Gå til innhold

Den nye straffeloven


Anbefalte innlegg

Da ser det ut til at den nye straffeloven settes ut i livet i år.

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Straffen-for-familievold-okes-fra-seks-til-femten-ar-1-oktober--7936666.html

 

Tråden åpner for diverse politiske refleksjoner omkring hva den nye loven innebærer av godt og ondt.

 

Link til selve loven:

 

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-05-20-28

Endret av Skatteflyktning
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

§ 198. Forbund om alvorlig organisert kriminalitet

Den som inngår forbund med noen om å begå en handling som kan straffes med fengsel i minst 3 år, og som skal begås som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe, straffes med fengsel inntil 3 år, med mindre forholdet går inn under en strengere straffebestemmelse. Forhøyelse av maksimumsstraffen ved gjentakelse eller sammenstøt av lovbrudd kommer ikke i betraktning.

Med organisert kriminell gruppe menes et samarbeid mellom tre eller flere personer som har som et hovedformål å begå en handling som kan straffes med fengsel i minst 3 år, eller som går ut på at en ikke ubetydelig del av aktivitetene består i å begå slike handlinger.

 

Jeg vil forslå at man sporenstreks fenglser Storting og regjering ettersom en "ikke ubetydelig del av aktivitetene består i å" bryte paragraf 252 og 174.

 

§ 252. Grov tvang

Grov tvang straffes med fengsel inntil 6 år. Ved avgjørelsen av om tvangen er grov skal det særlig legges vekt på om den er begått mot en forsvarsløs person, om den er utøvd av flere i fellesskap, og om den har karakter av mishandling.

 

og

 

§ 174. Tortur

Med fengsel inntil 15 år straffes en offentlig tjenestemann som påfører en annen person skade eller alvorlig fysisk eller psykisk smerte,

a) med forsett om å oppnå opplysninger eller en tilståelse,

b) med forsett om å avstraffe, true, eller tvinge noen, eller

c) på grunn av personens religion eller livssyn, hudfarge, nasjonale eller etniske opprinnelse, homofile orientering, nedsatte funksjonsevne eller kjønn.

Med offentlig tjenestemann menes i denne bestemmelsen enhver

a) i statlig eller kommunal tjeneste, eller

b) som er engasjert av stat eller kommune for å utføre tjeneste eller arbeid.

Det regnes også som tortur at handlinger som nevnt i første ledd begås av noen som handler etter oppfordring eller med uttrykkelig eller underforstått samtykke fra en offentlig tjenestemann.

ROFL_Smiley.gif

 

De vil vel etterhvert justere språket slik at de unntar seg selv for handlinger som er kriminelle for alle andre.

Endret av Skatteflyktning
Lenke til kommentar
[...]De vil vel etterhvert justere språket slik at de unntar seg selv for handlinger som er kriminelle for alle andre.

Tviler, som den står nå er det en eller annen tilfeldig politimann/tjenestemann som må ta støyten. Perfekt for de litt høyere opp.

Endret av M98kF1
Lenke til kommentar
§ 101. FolkemordFor folkemord straffes den som i hensikt helt eller delvis å ødelegge en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppea) dreper ett eller flere medlemmer av gruppen,b) forårsaker betydelig skade på kropp eller helse til ett eller flere medlemmer av gruppen,c) utsetter ett eller flere medlemmer av gruppen for levevilkår som tar sikte på å fysisk ødelegge gruppen, helt eller delvis,d) iverksetter tiltak overfor ett eller flere medlemmer av gruppen som tar sikte på å forhindre fødsler innenfor gruppen, ellere) med makt overfører ett eller flere barn fra gruppen til en annen gruppe.Til straff for medvirkning er forsett om hovedforøverens ødeleggelseshensikt tilstrekkelig.Straffen for folkemord er fengsel inntil 30 år.Ikr. 7 mars 2008 iflg. res. 7 mars 2008 nr. 225.

 

§ 275. DrapDen som dreper en annen, straffes med fengsel fra 8 inntil 21 år.Ikke ikr.
Kan noen forklare hvorfor det å drepe ett menneske, § 101a, skal straffes hardere enn det å drepe ett menneske § 275?Kan noen forklare hvorfor det å skade ett menneske, § 101b, skal straffes hardere enn det å drepe ett menneske § 275?Hvordan kan man, medmindre man er i regjering, "utsetter ett eller flere medlemmer av gruppen for levevilkår"?§ 101.d minner meg på ett visst land som drev med tvangssterilisering av sigøynere for ikke så lenge siden§ 101.e kan bli morsom for barnevernet
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg visste ikke at det kan kalles folkemord å knuse hånden på et annet menneske (en kineser) når hensikten er som beskrevet i loven.

 

Folkemord er altså, akkurat som voldtekt, narkotika, blasfemi og så videre, ikke noe alvorlig.

 

Jeg kan selvfølgelig ikke gi svar på de spørsmålene du stiller.

