Gå til innhold

En mer human ruspolitikk


Anbefalte innlegg

Hvilke tiltak ønsker dere å gjøre for å skape en mer human ruspolitikk? Norge ligger lang over snittet på rusmiddelutløste dødsfall og tallene går ikke nedover. Likevel så har vi en av Europas strengeste lovgivning rundt rusmidler.

 

Hva ønsker dere å gjøre med ruspolitikken for å få ned antallet dødsfall? Er det aktuelt å se til land som Portugal og Nederland for å lære mer av deres behandling av rusmisbrukere, og brukere av lettere narkotiske stoffer slik som cannabis?

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei Gavekort,
 

Mennesker som sliter med narkotikamisbruk har større behov for hjelp enn straff. Derfor vil Høyre at helsetjenesten, og ikke justissektoren, skal ha ansvar for å følge opp mennesker som besitter illegale rusmidler til eget bruk. Her skal erfaringene fra land som Portugal, legges til grunn for arbeidet. 
 
De siste årene har rundt 260 mennesker dødd av overdose hvert år i Norge. Derfor fikk norske kommuner 400 millioner kroner ekstra for å styrke satsingen på rusarbeid i 2016 som en del av regjeringens opptrappingsplan for rusfeltet. Til sammen skal regjeringen bevilge 2,4 mrd. kroner i en femårs periode. 
 
Samtidig opplever ofte ruspasienter som er motiverte og har behov for behandling lang ventetid. Derfor vil Høyre fortsette å jobbe for at flere skal komme raskere til behandling, og at behandlingen skal være tilpasset den enkelte. Fritt behandlingsvalg er innført for pasienter innenfor rus og psykisk helse, og Høyre vil utvide denne ordningen til flere pasientgrupper. Hjelp til selvhjelp skal være et førende prinsipp, også innenfor rusomsorgen.
 
Allerede fra i år ble det åpnet for å dømme rusmisbrukere til behandling i stedet for fengselsstraff. Som en del av omleggingen av narkotikapolitikken vil Høyre også ha forsøk med skadebegrensende tiltak, som for eksempel heroinassistert behandling som et tilbud til tunge rusmisbrukere. 
 
-Maria
Lenke til kommentar

Hei Gavekort!

Venstre mener rusavhengighet er en sykdom, og må møtes med sosial- og helsefaglige virkemidler fremfor straff. Alle som sliter med en rusavhengighet må få tilbud om riktig hjelp umiddelbart. Som de fleste vet, sørget Venstre, sammen med Krf og regjeringen for tidenes satsing på rusarbeid. Det er først gang det lages en så konkret opptrappingsplan med 2,4 mrd. friske midler på statsbudsjettet over fire år. Dette er penger til en mengde viktige tiltak fra forebygging, til behandling og rehabilitering. Venstre er så langt fornøyd, men vil følge nøye med på at det rekrutteres flere fagfolk inn i rusomsorgen, at brukermedvirkningen styrkes, og at vi får en rusbehandling som henger sammen. 

Rusfeltet må ha konkrete tiltak og sikre et stort mangfold av tjenester og tiltak, både fra lavterskel aktivitetstiltak til tverrfaglig spesialisert behandling. Planen inneholder derfor mange tiltak både for dem som vil bli rusfrie og de som skal leve så godt som mulig med sin avhengighet. Et av planens hovedmål er at alle skal ha en aktiv og meningsfylt tilværelse. Variert behandling, rehabilitering og ettervern er og skal derfor være en viktig del av opptrappingsplanen. Venstre er også fornøyd med at opptrappingsplanen har et sterkt fokus på forebygging.

Venstre mener legemiddelassistert rehabilitering må være et tilbud til alle som kan ha nytte av det etter en medisinsk vurdering. Venstre vil også åpne for at dagens LAR-behandling kan bruke flere medikamenter enn de tre som brukes i dag, inkludert substitusjonsmedikamenter for andre rusavhengige enn opiatavhengige. 

Venstre vil innføre heroinassistert behandling for de tyngste rusavhengige som ikke responderer på tradisjonell LAR.

 

Venstre mener det er viktig med mangfold i behandlingstilbudet så lenge kravet til faglighet innfris, og har sørget for at det nå kjøpes langt flere ideelle behandlingsplasser.

Venstre mener vi må bli flinkere til å anerkjenne rusavhengighet som sykdom, opptrappingsplanen er derfor symbolsk viktig. For Venstre er fremtidens rusomsorg kunnskapsbasert, hvor moralismen ikke får trumfe målrettede tiltak med beviselig effekt. 

Ola Elvestuen var nyling i Dagbladet, kan anbefale denne:
https://www.dagbladet.no/kultur/vi-ma-tenke-nytt-om-rus/68643533

Relevant lenker, med programfestede punkter:
https://www.venstre.no/tema/helse-sykehus/rusavhengighet-er-en-sykdom/
https://www.venstre.no/tema/trygghet-og-rettssikkerhet/kunnskapsbasert-ruspolitikk/
https://www.venstre.no/tema/helse-sykehus/rusomsorg-tar-mennesker-pa-alvor/

Vennlig hilsen, Thomas 

Endret av Venstre
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Piratpartiet har nylig vedtatt dette punktet i valgprogrammet sitt:

"

Ruspolitikk

Piratpartiet stiller seg positiv til å endre rusmiddelpolitikken fra justispolitisk til helsepolitisk, og derunder generell avkriminalisering av besittelse og bruk av brukerdoser."

 

Vi ønsker altså at folk som har problemer med rusavhengighet, skal få hjelp av helsemyndighetene, ikke bli straffa av politiet.

 

Dette er noe som vi trenger å forme mer konkret rundt framover, og alle er velkomne til å sende inn forslag til piratpartiet om mulige løsninger på dette.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...