Gå til innhold

Romerriket: Et par spørsmål.


Delvis

Anbefalte innlegg

Brukte man kaker til burdager som i dag, i romerriket?

Ser for tiden på tv-serien "Rome", og der var det en som hadde bursdag. Men siden de var ute i krig, beklaget de at de ikke hadde kake. Trodde kaker hørte nyere tid til, trodde ikke de brukte kaker dengang?

 

Noe annet det alltid er mye av i framstillinger fra Romerriket, er brød og vin. Brødene ser mye ut som  brøder i dag. Er det riktig? Eller smakte de spesielt annerledes?
Var vinene gode? Var det forskjellige sorter viner, forskjellig styrke? Når man ser vin de bruker der, ser den mer utvannet ut, og litt mer oransje på farge. Har merket at det går igjen.  

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Let me google that for you :p

https://en.wikipedia.org/wiki/Birthday_cake

In classical Roman culture, 'cakes' of flat rounds made with flour containing nuts, leavened with yeast, and sweetened with honey were occasionally served at special birthdays, but more often at weddings as in Ancient Greece.

In early Europe, the words for cake and bread were virtually interchangeable; the only difference being that cakes were sweet while bread was not. In the 15th century, bakeries in Germany conceived the idea of marketing one-layer cakes for customers' birthdays and not only for their weddings, and thus the modern birthday cake was born. During the 17th century, the birthday cake took on more or less its contemporary form. However, these elaborate cakes, which possessed many aspects of contemporary cakes (such as multiple layers, icing, and decorations), were only available to the very wealthy. Birthday cakes became more and more proletarianized as a result of the industrial revolution, as materials and tools became more advanced and more accessible.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Var vinene gode? Var det forskjellige sorter viner, forskjellig styrke? Når man ser vin de bruker der, ser den mer utvannet ut, og litt mer oransje på farge. Har merket at det går igjen.  

 

Hvordan kan noen svare på om vinene var gode? Tror du noen her har smakt vinen de drakk i romerriket? Hvis man har smakt en vin som er fra den tiden så telles det ikke da smaken på vin forandrer seg over tid og det vil da uansett ikke smake det samme som når romerne drakk samme vinen.

 

Vinsorter er bare anerledes druer? Det var nok et par forskjellige sorter ja. Det går også an å lage vin av andre ting enn druer... Alkoholprosenten blir høyere jo lenger den gjærer og jeg tviler på at de gjæret all vin mer eller mindre eksakt like lenge. Edit; Sukkermengden i frukten/ druene spiller også inn selvfølgelig da gjæren spiser sukker og "bæsjer" alkohol.

 

At fargen på vinen er anerledes kan begrunnes i det som står over at man bruker forskjellige druer (grønne og røde) og at man kan lage vin fra andre ting enn druer.

 

Les litt om vin her; https://en.wikipedia.org/wiki/Wine

Fruktvininfo https://en.wikipedia.org/wiki/Wine#Fruit_wines

Endret av SlikGårNoDagan
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg tenker dette handler like mye om ordvalg som om hvorvidt romerne hadde kake. Å ha søte retter/desserter er noe som har vært vanlig i svært mange samfunn verden rundt, også i de mest primitive, men romerne ville naturligvis brukt et annet ord enn "kake/cake" og så kan man diskutere om dette er en presis oversettelse. Selvfølgelig, hvis de hadde kommet med en gjenkjennelig kake som bløtkake eller marsipankake ville det vært helt på jordet, men vi får aldri se disse kakene de snakker om.

 

Angående brød så endret brødvanene seg i den kristne delen av middelhavet i senantikken/tidlig middelalder. Når romerne mistet kontrollen over "brødkurvene" i Nord-Afrika til araberne begynte man å importere kornprodukter fra nord, som var annerledes. De nye brødene hevet seg mye mer enn brødet man bakte med det afrikanske kornet og her finner man også opphavet til gaffelen, som i utgangspunktet var tykk nål som man stakk brødet med. De muslimske erobringene hadde også andre konsekvenser, som at pergament tok helt over for papyrus, da papyrus var laget av materiale fra Egypt. Som Voltaire sa, "Muhammed skapte Europa".

 

Det er skrevet mye om vinhistorie. Det som er helt sikkert at er at vin før moderne tid smakte ganske annerledes og etter dagens standard ville dette blitt sett på som svært dårlige viner. Teknologien for å bevare viner på fat var ikke like utviklet og de fleste viner ble drukket mens de var svært unge. Det er også mye som tyder på at vin ikke ble drukket ren, men ble vannet ut, krydret, søtet, varmet eller brukt til helt andre ting som medisin. Det er en kilde hvor det går frem at romerne var sjokkert over at gallerne drakk vinen de fikk fra romerne bar. Det var også et skille mellom sør-Europa, der vin var allemannseie, og nord-Europa, hvor vin måtte importeres og var en drikk for eliten (folk flest drakk øl i stedet).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Var det forskjellige sorter viner, forskjellig styrke? Når man ser vin de bruker der, ser den mer utvannet ut, og litt mer oransje på farge. Har merket at det går igjen.  

Muligens hvitvin med honning.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Rome_and_wine#Wine_styles

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_ancient_Rome#Food

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_in_the_Bible#Lexigraphy

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...