Endret av ærligøs
Lenke til kommentar

Vel, det å knuse hånden på noen kan jo beskrives som "delvis å ødelegge"og ettersom alle og enhver kan stappes i en eller annen gruppe vil jo enhver slik handling falle innenfor definisjonen.

 

Det som derimot er bekymringsfullt er at ingen av disse grupperingene eksisterer i virkeligheten, dvs utenfor enten politikerens, gjerningsmannens, offerets, påtalemyndighet og/eller dommers sinne.

 

Religiøsitet eksisterer kun i den religiøses hode

Etnisitet eksisterer kun i hodet til den som konstruerer grupperingen, der er intet fysisk, genetisk, etc som man baserer seg på. Ditto nasjonalisme og rasisme.

 

Hvordan de som bekjemper rasisme skal få bukt med rasismen om de selv argumenterer at rasismen er en realitet som man kan basere lover på overgår min fatteevne. (For ikke å nevne de som mener at rasisme bekjempes ved å diskriminere mot andre raser. Kallt "Affirmative Action" i USA.).

Endret av Skatteflyktning
Lenke til kommentar

 

Hintet ligger i ordet "inntil". "Inntil 30 år".

Samme hintet ligger i " inntil 21 år."

 

§ 102. Forbrytelse mot menneskeheten

 

For forbrytelse mot menneskeheten straffes den som, som ledd i et utbredt eller systematisk angrep rettet mot en sivilbefolkning,

a) dreper en person,

b) utrydder en befolkning helt eller delvis, herunder utsetter den eller deler av den for levekår som tar sikte på å utrydde befolkningen helt eller delvis,

c) gjør en person til slave,

d) deporterer eller tvangsflytter en befolkning i strid med folkeretten,

e) fengsler eller på annen alvorlig måte berøver en person friheten i strid med grunnleggende folkerettslige regler,

f) torturerer en person i vedkommendes varetekt eller kontroll ved å forårsake alvorlig psykisk eller fysisk smerte,

g) utsetter en person for voldtekt, seksuelt slaveri eller tvungen prostitusjon, tvungent svangerskap, tvangssterilisering eller annen tilsvarende grov seksuell vold,

h) utsetter en identifiserbar gruppe for forfølgelse ved å berøve ett eller flere medlemmer av gruppen grunnleggende menneskerettigheter på politisk, rasemessig, nasjonalt, etnisk, kulturelt, religiøst, kjønnsbasert eller annet folkerettsstridig grunnlag,

i) på vegne av, eller med samtykke, støtte eller tillatelse av en stat eller en politisk organisasjon bidrar til at en person forsvinner ufrivillig, med det forsett å unndra vedkommende fra lovens beskyttelse for et lengre tidsrom,

j) innenfor rammen av et institusjonalisert regime basert på én rasemessig gruppes systematiske undertrykking og dominans over en eller flere andre rasemessige grupper begår en apartheidforbrytelse ved å foreta umenneskelige handlinger av samme eller liknende art som de som er omfattet av paragrafen her i den hensikt å opprettholde regimet, eller

k) begår en annen umenneskelig handling av liknende art som forårsaker store lidelser eller alvorlig skade på kropp eller helse.

 

Straffen for forbrytelse mot menneskeheten er fengsel inntil 30 år.

 

Ikr. 7 mars 2008 iflg. res. 7 mars 2008 nr. 225.

Hele konseptet forbrytelser mot menneskeheten virker dårlig gjennomtenkt. Er det i det hele tatt mulig å begå overgrep mot menneskeheten uten å begå overgrep mot enkelte mennesker?

 

Og om overgrep mot enkeltmennesker er allerede forbudt (med de sedvanlige unntak for staten selv), hvorfor forby samme handling med to forskjellige lover?

 

Konkrete problemstillinger:

 

§ 102c : Jeg kan ikke se at de har definert betydningen av ordet slave, og men de får passe seg med å justere definisjonen slik at beskivelsen ikke dekker verneplikten. Kanskje en definisjon kan være "Slave er .... , untatt når den norske Staten er den som slavelegger andre, da skal situasjonen anses som demokratisk frivillig."

 

§ 102d: Jødene under krigen og Tyskertøsene etter krigen kommer utvilsomt opp i minnet. Dog begge brøt daværende lover og ingen ble straffet. Hvorfor skulle staten straffe seg selv?

 

§ 102e: Hvilke folkerettslige regler er grunnleggende? At man ikke bør tvangsinnlegge folk som protesterer mot politiske vedtak på sinnsykehus ala Juklerød? Ingen straffet såvidt meg bekjent.

 

§ 102f: Psykisk smerte er ett usedvanlig merkelig grunnlag for å avgjøre om kriminalitet har funnet sted. Jeg blir f.eks. påført sterk psykisk smerte av den norske Stats voldstrusler (aka norges lover), kan jeg få låst Erna inn for 30år, please?

