Gå til innhold

[Løst] GTX 970 eller Radeon R9 390, hvilken bør jeg kjøpe?


Chrise2811

Anbefalte innlegg

Jeg har nettopp bygget en ny PC (i5 4690k MSI B85M-E45) men har ikke enda bestilt et grafikkort. Jeg har sett på alle mulige benchmarks, men kan fortsatt ikke se noe stor forskjell. Men er 8GB med vram nødvendig eller vil det bli nyttig med større spill. (f.eks Just cause 3 som har veldig lang draw distanse) Hvilket kort er det best å kjøpe nå, og i lengre tid framover?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikke lett for noen å kikke i krystallkulen å komme med nøyaktige spådommer angående VRAM bruk. Så det blir egentlig så enkelt som at det ene kortet har masse VRAM, og det andre kortet har det ikke. Når de koster omtrent det samme, og yter veldig likt, da er det nok ikke dumt å ta det kortet som har mest VRAM.

 

MEN, det finnes et par gode grunner til å velge GTX970 også. For det første er det utrolig bra på ytelse per Watt (og dermed mye lavere strømforbruk), og selv om 390 er noe kraftigere i de fleste spill, så er GTX970 veldig enkel å overklokke til samme, eller til og med bedre ytelse enn 390.

 

390 kan selvfølgelig også overklokkes like enkelt, men ikke alle kortene klokker like langt, og du er i større grad avhengig av litt flaks med akkurat det kortet du har fått. Men får du et 390 som lar seg overklokke rimelig greit, så tar ikke GTX970 det igjen. (Og for avanserte brukere kan også nevnes at 390 er egentlig et strupet 390X som potensielt kan åpnes til å bli et fullverdig 390X)

 

Det er ikke lenge siden min anbefaling ville vært GTX970 punktum. Fordi man tradisjonelt har kunnet kikke på benchmarks i den oppløsningen man selv har på skjermen, eller oppløsning man planlegger å kjøpe. Så er det bare å gå inn i tabellen og finne vinneren. Men med de nye modusene DSR(Nvidia) og VSR(AMD) så kan det være aktuelt å rendre spillene i en annen oppløsning enn skjermen du har. Dersom du har en 1920x1080 skjerm, så kan du i stedet rendre spillet i 2560x1440 eller 3840x2160 (om skjermkortet klarer det) og nedsample til skjermens oppløsning etterpå. Dette gir mer detaljer i bildet enn ellers, man får rett og slett bedre grafikk en man tradisjonelt ville fått på samme oppløsning. Greia blir jo da at man kan kikke på høyere oppløsninger enn det man har på egen skjerm, når man skal velge skjermkort. Som du ser i tabellen går GTX970 i FullHD fra å være i gjennomsnitt 3-4% raskere enn 390, til i 4K å være 6-7% under. 390 er altså i gjennomsnitt det sterkere kortet i høyere oppløsninger.

 

Men denne oppsummerende tabellen forteller bare en del av sannheten når det kommer til relativ ytelse. Det er et par spill i denne review'en som favoriserer GTX970 i veldig stor grad, og dermed redder GTX970 seg inn i gjennomsnitt, til tross for at det i de fleste spillene faktisk yter dårligere enn 390. Jeg anbefaler derfor å kikke på hvert enkelt spill, og danne deg et inntrykk om dette er noe som vil påvirke deg. Et av spillene er Wolfenstein som bruker OpenGL, såvidt jeg har forstått er det rett og slett dårlige drivere fra AMD som er skyld i dårligere ytelse her, om så kan det jo endre seg. Men jeg hadde ikke holdt pusten, AMD har tradisjonelt sett hatt dårligere OpenGL ytelse. Men i fremtiden vil dette neppe være noe problem, så vidt jeg har forstått vil OpenGL fases ut til fordel for Vulkan, som AMD har vært med å utvikle. Det altså grunn til å anta bedre støtte fra AMD da. I Project CARS er det en spesiell type AA som favoriserer Nvidia, Det vil si man kan skru det av, og få samme ytelse som Nvidia uten AA. Rendrer man så i 4K på en FullHD skjerm så er mye fikset. Skjønt spillets egen måte å gjøre det på nok vil gi et penere resultat. Er dette spillet viktig for deg, så kan det være god nok grunn alene til å gå for et GTX970, som du kan se i review'en er ytelsen mye bedre med GTX970. Og spill motoren som brukes er også i bruk i andre bilspill. Til sist er det WOW:WoD som GTX970 også utmerker seg spesielt i, da fortrinnsvis i FullHD. Om man bruker VSR/DSR kan man fint spille det i 4K med begge skjermkortene, og da er det nesten ingen forskjell lenger. Hvor mye WOW har nytte av å rendres i høyere oppløsning skal jeg ikke mene for mye om da jeg ikke spiller det.

