Gå til innhold

Hva er lovlig?


jorg2

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
nei, det funker ikke i dag nei. ikke gratis iallefall. slutta klokka 18.00 i går kveld. joa, det var dårlig kvalitet ja. går ikke an å konvertere dem heller. sånn lisens shit på dem.

jo, det er mulig ved hjelp av et program omtalt på flere forum.

tar jeg ikke helt feil har også dagbladet skrevet en sak om det

Lenke til kommentar

P2P nettverk er fult lovlige og dele/laste ned fra. Det er det du deler/laster ned som har en betydning. Hvis jeg lager en techno sang og hiver det ut på kazaa har du lov til å laste den ned/dele den, samme gjelder hvis jeg har lagd en skolefilm som jeg vil andre skal kunne få se. Ulovelighetene ligger i å dele filer beskyttet av copywrigt og det er jo stort sett all musikk og filmer du finner i butikkene.Å laste ned noe som er beskyttet er som flere har sagt lovlig.

 

Som gratis P2P programm anbefaler jeg Shareaza, men hvis du er på utsikt etter et bra P2P program hvor du kan kjøpe musikk må jeg desverre skuffe deg med at det ikke fins noen tilgjengelig her i norge (enda). Musicmatch,iTunes og Napster er vel de beste som fins i USA og napster skal komme til resten av verden snart.

 

edit:skriveleif

Endret av jokki
Lenke til kommentar
nei, det funker ikke i dag nei. ikke gratis iallefall. slutta klokka 18.00 i går kveld. joa, det var dårlig kvalitet ja. går ikke an å konvertere dem heller. sånn lisens shit på dem.

jo, det er mulig ved hjelp av et program omtalt på flere forum.

tar jeg ikke helt feil har også dagbladet skrevet en sak om det

er det Cool Edit 2000 du snakker om? ja, tror det funker men. det er ikke så bra, får ikke konvertert hele sangene tror jeg. har prøvd det.

Lenke til kommentar

du har lov til å laste ned og dele alt det du vil.

men du må ha lov frå den som har laga produktet for å kunne laste ned/bruke det, dvs du må ha ein betalt versjon. lastar du ned ein melodi må du ha kjøpt den på cd, kassett eller betalt produsenten på anna måte, det kan også tenkast at det er gratis å laste ned, som for eksempel noko som du lagar og legg ut utan å kreve noko for at folk skal få laste det ned

 

trur at det er ein slags regel om at du kan laste ned alt det du berre måtte ønske, men kan maks beholde det i eit døgn.

 

du kan kanskje finne meir informasjon på lovdata.no

Lenke til kommentar
du har lov til å laste ned og dele alt det du vil.

men du må ha lov frå den som har laga produktet for å kunne laste ned/bruke det, dvs du må ha ein betalt versjon. lastar du ned ein melodi må du ha kjøpt den på cd, kassett eller betalt produsenten på anna måte, det kan også tenkast at det er gratis å laste ned, som for eksempel noko som du lagar og legg ut utan å kreve noko for at folk skal få laste det ned

 

trur at det er ein slags regel om at du kan laste ned alt det du berre måtte ønske, men kan maks beholde det i eit døgn.

nei, det stemmer overhodet ikke. som tidligere skrevet, du kan hente ned så mye du vil av musikk/video men ikke dele.

Lenke til kommentar

det eg har funne ut er at gratisting er sjølvsagt berre å dele.

andre ting skal det vere berre restriksjonar på, skal vere flusst med smutthull, men det finst ikkje for dei som lastar ned.

det skal vere mykje smutthull for den som vil oppfordre til kopiering, men det er den som faktisk kopierar som gjer noko gale.

Lenke til kommentar
  • 2 år senere...

Fant noen lover som kan være relevant i forhold til "piratkopiering":

 

Lov om opphavsrett, §12 Eksemplarfremstilling til privat bruk

Lov om opphavsrett, §19 Spredning av eksemplar

Lov om opphavsrett, §53d Forbud mot fjerning eller endring av elektronisk rettighetsinformasjon

 

Den siste er vel den loven som ble brukt i forbindelse med DVD-Jon?

 

Jeg er heller ikke jurist, men jeg tror at det er lov å dele ut kopier privat. Altså kan man da kopiere en DVD av en venn, eller gi til en venn, men ikke dele ut beskyttet materiale på f.eks. DC++.

Det er bare slik jeg tolker det umiddelbart, og tar gjerne imot synspunkter/fakta på dette. Fint om du vet om det er andre lover som også er relevante.

Endret av o-haavard
Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

Her var det masse tolkninger.

 

Det er IKKE lov å laste ned materiale (programmer, musikk, filmer osv) som ikke er kjøpt og ikke lagt ut lovlig til gratis nedlasting.

Dette gjelder all opptaksmedier, uansett om det er musikkkassetter og vhs-filmer eller bruk av torrent.

MEN det finnes etterhvert MANGE grunner til at det allikevel BØR gjøres.

Har diskutert dette mange steder før på forumet, blandt annet her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopi...+piratkopiering

og her er hovedgrunnene:

 

1 -Manglende tilgjengelighet. Plater, programmer og filmer produseres i et begrenset opplag og det sitter folk og plukker ut hva som skal selges hvor og hvor mange.

Dette gjør at mye ikke er tilgjengelig på annen enn ulovlig måte.

 

2 -Mange torrentservere har ikke selve materialet lagret, men kun linker til de som har det.

Idag blir det likestilt å henvise til sider man kan laste ned og å tilby selve materialet til nedlasting.

Dette kan ihvertfall diskuteres om er riktig.

