Gå til innhold

Påstander rundt de nye AMS målerne.


perpyro

Anbefalte innlegg

Etter å ha lest denne artikkelen på dinside.nå sitter jeg igjen med noen spørsmål.

http://www.dinside.no/bolig/registrerer-om-du-er-hjemme-og-om-du-har-gjester/66919524

Vi snakker om en omfattende mengde data som forteller mye om den enkelte husstand. Det vil være data som forteller om når man er hjemme eller ikke, hvor mange personer som bor i husstanden og om det kommer gjester, skriver fagdirektør for teknologi, Atle Årnes, i Datatilsynet i en e-post til oss.

Hvordan kan en KWH måler finne ut av alt dette?

Jeg kan se for meg at den i beste fall kan finne ut av når det er folk hjemme eller ikke men med et smart styringssystem for lys og varme vil selv det bli et problem.

 

Av opplysningene kan man også avlese mange flere detaljer, som for eksempel kvaliteten på husstandens elektriske artikler og når man konkret benytter de forskjellige apparatene. Det vil være mulig å avlese hva slags apparater man benytter når.

Kvaliteten på strømforsyningene kan den muligens plukke opp men hvilken apparater det dreier seg om kan jeg ikke se hvordan en slik måler skal kunne se i det hele tatt.

 

Kan få vite om sykdommer

 

Og lider du av noe alvorlig, kan også dette i verste fall bli formidlet.

 

- Slike opplysninger kan også fortelle om det benyttes spesielle medisinske apparater. Dermed kan man konstatere hvilken sykdom det dreier seg om.

Årnes påpeker at hvert apparat vil kunne ha sitt unike strømavtrykk som forteller om hva som skjer inne i hjemmet.

Igjen vil måleren kun få med seg kvaliteten i strømforsyninga til apparatet og eventuelle motorer men de kan igjen være alt fra miksmastere til vifta i avtrekket.

For meg høres dette meget usansynlig ut med tanke på samlet belsatning og at måleren må kunne skille ut enkeltapparater ut i fra det totale strømforbruket for å få det til.

 

Kan denne måleren avlese alt det som blir påstått i artikkelen eller er det tatt helt ut av proposjoner?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå er jo dette uttalelser fra Datatilsynet... Personlig syns jeg de balanserer mellom saklig debatt og aluminiumsfoliehatter :-P

 

Men fra spøk til alvor. Ved å se på et lengre tids bruk så vil man nok kunne se et bruksmønster som kan fortelle om daglige rutiner (når ting skrur seg på om morgenen, når det dabber av og blir lite forbruk på dagtid for så å øke igjen på ettermiddagen når folk kommer hjem fra jobb/skole). Krever ikke en stor analyse der for å se et mønster.

 

Men syns de strekker det litt vel langt mtp. Å identifisere sykdommer... Her lukter det litt aluminiumsfoliehatt-tenking.

Lenke til kommentar

Om jeg har et styringssystem med magasinering av varme og varmtvann så vil jeg se for meg at et sånt system vil gjøre det vanskelig å overvåke når det er folk hjemme eller ikke.

Produsere varme til magasinering når strømmen er billig og bruke den når strømmen er dyr type vannbåren varme med akkumulatortanker.

Her hjemme fyrer jeg i ovnen når jeg kommer hjem så ingen økt strømforbruk annet en lys her, og elvarmen jeg har benytter en adaptiv styring så den varierer i tidspunktene den slår inn sånn som et kaldt toalettrom jeg har der ovnen allerede var i gang med oppvarminga til morgenen klokka 4 om natta fordi systemet vet at det tar lang tid å få opp varmen der når det er kaldt ute.

Matlaging og vannkokeren vil den nok få med seg da det er markante strømtrekk i kortere tidsperioder.

Endret av perpyro
Lenke til kommentar

Antall personer kan estimeres ut fra varmtvannsforbruk (antall runder i dusjen), varmebehov i stua ved den aktuelle utetemperaturen (hver person avgir ca 100W), osv. Altså estimater.

 

Type apparater kan estimeres ut fra forbruk (antall W endring hver gang apparatet slåes av eller på). Det koblet med tidsinformasjon kan antyde om det er snakk om kaffetrakter eller mikrobølgeovn eller noe annet. La oss si en full kaffetrakter bruker akkurat 5 minutter. Da kan man se at dette mønsteret med 1200W gjentar seg hver helg rundt kl 10, men ikke i hverdagen. Det kan også avleses hvilken fase som brukes slik at man får delt inn apparatene i 3 grupper.

 

Etter min mening er det største datasikkerhetsproblemet at forbruksdataene kobles til tidspunkt og sendes ut av huset. Måleren burde kun hentet inn prisdata, regnet ut total pris for en gitt periode, f.eks en gang per måned, og sendt summen ut til strømleverandøren. Prisene kan hentes inn kontinuerlig slik at man har mulighet for å regulere forbruket etter pris, men utdataene trenger ikke kobles til tidspunkt på et detaljert nivå. Nettselskapene henter uansett høyt tidsoppløste forbruksmålinger fra trafoer for større områder, blant annet for å kunne justere spenningsnivået og følge med på unormale hendelser/utfall. Nettselskapene trenger ikke høyt tidsoppløste forbruksdata per husstand. De trenger det kun for større områder. Det er husstandene som trenger høyt tidsoppløste prisdata om de ønsker å regulere forbruk etter pris. Altså høyt tidsoppløste data inn til husstandene, ikke ut.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...