 

Alt i alt, mener jeg at 390 er det beste kortet. Du trenger garantert ikke bekymre deg for å ha for lite VRAM i fremtiden, og det yter i mine øyne generelt en god del bedre enn GTX970. Det at man kan spare litt strøm med GTX970 synes jeg ikke er så viktig når man bare skal ha et skjermkort. Og om du overklokker GTX970 for å ta igjen ytelsen til 390, så bruker det også mer strøm, så den fordelen blir mindre. Omvendt kan man sette en "target framerate" i driveren for 390, og spare strøm med det om man ønsker. De 4GB'ene med ekstra VRAM som 390 har trekker også noe strøm (~25W), det ville være litt urettferdig å trekke poeng for noe som GTX970 ikke engang har.

 

I mine øyne vinner altså 390 på ren ytelse, men den virkelig store grunnen til å velge 390 har jeg ikke engang nevnt enda; FreeSync monitor. Om du skal oppgradere monitor i fremtiden, så er det monitorer med Adaptiv Refresh Rate som gjelder. Altså G-Sync(Nvidia) eller FreeSync(AMD). Det er allerede flere FreeSync skjermer på markedet enn det er G-Sync skjermer, selv om G-Sync hadde hele markedet for seg selv i 1 år. Nå er det altså FreeSync som kommer, og de er tildels mye rimeligere enn G-Sync. Avhengig av segment kan du spare så mye som ~3000Kr på en FreeSync skjerm i stedet for dens G-Sync konkurrent. Og det finnes også FreeSync skjermer i det aller rimeligste segmentet, der G-Sync ikke en gang setter føttene sine. G-Sync er en hardware løsning, i tillegg til at skjermprodusentene må betale lisens til Nvidia for å bruke det. Det kan tenkes at i det dyreste segmentet så er G-Sync litt bedre (uten at det er avklart). Men i det billigste segmentet er de ikke engang representert, og i mellomsegmentet ser det ut som FreeSync rett og slett er mer interessant grunnet pris.

 

Disse tingene gjør at jeg mener 390 i ditt tilfelle er det beste valget med god margin, så lenge du har kjøpt stor nok PSU til å drive 390'en. Den er som sagt litt for glad i strøm. ;)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ok, takk for utfyllende svar :) har en Cooler master 650w, så jeg har nok strøm. Tror nok jeg går for 390, men noe jeg er litt redd for at amd ikke kommer til å ha noe bra drivere og støtte for diverse 'ting' (det kommer nok av at jeg aldri har vært i kontakt med amd sine produkter, og sist jeg bygde en pc, var det nvidia som styrte markedet) Kommer 390 til å støtte DX12?

Lenke til kommentar

Jeg har tenkt å kjøpe Msi versjonen av 390'en og dan har en OC mode, blir kortet virkelig overclocked da? Beklager hvis noen av spørsmålene er litt openbare :) har ikke bygd en PC på mange år :)

Ingen grunn til å kjøpe et OC kort, da de ofte koster mer grunnet fabrikk overklokk.

Gå heller for den varianten som har best kjøling, så kan du klokke mer selv.

Ellers så er en trygg GPU OC like lett som CPU OC.

Endret av xClaymanx
Lenke til kommentar

Vil påstå at 390 er bedre enn 970 ut av boksen, iallfall i de aller fleste spill. Nå kan nok 970 klokkes lenger, så da blir forskjellene mindre. Men igjen så kan det godt tenkes at etter hvert som nye drivere kommer til 390 så blir det kortet mer optimalisert og dermed vil det gjøre det noe bedre (gitt at 970 har vært ute lenger enn 390). Ang temperatur, effektforbruk og støy er de rimelig like, 970 er litt bedre på alle disse punkter - men ingen deal breaker imo.

 

Jeg ville tatt det som koster minst - og p.t er det 970.