 

3 -Servere med innholdet har sjelden komlette versjoner, men inneholder bruddstykker som først settes sammen hos nedlasteren.

Torrenterer leverer derfor ikke komplette versjoner, men deler av den.

Til tross for dette dømmes det som om de leverer alt.

 

4 -Mye piratkopiert materiale, siden mange sikkert tenker i de baner, er også modifisert og forbedret.

Når windows xp kom, var det for eksempel veldig vanlig å tilby kraftig modifiserte og forbedrede versjoner.

Så mye bedre var de modifiserte versjonene, at mange avinnstallerte den lovlig kjøpte versjonen og la inn piratversjonen.

Når utviklerne lager et dårlig produkt bør det være lov å forbedre det.

 

5 -Et annet prinsipp er om man skal bruke lover i de landene hvor servere fysisk er plassert eller om man kan bruke for eksempel norsk lov mot en server som står på en øy i stillehavet.

Til nå så har man aldri kunnet det, derfor kan f.eks dansk tv3 sende reklame til barn selv om de ser på det i norge.

Det er merkelig om man skal kunne vri på lovene som det passer.

 

6 -Kopibeskyttelsen handler nå mer og mer om å skyve vekk konkurrenter.

forbrukerne blir gjevnlig tvunget til å bruke bestemte spillere eller bestemte programmer for å få spilt av nedlastet materiale.

Når utviklerne kaller det kopibeskyttelse mens det i virkeligheten er et forsøk på å presse vekk konkurrenter har de selv lagt listen for troverdigheten.

 

7 -Kopibeskyttelser rammer også forbrukernes eget materiale.

Det diskuteres veldig mye nå om for eksempel man skriver et brev i word, skal man da ha lov å redigere det eller er det brevet microsoft sin eiendom.

Tilsvarende, hvis jeg legger inn bilder fra digitalkameraet inn i et photoprogram, har jeg da rettigheter til eget materiale lenger?

Jeg har selv flere ganger måtte slutte med programmer fordi jeg mistet rettigheter til egne bilder, egne brev og egne regneark.

 

8 -Prisnivået.

Prisene dekker ikke lenger utgiftene som det påstås men er satt etter gjennomsnittlig inntekt.

Det er ingen grunn til at en plate skal være mye billigere i et land kontra et annet, hvis det kun er snakk om de stakkars artistene.

Se også på hvor mye av prisen på varene som havner i artistenes lommer kontra hva et plateselskap og butikkene får.

Hvis plateselskapene syntes så synd på artistene som de gjennom reklamene sier at de gjør så hadde fordlingen sett veldig mye annerledes ut.

 

9 -Forandring av markedet.

Dagens netthandel og nedlastinger er kommet for å bli, og gårsdagens butikker er på vei ut.

Dette har som tidligere nevnt sammenheng med at de ikke klarer å tilby alt til alle som en nedlasting kan.

Når plateselskapene og distributørene beviselig ikke klarer å levere en tjeneste bør forbrukerne skaffe den på andre måter.

Når naturkatastrofer rammer og matleveransene uteblir så tømmes butikkene fort selv om alle vet at det ikke er lov å stjele.

Hensikten helliger middelet, av og til.

 

10 -Det er selvsagt ikke lov å laste ned ting som ikke er lagt ut til gratis nedlasting eller som er kjøpt.

Allikevel så finnes det massevis av grunner til at det bør gjøres, og jeg vet at når selskaper dekker seg bak et piratkopierings og ulovlig nedlastingsskjør så er det kun for å skjule KROKODILLETÅRENE sine.

Det tok ikke meg lang tid å gjennomskue bløffene dems og jeg håper inderlig at folk har vett nok til å ta nettet tilbake slik det var ment å være.

 

11 -Plateselskaper og filmindustrien har selv gjort seg til kriminelle ved bevisst å spre virus.

Mange plater gis ut med virus som infiserer pc hvis de avspilles eller legges inn på pc.

Filmindustrien har også vært mye fremme og sendt ut virus som sletter filmfiler og tilby falske filmnedlastinger som de har lagt virus i.

Når bransjen selv er kriminell, kan de ikke forvente at forbrukerne skal bli så lovlydige.

 

Til slutt: Det hadde vært fint om noen klarte å tilby et omtrent ubegrenset utvalg av filmer, programmer og musikk til en symbolsk sum som dekket det bittelille tapet noen får av at noen laster ned ulovlig.

Tjenesten skal være lovlig, ikke innstalere en million spyware programmer, være virusfri, kun tilby fungerende filer osv.

Å betale blodpenger for å laste ned en plate man kan kjøpe billigere i butikken er ingen interressert i, dårlig utvalg og begrensninger i avspillingsmuligheten er også håpløse løsninger.

Hvis de som blir sure på at folk laster ned hadde samarbeidet for å få en god tjeneste ville det vært bra.

Men IGJEN så velger de å vise krokodilletårene og sitt hyklerske syn i media for å få uvitende folk til å synes synd på dem.

Endret av medlem-82119
Lenke til kommentar

 

 

Det var vel en grei bump??

6531418[/snapback]

Det var nok ein litt i overkant stor bump. Lover og tolkninger av lover forandrer seg heile tida. Derfor er det betre å opprette ein ny tråd, eller bruke ein tråd av nyare dato, framfor å bumpe ein tråd frå 2003.

 

Denne tråden stenges. Er det nokon som ønskjer å diskutere dette vidare vil eg anbefale først å søke etter nyare tråder om emnet, før dei evt. oppretter ein ny tråd.

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...