Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Bruksoverlating i borettslag


Ruben1987

Anbefalte innlegg

I vårt borettslag er det en andelseier som de siste 3-4 årene ikke har bodd i sin andel. De som faktisk har bodd i andelen er et samboerpar som ikke er i familie med andelseier.

Det nyvalgte styret ga i vår beskjed til andelseier om å søke styret om å overlate bruken av andelen til samboerparet som faktisk bor der. Slik at dette blir registrert i styreprotokoll og hos forretningsfører.

Andelseier har etter at det ble gitt advarsel svart at det er lov til å dele sin leilighet med hvem man vil og at man noen ganger er bortreist. Andelseier har ikke blitt observert ved/i sin leilighet siden 2012. Det er i tilfelle en lang reise andelseier er på....

 

Ved inngangsdøren er det skilt med samboerparets navn. Samboernes navn er på postkassen i tillegg til et eldre skilt med andelseiers navn.

Andelseier er folkeregistrert på andelens adresse. Det samme er samboerparet.

Foreløpig har ikke styret gjort noe mer i saken fordi vi tenker en eventuell sak hos namsmyndighet/tingrett om utkastelse av samboerparet eller tvangssalg av andelen vil bli vanskelig. Fordi andelseier antagelig vil si til namsmyndighet/tingrett at denne bor på andelens adresse ved å vise å vise til folkeregistrert adresse.

Har noen tips til hva styret kan gjøre i denne saken som ser ut som en ganske lur måte å omgå begrensningene i Lov om borettslag som omhandler utleie.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-Pqy3rC

Andelseier er folkeregistrert på andelens adresse. Det samme er samboerparet.

Ouch... lei sak. Rent juridisk bor jo alle der. Som en familie.

 

Det undrer litt over er hvorfor dette plager styret, dvs. dersom andelen ellers utfører sine plikter som forfattet i vedtekter / husordensregler ?

 

Jeg tror ikke engang genralforsamlingen kan fatte vedtak om tvangssalg uten annen grunn enn at en person tilsynelatende er for lite hjemme. Men en bør jo ved jevne mellomrom følge opp hvilken adresse andelseier er registrert på, dersom denne skifter adresse intrer jo sikkert lagets regler for bruksoverlating.

Lenke til kommentar

Vi har ikke klart å finne ut hvor andelseier bor. Vedkommende har faktisk to adresser i folkeregisteret. En bostedsadresse og en postadresse. Postadressen er en postboks noen km fra andelen.

 

Andre andelseiere ser situasjonen og har bedt styret følge opp bruksoverlating strengere.

 

Det er også flere andelseiere som ønsker å leie ut utover hva lover og vedtekter gir anledning til. Disse har påpekt at den omtalte andelseier har fått lov til å leie ut i over 3 år, og derfor vil de også fortsette å leie ut. Vi ønsker å få slutt på andelseiers omgåelse av lover og vedtekter for at ikke det skal bli fritt frem å leie ut hos oss.

 

Vi tror også at det vil bli et mer stabilt bomiljø med bedre oppmøte på dugnader, lettere å finne villige kandidater til styreverv osv hvis flest mulig andelseiere også bor i sin andel.

Lenke til kommentar

Utgangspunktet er at den andelseieren som "sjølv bur i bustaden" kan overlate "bruken av deler av bustaden" til andre, jfr. burettslagslova § 5-4. Dette er en ubetinget rettighet, men den forutsetter at andelseieren faktisk bor i boligen selv, og den forutsetter at andelseieren beholder deler av leiligheten for seg selv - som hovedregel forutsettes det også at andelseieren beholder majoriteten av leiligheten for seg selv. 

 

Folkeregistrert adresse er ikke avgjørende. Bostedsbegrepet i norsk rett er knyttet til der man overnatter mest over en lengre periode (6 mnd til 1 år), ikke til formelle registreringer i Folkeregisteret. Er han ikke blitt observert i det hele tatt siden 2012 (tre år) er det usannsynlig at han "sjølv bur i bustaden". Da kan han ikke påberope seg § 5-4. 

 

Han bør også pålegges å legge frem leiekontrakten. Denne vil avklare om han bor i boligen selv, og også om han leier ut hele eller deler av leiligheten. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...