Lenke til kommentar

Ok, takk for utfyllende svar :) har en Cooler master 650w, så jeg har nok strøm. Tror nok jeg går for 390, men noe jeg er litt redd for at amd ikke kommer til å ha noe bra drivere og støtte for diverse 'ting' (det kommer nok av at jeg aldri har vært i kontakt med amd sine produkter, og sist jeg bygde en pc, var det nvidia som styrte markedet) Kommer 390 til å støtte DX12?

 

Oi, her var det mange "vepsebol" du ruslet i. :p Meningene rundt mye av dette er mildt sagt delte. Men en ting er sikkert, og det er at det er Nvidia som "styrer" markedet fremdeles. Deres Maxwell serie med skjermkort (GTX970 og GTX980 i første omgang) var nesten revolusjonerende i ytelse per Watt når de kom. Og AMD kom ikke med noen motsvar i form av R9 390/X før de også var klare til å lansere sin nye "Fiji"/Fury arkitektur. I praksis fikk Nvidia markedet for seg selv i ihvertfall 9 måneder. Og når 390/X kom sammen med Fury var det mange som var skuffet over at 390/X rett og slett er nesten samme brikken som står i R9 290/X. Forskjellen er litt bedre produksjon (forhåpentligvis), litt høyere klokk, og dobbelt så mye VRAM som også er 1000MHz raskere enn på R9 290/X. Utenom minnemengden finnes det ingen grunn til å oppgradere fra 290/X til 390/X. All den tid Nvidia hadde markedet for seg selv økte de sin andel opp til over 80%. Hvor mye AMD klarer å ta tilbake med sin nye R9 serie vet vi ikke på en liten stund enda, men det er ingen grunn til å tro at det er mange prosentene de har klart å kapre tilbake.

 

Når det gjelder drivere så har nok AMD lenge hatt et litt ufortjent dårlig rykte på den fronten. Nå begynner det å se ut som folk kanskje har varmet opp litt til AMDs drivere igjen, men det kan også være at de bare er blitt litt mer lunkne til Nvidias drivere, som ikke har vært helt bra, spesielt siste tiden med Windows 10. Nvidia har nå bakt inn sin programvare "Geforce Experience" sammen med driverene sine. Og det gir noe ekstra funksjonalitet, blant annet film opptak av spill-sessions, co-op play over internett, og "one click" optimalisering av innstillingene på en del spill, basert på hvilken hardware du har. Jeg mener AMD har ihvertfall noe av dette i et program som heter "Raptr", men jeg kjenner ikke så mye til det. Om du ønsker funksjonaliteten som GE gir så er det kanskje et argument for å velge GTX970 i stedet.

 

"Vepsebol" nummer 3 er DX12. Her er det fryktelig mye rot, og vanskelig å sette seg inn. Blant annet er det ikke noe som heter bare "DX12", det er delt inn i "feature levels" også, og noen kort har flere enn andre. Det har kommet et par DX12 demoer og benchmarks. Men de gir nok ikke et reellt bilde av hva vi kan forvente av ytelse i "real world" når DX12 spillene kommer om en stund. Men indikasjonene så langt er at der AMD tidligere i DX11 sleit en del med å matche Nvidia, spesielt om man hadde en litt svak CPU. Så er det nesten omvendt i dag, selv om Nvidia på ingen måte sliter i DX12, slik AMD kanskje gjorde i DX11.  Noe av kranglingen går ut på hvorvidt AMDs tidligere API "Mantle", er en forgjenger til DX12, eller hvor nært beslektet de er. Om det er tilfelle at DX12 er mer eller mindre det samme som "Mantle", så er det ikke rart om AMD yter likt, eller bedre enn Nvidia i DX12. En ting er jeg uansett ganske sikker på, og det er at DX12 er ikke en grunn til å unngå noen av produsentene. Men AMD har kanskje en ørliten fordel.

 

 

Jeg har tenkt å kjøpe Msi versjonen av 390'en og dan har en OC mode, blir kortet virkelig overclocked da? Beklager hvis noen av spørsmålene er litt openbare :) har ikke bygd en PC på mange år :)

 

