Gå til innhold

Putte arm mat i kjøleskapet ?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

De aller fleste bakteriene blir drept ved koking. Dette er én av funksjonene med å øke temperaturen til 100 grader. Men selvfølgelig det blir jo ikke helt sterilt.

 

Jeg er ikke en ekspert på det, men jeg ville ikke bekymret meg så lenge jeg har kokt det hardt eller lenge. Jeg ville heller satset på håndhygiene, og at benkene og utstyret er rent.

 

Det er lurt å ha lokk oppå kaserollen man putter i kjøleskapet, for å begrense avdampingen, også fordi det blir til rim i kjøleskapet.

 

Hvis man skal oppbevare noe lenge i kjøleskapet, så burde det avkjøles i rommet først, fordi rim inni plastposen/beholderen i seg selv er god grobunn for bakterier.

Lenke til kommentar

Ok, mye rar info her. Jobber som kokk, og driver daglig med produksjon av store kvanta mat som skal kjøles ned. Type 70-150L.

 

Å hive et varmt ostesmørbrød i et normalt kjøleskap har ingenting å si. Setter du en 5L gryte med kokvarm suppe i det samme kjøleskapet, vil det derimot føre til et par problemer. 

Du vil øke temperaturen i kjøleskapet, og dermed temperaturen til alle matvarene, noe som igjen vil føre til en økning i bakterieutvikling. Kjøleskapet må også jobbe ekstra hardt for å senke temperaturen til ca. 4 grader.

Gryten med mat vil veldig sakte kjøles ned, fra utsiden og inn mot midten. Maten vil derfor få en lang periode hvor bakteriene virkelig stortrives og formerer seg, mellom 60 og 10 grader. Får gryten et par timer med denne temperaturen, kan du bare kaste den dagen etterpå.

 

Den enkleste måten å kjøle ned mat på, er ved energiutveksling. Fyll vasken med kaldt vann, sett gryten oppi og rør innimellom. Når vannet er lunkent, bytt det med kaldt vann. Når det er lunkent, bytt det med kaldt vann. Gjør du dette ofte (altså, lager store porsjoner mat), kan det være greit å kjøpe noen fryseelementer (type camping/piknikbag) som fryses ned mellom hver gang.

 

Denne måten å lage mat på er for øvrig svært økonomisk og tidsbesparende. Om du likevel skal lage deg en gryte eller pizza/pastasaus, så er det gjerne like greit å femdoble oppskriften og gi den litt ekstra kjærlighet, så fryse ned i porsjonspakker når alt er ferdig. Gjør dette mye selv med tomatsauser som går til pasta/lasagne. 

Endret av Jørgen Sørheim
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Spørsmålet er vell eigentleg todelt?

 

For den varme maten som du vil kjøle ned så er det om å gjere å kjøle den ned så raskt som mulig for å gi minst mulig tid for bakterier å formere seg, så for den del kan du gjerne hive maten rett i kjøleskapet. Problemet er at du risikerer at den andre maten i kjøleskapet blir oppvarma medan den varme maten bli avkjølt.

 

Dei fleste matbakterier formerer seg på temperaturar mellom 4°C og 60°C, det er tida maten ligger mellom denne temperaturen som du vil prøve å få så kort som mulig.

Sålenge gryta står på plata og småputtrer så er det ikkje noke problem med bakterier, men i det du slår av plata så vil du ha temperaturen under 4° så raskt som mulig.

 

Har du eit lite kjøleskap og setter inn ei stor gryte med varmmat så vil du risikere at gjennomsnittstemperaturen inne i kjøleskapet blir liggande for høgt i mange timar.

 

 

 

Så har du kjølekapasitet og eit kjøleskap som toler det så kan du godt hive varm mat rett i kjøleskapet, men du skal være forsiktig med det dersom du har anna kaldmat i kjøleskapet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...