Gå til innhold

Hvordan bachelor før rettsvitenskap?


Frontyer

Anbefalte innlegg

Hei!

Har plan om å bli advokat (begynner på vg3 til høsten), men ønsker å studere noe annet før jeg begynner på masteren i rettsvitenskap. 

Litt usikker på hva som kan være smart å studere. Derfor lurer jeg på om noen her har noen tips. Ønsker selvsagt at det skal være relevant til jussen, men trenger ikke være faglig relevant. Bare at jeg vil ha ett positivt utbytte av det. 

Selv har jeg tenkt på å ta en bachelor i filosofi da jeg synes det høres spennende ut. Tror dere det vil være relevant senere i arbeidslivet? Eller bortkastet tid?

Har også tenkt litt på økonomi/ledelse. 

Hva tror dere er smartest? Kom gjerne med forslag!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis det er jus du ønsker å studere er det veldig få studier som er utpreget relevant i den forstand at du kan bygge på dem når du begynner på masterstudiet i rettsvitenskap. Det er noen synergieffekter å hente mellom statsvitenskap og statsrett, men metodeforskjellene er så store at det blir mer for bakgrunnskunnskap å regne. 

 

Arbeidslivet for jurister er tilpasset den typiske jurist, og den typiske jurist har ikke studert noe annet enn jus. 

 

Vil du studere noe annet enn jus, gå for hva som helst. Men hvis du allerede vet hva du vil bli ser jeg ikke helt poenget med å bruke årene dine nå på å opparbeide deg mer studielån. 

Lenke til kommentar

Eneste fordelen jeg kan se for meg ved å studere litt før man begynner på jus er at du får litt erfaring med å studere på høyere nivå. Overgangen kan for mange være ganske brå, og det er satt endel begrensninger på det å ta opp fag på jus, kombinert med at det skal være normalfordeling. Å bli advokat krever gode karakterer, så litt erfaring og modning er kanskje ikke så dumt. Men når det er sagt så får man "bare" åtte år med studiestøtte, så da er det ikke rom for noe annet enn å fullføre de gradene på normert tid. Og finner du ut at jus ikke er tingen etter ett år, så har du plutselig ikke nok støtte til en annen mastergrad. Så jeg vil fraråde deg å ta en hel bachelorgrad før du begynner på jus, det er som krikkert skriver ikke nødvendig for din kompetanse som jurist eller advokat.

Lenke til kommentar

Hvordan du søker bachelor? Du må ha generell studiekompetanse og søke gjennom Samordna opptak.

 

Redigert: Åja, du lurer på hvilken bachelor som er hendig å ha før en ev. master i rettsvitenskap? Økonomi og administrasjon er jo, som du nevner, et alternativ, f.eks. ved NHH. Her kan du ta valgfag i jus-relaterte emner, og hvis du finner ut at jus ikke er noe for deg, kan du fortsette med en master ved samme skole. Dette er et godt alternativ hvis du allerede ser for deg en karriere i privat sektor.

 

Filosofi er også kjekt, spesielt om du er skoleflink og har lett for å få gode karakterer. I tillegg er det en grad du –kommer litt ann på hvilken personlighet du har – kan ha nytte av utenom selve arbeidslivet (les: selvrealiseringsmessig). Spesielt relatert til jus er kanskje emner som logikk og politisk filosofi. 

 

Ellers kan statsvitenskap (eller sammenlignende politikk), historie eller offentlig administrasjon og ledelse være fag som kan være relevant å vurdere. Hvis du er glad i å lese skjønnlitteratur kan litteraturvitenskap også være et alternativ; dette er dog mindre relevant iht. selve jus-utdanningen, men man kan få desto større utbytte på et personlig plan. 

 

Personlig ville jeg valgt filosofi. 

Endret av gnav
Lenke til kommentar

Jeg ville studert økonomi og/eller språk. Det er det du mest sannsynlig får bruk for senere. Gjerne i utlandet. Dra til Spania eller Latin-Amerika og studer noe spennende med mye bredde.

 

Eller bare begynn rett på jussen, selvfølgelig. Evt. bruk en stund på å reise og se verden. Jobb frivillig i utlandet et sted hvor noen trenger deg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...