Jeg tror MSI versjonen er et av de beste 390 kortene, det har blant annet aktiv kjøling av VRM'ene i tillegg. Det er det ikke alle kortene som har. En annen god kandidat er ASUS sin Strix som jeg ser er på tilbud. Når det gjelder klokkefrekvensen på skjermkortene så opererer AMD og Nvidia litt forskjellig. AMD oppgir en øvre maks hastighet som aldri overskrides. Hvilken frekvens under dette, eller hvor ofte/lenge kortet opererer på øverste frekvens er avhengig av temperatur, strøm kvalitet, og spenningsnivå. I praksis kan altså det samme AMD skjermkortet yte forskjellig i fra et kabinett til et annet, og til og med fra en PSU til en annen. Det samme er for såvidt tilfellet for Nvidia kortene også. Men de oppgir en nedre grense for frekvensen som kortene ikke skal gå under, og de oppgir en "boost" frekvens som de mener det er anledning til å forvente at skjermkortene vil yte på under normal last. Det betyr i praksis at man ofte ser at Nvidia skjermkortene har høyere frekvens enn de er oppgitt til å kjøre på. Igjen er det temp/strøm/spenning som regulerer dette.

 

Hvis jeg ikke husker feil så er det slik at det følger med et lite program til MSI skjermkortet som åpner for "OC" Mode, der kortet klokkes bittelitt høyere opp. Om dette bare er en endring av vifteprofil, eller om det faktisk også endrer spenning er jeg ikke sikker på. Men som en annen sa i tråden, så er det ikke nødvendig å gå for en "OC" modell. Overklokking kan gjøres i AMDs drivere. Men MSI og ASUS Strix er nok de som har best kjøleløsning, så det er nok like greit å gå for de selv om de er "OC" modeller. Et sted mellom 1150MHz og 1250MHz skal det være anledning til å forvente seg fra begge disse kortene. Personlig tror jeg ikke det er så mye å overklokke etter, ytelsen er flott rett ut av boksen. Men bevares, om det frister med litt ekstra ytelse, så hvorfor ikke? :)

 

Edit:

 

Priser endrer seg jo på en nærmest daglig basis. Nå har jeg kikket litt nærmere i dag, og jeg ser at du kan få Asus 390 strix for 3529,- inkl. porto. MSI sin "Gaming versjon kommer på minst 3699,-

 

Men man kan også få Asus R9 390X for 3990,- inkl frakt. Det er altså oppe i GTX980 ytelse. Men 1000Kr billigere enn billigste GTX980. Til den prisen mener jeg det er et svært godt kjøp, og bare 300Kr dyrere enn den 390 versjonen du vurderte er det ikke mye å tenke på. Ytelsen er som med 390 vs 970. 390X vinner det meste jo høyere oppløsningen er, men de samme 3 spillene som var 390s akilles hæl sliter også 390X med, og GTX980 ender dermed opp med å slå 390X i lav oppløsning med grei margin (~7%), og nesten matche 390X i 4K i gjennomsnitt. Men som med 390 vs 970 altså, kikk på hvert enkelt spill, og se hvordan det vil påvirke "dine" spill. :)

Endret av Gabri3L
Lenke til kommentar

Takk for heads up for den 390x'en :) , selv om det overskrider budsjettet bør jeg vel tenke på det, men har du noen anelse om just cause 3 også kommer til å bruke nvidia gameworks? Har ikke funnet noe om det på nettet. Just cause 2 bruker det, og man får en god del bedre fps med et nvidia grafikkort enn ett fra amd, og en amd gpu hadde mye problemer med å kjøre spillet (sikkert ikke alle). Jeg skal egentlig bare spille cs bf4 og just cause 3 og siden 970'en greier cs:go og bf4 1080p uten problem, er det bare spørsmål om hvilke kort som kjører jc3 best (fikk vite hva nvidia gameworks er nettopp)

Lenke til kommentar

Takk for heads up for den 390x'en :) , selv om det overskrider budsjettet bør jeg vel tenke på det, men har du noen anelse om just cause 3 også kommer til å bruke nvidia gameworks? Har ikke funnet noe om det på nettet. Just cause 2 bruker det, og man får en god del bedre fps med et nvidia grafikkort enn ett fra amd, og en amd gpu hadde mye problemer med å kjøre spillet (sikkert ikke alle). Jeg skal egentlig bare spille cs bf4 og just cause 3 og siden 970'en greier cs:go og bf4 1080p uten problem, er det bare spørsmål om hvilke kort som kjører jc3 best (fikk vite hva nvidia gameworks er nettopp)

 

Vanskelig å si.

Husker nå JC2 kom ut og jeg satt på GTX580 var det problemer med 500 serien og JC2 som skapte lugging i spillet.

Skal ikke si at dette blir problemet med JC3, men man må bare prøve seg frem.

