessant tema. Det er faktisk mye man kan gjøre for å skru av/på gener selv.

Man burde få tilgang til alt helse-relatert om seg selv om man ønsker, spør du meg...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg hadde heller bestillet testen i fra f.eks. 23andme var jeg deg Krozmar. Fordi du kan om du ønsker det laste opp rådataene dine etterpå til MyHeritage og mange andre tjenester, tror jeg da. Se bare f.eks. her hva du gjennom 23andme kan være med å delta i:

 

https://blog.23andme.com/23andMe-research/study-finds-genetic-links-vulnerability-common-infectious-diseases/

 

Og dette er bare ett av mange eksempler på hvilken nytte det er å kjøpe full pakke, altså helse + slekt i fra 23andme. Måten de samler data på er via spørreskjema. Mye Ja/Nei spørsmål faktisk, så det går relativt fort å besvare. Så tror jeg de tar anonyme sett av SNP de er ute etter, og baserer en del på hva folk har besvart. Nøyaktigheten øker jo noe når flere hundre tusen mennesker besvarer slike spørreskjema. Samtidig så er det nok en del forskning som skjer direkte i mot pasienter her og der, også drar de også nytte av å kunne sammenlikne mot disse flere hundre tusen menneskene. Sånn tror jeg at de finner ut av hva som er hva. Det er mye igjen å kartlegge.



Anonymous poster hash: 0d8e7...098
Lenke til kommentar

 

*Snip*

 

 

Takk for infoen! Ser fram til resultatet kommer  :w00t:

Husker jeg fikk en slik test fra National Geographic.. kostet 500,- for å delta i slik fancy undersøkelse.. Problemet var at jeg aldri prioriterte penger til å finne frimerker samt sende pakken i retur etter å gjort testen :p

 

Nå har jo https://www.myheritage.no/ også slike salgspakker, men litt usikker om man må kjøpe tilgang i etterkant for å få resultatet..

 

Der koster det nå 463,- på tilbud...

 

Myhertiage er iallefall en seriøs side, men de tar seg godt betalt for å få tilgang til diverse...

 

Da bestilte jeg like gjerne en test selv fra Myheritage, siden jeg har profil der fra før av.. Kostet 511,- kroner inklusiv frakt... 

Skal gi tilbakemelding når jeg får resultater og testen :)

Kult! Gleder meg til å høre tilbakemelding! :)

 

Unnskyld at jeg stjeler tråden litt, men kan være til hjelp til andre også...

 

På siden https://www.23andme.com/en-eu/

Sender de jo til sverige, og der kan du få både ancestry og health...

 

Jeg kjenner jo folk som bor i sverige, kan jeg bestille dit uten å få problemer med resultater osv?

Jeg ser ikke hvordan det skulle være noe problem? Norsk lov gjelder da bare i Norge. :)

Endret av Vulpes Vulpes
Lenke til kommentar

I utgangspunktet er det ikke ulovlig med prediktive selvtester i Norge. I helsetjenesten er det regulert av bioteknologiloven, men utenfor helsetjenesten er det lov så lenge det bare gjelder en selv. At 23andme velger å ikke tilby norske forbrukere helserapport, tror jeg har med tolkning av lovene å gjøre. De står fritt til å ikke tilby norske forbrukere det. Det er en del etiske problemstillinger knyttet opp i mot slike rapporter. De testene kjøres forøvrig mest for lavrisikovarianter av gener, og gir som regel ikke korrekt risikovurdering for om du står i fare for å utvikle sykdommen eller ikke.

 

Jeg har forøvrig tatt deres test, og synes den gir greit info om f.eks opphav. Rådataene kan man bruke på tjenesten hos tredjeparts-selskaper. Det har jeg også testet, med interessante funn faktisk.

Lenke til kommentar

Fikk settet fra Myheritage rett før helga, men tok meg ett par dager før jeg gadd å holde meg unna mat og drikke i 30min :p

 

Veldig pent og ryddig sett, med gode enkle beskrivelser... Enkel bobleplast konvolutt som man pakker ned de to testrørene i, ja det er to pinner og to rør.. Trolig for å doble sjangsen for at man tar en skikkelig DNA prøve.

 

Ellers var ikke returkostnaden inkludert, men kostet ikke mer en 22,- kroner for å sende den 15gram tunge pakken tilbake til USA.

 

Så nå må jeg bare vente ytterlige 4-6 uker før jeg får noen resultat :)

Lenke til kommentar

Hvordan blir personvern ivaretatt?

Det har jeg vel skrevet på den andre tråden din..  :)

 

 

All testing foregår i vårt verdensledende laboratorium i Texas, USA. Vårt laboratorium har CLIA-sertifikater og CAP godkjennelse — gullstandardene i industrien som gjør at dine data blir lagret og behandlet sikkert og profesjonelt. DNA-resultater blir så beskyttet av flere lag med kryptering og lagret på våre sikre servere.

 

Kun du har tilgang til dine rå DNA-data dine DNA-resultater
Vi vil aldri dele dine personlige data med en tredje part
Du kan slette dine data permanent når som helst
Vi kan bruke data til forskning ( gruppert og anonymisert) bare med brukernes særskilte tillatelse
Endret av Krozmar
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
  • 2 uker senere...

Jeg fikk tilbake testresultatet.

 

Jeg er 0% finne, 0% jøde, 0% tater, 0% afrikaner, etc etc...

 

Jeg er kun europeer.

 

Faktisk litt overraskende at jeg ikke har større variasjon. Jeg kan vel med rette kalle meg en etnisk nordmann da i hvert fall.

Endret av Vulpes Vulpes
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...