 

§ 102g: Tvangssterilisering av sigøynerne praktisert av den norske staten igjen var nok imot endel norske lover, men igjen ingen straffet. Medmindre Staten bøtela seg selv, og betalte boten ut av og inn i Statskassen.

 

§ 102h: Manglende definisjon av grunnleggende menneskerettigheter

 

 

§ 102j: Ser ut til å støtte opp om teorien om at der eksisterer forskjellige menneskerase. En rasistisk antirasismelov mao.

 

§ 102k: Noen må virkelig forklare meg hvordan ett menneske kan begå "umenneskelige" handlinger. ;)

Endret av Skatteflyktning
Lenke til kommentar

 

 

Hvordan kan man, medmindre man er i regjering, "utsetter ett eller flere medlemmer av gruppen for levevilkår"?

Eh.. sier det seg ikke selv at lov mot folkemord generelt er tilsiktet folk som sitter i makta?
Du mener at loven er rettet mot regjeringen?

 

Hva er vitsen? Regjeringen vil som regel unnlate å etterforske/påtale sine egne regelbrudd. Se en rekke eksempler over.

 

Eller er det rettet mot utenlandske regjeringer, i den forvillelse at norsk lov er gjeldende utenfor norske grenser?

Endret av Skatteflyktning
Lenke til kommentar

Kan noen forklare hvorfor det å drepe ett menneske, § 101a, skal straffes hardere enn det å drepe ett menneske § 275?

 

Forskjellen ligger i motivasjonen for handlinga.

Dersom du dreper ein person fordi han er f.eks. kristen som del i planen din om å drepe alle kristne, så er det ei heilt anna forbrytelse enn dersom du dreper ein mann som du finner til sengs med din kone.

 

Blir mykje det same som forskjellen mellom motivert og umotivert vold.

Lenke til kommentar

 

Du mener at loven er rettet mot regjeringen?

 

Hva er vitsen? Regjeringen vil som regel unnlate å etterforske/påtale sine egne regelbrudd. Se en rekke eksempler over.

 

Eller er det rettet mot utenlandske regjeringer, i den forvillelse at norsk lov er gjeldende utenfor norske grenser?

 

 

Regjeringen sitter ikke med påtalemyndigheten.

 

Politikere er underlagt norsk lov, ja.

 

Nei, det er ikke særlig trolig at en regjering som begår folkemord også vil la seg bli tiltalt, men det er da ikke poenget. Poenget er vel at vi skal ha en rettsstat som kan i teorien holde regjeringen ansvarlig under loven.

Lenke til kommentar

Forskjellen ligger i motivasjonen for handlinga.

Dersom du dreper ein person fordi han er f.eks. kristen som del i planen din om å drepe alle kristne, så er det ei heilt anna forbrytelse enn dersom du dreper ein mann som du finner til sengs med din kone.

 

Så man pålegger en ekstrastraff fordi den ene hadde ulovlige tanker i hodet sitt når han begikk en ulovlig handling.

 

Hvilket fører oss til 1984.

 

thoughtcrime.jpeg

 

Thoughtcrime

 

The term was popularized in the dystopian novel Nineteen Eighty-Four by George Orwell, wherein thoughtcrime is the criminal act of holding unspoken beliefs or doubts that oppose or question the ruling party. In the book, the government attempts to control not only the speech and actions, but also the thoughts of its subjects. To entertain unacceptable thoughts is known as crimethink in Newspeak, the ideologically purified dialect of the party.

http://en.wikipedia.org/wiki/Thoughtcrime
Lenke til kommentar

 

Regjeringen sitter ikke med påtalemyndigheten.

 

Det stemmer ikke helt, enn så lenge man følger folkesuverenitetsprisnippet og ikke Montesquieus maktfordelingsprinsipp i Norge.

 

Påtalemyndigheten er underlagt justisdepartementet hvis høyeste leder er medlem av regjeringen.

 

Ellers

 

Riksadvokaten er øverste leder av påtalemyndigheten. Justisdepartementet har administrativt ansvar for Riksadvokaten, men justisministeren kan ikke instruere påtalemyndigheten i enkeltsaker. Der er embetslederen Riksadvokat Tor-Aksel Busch enerådende. Påtalemyndigheten er ved dette både formelt og reelt uavhengig av politiske myndigheter i enkeltsaker. Den eneste måten politisk ledelse kan gripe inn i enkeltsaker på, er ved det som kalles "Kongen i Statsråd" (dvs. regjeringsmøte hver fredag på slottet). En slik beslutning fattes ved det som kalles en "kongelig resolusjon". Dette har aldri vært gjort, og må nok ses på som en "sovende" juridisk mulighet.

Sovende juridiske muligheter blir som oftest vekt opp når der er "behov", og politikerne foretrekker vel å ha muligheten, ellers hadde de vel avskaffet muligheten, eller?

 

Riksadvokaten er formelt underlagt Kongen i statsråd

http://no.wikipedia.org/wiki/Norges_riksadvokat Endret av Skatteflyktning
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...