Lenke til kommentar

Takk for heads up for den 390x'en :) , selv om det overskrider budsjettet bør jeg vel tenke på det, men har du noen anelse om just cause 3 også kommer til å bruke nvidia gameworks? Har ikke funnet noe om det på nettet. Just cause 2 bruker det, og man får en god del bedre fps med et nvidia grafikkort enn ett fra amd, og en amd gpu hadde mye problemer med å kjøre spillet (sikkert ikke alle). Jeg skal egentlig bare spille cs bf4 og just cause 3 og siden 970'en greier cs:go og bf4 1080p uten problem, er det bare spørsmål om hvilke kort som kjører jc3 best (fikk vite hva nvidia gameworks er nettopp)

 

Akkurat dette har jeg ikke satt meg så veldig godt inn i. Men jeg husker AMD snakket om å kjøpe selskapet Ageia som stod bak PhysX, men bestemte seg i stedet for å støtte den "åpne" løsningen til Havok, som endte opp med å bli kjøpt opp av Intel. Så snappet vel Nvidia opp Ageia og puttet PhysX inn i sine skjermkort. AMD ble sittende igjen med svarteper og inngikk en samarbeidsavtale med CPU- erkerival Intel om samarbeid om optimalisering av Havok fysikk ved hjelp av AMD CPU og GPU. Flere spill som var annonsert skulle ha støtte for Havok, dukket imidlertid aldri opp med denne støtten. Så det ble bare Nvidia som hadde en håndfull spill som hadde noenlunde realistisk fysikk. 7 år senere har den håndfullen blitt en pen liten samling, og folk tar det kanskje i større grad med i regnskapet når de skal velge skjermkort. Men det er viktig å huske på at selv om du med ett Nvidia skjermkort kan skru på for eksempel "HairWorks" i Witcher 3. Så er ikke den effekten "gratis". Den går på bekostning av frames, drawdistance eller detaljnivå på et eller annet vis. Det er bare de med de aller sterkeste skjermkortene som kan skru på alt av Gameworks og ha detaljnivå på bånn gass. Og selv om GTX970 er et flott skjermkort, så er det dessverre ikke blant de "aller sterkeste".

 

Spesifikt til ditt spørsmål om JC3, er også grunnen til min lille historieleksjon (om enn kanskje ikke helt 100% korrekt kronologisk). Havok har visst kommet med en pressemelding der de avslører at JC3 kommer med støtte for Havok teknologi. Dette er altså det tidligere nevnte Intel eide selskapet som AMD inngikk samarbeid med allerede for 7 år siden. Jeg har ikke klart å google frem noe sted at JC3 kommer til å ha Gameworks, så at det blir Havok ser ut til å kunne stemme. Altså er sannsynligvis ikke JC3 alene noen grunn til å velge Nvidia, kanskje heller AMD. Men jeg synes det er litt  risky å prøve å se inn i fremtiden her. Det hender innimellom at "The way it's meant to be played" fungerer bedre på AMD, og omvendt med "Gaming Evolved". Noen ganger har dette rett og slett bare vært ren reklame.

 

Når det gjelder 390X alternativet så mener jeg at siden du ikke har mulighet til å oppgradere grafikken senere med et skjermkort til av samme modell i SLI eller CrossFire, uten å også bytte hovedkort og PSU. Så bør du gå for det sterkeste enkelt skjermkortet du kan ta deg råd til, dersom du ønsker å kunne bruke det så lenge som mulig. Skal det bare holde deg et år eller to kunne du kanskje klart deg med noe betydelig billigere. Men slik det står nå, så er 390X til 3990,- et veldig godt alternativ. min klare favoritt i klassen for gaming. GTX980 er det riktige å sammenlikne med, og selv om GTX980 nok trekker lengste strået, synes jeg ikke det er verdt 1000Kr mer enn 390X, til det er ytelsen for lik. Men det er verdt å ta med seg forskjellene. Vi har nå bevegd oss opp i et ytelsesnivå der 4K spilling også er en mulighet i enkelte titler om man går litt ned på AA og detaljnivå. Da er GTX980s HDMI2.0 port et argument i dens favør, 390X kan kun sende 30fps til en UHD TV via HDMI, og ingen UHD TV'er jeg har hørt om har displayport. Skal man kode video i 4K er også GTX980 et bedre valg ettersom det har HW støtte for HEVC. Egentlig er jo begge kortene litt for svake til egentlig å bruke 4K gaming som argument, men folk er forskjellige, så jeg synes det er verdt å ta med.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...