Gå til innhold

Jeg skjønner ikke dette med feriepenger...


Anbefalte innlegg

Hei! 

Jeg skjønner ikke dette med feriepenger i det hele tatt. Jeg er 20år, og har tatt meg to friår for å jobbe. Til høsten skal jeg studere, og jeg vil tjene så mye cash som mulig. 

Jeg jobbet i hele fjor, men fikk ikke fast stilling før juni 2016. Jeg var derfor ikke med i ferieordningen i fjor. Jeg tok ikke én eneste feriedag i fjor, og på lønningslippen står det "Feriepenger til utbetaling 53k". 

 

Hvordan får jeg kloa i disse pengene? 

Jeg skal på ferie i 20dager i februar/mars, og thats it. Jeg vil ikke ha noe mer ferie enn dette. Men så er det noen kollegaer som snakker om at man ta ut 5uker ferie?

 

Takker så mye for svar!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Av det du betaler i skatt hvert år, er en del av dette noe en slags oppsparing for deg..  dette er som regel 10,2% av det du tjente totalt forige året i brutto..  Så om du har 53 000,- utbetalt i feriepenger har du trolig tjent 530 000 året før, eller om du har en tariff ordning som gir deg rett til 5 uker ferie neste år, vil du ha 12% av fjordårets brutto lønn utbetalt..  Som tilsvarer at du har tjent noe over 441K året før..

 

Bedre forklart her: https://www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift/Drive/Arbeidsforhold/Lonn/Feriepenger/

 

Ellers blir feriepenger som regel utbetalt i Juli månde for de fleste, men om man avslutter ett arbeidsforhold hos arbeidsgiver og ikke har eller får noen nye forutsentinger om å fortsette jobben, kan man få feriepengene utbetalt etter avsluttet arbeidsforhold.

 

Kan vel legge til at du ikke taper noe, det blir utlignet i skatten din om du får 12% eller 10,2%..  Forskjellen er bare engangsbeløpet du får utbetalt blir større om du har 5uker ferie..  Resternede beløpet vil du finne ut av i enten baksmell eller tilgode på skatten..

Endret av Krozmar
Lenke til kommentar

 

Du får kloa i pengene hvis arbeidsgiver er av den greie sorten. Spør pent, og si "ok, jeg forstår" om du får avslag.

 

Hva skal jeg spørre om?

 

Hvis du har avsluttet arbeidsforholdet, bare ta en telefon til arbeidsgiver å be opptjente feriepenger blir utbetalt.. Da får du det etter noen dager, hvis ikke får du det trolig i Juni/Juli månde..

 

Edit: du har rett til å få de utbetalt, så ingen arbeidsgiver vil krangle om deg på det om du ikke er ansatt der lengere..

Endret av Krozmar
Lenke til kommentar

For det første, du skulle hatt ferie i 2015. Og arbeidsgiver er pliktig til å sørge for at alle tar ut sin ferie. Men en kan få ferie overført til neste år. 

 

Dvs at du i år kan få resterende(5 dager) overført til neste år, om arbeidsgiver går med på det. Ellers må du ta ferien en gang ila året. 

Feriepenger skal utbetales ved ferie, så om du skal ha ferie i februar/mars så skal du også ha mulighet til å få pengene da. Men gi god beskjed, mange har utbetaling for alle samme måned og endringer fra dette må meldes inn i god tid. 

Lenke til kommentar
Gjest Bruker-245639

 

Du får kloa i pengene hvis arbeidsgiver er av den greie sorten. Spør pent, og si "ok, jeg forstår" om du får avslag.

Hva skal jeg spørre om?

om å få utbetalt feriepengene. Men, da får du ikke noe utbetalt i juni eller juli.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...